Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Mesane İltihabı Nedir? Mesane İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Mesane İltihabı Nedir? Mesane İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Mesane iltihabı, idrar yolu enfeksiyonuna bağlı şekilde ikincil olarak ortaya çıkan bakteriyel kaynaklı bir enfeksiyondur.

Bakteri ile oluşan mesane iltihabı farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir. Hafif düzeyde gerçekleşen mesane iltihabı genellikle birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşir.

Fakat şiddetli durumlarda tıbbi tedavi gerektirir. İlerlemiş olan mesane iltihabının İyileşmesi, hafif düzeyde olan enfeksiyona karşın, biraz daha zaman alabilir. 

 genellikle, bağırsakta bulunan bakterilerden kaynaklanır.

Günlük hayatta yaşam kalitesini etkileyen mesane iltihabında ilerleme olduğunda doktora gitmek gerekebilir. Böylelikle doğru tedavi yöntemleri ile iyileşme söz konusu olur.

Genellikle kadınlarda daha sık rastlanan bir rahatsızlıktır. 

Mesane İltihabı Nedir? 

Mesane İltihabı Nedir? 

Mesane, kadınlarda rahim altında yer alır. Erkeklerde ise göbek altındaki kasların arkasında, bağırsakların önünde bulunur. Mesane iltihabı ise bakterilerin üretraya girerek, mesaneye ulaşması ile ortaya çıkar.

Genellikle bakteriyel durumlar sonucu ortaya çıkan mesane iltihabı, mesane zarının tahriş olması durumlarında da yaşanabilir. Mesane iltihabına en çok neden olan bakteri ise escherichia colidir.

Mesane iltihabı yaşayan kişi günlük yaşamında özellikle tuvalet esnasında ve öncesinde zorluk yaşayabilir. Bu rahatsızlık fark edilmeden önce genellikle bazı belirtiler söz konusudur. 

Mesane İltihabı Belirtileri Nelerdir? 

Mesane iltihabı, kişinin vücudunda pek çok belirti ile birlikte ortaya çıkar. Bu belirtiler aşağıdaki gibidir. 

  • İdrara çıkma sıklığının artması, 
  • Gece sıklıkla idrara kalkma, 
  • İdrar geldiğinde göbek altında ağrı hissedilmesi, 
  • İdrar esnasında yanma hissiyatı oluşması,
  • İdrarın uzun süre tutulması halinde idrarda kanama görülmesi, 
  • Hafif düzeyde ateşlenme,
  • Pelvis bölgesinde sıklıkla rahatsızlık hissedilmesi, 
  • Karnın alt kısmında baskı hissedilmesi,
  • İdrar ihtiyacı giderildikten sonra ağrının hafiflemesi. 

Mesane İltihabı Nedenleri Nelerdir? 

Mesane İltihabı Nedenleri Nelerdir? 

Mesane iltihabının en sık görülen nedenleri genellikle bakteriyeldir. Bakteriyel nedenler dışında, mesanenin tahriş olması da iltihaba neden olabilir. Belirli nedenler doğrultusunda mesane iltihabı ortaya çıkar. Bu nedenler aşağıdaki gibidir. 

  • , kemoterapi ya da bazı ilaçlar, 
  • Aktif bir cinsel yaşam, 
  • Prostat bezinde büyüme yaşanması, 
  • Hamilelik dönemi,
  • Parfüm içerikli sabunların oluşturduğu tahriş, 
  • Genital bölge temizliğinde, yanlış uygulamalar yapılması, 
  • Doğum kontrolü sebebiyle kullanılan diyafram, 
  • Mesane taşı olması, 
  • Mesane tüpü ve idrar sondası gibi uzun zamanlı kateter kullanımı, 
  •  sürecine geçiş sürecinde ve menopoza girdikten sonra mesanenin tahriş olması, 
  •  hastalarında idrarda bulunan yüksek şeker düzeyi. 

Geçmeyen Mesane İltihabına Ne İyi Gelir

Düzenli  kullanımında, mesane iltihabı sonuç vermiyorsa belirli yöntemler uygulanmaya devam edilebilir. Bol su içmek, enfeksiyonun hafiflemesine destek olur. İçilen suyun temiz olması ya da kaynatılmış su olması da vücut açısından faydalıdır.

Ayrıca c vitamini almak da bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olarak, enfeksiyonun azalmasında destekleyici bir rol oynar. İçeriğinde özellikle c vitamini yer alan meyve ve besinler tüketilebilir. 

İçeriğinde c vitamini bulunan meyve sebze tüketimi önerilir. Şekersiz şekilde tüketilen kızılcık suyu da mesane enfeksiyonlarında iyileşme sürecine yardımcı olur. Probiyotikler de bakteri dengesini korumaya yardımcı olduğu için doğal ürünler tavsiye edilir.

Yoğurt ve  gibi besinler probiyotik ağırlıkta olduğu için bu süreçte tedaviye destek amaçlı tüketilebilir.

Bir yandan tuvalet ihtiyacını bekletmemek ve gidermek önemlidir. Ilık su ile doldurulmuş bir leğen içerisinde bir süre oturmak da, ağrıların hafiflemesine yardımcı olur.

Antibiyotik kullanımına düzenli şekilde devam etmekte enfeksiyonu azaltmakta etkili rol oynar. 

Mesane iltihabında iç çamaşırında doğru seçimde her zaman önem taşır. İç çamaşırlarında pamuk dokuda seçim yapmak önerilir. Daha sağlıklı dokuda olan çamaşırlar, mesane iltihabının iyileşme sürecini destekler.

Günlük yaşamda alkol ve kafein oranını azaltmak da mesane iltihabının iyileşmesinde destekleyici bir etki sağlar. Doktorun verdiği ilaçların düzenli kullanımı ile birlikte, doğru uygulamalarla etkili bir iyileşme süreci ortaya çıkar. 

Mesane İltihabı Nasıl Geçer? 

Mesane İltihabı Nasıl Geçer? 

Hafif düzeyde oluşan mesane iltihabı, genellikle birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçer. Fakat daha şiddetli olan ve ilerleyen mesane iltihaplarında tıbbi tedaviye gereksinim duyulur. 

Enfeksiyonla ilgili olan mesane iltihabında en sık tercih edilen tedavi yöntemi antibiyotiktir.

Antibiyotik tedavisi, genellikle daha kısa sürede etkili çözümler sağlar. Mesane iltihabında düzenli antibiyotik kullanımı sonucunda iyileşme yaşanır.

Antibiyotik kullanım süresi genellikle bir hafta ya da daha uzun sürebilir. 

Şiddetli olan mesane iltihaplarında, antibiyotik kullanımının yanı sıra doğal yöntemlerle de desteklemek yardımcı olur.

Yaşanan mesane iltihabı düzeyi doğrultusunda bir tedavi uygulanır. Düzenli ve doğru kullanım sonucunda, mesane iltihabında iyileşme söz konusudur.

Enfeksiyonda daha hızlı iyileşme sağlayan antibiyotikler, etkili sonuçlar sağlar. 

Sıkça Sorulan Sorular 

Mesane İltihabı Ne Demek?

Genel tanımı ile mesane iltihabı, mesane astarı alanının genellikle bakteri kaynaklı nedenlerden dolayı iltihaplanmasıdır. Aynı zamanda mesane organının zarar görmesi gibi sebeplerden dolayı da ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Genellikle kısa süreli yaşanan mesane iltihabı rahatsızlığı, uzun sürdüğünde de tıbbi tedavi ile etkili sonuçlar alınan bir rahatsızlıktır. 

Erkeklerde Mesane İltihabı Görülür mü?

Genellikle kadınlarda görülen mesane iltihabı zaman zaman erkek ve çocuklarda da görülür. Fakat erkeklerde oluşan mesane iltihapları genellikle daha ciddi nedenlerden kaynaklanabilir. Kanser ya da genişlemiş prostat gibi nedenlerden dolayı mesane ortaya çıkabilir. Erken tanı konulduğunda, erkeklerde mesane iltihabı sorunu, etkili şekilde çözülebilir. 

Mesane iltihabı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Mesane iltihabı ve idrar yolu iltihabı için  bölümünde yer alan doktorlara gidilir. Bu bölümde, mesane iltihabı için erkek ya da kadın fark etmeksizin gerekli teşhis ya da tedavi durumu söz konusudur. Böylelikle mesane iltihabı rahatsızlığı yaşayan kişiler üroloji doktorlarına görülebilir. Hafif düzeyde ya da şiddetli olan mesane iltihabı, doktor tedavisi ile çözüme ulaşır. 

Menopoza Girmek Mesane İltihabı Riskini Artırır mı?

Menopoza girmiş ya da girme sürecinde olan kadınlarda genellikle mesane astarı incelir. Bu durumun nedeni ise östrojen hormonu eksikliğinden kaynaklanır. İncelmiş olan mesane astarında tahriş durumu daha olasıdır. Mesane iltihabına, tahriş de sebep olan durumlardan biri olduğu için menopoza girmiş kişilerde, enfeksiyon görülebilir. 

Mesane İltihabı Cinsel Yolla Bulaşır mı?

Mesane iltihabı, cinsel yolla bulaşan bir rahatsızlık değildir. Genel olarak bağırsakta yer alan bakterilerin mesane kısmına ulaşmasından dolayı ortaya çıkar. Bunun dışında mesane iç zar kısmının zarar görmesi gibi sebeplerden dolayı ortaya çıkar. Cinsel yolla, mesane iltihabının geçmesi mümkün olmaz. 

Mesane İltihabı Çocuk Sahibi Olmayı Etkiler mi? 

Erkeklerde ya da kadınlarda oluşan mesane iltihabı, çocuk sahibi olmayı ya da doğurganlığı etkilemez. Mesane iltihabı tedavisi olan ve tedavisi etkili çözümler veren bir rahatsızlıktır. Bu yüzden kadınlarda doğurganlıkla ilgili olumsuz bir etki oluşturmaz. Erkeklerde de aynı rahatsızlığın yaşanması çocuk sahibi olmayı etkilemez. 

Mesane İltihabı İçin Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?

Mesane iltihabı belirtileri vücutta yer aldığında ve tüm belirtiler söz konusu ise doktora gitmekte yarar var. Aynı zamanda uzun zamandır mesane iltihabı belirtileri hissediliyorsa, vakit kaybetmekten doktora gitmek doğru olur. Böylelikle erken müdahale ile daha hızlı bir iyileşme söz konusudur.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.