Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Akgünlük Yağı Faydaları Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Akgünlük Yağı Faydaları Nelerdir?

Akgünlük yağı faydaları bakımından benzersizdir. Bu yağ reçineden üretilen bir yağdır. Bu reçine akgünlük sakızı olarak da tüketilebilir.

Sığla ağacından akan reçinenin yağından elde edilen akgünlük yağı, yeşilin her tonunu barındıran ve ağaç türleri bakımından eşsiz bir çeşitlilik sunan Ege Bölgesi’nde sıklıkla yetişmektedir. Antik Yunan’dan günümüze hem bazı ilaçların yapımında hem de kozmetikte kullanılır.

Sığla yağı olarak da adlandırılan akgünlük yağı faydalı içeriği ile saçlar başta olmak üzere vücut ve cilt bakımı için benzersiz bir yağ olmayı başarır.

Farklı ve yoğun aromaya sahip sığla yağı yani diğer bir adıyla akgünlük yağı zihin üzerinde olumlu etkiler yaratır ve bunun dışında daha farklı amaçlar için de kullanılır.

Sığla ağacı yağı yani akgünlük yağı sığla ağacının gövdesindeki çatlaklardan sızan reçinelerden elde edilen, yoğun kokulu, tahin renginde ve yapışkan doğal bir yağ olarak bilinir. Akgünlük yağı uçucu bir yağdır.

Reçineler öncelikle ağaçtan toplanır ve sonra kaynatılır. Son olarak diğer distilasyon yöntemiyle sıvı halini alır.

Akgünlük yağı konsantre ve yoğun yapısıyla uçucu yağlar arasında değerlendirilir.

Akgünlük Yağı Faydaları

Akgünlük yağı faydaları bu yağın bölge insanı tarafından binlerce yıldır kullanılmasını sağlamıştır.

Özellikle Roma ve Antik Yunan döneminde akgünlük yağı etkileyici ve güzel bir görünümün kaynağı olarak kullanılırdı.

Üstelik akgünlük yağının Kleopatra’nın çok sık olarak kullandığı bir bitkisel yağ olduğu söylenir.

Akgünlük yağı faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Özellikle yoğun aromalı bir kokuya sahip akgünlük yağı gevşemeye ve rahatlamaya yardımcı olur.
  • Yoğun bir günün ardından akgünlük yağı etkisinden faydalanıp günün stresinin atılabilmesi mümkün olur.
  • Akgünlük yağının temizleyici etkisiyle ciltteki gözenekler kirden ve makyaj kalıntılarından kolaylıkla arındırılabilir.
  • Akgünlük yağı ciltteki temizleme işini yaparken ayrıca cildi yıpratmaz ve kurutmaz.
  • Akgünlük yağı cildi nemlendirici etkisiyle de bilinir.
  • Vitamin ve mineraller bakımından zengin olan akgünlük yağı cildin daha parlak ve canlı görünmesine yardımcı olur.
  • Antioksidanlar bakımından da zengin olan akgünlük yağı serbest radikallerin ciltte yaptığı yıpratıcı etkiyi de azaltır.
  • Akgünlük yağı besleyici ve nemlendirici etkisiyle saç telleri ve saç derisini olumlu etki yapar.
  • Ağrıyı kesen ve kan dolaşımını hızlandıran akgünlük yağı kas ya da baş ağrılarında etkilidir.
  • Akgünlük yağı ile yapılan masaj ile uyku düzensizliği yaşayanlar bu sorunun önüne geçebilir.
  • Kesik ve çiziklere sahip kanamaları durdurma görevi olan bu yağ kan kaybını engeller.

Cilt ve Saçlara İyi Gelen Akgünlük Yağı Faydaları

Cilt ve Saçlara İyi Gelen Akgünlük Yağı Faydaları

Akgünlük yağı faydaları arasında cilde ve saça iyi gelmesi yer alır. Cilt bakımında çok fonksiyonlu olarak kullanılan akgünlük yağı temizleyici özellik taşımasıyla gözenekleri kirlerden arındırır. Makyaj kalıntılarını da temizlenmek için kullanılabilen akgünlük yağı nemlendirici etkiye sahiptir.

Cildi tonikleyip temizledikten sonra akgünlük yağını uygulayıp ayrıca bir nemlendirici ürüne ihtiyaç duymadan cildinizi nemlendrebilirsiniz.

Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli bir husus vardır.

Uçucu yağ sınıfında bulunan akgünlük yağının doğrudan cilde uygulanmasının sakıncaları bulunur.

Cilde doğrudan uygulamak yerine akgünlük yağı bir başka sabit yağ ile seyreltilmelidir.

Besleyici özelliğe sahip akgünlük yağı cildi nemlendirmesinin yanı sıra faydalı bileşenlere de sahiptir. 

Vitaminler ve mineraller bakımından zengin olan akgünlük yağı, cildin daha parlak ve canlı görünüme kavuşmasına yardımcı olur.

Ayrıca akgünlük yağında bulunan antioksidanlar serbest radikallerin cildinizde yaptığı yıpratıcı etkiyi azaltır. Bu sayede yaşlanma karşıtı etki gösterir.

İnce çizgiler, elastikiyet kaybı, lekeler ve kırışıklıklar gibi yaşlanma belirtilerininin gecikmesine katkı sağlar. Saç için de olumlu etkiler yapan akgünlük yağı besleyici ve nemlendirici etkisiyle saç derisi ve saç telleri üzerinde olumlu etki sunar.

Bu yağın saçınıza uygulayarak ışıltılı, kolay taranan ve yumuşak saçlara sahip olabilirsiniz.

Sinir Sistemi İçin Akgünlük Yağı Faydaları

Akgünlük yağı faydaları saymakla bitmez. Yağın uçucu kokusu kaygıyı ve stresi azaltmaya yardımcı olur.

Aromaterapide çok sık kullanılan akgünlük yağının bedeninizi ve ruhunuzu rahatlatan etkisinden yararlanabilirsiniz. Stres azaltıcı etkisiyle akgünlük yağı kaygıdan kaynaklanan birçok rahatsızlığa da çözüm olabilir.

Akgünlük yağında bulunan mineral ve vitaminler hormonları düzenleyerek strese sebep olan faktörlerin hafiflemesine yardımcı olur. 

Aromaterapi alanında çok sık olarak kullanılan akgünlük yağını bedeninizin ve ruhunuzun rahatlaması için banyo suyuna ekleyebilirsiniz.

Kanamalara ve İltihaba İyi Gelen Akgünlük Yağı Faydaları

Akgünlük yağı faydaları içerdiği vitamin ve minerallerden kaynaklanır. Kesik ve çiziklerde meydana gelen kanamaları durdurabilen akgünlük yağı kan kaybını engeller. Akgünlük yağını kesilen bögeye uygularsanız buradaki kanamanın yavaşlayarak durduğuna şahit olabilirsiniz.

Ayrıca akgünlük yağı kanama olan bölgeye uygulandığında kan akışı esnasında cildin ve damarın mikrop kapmasının önüne geçerek koruyucu bir görev yapar.

Ciltteki iltihapları kısa zamanda iyileştirebilen yağ, iltihaplı bölgenin sağlıklı görünüm kazanmasını sağlar.

İltihaplı bölgeye akgünlük yağı sürülürse cildin temizlendiğini görebilirsiniz.

Akgünlük Yağı Nasıl Kullanılır?

Akgünlük Yağı Nasıl Kullanılır?

Akgünlük yağı faydaları cilt bakımında son derece etkili olan bir yağdır. Akgünlük yağı doğrudan ya da bir sabit yağ içinde seyrelterek cilde uygulanabilir. Ayrıca banyoda suya bir iki damla akgünlük yağı ekleyip de cildinizin rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

Akgünlük yağını makyaj pamuğunun üzerine damlatarak da kullanabilirsiniz. Makyaj pamuğuna birkaç damla yağ damlatarak cilt temizliği yapabilirsiniz.

İlk kez akgünlük yağı kullanacaklar çene bölgesinde küçük bir kısma bir damla yağ damlatarak 15 dakika beklemelidir.

Eğer bu kullanımdan sonra kızarma veya kaşıntı olmazsa yağın kullanımına devam edebilirsiniz. Eklem ve kas ağrıları için dirseklere ya da diz kapaklarına 1-2 damla akgünlük yağı uygulayarak masaj yapabilirsiniz.

Akgünlük Yağı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Akgünlük Yağı Nerelere Uygulanabilir?

Akgünlük yağı uygulanan bölgede kan dolaşımının hızlanmasına yardımcı olarak ağrıları dindirici özelliğe sahiptir. Akgünlük yağı baş, boyun veya kas ağrılarının dindirilmesi için durağan yani sabit bir yağ ile karıştırılıp ağrı bulunan bölgeye uygulanabilir. Akgünlük yağı kokusunun ayrıca kaygı ve stres gibi psikolojik rahatsızlıklara iyi geldiği de bilinir.

Akgünlük Yağı Nasıl Kokar?

Akgünlük yağı yapımı için ağacın çatlaklarından sızan reçine toplanır ve buhar distilasyonu yöntemiyle yağ elde edilir. Sarı renkten yeşilimsiye dönen odunsu, baharatlı bir yağ olan akgünlük yağı cilde ve saçlara iyi gelmesinin yanı sıra parfümeri sanayinde balzamik ve meyvemsi kokusundan ötürü çok tercih edilir.

Akgünlük Yağı Tütsüsü Nasıl Elde Edilir?

Eski bir tavanın içine akgünlük reçinesi koyulur. Reçine çakmak yardımı ile yakılır. 1-2 dakika reçinenin kontrollü bir şekilde yanması sağlanır. Reçine renk değiştirerek duman çıkmaya başladığında söndürülmelidir. Ortaya çıkan duman odada gezdirilir. Ancak akgünlük tütsüsünün doğrudan solunmaması gerekir. Tütsüleme işlemi sırasında ve sonrasında oda havalandırılmalıdır.

Akgünlük Yağının Ne Kadar Kullanılır?

Akgünlük yağı kullanımı kişiye ya da duruma göre değişkenlik gösterir. Dolayısıyla akgünlük yağının en uygun olan dozajı tam olarak bilinmemektedir. Bu gibi durumlarda akgünlük yağı ürününün üzerinde yazan talimatları izlemelisiniz. Doktor gözetiminde olunması güvenlik açısından önemlidir. Bundan ötürü akgünlük yağını kullanmadan önce bir doktora danışmanız tavsiye edilir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.