Form devre dışı bırakıldı
Total eksizyon, vücutta yer alan anormal doku veya lezyonun, cerrahi işlemlerle vücuttan çıkarılmasıdır. Şüpheli ve hastalıklı dokuların vücuda daha fazla yayılması adına yapılan bir müdahale olan total eksizyon, çevre dokulara zarar vermeden hastalıklı dokuyu temizlemeye dayanır. Total eksizyon hem teşhis hem tedavi amacıyla uygulanabilir.
Tıp biliminde doku, lezyon, tümör veya organın tamamının cerrahi müdahale ile çıkarılmasına total eksizyon denir. Total eksizyonda amaç hasarlı dokunun tamamının çıkarılarak hastalığın nüksetmesini önlemektir. Genelde kanser hastalarında kullanılan total eksizyon yöntemi, doğru şekilde ve tecrübeli uzmanlarca uygulandığında oldukça etkili bir tedavidir.
Total eksizyon tedavisi organ, doku ve hücreler için uygulanan bir yöntemdir. Tümör eksizyonu ameliyatında tümör ve sağlıklı hücrelerin bir kısmı çıkarılır. Total eksizyonda amaç sağlıklı hücrelerin sınırında zarar verici herhangi bir hücre olmaması ve hastalığın nüksetmesini engellemektir.
Deride yapılacak eksize işlemi de aynı süreçle yönetilir, kanserli veya hastalıklı lezyonların çıkarılmasıyla beraber sağlıklı deri hücreleri de eksizyona uğrayabilir. Organ eksizyonunda bazı durumlarda organın tamamının, örneğin apandis ve rahmin bütününün alınması gerekebilir.
Total eksizyon çeşitleri çıkarılacak doku ve hastalığın seyrine, niteliğine göre değişebilir. Örneğin;
Tanı veya teşhis, hastalığın varlığını isimlendirmek için yapılan testler ve değerlendirmeler sonucunda varılan sonuçtur. Tedavi ise var olan sağlık sorununu ilaç, enjeksiyon, cerrahi müdahale gibi yöntemlerle ortadan kaldırmak veya semptomlarını hafifletme sebebiyle yapılan işlemdir. Bu yönüyle total eksizyon bir tanı değil, bir tedavi yöntemidir.
Total eksizyon uygulamasına karar verilen süreç ise şu şekilde ilerler:
Total eksizyon sonrası tedavi sürecini destekleyerek iyileşmeyi hızlandıracak birtakım süreçler vardır. Ameliyat sonrası komplikasyonları önlemek ve hastalığın tekrarını engellemek için hekim gözetiminde bulunmak önemlidir. Rutin kontrollere aksatmadan gitmek ve doktor önerilerine uymak, eksizyon sonrasında iyileşme sürecinizi hızlandıracaktır.
Eğer eksizyon kanserli dokuların temizlenmesi için yapılmışsa , ve hormon tedavisi gibi destekleyici tedavilerden faydalanılabilir. Total eksizyon sonrası ameliyatlı bölgenin hekim tavsiyesiyle temizlenmesi ve kuru tutulması önemlidir.
Pansuman aşaması yaradan kaynaklı enfeksiyonu önemli ölçüde önleyen bir adımdır. Eksizyona neden olan hastalık sürecini ve ameliyatın yarattığı psikolojiyi toparlamak için hasta rehabilite edilecek merkezlere veya uzmanlara yönlendirilebilir.
Total eksizyonu ameliyatı, cerrahide kullanılan ürünler ve araçlarla yapılır. Total eksizyon profesyonel uzmanlarca detaylı ve incelikli şekilde yapılır. Hastalıklı dokunun tamamının temizlenmesi önemlidir, bu nedenle eksizyon ameliyatının titizlikle yürütülmesi gerekir.
Total eksizyon ameliyatı vücutta bulunan çeşitli yumuşak doku için genel cerrahlarca; uzmanlarca yapılması gereken bir eksizyon işlemiyse alanında uzmanlaşmış cerrahlarca yapılmalıdır. Örneğin;
otal eksizyon ameliyatı süresi çıkarılacak doku, ameliyata neden olan hastalığın niteliği ve hastanın genel sağlık durumuna göre değişkenlik gösterir. çıkarılması yaklaşık 1 saatte tamamlanırken tümör veya komplike dokuların çıkarılması saatleri bulabilir. Bu konuda işlemi gerçekleştirecek cerrah, hastaya eksizyon ameliyatı ile ilgili tüm bilgileri sunacaktır.
Total eksizyonu ameliyatı hastalığın ve çıkarılacak dokunun niteliğine göre bazı riskleri olan bir tedavi yöntemidir. Anesteziye bağlı komplikasyon, olağan dışı gerçekleşen kanamalar, yaranın enfeksiyon kapması veya hastanın genel sağlık durumu neticesinde iyileşme hızının yavaş olması gibi durumlar ameliyat sonrası süreci zora sokabilir. Total eksizyon ameliyatı sonrası önemli noktalara dikkat ederek iyileşme seyrini sağlıklı şekilde atlatabilirsiniz.
Doktor kontrollerini aksatmamak ve ameliyat sonrası seyri değerlendirmek için görüntüleme testleri yaptırmak gerekir. Ameliyat sonrası yara bakımını iyi bakmak ve ağrı yönetimini ağrı kesicilerle korumak önemlidir. Tabii ki ağrı kesicilerin alım zamanı ve dozu, eksizyon işlemini gerçekleştiren cerrahların kontrolünde olmalıdır. Yine hekim gözetiminde pıhtı oluşmaması adına vücut aktifliğini koruyarak ufak ufak hareket edilmelidir.
Total eksizyon sonrası mikroskobik boyutta kanser hücreleri kaldıysa bunları yok etmek adına kemoterapi tedavisine devam edilmelidir. Hastalığın bölgesel tekrarını engellemek için doktor önerisiyle radyoterapi alımı önemlidir. Kanserli hücreler hormon dengesizliğinden meydana geldiyse tümörlerin büyümesini önlemek için hormon tedavisine başlanabilir.
Hastanın ameliyat süreci nedeniyle bozulan psikolojisini toparlaması adına psikolojik destek almak önemlidir. Stres hastalıkların baş faktörüdür ve hastalık süreci nedeniyle stres durumunuz sone ermediyse, hastalığın nüksetmemesi adına psikolojik destek alabilirsiniz. Ayrıca eksizyon işlemi sonrası hareket kabiliyeti kısıtlanan hastalar, fizik tedavi yardımıyla fonksiyonlarını geri kazanabilir.
Her cerrahi işlem gibi total eksizyon ameliyatı da bazı riskler taşımaktadır. Eksizyon işlemi büyük bir cerrahi müdahale olarak kabul edilir, bu nedenle ameliyat öncesi hasta aydınlatılmalı ve onayı alınmalıdır. Ameliyat sonrası iyileşme sürecinde dikkat edilecek noktaları aksatmamak ve doktor tavsiyelerine uymak hem eksizyon işlemi öncesi hem sonrasındaki süreci kolayca atlatmanıza yardımcı olacaktır.
Total eksizyonu kanserli hücre ve dokuların tamamının çıkarılmasıdır. Enfeksiyonlu doku veya iyi huylu tümörlerin çıkarılmasında da total eksizyon uygulanabilir. Bu dokular tamamen vücut dışına atılarak sağlıklı hücrelerin hastalanmaması ve önceki hastalığın tekrar etmemesi amaçlanmaktadır. Total eksizyon kanser tedavisinde kullanılan bir yöntemdir, hasta hücrelerin yayılmasını önler.
Görüntüleme testleri ve biyopsi sonuçları ışığında hasta organ, doku veya hücrelerin yeri belirlenir. Genel veya lokal anestezi altına alınan hastanın kanserli dokusu bulunan bölgesi, uygun araçlarla uzmanlarca kesilir ve kanserli doku bir miktar sağlıklı dokuyla beraber alınır.
Vücuttaki sağlıklı kısmın alınmasının sebebi, hücre sınırlarının temiz olduğundan emin olmak ve kanserli hücrelerin yayılmasını önlemektir. Eksizyon işlemiyle çıkarılan doku patolojik incelemeye gönderilir ve hastalıklı kısımlarının tamamının çıkarılıp çıkarılmadığı tespit edilir.
Ameliyat sonrası kesilen alan dikkatle dikilir ve açık alan tamamen kapatılır. Eksizyon işlemi büyük bir doku için yapıldıysa rekonstrüktif işlemler gerektirebilir. Bu durumda işlem sonrası fonksiyonları tekrar kazandırma ve estetik kaygılar neticesinde rekonstrüktif cerrahlarca yeniden yapılandırma yapılabilir.
Ameliyat sonrası hekimlerce düzenli kontroller yapılır ve gerek yaranın olduğu bölge gerekse çıkarılan doku bölgesi sürekli olarak incelenir. Çıkarılan dokunun patolojik sonuçlarına göre gerekirse kemoterapi, radyoterapi ve hormon tedavisi gibi yardımcı tedaviler uygulanmalıdır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.