Form devre dışı bırakıldı
Kitle eksizyonu kişide tespit edilmiş olan iyi veya kötü huylu olan tümörün kişinin rahatsızlığına bağlı olarak cerrahi bir işlemle alınması işlemidir. İnsan vücudunun birçok yerinde görülebilen kitleler pek çok nedenle kişiye rahatsızlık verebilir ve doktor görüşüyle bir tedavi yöntemi belirlenir.
Eksizyon sayesinde hastanın kitlesi çevresindeki dokuya zarar verilmeden kitlenin çevresindeki sınırlı dokularla birlikte çıkarılır ve hastanın eski hayatına sağlıklı bir şekilde kavuşması sağlanır.
Kitle insan vücudunda normal olmayan şişlik veya yumru olarak açıklanır. Bu kitleler hiçbir dış neden yokken insan vücudunda ansızın ortaya çıkan şişliklerdir. Eksizyon ise kişinin vücudunda oluşan iyi veya kötü huylu olan ama kişiye zarar verdiği saptanan kitlenin cerrahi bir yöntemle alınması işlemidir. Bu oluşan anormal hücreler oluştuğu yerden çevresindeki yayılmış olan sınırlı çevre dokusuyla birlikte çıkarılır.
İyi huylu ve kötü huylu olabilen kitlelerin tedavisinde doktor tarafından farklı yollar izlenmektedir. Kitleler vücudun pek çok farklı bölgesinde ortaya çıkabilir ve alınması gerekebilir. Bu kitleler şu şekilde sıralanabilir;
Bu kitlelerin iyi huylu veya kötü huylu olması ve büyüklüklerine göre doktor tarafından eksizyon yöntemine başvurulabilir.
Kitleler vücudun birçok yerinde oluşabilir ve oluşan yere ve kitlenin büyüklüğüne göre hastaya farklı tedavi yöntemleri uygulanır.
Kitle eksizyonu çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:
Doktor kitle eksizyonu tanısı ve kararı için öncelikle hastanın vücudunda ortaya çıkmış olan şüpheli dokuyu araştırmakla başlar. Hastanın vücudunda kitle oluşumu saptandıktan sonra bu kitlenin iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olup olduğuna, büyüklüğüne, büyüme derecesine ve neden kaynaklandığına bakarak hastaya gerekli olan işlemleri yapar. Doktor kitlenin eksizyonuna bu durumlara göre karar verir ve hastaya hastalığını, kitlenin nedenini açıklar
Kitleler cerrahi bir şekilde alınarak tedavi edilir. Bu kitlenin çıkarılması bulunduğu yere göre değişiklik gösterir. Eğer iyi huylu bir kitle ise ve hastaya sıkıntı vermiyorsa ilaç tedavisi ile de oluşan kitlenin büyümesi engellenmeye çalışılabilir. Tedavi yöntemleri kitleye bağlı olarak farklılık gösterir ve doktor tarafından belirlenir. Çoğunlukla ameliyat ile alınarak tedavi edilen kitlelerin ameliyat sürecinin çok ağrılı olmadığı söylenebilir.
Kitle eksizyonu ameliyatı kitlenin oluştuğu yere göre farklı şekillerde yapılabilir.
Kitle alınma ameliyatındaki yere göre değişen bu yöntemleri şu şekilde temel düzeyde açıklayabiliriz:
Ameliyat sürecinde öncelikle hasta kitlenin saptandığı bölgeye göre ameliyat sedyesine yatırılır. yapılır. Kitleyi almak için bölge doktor tarafından, kitlenin oluşmuş olduğu yere kadar doktorun gözetimi dahilinde kesilir. Kötü hücreler saptandıktan sonra kitlenin alınma yöntemine uygun olarak kitle çıkarılır ve yarılmış olan bölge dikilir.
Kitlenin alınmasından sonra kitlenin oluşum yerine ve oluşma sebebine bağlı olarak hastanın rahatsızlığının yeniden nüks edebileceği durumlarda ameliyat sonrası tedavisi görülebilir. Bu tedavi yöntemi çoğunlukla sebebiyle oluşmuş olan kitlelerde görülen bir tedavi yöntemidir. Hastanın kitlesinin oluştuğu bölge yarılarak kitle çıkarıldığı için dikişli olan bölgeyi temiz tutmak ve dikişlerin patlamaması için o bölgeyi zorlamamak oldukça önemlidir.
Kitlenin alınmasından sonraki süreç genellikle ağrılı olmayan bir süreçtir. Hasta doktorun söyledikleri kuralları yerine getirdiği takdirde iyileşme süreci sağlıklı bir şekilde atlatılır.
Ameliyat olan kişi yaklaşık olarak 10 - 15 gün içerisinde günlük hayatına dönebilecek ve rahatça hayatını sürdürebilecek hale gelebilir. Bu durumun kişiden kişiye göre değişen bir süreç olduğu da söylenebilir.
Kitlenin oluşma nedeni, büyüklüğü ve oluştuğu yer tehlikeli olup olmadığını belirleyen etmenlerdir. Örneğin yumuşak dokuda oluşmuş olan kitleler de kullanılan yöntemler daha farklıdır. Bu yöntemlerin kitleye uygun olarak doktor tarafından belirlenmesi, hastalığın yeniden tekrar etmemesi için kötü hücrelerin düzgün bir şekilde alınması gerekir. Eksizyon bu kitlenin, kötü hücrelerin insan vücudundan temizlenmesi işlemidir. Doktorun belirlediği yöntem, bilgi ve deneyimler, kitlenin alınma sebebi gibi etkenler bu kitlenin alınmasındaki tehlikeyi belirleyen etkenlerdir.
Kitle eksizyonu yalnızca kanserden dolayı oluşan kitlelerde yapılmaz. Kitle kanserden dolayı, tümörden dolayı veya bir olarak insanın vücudunda oluşabilir. Kitlenin kanser olup olmaması doktor incelemesinde dokunun araştırılması sonucunda öğrenilir ve buna göre kitlenin cerrahi bir işlemle alınıp alınmayacağına karar verilebilir.
Kitlenizin alınıp alınmamasına doktorun araştırması sonucu kitlenin neden kaynaklandığına ve rahatsızlığınızın sebebine bağlı olarak karar verilir. Kitlenin nasıl alındığına ve temizlendiği de rahatsızlığa ve kitlenin büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Kişinin vücudundan alınacak olan doku, eksizyonun nasıl temizleneceğini belirler. Temel olarak kitlenin bölgeden temizlenmesi o bölgenin cerrahi bir işlemle yarılarak içindeki kötü hücrelerin tespit edilmesi ve alınmasıyla yapılır.
Boyunda oluşan kitlenin alınmasına kitle eksizyonu denir. Boyunda oluşan kitlenin alınması için birçok faktör önemlidir. Bu faktörler şu şekilde sıralanabilir: Yaş, kitlenin sertliği ve büyüklüğü, kitlenin oluşmuş olduğu bölge, hastanın yedikleri, içtikleri ve yaşam şekli, kitlenin ne zamandır var olduğu ve kitlenin ağrılı mı yoksa ağrısız mı olduğu. Doktor bunları saptayabilmek için hastaya belirli tetkikler yapar ve buna bağlı olarak bir tedavi yöntemine karar verir. Boyunda oluşan kitlenin neden oluştuğunun da tanısı yapılır ve buna bağlı olarak kitlenin alınıp alınmayacağına doktor tarafından karar verilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.