Form devre dışı bırakıldı
Wedge rezeksiyon, genellikle akciğer bölgesinde oluşan rahatsızlıkları tedavi etmek amacıyla yapılır. Kama şeklinde akciğer dokusunu çıkarma amacıyla gerçekleştirilir. Wedge rezeksiyonu akciğer bölgesinde daha az hasar oluşturarak yapılır. Genellikle, akciğer bölgesinde oluşan kitlenin ya da lezyonun boyutunun küçük olduğu ve çevre dokulara fazla yayılmadığı vakalarda uygulanır.
Wedge rezeksiyon akciğer kanseri tedavisinde etkilidir. Bu etki oranı erken teşhis edilen rahatsızlıklar daha yüksek olabilir. Akciğerde oluşan kanserli hücrenin çapı 4 santimetreden (cm) küçük olduğunda Wedge rezeksiyonu uygulanır.
Wedge rezeksiyonu akciğer bölgesinde yapılan cerrahi bir müdahaledir. Akciğer bölgesinden kama şeklinde bir parçanın alınarak çıkarılması yöntemi ile yapılır. Akciğer dışında karaciğer, mide, bağırsak, meme gibi vücudun değişik yerlerinde Wedge rezeksiyonu yapılabilir.
Wegde rezeksiyonu daha az riskli olan kanserli kitlelerin vücut dışına atılması vakalarında sıklıkla kullanılır. Wedge rezeksiyon işlemi ile daha hızlı iyileşme görülür, daha fazla vücut dokusunu koruyarak vücuttan daha az dokunun çıkarılmasına imkan tanır. Vücutta daha az hasar bırakır. Wedge rezeksiyonu ile kanserli dokular vücut dışına çıkarılmasına rağmen az da olsa tekrar etme ihtimali de vardır.
Wedge rezeksiyonu yapılmadan önce, hastanın kapsamlı tıbbi geçmişi hakkında doktor bilgi edinmelidir. Daha sonra hastanın genel sağlık durumunu da göz önüne alarak fiziksel muayene yapar. Fiziksel muayeneye ilave olarak böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını kontrol etmek için kan testleri yapılır.
Akciğer fonksiyon testleri (PFT’ler), elektrokardiyogram veya stres testi içerebilen kalp değerlendirmesi yapılır. Tanı konma sırasında farklı işlemler yapılabilir. Bu şekilde akciğerde oluşan kitlenin tam yeri tespit edilebilir. Bu tarz rahatsızlıklarda metastaz durumu da tedavi ve operasyon süreci için oldukça önemlidir. Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ile bilgisayarlı tomografi (BT) kullanılarak bu durumun tespiti yapılabilir.
Böylece elde edilen bulgular ışığında akciğerde oluşan kitlenin etkisinin ne olduğu tespit edilmiş olur. Tanı konduktan sonra Wedge rezeksiyonu yapılması için gerekli tedavinin planlaması yapılır.
Wedge rezeksiyon işlemi yapılan hastalarda, akciğerde oluşan kitlenin etkisine göre tedavisi de değişebilir. Alınacak akciğer dokusunun boyutu, çevre dokulara yayılım gösterip göstermediği, şiddeti gibi faktörler değerlendirilir. Daha sonra Wedge rezeksiyon işlemini yapmak için ameliyat aşamasına geçilir.
Tedavi yöntemi olarak açık ameliyat ya da kapalı ameliyattan birini hastalar tercih ederler. Yapılan ameliyat sonrası hasarlı akciğerin bir parçası alınır. Wedge rezeksiyonun tedavi uzun bir süreci kapsar. Ameliyat sonrasında gerektiğinde kemoterapi, radyoterapi gibi ilave tedaviler devam eder.
Wedge rezeksiyon işlemi yapılan hastalar, tedavi sürecinde morallerini bozmadan, gerekli sabır ve hassasiyeti göstererek bu süreci atlatmaları gerekir. Oluşacak yeni komplikasyonlar, kanserli hücrelerin tekrar oluşmasına neden olabilir.
Wedge rezeksiyon ameliyatından önce genel sağlık durumunuza bakılarak olası komplikasyonların gelişme ihtimali değerlendirilir. Daha sonra imzalanan onay formundan sonra ameliyata hazırlanılır. Ameliyat başlamadan uyumanız ve ağrı hissetmemeniz için genel anestezi uygulaması yapılır. Wedge rezeksiyonu, torakotomi (açık göğüs cerrahisi) veya Video Yardımlı Torakoskopik Cerrahi (VATS) yoluyla yapılabilir.
Torakotomi, akciğer bölgesinde oluşan kanserli dokuları çıkarmak için yapılan açık ameliyat yöntemidir. Torakotomi işlemine, göğüste kesi yapılarak başlanır. Ardından kesiden ulaşılan kaburga kemikleri ayrılır, bu şekilde akciğere ulaşılarak operasyon başlar. Ulaşılan bölgede, hasar almış doku çıkarılır. Doku çıkarılan yaralı bölge dikilir ya da zımbalanarak kapatılır. Torakotomi yoluyla yapılan Wedge rezeksiyonu işlemi üç ile altı saat arasında sürmektedir.
VATS ile kapalı ameliyatta ise; Wedge rezeksiyonunun yapıldığı bölgenin etrafında üç veya dört küçük kesi yapılır. Işık ve minik bir kamera bulunan küçük bir tüp olan torakoskop göğse yerleştirilir. Görüntüler kamera yardımıyla bilgisayar ekranına gönderilir. VATS, torakotomiye göre daha az vücutta tahribat oluşturur.
Ancak akciğerdeki kitle ulaşılması zor bir noktadaysa bu işlemi uygulamak her zaman mümkün olmayabilir. VATS işlemi yaklaşık olarak 3 saat süreceği gibi operasyonun durumuna göre süre değişebilir. Ameliyatla birlikte brakiterapi olarak bilinen iç radyasyon tedavisi de uygulanabilir. Wedge rezeksiyonu ile kitlenin bulunduğu yere bir miktar radyasyon uygulanır. Bunun nedeni tüm kötü huylu kitleyi çıkarmaktır.
Wedge rezeksiyonu yapıldıktan sonra, yapılan ameliyatın türüne göre ve iyileşme sürecine bağlı olarak hastanede gözetim altında tutulabilirsiniz. Hastanede yatış süresi, operasyonun niteliğine ve ameliyat sürecine göre değişir. Ameliyat esnasında göğüs kısmına bir göğüs tüpü yerleştirilir. Bu tüp, ameliyattan sonra 24 ile 48 saat boyunca göğüs bölgesinde kalır.
Bu süre boyunca nefes alıp vermeniz uzman bir sağlık personeli tarafından takip edilir. Böylece enfeksiyon oluşma riski azalmış olur. Yapılan çalışmalar VATS yöntemi ile yapılan ameliyatların torakotomi yöntemine göre yapılan ameliyatlardan daha az komplikasyonlara neden olduğunu göstermiştir. Hastaneden taburcu olduktan sonra doktorunuz size gerekli talimatları vererek dikkat etmeniz gereken hususları hatırlatacaktır.
Taburcu olduktan sonra genel olarak şu hususlara dikkat etmeniz gerekir:
Wedge rezeksiyon işlemi sonrasında bu hususlara dikkat etmeniz hem iyileşme sürecini hızlandırır hem de genel sağlığınızın korunmasına yardım eder.
Akciğer bölgesinde oluşan kitlenin yapısına göre vücutta tehlike oluşturma riski vardır. Operasyon, akciğer bölgesinde oluşan kanserli dokuların alınarak vücuttan çıkarılması işlemidir. Akciğerde oluşan kitlenin yayılım alanına, şiddetine, hastadaki belirtilerin etkisine bakılarak yapılır. Daha çok 4 cm’den büyük olmayan kanserli hücreleri vücuttan temizlemek için yapılır. Genelde iyi huylu kitlelerin alınması için Wedge rezeksiyonu yapılır. Yapılan ameliyat sonrasında; ameliyat yaranızın iyileşmesi yaklaşık dört haftaya kadar sürebilir. Operasyon yapılan göğsünüz yaklaşık altı hafta kadar şiş kalabilir. Ameliyat sonrası yorgunluk hissi, hastaya ve operasyona göre değişse de yaklaşık iki ay kadar sürebilir. Hayati kapasitenizin (tam olarak içinize çekebileceğiniz veya dışarı verebileceğiniz maksimum hava miktarı) ameliyat öncesi seviyelere dönmesi yaklaşık bir yıl sürebilir. Bu süreçte sabırlı olarak, psikolojik destek alarak moral seviyenizi düşürmeden hastalığı atlatmanız önemlidir.
Wedge rezeksiyonu, kanserli hücrelerin temizlenmesini sağlamak için akciğerden kama şeklinde doku alınması işlemidir. Akciğer bölgesinde oluşan kitlenin kanserli hücreye dönüşmesi sonucu daha fazla genişlemeden yapılan cerrahi müdahaledir yöntemidir. Akciğerin belli bir parçası alınarak kanser oluşturduğu alan temizlenir. Böylece kanserli akciğer dokusu vücuttan atılır.
Wedge rezeksiyonu ile akciğerde oluşan kanserli dokular temizlenir. Yapılan kapalı ve açık ameliyat yöntemleri ile akciğer bölgesine oluşan kanserli hücreler alınır. Böylece akciğerin tamamına ya da diğer organlara kanserli hücrenin yayılması engellenir. Akciğerlerde yapılan Wedge rezeksiyonu ile oluşan kanserli hücreler vücuttan atılarak temizlenir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.