Sitikolin, doğal bir beyin kimyasalı olarak görev yapar. Sitikolin diğer isimleri ile sitidin difosfat - kolin (CDP - Kolin) ya da sitidin 5' - difosfokolin olarak da bilinir. Bu kimyasal insan ve hayvan hücrelerinde doğuştan bulunur.
Vücuttaki bazı organlarda da sitikolin yer alır. Aynı zamanda sitikolin besin takviyesi olarak da kullanılan bir kimyasal olarak bilinir. Bunun için sitikolin nelerde var bunu bilmek gerekir.
Doktor kontrolleri sonucunda da sitikolin eksikliği olan kişilere bazı takviye edici ilaçlar verilebilir.
Hücre zarlarının yapısında doğuştan var olan bu bileşen, beyin ve sinir sistemi için de oldukça önemlidir.
Hafızanın düzgün bir şekilde görevini yerine getirebilmesi için ve bilişsel fonksiyonların yerine getirilebilmesi için sitikoline ihtiyaç duyulur.
Fosfolipit türevi olarak da bilinen sitikolin, vücudun ait - baz dengesinin korunmasına da yardımcıdır.
Sitikolin, beyin fonksiyonlarının desteklenmesini sağlar. Aynı zamanda asetilkolin seviyesinin de arttırılmasına yardımcı olur.
Kişinin odaklanabilme ve öğrenebilme gibi işlevleri yerine getirmesi için vücudun sitikoline ihtiyacı vardır.
Sitikolin aynı zamanda takviye bir gıda olarak besin yolu ile de alınabilir. Bu kimyasal sayesinde kişinin yaşlanma sürecindeki bilişsel bozulmaları yaşamasının önüne geçilir.
Beyin sağlığının iyileştirilebilmesi adına da yine sitikoline ihtiyaç duyulduğu bilinir.
Beyin hasarı alan ya da beyin travması geçiren kişilere sitikolin takviyesi verilir. Bunun nedeni ortaya çıkan hasarın ortadan daha kısa süre içerisinde kaldırılmasını sağlamaktır.
Bu madde her ne kadar insan vücudunda doğuştan var olsa da vücut bazı durumlarda yeteri kadar sitikolin üretemeyebilir.
Bu durum hastalıklara ya da bazı hasarlara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenle de bazı besinlerin tüketilmesi yardımıyla, ihtiyaç duyulan sitikolin vücuda alınabilir.
Bunun için ise sitikolin nelerde var bilmek gerekir.
Ek gıda tüketimi ile sitikolin seviyenizi yükseltmek için faydalanabileceğiniz bazı besinler bulunur.
Bu besinler sayesinde vücudun ihtiyaç duyduğu sitikolinin alımı kolaylaşır. Genellikle hücrelerde ve bazı organlarda doğuştan bu kimyasal madde yer alır.
Fakat vücuttaki sitikolin değerinin yeterli gelmediği noktalarda takviyeler ya da sitikolin içeren besinlerin tüketilmesi gerekir.
Sitikolin nelerde var, sorusu için öne çıkan yiyecekleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkün;
Yumurta birçok kişi tarafından sevilerek tüketilen besinler arasında yer alır. Yumurtanın beyazı, protein açısından zengindir. Genelde yumurtanın beyazının sağlıklı olduğuna dair bazı bilgilere rastlanır. Bu nedenle de yumurta sarısının faydaları göz ardı edilir. Yumurta sarısında bol miktarda sitikolin yer alır.
Karaciğer tüketimi sayesinde vücudunuzun ihtiyaç duyduğu sitikolini almanız mümkündür. Özellikle dana karaciğerinde bol miktarda sitikolin yer alır. Yağda pişirerek tüketilen karaciğer, sağlık açısından birçok faydayı da beraberinde getirir. Bu noktada yağ miktarını doğru ayarlamak gerekir. Aşırı yağ tüketimi, farklı sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına yol açabilir.
Kırmızı ve beyaz et tüketimi ile sitikolin takviyesi almak mümkündür. Özellikle tavuk ve hindi etinde bol miktarda sitikolinin yer aldığı bilinir. Et tüketiminde ya da direkt olarak hayvansal ürünlerin tüketiminde bulunmaktan kaçınan kişiler ise bazı sebzelerin tüketiminden faydalanabilir.
en sağlıklı sebzeler arasında yer alır. İçerisinde insan sağlığı açısından oldukça önemli olan birçok minerali ve vitamini barındırır. Bu faydalı maddelerin arasında sitikolin de yer alır. Brokoli tüketimi kişinin beyin sağlığı açısından çok faydalıdır.
Balık tüketimi özellikle hafızanın güçlenmesi için önemlidir. B12 açısından da zengin bir besin kaynağıdır. Vücudun CDP - Kolin ihtiyacının karşılanması için özellikle somon ve ton balığı tüketimine ağırlık verilebilir. Sardalya tüketimi sayesinde de gerekli olan vitamin ve mineraller vücuda alınabilir.
Sitidin disfosfat - kolin, birçok hayvanın beyninde var olan bir maddedir. Beyin tüketimi sayesinde de vücudunuzun CDP - Kolin ihtiyacını karşılamanız mümkündür. Beyin tüketiminde ise aşırıya kaçmak, kolesterolün dengesizleşmesine yol açabilir. Bu nedenle aşırı beyin tüketiminden kaçınmak gerekir.
Havuç sadece vücudun CDP - Kolin ihtiyacını karşılamak ile kalmaz. Aynı zamanda göz sağlığından cilt sağlığına kadar birçok alanda kişiye fayda sağlar. Havuç tüketimi birçok açıdan faydalıdır ve bazı sağlık problemlerine iyi geldiği de bilinir. Göz sağlığı için de havuç tüketiminden faydalanılabilir.
CDP - Kolin ve B9 vitamini açısından oldukça zengin bir sebzedir. Lahana tüketimi ile beyin sağlığınızın gelişimine katkı sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda B vitamini eksikliği olan kişilerin de bu besini tüketmesi çok faydalıdır.
, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden birisidir. Tek başına tüketilebildiği gibi bazı yemeklerin içerisine de ilave edilerek hazırlanabilir. Nohut'un da sağlık açısından olumlu faydaları olduğu bilinir. Sitikolin takviyesi sağlanabilmesi için nohut tüketmek gerekir.
Yeşil mercimek, baklagiller kategorisinde yer alır. Bilinen farklı mercimek türleri vardır. Her mercimek türünün ise farklı faydaları olduğu bilinir. Yeşil mercimek, CDP - Kolin ihtiyacının karşılanabilmesi için tüketilmesi gereken besinlerden birisidir.
özellikle diyet yapan kişilerin sıklıkla tükettiği besinlerden birisidir. Kalori dostu olan bu besin aynı zamanda sitikolin takviyesi de sağlar.
Hayvansal ürünleri tüketmeyen kişiler, kinoa tüketerek gerekli olan CDP - Kolin ihtiyacını karşılayabilir.
Bu besinler, sitikolin içeren besinlerden sadece bir kısmıdır. Bunların haricinde de bilinen birçok besin kaynağı vardır.
Fakat CDP - Kolinin genellikle hayvansal gıdalarda bulunduğu bilinir. Bunun nedeni ise CDP - Kolin'in insanlarda ve hayvanlarda doğuştan var olmasıdır.
Sitikolini bu kadar önemli kılan nokta, beyin sağlığının korunmasını sağlıyor olmasıdır. Kişinin beynine aldığı herhangi bir hasar, bütün vücut sistemini etkileyecek kadar tehlikeli olabilir.
Sitikolin sayesinde bu hasardan daha az zararla kurtulmak mümkün hale gelir. Aynı zamanda kişinin gelişimi açısından da birçok faydası bulunur.
Odaklanmayı sağlar, hafızayı güçlendirir, dopamin ve üretimini destekler. Bunların haricinde de sitikolinin farklı faydaları olduğu bilinir.
Sitikolin sadece beyin için değil diğer birçok organ için de fayda sağlar. Karaciğer yağlanmasının önüne geçmeye yardımcı olur. Karaciğer enzimlerinin düzenlenmesi için gereklidir. Aynı zamanda antioksidan etkileri ile serbest radikallerin olası zararlarından da karaciğeri korur. Karaciğer enzimlerinin düzenlenmesi için de yine sitikoline ihtiyaç duyulur. CDP - Kolin aynı zamanda diğer organların da korunmasına birçok açıdan katkı sağlar.
Sitikolin takviyesi olarak da bilinen bazı ilaç türleri vardır. Bu ilaçların doktor onayı olmadan kullanılması sağlıklı bir durum değildir. Kişinin vücudunda var olan CDP - Kolin seviyesi normalin üzerinde olabilir. Bu takviyelerin bilinçsiz kullanımı da değerlerin daha fazla yükselmesine yol açar.
Bu nedenle bu tür takviyelerin kullanılması için doktorunuza başvurmanız gerekir. Aynı zamanda düzenli olarak kullanılan bazı ilaçlar ile sitikolin takviyesinin aynı anda kullanılmaması gerekebilir. Bu nedenle kullandığınız ilaçları da doktorunuza bildirmenizde fayda vardır.
Sitikolin tüketimine bağlı olarak ortaya bazı yan etkiler çıkabilir. Bu yan etkiler genellikle tehlikeli kabul edilmez. Sitikolinin olası yan etkileri arasında şu maddelere yer verilir;
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.