Form devre dışı bırakıldı
Eksizyon ‘cerrahi olarak çıkarmak’ anlamına gelir. Tıpta, bu terim bir neşter, lazer veya başka bir kesme aleti kullanılarak bir büyümenin, dokunun, organın veya kemiğin çıkarılmasını ifade eder. Vücut parçasının bir örneği veya bir doku alınmasının aksine, eksizyon bir yapının tüm kısmının çıkarılması demektir.
Vücudun belirli bir bölümünü çıkarmak için yapılan ameliyatlara eksizyon denir. Bu ameliyatlar genellikle "-ektomi" ekiyle biter. Örneğin: Apendektomi (apandisiti çıkarmak için kullanılır) ve kolesistektomi (safra kesesinin çıkarılması için kullanılır). Tıbbi durumları teşhis etmek veya tedavi etmek için kullanılan birbirinden farklı eksizyonel çeşit vardır. Vakadan vakaya eksizyon durumu farklılaşabilir.
Birbirinden farklı eksizyon türleri vardır. Eksizyonlar, tedavi edilen durumun türüne bağlı olarak farklılaşabilir. İki yaygın örnek şunlardır:
Yaygın eksizyon örnekleri şunlardır;
Birçok farklı cerrahi eksizyon türü vardır. Bazıları, olmadan bir sağlık uzmanın ofisinde ayakta tedavi bazında gerçekleştirilebilir. Diğerleri, hastanede genel anestezi ile açık cerrahi gerektirebilir.
Eksizyon bir tanı değildir, daha ziyade tanısı olan bir hastalığın tedavisinde uygulanan ya da tanı konulmak için uygulanan cerrahi bir işlemdir. Eksizyon yönteminin uygulanabileceği birçok hastalık türü olduğundan eksizyon da bu türlere ve hastaya bağlı olarak şekillenir. En yaygını eksizyonel biyopsidir.
Eksizyonel biyopsi, aynı işlem sırasında hem kanser teşhisini doğrulamak amacı ile hem de tümörü çıkarmak için kullanılır. Tümör kanserli mi değil mi, belirleyebilme noktasında büyük bir numune gerektiğinde öne çıkar. Örneğin, tümörün nüfuz ettiği derinlik veya cilt katmanlarının sayısı, önemli bir göstergesidir.
Melanomun kesin tanısının koyulması için de eksizyon işleminin yapılması ve bunun sonucunda göstergeler incelenerek bir sonuca varılması gerekebilir. Eksizyon bu işe yarar. Ayrıca cilt kanserine ek olarak, eksizyonel biyopsiler genellikle bazı bölgelerdeki tümörleri değerlendirmek için de kullanılır: kaslar, lenf düğümleri, göğüsler vb.
Eksizyonun kendisi tedavi ve teşhis için kullanılan bir yöntemdir. Örneğin bir eksizyon uygulanmasının nedenleri şunlardır:
İyi huylu kistlere de kötü huylu kistlere de vakadan vakaya göre değişen bir şekilde eksizyon uygulanabilir. Ağrılı, büyümüş ve iltihaplı iyi huylu bir kist de çıkarılabilir. Eksizyon, kistin, etrafında dar bir kenarla birlikte çıkarılmasıdır.
Cilt kanserlerinde de benzer bir yaklaşım sergilenir. Daha geniş bir kenar boşluğu ile (tümörün sadece kendisini değil etrafındaki daha fazla dokuyu da alarak) tüm kanserin tamamen çıkarıldığına eksizyon ile emin olunur. Tümörler çıkarıldıktan sonra, ciltte kalmadığından emin olmak için incelemeler yapılır.
Cerrahi eksizyonlar cerrahlar tarafından yapılır, bunlardan bazıları apendektomi ve kolesistektomi gibi prosedürleri gerçekleştirebilen genel cerrahlardır. Diğerleri ise belirli organ sistemlerini tedavi etmek üzere özel olarak eğitim almış uzmanlardır. Eksizyonlar bir hastanede veya bir ofiste, klinikte veya cerrahi merkezinde ayakta tedavi bazında yapılabilir.
Örnek bir eksizyon ameliyatı nasıl gerçekleşir:
Eksizyon sonrası ağrı genellikle oldukça azdır ve 24-48 saatten fazla sürmez. Bazı hastalar bilek, ayak bileği veya burunda yapılan eksizyonlarda beklenenden biraz daha fazla ağrı yaşar. Diğer yerlerde ağrı minimumdur. Çoğu ağrı veya rahatsızlık doktorunuzun uygun gördüğü ilaçlar ve yöntemlerle kontrol altında tutulmaya çalışılır.
İyileşme süreci ve hızı duruma bağlı olarak gelişir. İnsanlar farklı şekillerde farklı hızlarda iyileşir. Yaranızın nasıl iyileşeceği değişkenlik gösterir, ancak ideal olarak yaranız neredeyse fark edilmeyecektir. Genellikle kalem inceliğinde bir çizgi şeklini alır. Yara izini normal insan çizgileri, kırışıklıkları ve kıvrımları içinde yönlendirmek için uzmanlar ellerinden geleni yapar, böylece açıkça görülemeyecek şekilde gizlenmeye çalışılır.
Eksizyon sonrası doktorunuzun yönlendirmelerini dikkatle uygulamanız ve önem göstermeniz oldukça önemlidir; özen göstermelisiniz. Bu, iyileşme sürecini olumlu etkileyecektir, ayrıca ağrılarınızı da en aza indirgeyecektir.
Eksizyon düşük riskli ve minimal bir işlemdir. Ancak, bazı riskler söz konusudur. Uzman hekimler bu riskleri en aza indirgemek için üstün çaba sarf edeceklerdir. Fakat beklenmeyen komplikasyonlar oluşması, her cerrahi işlemin ve cerrahi işlem sonrasının risklerinden biridir. Eksizyonel biyopsinin olası riskleri, enfeksiyon, bölgede kanama, ve sinir hasarıdır.
Eksizyonun uygulandığı birçok hastalık türü vardır. En yaygın olanlardan biri olan cilt eksizyonu, hasarlı cilt dokusunun kesilip çıkarıldığı bir cerrahi işlemdir. Tam kalınlıkta bir çıkarmadır, yani dokunun tüm katmanları (epidermis, dermis ve deri altı yağ tabakası) çıkarılır. Daha sonra optimum iyileşme için dikişlerle tekrar birleştirilir. Çıkarılan kitle iyi huylu ya da kötü huylu olabilir.
Eksizyonel biyopsiden önce sedasyon, lokal anestezi veya her ikisini birden alabilirsiniz. Bu, çoğu insan için ağrıyı önler. Bölge, sonrasında birkaç gün boyunca hafif ağrılı olabilir, ancak önemli bir ağrınız olmamalıdır. Aşırı şiddetli ağrılar hissederseniz muhakkak sağlık uzmanınıza bildirmeniz gerekir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.