Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Takı Alerjisi Nedir? Takı Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Takı alerjisi, aksesuarların içerisinde mevcut olan maddelerin cilt ile teması sonucu ortaya çıkar. Genellikle, takıların üretiminde kullanılan nikel ve kobalt gibi maddeler, vücutta bazı reaksiyonlara neden olur. Vücudun bu maddeleri yabancı olarak algılaması, bazı rahatsızlıkların ortaya çıkması anlamına gelir. 

Kolye, yüzük, bileklik, küpe ve toka ile giysilerin metal aksesuarları hassas cilt sahibi kişilerde pek çok sorun yaratabilir. Bu tür kişilerin düşük ayarlı altın ya da imitasyon bazlı takılardan uzak durması gerekir. Hemen her yaşta görülen bu alerji türü, insan yaşamını olumsuz etkileyecek nitelikte olabilir. 

Devamlı olarak takı ve kıyafet seçimlerine dikkat etmesi gereken bireylerde,  ve kızarıklık gibi semptomlar görülebilir. Alerjik kişiler, metale karşı hassas olacağı için yaşamı boyunca temastan kaçınır. Özel günlerinizin bozulmaması için takılarınızın içeriğini öğrenip özenli bir şekilde seçerek olası alerji durumunun önüne geçebilirsiniz.   

Takı Alerjisi Nedir?

Bu alerji türü, vücudun aksesuara temas eden bölgelerinde meydana gelir. Ağırlıklı olarak, cilt döküntüsüne neden olan bu alerji çeşidinin şiddeti kişiye göre farklılık gösterir. , kaşıntı, kabarıklık ve döküntü gibi birçok sorun oluşturabilir. Kronik bir durum olarak uzun süreli koruma gerektirir. 

Genellikle, kuru cilt sahibi kişiler ile egzamaya yatkın, alerjik ve hassas bireylerde yaygın olarak görülen bir alerji çeşididir. Nikel ya da kobalt gibi aksesuar yapımında kullanılan maddeler ile sık temas eden kişilerde görülebilir. Takı ile birlikte gözlük çerçevesi ve bazı metal araç gereçlerde ciltte aynı reaksiyonun gösterilmesine neden olabilir. Deri enflamasyonuna sebep olup uygun tedavi planı ile etkileri minimum seviyeye indirilebilir.   

Hava sıcaklığı ve diğer çevresel faktörler, alerjik belirtilerin artmasına neden olabilir. Cildi nemlendirerek bariyer gücünü artırabilir ve reaksiyonlara karşı savunmasını geliştirebilirsiniz. Takıların takıldığı boyun, kulak ya da parmak gibi bölgelerde görülen semptomlar, takı sever kişilerin hayatını oldukça olumsuz yönde etkileyebilir.

Çıkarmadığınız sürece, gününüzü bozup döküntü oluşturarak görünüşünüzü de etkileyebilir. Yaşam kalitesini ciddi ölçüde etkileyen bu durum, kontrol altına alınması gereken bir sağlık sorunudur. Aksesuar kullanmaktan geri kalmamak için yüksek ayarlı altın veya gümüş içerikli takıları tercih edebilirsiniz.  

Takı Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Belirtiler piercing, kolye, bilezik, küpe ya da yüzük gibi aksesuarların takıldığı boyun, kulak, parmak veya yüzün herhangi bir yerinde görülür. Hemen çıkabildiği gibi ortalama 12 ile 48 saat içerisinde yaşanabilir. Hafif ya da şiddetli olan semptomlar, uzun ve kısa süreli temaslardan sonra ortaya çıkabilir. Genellikle, egzama gibi farklı cilt rahatsızlıkları ile karıştırılan takı alerjisi belirtileri değişkenlik gösterir.

Kontakt dermatit olarak adlandırılan takı alerjisi belirtileri şöyle listelenebilir:

  • Takının takıldığı bölgede şişlik, kaşıntı ve kızarıklık,
  • Ciltte morarma ya da sararma gibi renk değişikliği,
  • Yanığa benzeyen kuru cilt lekeleri,
  • Şiddetli vakalarda kabarcık ya da akan sıvı,
  • Cildin kuruyup kalınlaşması,
  •  olarak isimlendirilen iltihaplı şişlik,
  • Takının yüzeyinde bulunan partiküllerin yarattığı tahriş,
  • Sedef ve  hastalarında takının değdiği bölgelerde bu semptomların artması.

Kaşıntı ve kızarıklık gibi hafif belirtiler, çıban ya da sulu yaraya dönüşerek şiddetlendiğini kanıtlayabilir. Bu durumun önüne geçebilmek için cildinizi takip etmeniz ve semptomları belirlemeniz gerekir. Bazen hemen bazen de bir süre sonra ortaya çıkan belirtilerin etkisi, uygun tedavi ile en az seviyeye indirilebilir.  

Takı Alerjisi Neden Olur?

Takıların yapımında kullanılan nikel ve kobalt gibi maddeler, bazı bireylerde alerjik reaksiyona neden olabilir. İmitasyon aksesuarların üzerinde bulunan kaplamalar, cildi tahriş edebilir. Bağışıklık sisteminin nikele olan duyarlılığı, direkt ya da dolaylı yoldan temasla ciltte bazı semptomlar yaratabilir. Ağırlıklı olarak, kuru ve hassas cilt tiplerinde görülen bu durum, yaz aylarında sıcağın etkisiyle artış gösterebilir.

Yetişkinlerde takı alerjisi nedenleri şöyle:

  • Aile üyelerinde metal türlerine alerjisi olanlar varsa, sizde de çıkma ihtimali yüksektir. 
  • Metalle sık temas etmek, zaman içerisinde alerji geliştirme riskini artırabilir. Su ve terle temas eden ıslak metale maruz kalmak, bu durumun oluşma olasılığını yükseltebilir.
  • Kadın ya da erkek fark etmeksizin piercing, küpe, kolye ya da yüzük gibi aksesuarlar takmak, var olan alerjinizin ortaya çıkmasını sağlayabilir.

Bu  türü, çeşitli sebeplerle meydana gelebilir. Yaygın olarak görülen bu durumda bireylerin metal ile ilişkisine dikkat etmesi gerekir. Takı ya da giydiği kıyafetlerin aksesuarları, cildin görünümünü değiştirebilir ya da kaşıntı oluşturabilir. Aile geçmişi, cilt yapısı, bağışıklık sistemi ya da ter gibi faktörler, deri yüzeyinde alerjik reaksiyonlar gösterebilir.    

Bebeklerde Takı Alerjisi

Bebek ve yetişkinlerde takı alerjisi, hemen hemen aynı semptomlar ile görülür. Çocuklarına küpe takan ebeveynler, bazı alerjik reaksiyonlar ile karşılaşabilir. Kızarıklık, şişlik, kaşıntı ve pullanma gibi durumlara yol açabilir.

Cilt kuruluğuna neden olup dökülmeler yaratabilir. Bebeklerin hassas ve ince derisi kolay bir şekilde zarar görebilir. Takı ya da büyüklerde bulunan metal içerikli aksesuarlar ile temas sonucu meydana gelen bu alerji, ciltte çatlak ya da soyulma dahi geliştirebilir. 

Bebeklerin pürüzsüz cildinde yanma, acı veya kabarıklık gibi belirtiler görülebilir. Maruz kaldıktan sonra cildi su ve sabunla yıkamak, soğuk kompres yapmak ya da krem sürmek gibi adımlar gerçekleştirilebilir.

Yüksek ayarlı altın takı takmak, çocukların alerjik reaksiyonlarının önüne geçebilir. Bebeklerde alerji durumu, tehlikeli boyutlara ulaştığı zaman doktor müdahalesi isteyebilir. Ancak, ciltte oluşan değişimler, doktorun verdiği krem ve losyonlar ile iyileştirilebilir. 

Takı Alerjisi Nasıl Geçer?

Takı alerjisi nasıl anlaşılır, sorusuna yanıt olarak, ciltte oluşan alerjik reaksiyonlar işaret edilebilir.  uzmanının yaptığı yama testi, size alerji yapan metalin cinsini tespit eder. Metaller, sırtın üst kısmına küçük miktarlarda sürülür ve 48 saat kapatılır. Alerji yapan metaller, cilt yüzeyinde kızarıklık ve su toplama ile ödem gibi semptomlar meydana getirebilir. Önlem alınmadığı takdirde açık yaraya dönüşebilir.  

Doktorların verdiği lokal  krem ya da antihistaminik ilaçlar, belirtilerin gerilemesine neden olabilir. Belirtiler aşırı şiddetli olduğu takdirde, kortizonlu haplar da verilebilir. Aynı zamanda, hipoalerjenik aksesuar kullanmak, cilt bariyerini güçlendirici krem sürmek ya da kıyafet üzerine takı takmak gibi birçok faktöre dikkat edilmesi gerekir. 

Sık Sorulan Sorular

Takı Alerjisi Kaç Saat Sonra Ortaya Çıkar?

Alerjik semptomların ortaya çıkma süresi, takı kullanan bireylerin bünyesine göre değişiklik gösterir. Bazı ciltlerde hemen görülebilirken bazılarında ise ortalama 24 ile 48 saat arası meydana gelir. Kısa ve uzun vadede kendini gösteren bu belirtiler, cilt yüzeyinde belirgin değişikliklere neden olur. 

Takı Alerjisinin Tedavisi Nasıl Olur?

Uzman hekimler tarafından verilen krem, merhem ve hap gibi ilaçlar ile gerçekleştirilir. Bireyin rahatsızlığının şiddetine ve bünyesine göre değişiklik gösterir. Yama testi ile 48 saat sonra belirlenen metallerin kullanımından kaçınılır. Hızlı bir müdahale ile cilt yüzeyinde oluşan pek çok sorun zaman içerisinde giderilebilir. 

Takı Alerjisi Kaç Günde Geçer?

Bu durumun semptomlarının kesin bir tedavisi olmamakla birlikte doktorların verdiği ilaçların düzenli kullanımı ile ortadan kalkar. Bireylerin cilt yapıları onarılıp kızarıklık, kaşıntı ve şişme gibi sorunlar giderilir. Süresi, kişiden kişiye göre değişir. Bazı bireylerde haftalar, bazılarında ise aylar içerisinde geçer. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.