Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Ütü Yanığı Nedir? Ütü Yanığı Nasıl Geçer?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Ütü Yanığı Nedir? Ütü Yanığı Nasıl Geçer?

Ütü yanığına ne iyi gelir sorusuna verilmesi gereken ilk yanıt buz olmamak şartıyla soğuk su veya soğutulmuş bez ile yapılacak soğuk komprestir.

Soğuk kompres ütüden çıkan yüksek ısının ciltte oluşturduğu tahribatı gidermek ve daha şiddetli hale gelmesini engellemek adına etkili olabilir.

Ütü ev ve profesyonel ortamlarda, kıyafet gibi kumaş ürünlerinde kırışıklıkların giderilmesi adına kullanılan bir ekipmandır. Ütünün çalışma prensibine göre yüksek ısı kumaş liflerinin gevşemesini ve daha kolay şekil almasını sağlar.

Buhar gibi ekstra özelliklere de sahip olan ve neredeyse her evde bulunan ütü, yüksek ısıya sahip olan ürünlerden biri olduğu için dikkatli kullanılması gereken bir aletler arasında yer alır. 

Ütü kullanımı esnasında karşılaşılabilecek en önemli problemlerden biri ütü yanığıdır.

Ütü yanığı ütüden çıkan yüksek ısının cilt ile direkt teması sonucunda gelişir. Temasın olduğu bölgede yanık, kızarıklık, rahatsız edici bir acı ya da ağrı veya su toplaması gibi belirtiler görülür. Ütü yanığı hafif seviyede gelişebileceği gibi çok daha ciddi ve şiddetli seviyede de oluşabilir.

Şiddetli bir şekilde gelişen ütü yanığına ilk müdahale çok önemlidir. Devam eden semptomlar için mutlaka uzman bir doktor kontrolüne başvurmak gerekir. 

Ütü Yanığı Belirtileri Nelerdir?

Ütü Yanığı Belirtileri Nelerdir?

Ütü yanığına ne iyi gelir sorusuna verilmesi gereken yanıtlar yanığın şiddetine göre değişmelidir.

Yanığın şiddetini anlamak için belirtilere bakmak gerekir. Ütü yanığının meydana geldiğini gösteren belirtilerden bazıları şunlardır:

  • Yanığın meydana geldiği bölgede oluşan kızarıklık ve renk değişimleri,
  • Yanığın oluştuğu bölgede şişlik ve buna bağlı olarak gelişen ağrı,
  • Özellikle şiddetli yanıklarda şiddetli ağrı ve su toplama ya da kabarcık oluşması,
  • Cildin diğer bölgelere oranla daha parlak, gergin ve şiş gözükmesi,
  • Cildin kahverengi ya da mor gibi renklere bürünmesi, renk değişimi,
  • Sinir uçlarının tahribatı sebebiyle yanık olan bölgede his kaybı.

Bu belirtileri takip ederek yanığın şiddetini tespit edebilirsiniz. Eğer yanığın oluştuğu bölgede his kaybı ya da renk değişimi gözlemliyorsanız vakit kaybetmeden size en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. 

Ütü Yanığı Nedenleri Nelerdir?

İnsan cildinin direkt olarak temas edebileceği belirli bir sıcaklık seviyesi bulunur. Ütü gibi el aletleri ise bu ısının çok daha fazlasına sahiptir. Bu sebeple cildiniz ütü ile direkt temas halinde olursa ütü yanığı meydana gelebilir.

Ütünün ne kadar sıcak olduğu, yanığın ne şekilde gerçekleştiği ve ütünün cilt ile ne kadar temas halinde kaldığı ütü yanığının şiddetini belirler.

Yanığın şiddeti değiştiği için ütü yanığına ne iyi gelir sorusuna verilmesi gereken yanıtlar da birbirinden farklıdır. 

Ütü yanığının nedenleri arasında şunlar bulunur:

  • Ütü yaparken yeterince dikkatli olmamanız sebebiyle ütünün cilt ile direkt temas etmesi,
  • Ütüde meydana gelen teknik bir bozukluk sebebiyle kullanım esnasında yanlış buhar vermesi ve buna bağlı olarak gelişen buhar yanığı,
  • Ütünün devrilmesi veya bunun gibi ev kazaları,
  • Ütünün termostatında meydana gelen arıza sebebiyle aşırı ısınma.

Bu gibi sebepler nedeniyle ütü yanığının meydana gelmesi muhtemeldir. Bu gibi durumlarla karşılaşmak istemiyorsanız ütü kullanımı esnasında bilinçli ve kontrollü olmaya, arızalı olduğunu düşündüğünüz hiçbir ekipmanı kullanmamaya özen göstermelisiniz.

Ütü Yanığı Nasıl Geçer?

Ütü Yanığı Nasıl Geçer?

Cildin aşırı sıcaklar ile direkt teması sonucu oluşan yanıkların şiddeti birbirinden farklıdır. Bu durum ütü yanığına ne iyi gelir sorusuna verilmesi gereken yanıtları ve tedavi sürecini değiştirir. Ancak yanık sonrası, kişiler yanığın şiddetini henüz anlayamadıkları için ilk müdahalenin doğru olması çok önemlidir.

Eğer ütü yanığı yaşarsanız ütü ile temasınızı derhal kesmeli, ardından ütüyü fişten çıkarmalı ve herhangi bir tehlike teşkil etmeyecek şekilde kapalı olarak konumlandırmalısınız. Daha sonra buz olmamak şartı ile soğuk ve temiz bir bez ile kompres uygulayabilirsiniz. Eğer bu yöntemi uygulayamıyorsanız aralıklarla 10-15 dakika kadar akan soğuk suya tutmak da ütü yanığı için uygulanabilecek uygun ilk müdahalelerden biridir. 

Ütü Yanığı Tedavisi Nasıldır?

İlk müdahale sonrası cildinizi gözlemlemeniz gerekir. Eğer hafif bir kızarıklık varsa ve acı ilk andaki kadar yoğun ya da şiddetli değilse bu durum ilk müdahalenin işe yaramış olduğunu gösterir. Bu durumda doktor müdahalesi gerekmez. Yanık genellikle birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçer.

Ancak gözlem esnasında cildinizin renginde mor, koyu kırmızı ya da siyah gibi ciddi bir renk değişimi gözlemliyorsanız, bununla birlikte acı ve ağrı hissi giderek artıyorsa vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

Yanık için danıştığınız sağlık personelleri gerekli tetkikleri yaptıktan sonra uygun tedaviyi başlatacaktır. 

Yanık tedavisi esnasında en sık karşılaşılan semptom yanıktan etkilenen bölgenin su toplamasıdır. Su toplaması meydana geldiyse bu bölgeye müdahale etmemeli, özellikle elleriniz kirli ise kesinlikle dokunmamalısınız.

Su toplaması ve bunun sonucunda oluşan kabarcıklar bölgenin normalden daha hassas olduğunu gösterir. Hassas bölgeler enfeksiyon riskine karşı daha açıktır. Bu sebeple eğer doktorunuz önerdiyse tavsiye edilen şekilde pansuman yapmalı ve tedaviniz için reçete edilen ilaçları ya da kremleri kullanmalısınız.

Şiddetli yanıklar olarak değerlendirilen ikinci ve üçüncü derece yanıklar için yapılan en büyük hata tedavi sürecinde doktor tarafından tavsiye edilmeyen ürünler kullanmaktır. Eğer tedavi sürecindeyseniz yoğurt, aloe-vera ya da bu gibi yanığa iyi geleceğini düşündüğünüz ürünler kullanmamalısınız.

Bu ürünler yanığa karşı iyileştirici özelliğe sahip olsalar dahi tedavi sürecinde kullandığınız ilaçlar veya merhemler ile birlikte kullanıldıklarında etkileşime girebilir ve komplikasyon riski yaratabilirler. Dolayısıyla ütü yanığının tedavi sürecinde doktor kontrolünde olmaksızın en ufak müdahaleden bile kaçınmanız gerekir. 

Şiddetli ütü yanığına ne iyi gelir sorusuna verilebilecek yöntemler arasında ilaç kullanımı gelir. Aynı zamanda tedavi süreci boyunca düzenli pansuman ve merhemler de iyileşmenin hızlanması adına etkilidir.

Bununla birlikte ütü yanığı tedavisi sürecinde vücudunuz daha fazla su kaybedeceği için bol su tüketmeye ve yeterli mineral, vitamin ile protein almaya da özen göstermelisiniz. Bu sayede tedavi sürecini hızlandırabilirsiniz. 

Sıkça Sorulan Sorular

Derideki ütü yanığı kalıcı iz bırakır mı?

Ütüden çıkan yüksek ısılı buharın cilt ile teması sonucu gelişen deri komplikasyonları ütü yanığı olarak adlandırılır. Farklı şiddetlerde görülebilecek bir problem olan ütü yanığı sonrası iz kalması özellikle şiddetli yanıklarda muhtemel bir durumdur. Bu gibi bir durumun gelişmesini engellemek için ilk müdahaleyi uygun şekilde gerçekleştirmek gerekir.

Deride ütü yanığı izi kalmaması için ne yapmak gerekir?

Ütünün cilt ile teması sonucu yanık meydana gelir. Yanık oluştuğu ilk anda hafif şişlik, yanma ve ağrı hissi ya da yanan bölgenin kızarması ile kendini gösterir. Semptomlar yanığın şiddetine bağlı olarak zamanla değişir ve şekillenir. Yanık sonrası ilk müdahale mutlaka soğuk kompres ile olmalıdır. Şiddeti fark etmeksiniz uygun ısı ve hijyen kuralları ile soğuk kompres yapılırsa bölge iyileştiğinde iz kalma ihtimali düşer.

Ütü yanığı izi nasıl geçer?

Özellikle şiddetli seviyede seyreden ütü yanığı sonrası bölgede iz kalması muhtemel bir durumdur. Bu gibi bir durumda dermatologlar meydana gelen izin giderilmesi konusunda sizlere yardımcı olabilir. Bu konuda sizlere bölgeyi onarıcı kremler ya da dermo-kozmetik çözümler sunulabilir. Koyu bir leke halinde meydana gelen yanık izlerinde lazer tedavisi gibi yöntemler de önerilebilir. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.