Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Anekoik Kistik Lezyon Nedir? Anekoik Kistik Lezyon Belirtileri

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15




Anekoik kistik lezyon
Ad Soyad Telefon


Form devre dışı bırakıldı



Anekoik kistik lezyonu, daha çok iyi huylu ve basit bir kistik lezyon türüdür. Anekoik kistik lezyonların içi sıvı ile doludur. Ultrason gibi görüntüleme yöntemleri ile görüntülendiğinde anekoik kistik lezyon simsiyah bir görüntü verir.

Anekoik kistik lezyonlar vücudun tamamında görülebilir. Meme bölgesinde, özellikle kadınların yumurtalıklarında, böbreklerde, tiroid bezinde, karaciğerde, pankreasta, dalakta oldukça sık anekoik kistik lezyonlara rastlanır.

 Anekoik kistik lezyonların nedeni tam olarak bilinmese de hastalar üzerinde yapılan araştırmalarda daha çok psikoloji sorunlar, hormonal, çevresel faktörler ve beslenmenin bu lezyon türünün oluşmasında oldukça önemli olduğuna dair bulgulara rastlanmıştır.

Vücudun farklı yerlerinde oluşan anekoik kistik lezyonlar etkileri itibariyle çoğunlukla iyi huylu özellikler gösterir. Çevre dokulara zarar verip yayılım göstermediğinden genellikle tehlike oluşturmayan bir lezyon türüdür.

Anekoik Kistik Lezyon Çeşitleri Nelerdir?

Anekoik kistik lezyonlar vücudun farklı bölgelerinde oluştuğundan hastalar üzerinde oluşturduğu reaksiyonlar ve etkiler kişiden kişiye değişkenlik gösterir.

Anekoik kistik lezyon çeşitlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Böbreklerde oluşan anekoik kistik lezyonlar
  • Rahim ve yumurtalık (Over) anekoik kistik lezyonları
  • Meme bölgesinde oluşan anekoik kistik lezyonlar
  • Cilt yüzeyinden oluşan anekoik kistik lezyonlar
  • Karın bölgesinde oluşan anekoik kistik lezyonlar olmak üzere farklı vücut bölgelerinde oluşan anekoik kistik lezyonlar vardır.

İyi Huylu Anekoik Kistik Lezyonu Belirtileri

Anekoik kistik lezyonlar genelde belirti göstermezler. Belirti gösteren anekoik kistik lezyonlar da çoğunlukla vücutta şişlik ve kabarcık oluşmasıyla kendini belli eder. İyi huylu anekoik kistik lezyonlarda görülen genel belirtiler şu şekilde sıralanabilir.

  • Kadın hastalarda en çok meme bölgesinde ve yumurtalıklarda oluşan anekoik kistik lezyon ağrı ve şişlik şeklinde kendini gösterir. Adet düzensizliği, kusma,kısırlık gibi belirtiler gösterir.
  • Cilt üzerinde oluşan anekoik kistik lezyonlar ise içi sıvı dolu kabarcık şeklinden belirti verir.
  • Karın bölgesi ve iç organlarda görülen anekoik kistik lezyonlar belirti vermeyebilir. Bu bölgelerde oluşan anekoik kistik lezyon böbreklerde ve ciğerlerde işlev kaybına neden olabilir.

Kötü Huylu Kistik Lezyonu Belirtileri

Kötü huylu anekoik kistik lezyon belirtileri, vücut içerisinde oluştuğu bölgeye ve lezyonun tipine göre değişebileceği gibi lezyonun boyutuna göre de farklılaşır. Kadınların meme bölgesinde kötü huylu olan anekoik kistik lezyonlar ağrı ve şişliklerle kendini belli eder. Yumurtalıklarda oluşan anekoik kistik lezyonlar ise daha çok adet dönemlerinde şiddetini artırabilir. Ağrı, sancı, mide bulantısı, kusma gibi belirtiler gösterebilir.

Böbrek, akciğer ve karaciğerde görülen anekoik kistik lezyonlar kötü huylu olarak oluşurlarsa bu organlarda işlev kaybına yol açabilir. Anekoik kistik lezyon belirtilerini fark etiğinizde zaman kaybetmeden uzman bir doktora giderek muayene olmanız sağlığınız adına önemlidir. İhmal edilerek geçiştirilen anekoik kistik lezyon belirtileri ilerleyen zamanlarda daha ciddi sağlık sorunları oluşturabilir.

Anekoik Kistik Lezyon Tanısı Nasıl Konulur?

Vücudun değişik bölgelerinde oluşabilen anekoik kistik lezyonun tanısını koymak için öncelikli olarak fiziki muayene yapılmalıdır. Fiziki muayeneyle birlikte hastada oluşturduğu reaksiyonlar ve hastanın genel sağlık öyküsü doktor tarafından değerlendirilir. Daha sonra oluşan belirtilere göre lezyonun boyutu, oluştuğu vücut bölgesi, şiddeti gibi lezyon hakkında daha net bilgi edinmek için görüntüleme tekniklerinden faydalanılır.

Görüntüleme yöntemleri olarak ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans (MR) gibi teknikler kullanılarak oluşan lezyon kolaylıkla tespit edilir. Tespit edilen anekoik lezyon hakkında daha net bilgilerin elde edilmesi sağlanmış olur. Böylelikle anekoik kistik lezyonun tanısı konur. Daha sonra lezyonun karakteristik yapısı içerisinde tedavi sürecinin planlanmasına geçilir.

Anekoik Kistik Lezyon Nasıl Tedavi Edilir?

Anekoik kistik lezyon tedavisinde öncelikli olarak oluşan lezyonun boyutu, hangi vücut bölgesinde oluştuğu, gösterdiği belirtilerin tespit edilmesi gerekir. Daha sonra hastanın yaşı, lezyonun hastada oluşturduğu reaksiyonlar ve hastanın genel sağlık durumu da değerlendirilerek anekoik kistik lezyonun tedavi aşamaları planlanır.

Anekoik kistik lezyonlar etkileri itibariyle çoğunlukla küçük bir alanda oluşur ve herhangi bir belirti göstermeyebilir. Bu tür lezyonların tedavisinde lezyonun gelişimi takip edilerek gerekli durumlarda ilaç reçete edilebilir.

Ancak bazı durumlarda anekoik kistik lezyonun etkisi daha şiddetli ve boyutu da daha büyük olabilir. Bu tür lezyonların tedavisinde ise lezyonun izlenmesi, tıbbi tedavi, cerrahi müdahale ve drenaj tedavileri uygulanabilir. Drenaj işlemi ile anekoik kistik lezyonun içinde oluşan sıvı boşaltılır.

Anekoik kistik lezyonlarının belirtileri ortaya çıktığında mutlaka bir sağlık merkezine giderek muayene olmanız oldukça önemlidir. Erken tanı ve tedavi doğrultusunda yapılacak erken müdahale ile anekoik kistik lezyonun büyümesine fırsat verilmeden tedavinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Anekoik Kistik Lezyon Ameliyatı

Aanekoik kistik lezyon ameliyat edilirken lezyonun boyutu, oluştuğu bölge ve hastanın genel sağlık durumu da göz önünde bulundurularak farklı cerrahi yöntemler uygulanabilir. Anekoik kistik lezyonu çıkarmak için uygulanabilecek cerrahi müdahale yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:

Laparoskopik ameliyat: Hastada oluşan anekoik kistik lezyonu görüntüleyerek çıkarmak için lakoroskop denen ince ve ışıklı tıbbi bir alet kullanılır. Anekoik lezyonu çıkarmak için karın bölgesine küçük kesiler atılır.

Açık ameliyat: Vücutta oluşan lezyonu çıkarmak için daha büyük boyutta kesi açılarak yapılan cerrahi müdahaledir.

Perkütan drenaj yöntemi: Laparoskopik yöntemlerle çıkarılamayan daha büyük boyuttaki lezyonların çıkarılmasında kullanılan bir yöntemdir. Lezyonu çıkarmak için deri yüzeyinden, oluşan lezyonun içine iğne sokulması ile yapılan işlemdir.

Anekoik Kistik Lezyonu Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Anekoik kistik lezyonların çoğu iyi huylu olduğundan iyileşme sürecinde doktor takibi ve ilaç kullanımı ile iyileşme süreci oldukça kolay olmaktadır. Daha şiddetli ve kötü huylu olan anekoik kistik lezyonların iyileşme sürecinde ise cerrahı müdahale yapıldıysa, ameliyat sonrasında hasta birkaç gün hastanede gözlem altında tutulabilir.

Ameliyat sonrası yaklaşık bir ay herhangi bir ağırlık kaldırmamalı ve yorucu fiziksel hareketler yapılmamalıdır. Hastanın kendini toparlayabilmesi için istirahat ve dinlenmek şarttır.

Anekoik Kistik Lezyon Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Anekoik Kistik Lezyon Tehlikeli Midir?

Anekoik kistik lezyon vücudun farklı bölgelerinde oluştuğu için ortaya çıkardığı belirtilerin şiddeti de farklılaşır. Vücutta oluşan anekoik kistik lezyonlar genel itibariyle tehlike oluşturmaz. Ancak kötü huylu olan anekoik kistik lezyonlar özellikle kadınların meme ve yumurtalıklarında ortaya çıkardığı etkilerle tehlike oluşturabilir.

Anekoik Kistik Lezyon Kanser Midir?

Anekoik kistik lezyonlar iyi huyludur ve çoğunlukla kanser oluşturmaz. Buna karşın anekoik kistik lezyonların az da olsa kanserli hücre oluşturma riski vardır. Anekoik kistik lezyonlar oluştuğu bölgeye göre lezyon kendini kansere dönüştürebilir. Kadınların meme bölgesinde ve yumurtalıklarında oluşan anekoik kistik lezyon kanserli hücre oluşturabilir. Bu durumda meme kanseri gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

Anekoik kistik lezyonun büyüyüp çevre dokulara yayılmadan teşhis edilmesi için erken tanı ve tedavi çok önemlidir. Anekoik kistik lezyon belirtilerini fark ettiğinizde zaman kaybetmeden uzman bir doktora başvurarak muayene olmanız hastalığı kısa sürede atlatmanız adına önemlidir.

Anekoik Kistik Lezyon Nasıl Temizlenir?

Anekoik kistik lezyonun temizlenme yöntemi lezyonun ortaya çıktığı bölgeye göre değişebilir. İyi huylu anekoik kistik lezyonlar ilaç tedavisi ve lezyonun gelişimi takip edilerek temizlenir. Kötü huylu olan anekoik kistik lezyonlar da ise daha çok cerrahi müdahale yöntemleri ile oluşan lezyonun temizlenmesi sağlanır.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.