Form devre dışı bırakıldı
Cerrahi eksizyon, vücutta oluşan anormal bir doku parçasının cerrahi operasyonla çıkarılma işlemidir. Genellikle vücuttan doku örneği alınması sonucunda kanser ya da başka bir hastalık teşhisi konulduğunda uygulanabilir.
Ayrıca çeşitli , siğiller, kistler gibi iyi huylu doku parçalarının alınması için de gerçekleştirilebilir. Vücutta bulunan kitlenin tamamı alınarak uygulanan cerrahi operasyondur. Alanında uzman bir doktor tarafından hastanın genel sağlık durumu değerlendirilerek, çeşitli testler ve raporlar sonucunda uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Cerrahi eksizyon, vücuttan bir parçanın kesilerek çıkarılması işlemidir. Tıbbi bir terimdir. Cerrahi bir işlemle vücuttan bir doku veya tümörün çıkarılması anlamına gelir. Bu işlem, teşhis amaçlı dokunun mikroskop altında incelenmesi için uygulanır. Aynı zamanda tanısı konulan hastalığın tedavi sürecinde kanserli ya da kanser öncesi bir lezyonu tamamen çıkarmak amacıyla da yapılabilir.
Cerrahi eksizyon, kişinin genel sağlık sorunlarına ve teşhis edilen hastalığın durumuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genellikle organ, doku ve tümör gibi parçalar vücuttan çıkarılması için uygulanan bir cerrahi tedavi yöntemidir. oluşumlarının giderilmesinde de yaygın olarak uygulanır.
Cerrahi eksizyon, kullanılan teknik, çıkarılacak doku türü ve hedefe bağlı olarak çeşitlilik gösterebilen bir tedavi yöntemidir.
En sık karşılaşılan eksizyon çeşitlerinden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
Cerrahi eksizyonu çeşitlerinin seçimi alanında uzman doktor tarafından birçok faktöre bağlı olarak değerlendirilerek yapılır. Lezyonun büyüklüğü ve derinliği, lezyonun bulunduğu yer, lezyonun türü ve hastanın genel sağlık durumunu eksizyon çeşidini belirleyen önemli unsurlar arasında yer alır.
Cerrahi eksizyon işlemi, bir doku ya da tümörün vücuttan çıkarılmasıdır. Bu cerrahi yöntem genellikle bir hastalığın teşhisi ya da tanısı konulan hastalığın tedavisi için uygulanabilir. Cerrahi eksizyonu tanısı, öncesinde biyopsi ile alınan doku parçası örneğinin patoloji laboratuvarında incelenmesi sonucunu konulur.
Fiziki muayene, hastanın tıbbi öyküsü ve hastadan alınan tıbbi görüntüleme raporlarının değerlendirilmesi tanı konulmasında önemli faktörlerdir. Bu tıbbi uygulama aynı zamanda bir teşhis ve tedavi yöntem biçimidir. Eksizyon sonrası patoloji sonucu, lezyonun doğası hakkında kesin bilgi verebilir.
Edinilen kesin bilgilere göre alanında uzman doktor tarafından bir tedavi planı oluşturulabilir. Cerrahi eksizyonu tanısı, patoloji raporu sonucunda kesinleşen bir süreçtir. Eksizyon öncesi yapılan fiziki muayene, tıbbi öykü ve görüntüleme yöntemleri tanıya yardımcı olur. Ancak kesin tanı için patoloji sonucu beklenir.
Cerrahi eksizyonu tedavi süreci, işlemi sonrası iyileşme sürecidir. Çıkarılan dokunun büyüklüğüne, yerine ve hastanın genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir.
Ancak genel olarak tedavi sürecindeki adımlar şu şekilde sıralanabilir:
Cerrahi eksizyonu ameliyatı genellikle lokal anestezi altında uygulanan bir tıbbi operasyondur.
İşlem esnasındaki aşamalar şu şekilde sıralanabilir:
Cerrahi eksizyonu ameliyatı, hastanın genel sağlık durumuna, yaşına ve uygulanacak cerrahi eksisizyonun amacına göre farklılıklar gösterebilir. Detaylı bilgi almak için doktorunuza danışabilirsiniz.
Cerrahi eksizyon, vücuttan bir doku veya tümörün cerrahi olarak çıkarılması işlemidir. Vücudun kendini yenileme yeteneği sayesinde genellikle sorunsuz bir iyileşme süreci görülür. Ancak iyileşme süreci, kişiden kişiye farklılık gösterebilir.
Ayrıca çıkarılan dokunun büyüklüğüne, yerine, hastanın genel sağlık durumuna, yaşına ve uygulanan cerrahi tekniğe göre iyileşme sürecinde farklılıklar oluşabilir.
Genel olarak iyileşme sürecini şu şekilde sıralayabiliriz:
İyileşme süreci, birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterir. Genellikle küçük bir cerrahi eksizyon için birkaç hafta, daha büyük bir cerrahi eksizyon için ise birkaç ay süre gerekebilir. İyileşme süreciniz hakkında doktorunuzdan daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Genellikle güvenli bir işlem olarak kabul edilir. Ancak tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi bazı riskler taşıdığı göz önünde bulundurulmalıdır. Bu riskler, hastadan hastaya değişiklik gösterebilir. Ayrıca lezyonun büyüklüğü ve yeri, kullanılan türü gibi faktörlere bağlı olarak çeşitli riskler oluşabilir. Ancak genellikle bu riskler cerrahi eksizyonu uygulayacak olan uzman doktor tarafından başarıyla yönetilebilir.
Her cerrahi eksizyonu kanser olmayabilir. Kanser teşhisi için cerrahi eksizyonu ile çıkarılan parça, doku ya da organ patoloji laboratuvarında incelenir. Bu inceleme sonucuna göre kanser teşhisi konulur. Her cerrahi eksizyonu kanser olmayabilir. Ayrıca cerrahi eksizyonu cilt problemlerinde de sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Ciltte estetik görünümü bozan lezyonların çıkarılmasında uygulanabilir.
Doktorunuz, yara bakımında kullanmanız için size özel olarak hazırlanmış antiseptik solüsyonlar, merhemler veya pansuman malzemeleri verebilir. Bu ürünleri kullanırken talimatlara dikkatlice uymanız büyük önem taşır. Yara temizliğinin yapılacağı alanın hijyenik olması gerekir. Doktorunuzun önerdiği solüsyon ya da su ile yarayı nazikçe temizleyebilirsiniz. Bu işlemi uygularken pamuklu çubuk kullanabilirsiniz. Temizlemeden sonra steril bir pansuman ile yarayı kapatmanız gerekir. Doktorunuzun önerdiği sıklıkta pansumanınızı değiştirebilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.