Form devre dışı bırakıldı
Nevüs eksizyonu, halk arasında ‘’ işlemi olarak bilinir. Nevüs, ben anlamına gelirken eksizyon ise basit olarak kesip çıkarma demektir. Nevüs veya ben iyi huylu cilt pigmentleri olup bazı zamanlarda cilt kanserine dönüşebilirler. Bu sebeple, bazı durumlarda benlerin kontrollerinin yapılması gerekir. Kontrol amaçlı durumlarda veya şüpheli bir durum söz konusuysa eksizyon yöntemiyle alınabilirler.
Eksizyon yöntemi; şüpheli bir dokunun veya hücrenin, organdan veya deriden çevre dokuyla birlikte alınmasıdır. Doku test edilerek, dokuda kanser hücresi olup olmadığına bakılır. Nevüs eksizyonunda ise, vücuttaki benler eksizyon işlemi uygulanarak, benin veya benlerin deriden alınmasıdır.
Nevüs veya ben melanosit hücrelerinin vücudun bazı alanlarında birleşip yoğunlaşmasından oluşur. Melanosit hücreleri, deriye rengini veren hücre çeşididir. Bu hücreler, doğumdan itibaren vücudun çeşitli bölgelerinde ben oluşturabilirler. , ergenlikte veya yaşlılıkta da hormonal değişiklikler sebebiyle ben oluşumu görülebilir. Ayrıca, var olan benlerin sayılarında ve büyüklüklerinde de değişikliklere rastlanabilir.
Benlerin büyük bir çoğunluğu iyi huylu yapıdadır. Kanser riski taşımazlar. Ancak, bazı vakalarda benlerin kötü huylu olup kansere yol açabileceği de söz konusudur. Kötü huylu dokular, bazıları tarafından ben zannedilebilir. Benlerin veya şüpheli dokuların iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunu anlamak için benlerin alınması gerekir. Bu cerrahi işleme nevüs eksizyonu denir. Bu işlemle beraber, şüpheli doku alınarak çeşitli testlere sokulur.
Bu testlerin sonucunda, vücutta kanser olup olmadığı anlaşılır. Eğer, vücutta kanser varsa ben alımından sonra kişi çeşitli tedavi süreçlerine alınır ve benler temizlenir. Nevüs eksizyonu işlemi, yalnızca şüpheli durumlarda uygulanmaz. Vücudunuzda görüntüsünden rahatsız olduğunuz veya istemediğiniz benleriniz varsa nevüs eksizyonu işlemi ile birlikte benlerinizi aldırabilirsiniz. Böylece, istediğiniz görünüme kavuşmaya bir adım daha yaklaşabilirsiniz.
Nevüs eksizyonu, vücuttan ben çıkarılma amaçlı uygulanan cerrahi bir işlemdir. Bu işlemin yapılmasının birkaç farklı yolu vardır.
Bu yollardan birkaçı şunlardır:
Basit eksizyon işlemi, benin veya dokunun alınmasından sonra dokuya dikiş atılmasıyla tamamlanır. Seri eksizyon ise, belli bir büyüklüğe sahip olan nevüsün (benin) birkaç seans içinde alınması işlemine denir. Daha geniş çaplı ve büyük bir yapıda bulunan benlerin birkaç seansta alınmasının sebebi tek bir seansta nevüsün hepsinin alınamamasından kaynaklanır. Bu süreç 2-3 haftaya yayılabilir.
Eksizyon ve greftleme işlemleri ise, vücuttan alınan nevüsün açtığı yaraya dikiş atılamaması sonucunda, vücudun başka bir kısmından deri yaması alınarak yaranın kapatılmasıdır. Bu işlemin yapılmasının başka bir sebebi ise benin alındığı yerde görünümün doğal bir şekilde olmasını elde etmeye çalışmaktır. Aynı zamanda, bu işlem dokunun işlevini iyileştirmek için de kullanılabilir.
Eksizyon ve flep cerrahisi ise yine benin alındığı bölgeye dikiş atmak uygun veya mümkün olmadığında, vücudun başka bir kısmından doku alınarak işlem yapılan bölgede kullanılmasıdır. Kullanılan doku, benin alındığı bölgenin çevre bölgesinden alınabilirken uzak bir bölgeden de alınabilir. Beninizin; boyutuna, şekline ve durumuna göre doktorunuz bu işlemlerden size en uygun olanı kullanarak nevüs eksizyonu işlemini gerçekleştirerek beninizi en doğru şekilde alabilir.
Sağlığınızda veya beninizde şüpheli bir durum varsa doktorunuz nevüs eksizyonu işlemi yapmaya karar verebilir. Beninizin tehlikeli olup olmadığını kontrol etmek için doktorunuz beninizi almak isteyebilir.
Doktorunuzun nevüs eksizyonu yapmasını gerektirecek ve tehlikeli olabilecek durumlar şunlar olabilir:
Bunlar ve bunlara benzer şikayetleriniz varsa bir doktora danışmalısınız. Doktorunuz şikayetlerinizi göz önünde bulundurarak nevüs eksizyonu işlemi yapıp yapmamaya karar verebilir. Yalnızca, yukarıdakiler gibi şikayetleriniz olduğunda değil belli bir süreyle muayene olmaya giderek de beninizde bir sorun olup olmadığını kontrol ettirebilirsiniz.
Düzenli aralıklarla deri muayenesi yaptırabilirsiniz. Kontrolleriniz sonucunda da doktorunuz nevüs eksizyonu işlemini yapıp yapmamaya karar verebilir. Doktorunuz, beni aldıktan sonra dokunun iyi huylu mu kötü huylu mu olduğuyla ilgili, dokuyu çeşitli testlere tabii tutarak genel sağlığınızın durumundan emin olur.
Nevüs eksizyonu, benlerin eksizyon işlemiyle kesip çıkarılmasıyla tedavi edildiği bir cerrahi işlem çeşididir. Bu işlem, birkaç farklı şekilde yapılabilir. Örneğin, doku direkt olarak kesilip dikiş atılabilirken, bazı durumlarda dokunun alındığı yere başka bir bölgeden alınan deri yaması yapılabilir.
Durumunuza göre doktorunuz hangi işlemin yapılacağına karar verir. Bunun yanında, eğer ki beninizde tehlikeli bir durum söz konusu ise, yöntemiyle de tedavi uygulanabilir. Bu yöntem kullanılarak bazı dondurulabilir. Dondurma işlemi sonucunda oluşan yara ise 1 ay içinde iyileşme gösterir. Bu yöntem veya dikiş işlemi gerektirmediği için işlem sonrası günlük hayata dönmek de hızlı bir şekilde olur.
Nevüs eksizyonu ameliyat (ben aldırma ameliyatı) dokunun uyuşturulmasıyla başlar. Ardından, doktor genellikle eliptik bir kesi ile nevüsü çıkarır. Nevüsü çıkardıktan sonra ise, dikiş atar. Dikiş işlemi, ince ipliklerle yapıldıysa bu ipler kendiliğinden erir. Ardından, yarada hafif bir pembelik kalır. Birkaç ay sonra ise bu iz de kendiliğinden kaybolur.
Aldırmak istediğiniz geniş çaplı ise doktorunuz dikiş atmak yerine, vücudunuzun başka bir bölümünden doku alarak da işlemi tamamlamak isteyebilir. Sağlığınıza en uygun olacak şekilde nevüs eksizyonu ameliyatı yaptırmak için mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Ben aldırma işlemi sonucunda, iyileşme süreci birkaç faktöre bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu faktörler arasında; kişinin cilt yapısı, nevüsün test sonucu, kişiye uygulanan işlem ve kişinin genel sağlık durumu bulunur. Genel olarak, bu ameliyat kişinin günlük yaşamını etkilemez. Ancak, alınan nevüste kötü huylu hücre yapısı bulunduysa kişi belirli bir tedavi programına alınır. Bu tedavi programında; ışın tedavisi, kemoterapi tedavisi veya çeşitli ilaç tedavileri kullanılabilir.
Nevüs iyi huylu ise, genellikle birkaç gün içerisinde pembeleşen bölgenin rengi açılmaya ve normale dönmeye başlar. Ardından, belli bir zaman sonra, iz kaybolur. Tam bir iyileşme sağlanabilmesi için doktorunuzun size verdiği merhemleri veya kremleri kullanmalısınız.
Ben aldırma işlemi, kolay bir işlem olduğu için ve benin iyi huylu mu kötü huylu mu olduğunun anlaşılabilmesi için genel sağlık durumunda bir tehlike teşkil etmez. Ayrıca, halk arasında dönen yanlış kanının aksine, bu işlem ben çoğaltmaz veya vücutta kansere yol açmaz.
Ben aldırma işlemi sadece kötü huylu benlere yapılmaz. Estetik görünüm için de kişiler benlerini aldırmayı tercih edebilir. Aynı zamanda, bu işlem uygulandıktan sonra benin olup olmadığı anlaşılabilir.
Eksizyon işlemi, vücuttaki dokunun kesilerek çıkarılıp alınmasıdır. Genellikle, bu işlem ile birlikte vücuttaki benler kesilerek alınır ve dikiş atılarak işlem tamamlanır. Kişinin ihtiyacına göre, daha farklı eksizyon yöntemleri ile birlikte de vücuttan ben alımı gerçekleşebilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.