Sıklıkla yaz aylarında karşılaşılan deniz yanığı, güneşe çok uzun süre maruz kalınması sonucu meydana gelir. Basit kızarıklıklardan, ağrılı kabarcıklı yanmalara kadar farklı şiddette görülebilir. Basit deniz yanığına ne iyi gelir sorusu için özellikle evde bilinen yöntemler işaret edilebilir.
Deniz yanığına uygun merhem ve nemlendirici kremlerle müdahale edilebilir ve yanığın verdiği şikayetler hafifletilir. Soğuk duş, aleo vera jeli gibi uygulamalar da faydalı olabilir.
Ciddi deniz yanıkları için ise bir hekim gözetimi altında tıbbi müdahale daha sağlıklı olur. Deniz yanıkları yoğunluğuna bağlı olarak birkaç günden birkaç haftaya kadar sürebilir. Doğru tedavi ile cilt sağlıklı yapısına ve görünümüne tekrar ulaşabilir.
Genel olarak güneş ışınlarının cilt üzerinde bıraktığı hasarlı etkiye deniz yanığı denilebilir. Bu ışınlar güneşin ultraviyole yani UV ışınlarına çok uzun süre direkt olarak maruz kalmak cildin epidermise yani üst deri tabakasına zarar verir.
Ciltteki bu tahribatın yoğunluğu güneş altında ne kadar zaman geçirildiğine bağlıdır. Aynı zamanda bazı kişiler deniz yanığı için risk grup içinde olabilir. Bu kişiler genelde beyaz tene sahip olanlardır çünkü bu kişilerin derileri daha ince ve hassas olabilir.
Daha önce deniz yanığı geçirmiş kişiler. Hasar görmüş cildin tekrar hasar görmesi çok daha kolay olur. Daha fazla ve daha dik açıyla güneş alan yerde yaşayanlar ve güneş altında çok fazla vakit geçirenler ve açık havada çalışanlar da risk grubundadır. Deniz yanığının yaygın olarak görülen belirtileri ise şu şekildedir.
Tenin uzun süre güneş ışığıyla temas etmesi sonucunda deniz yanığı kendini kızarmış cilt, hassasiyet, ağrı gibi belirtilerle göstermeye başlar. Deniz yanığına ne iyi gelir sorusu için, ilk olarak kişi güneşten hemen uzaklaştırılmalıdır. Mümkünse serin gölge bir alanda dinlenmesi sağlanabilir.
Soğuk bir su ile hafifçe kompres yapılabilir. Burada suyun soğuk ama buzlu olmamasına dikkat etmekte fayda var. Bu cildin sıcaklığını düşürmekte faydalı olabilir. Deniz yanığı vücudun su kaybetmesine sebep olur. Bunun için bol bol su tüketmek önemlidir.
Bu tip kremlerde genelde alkol olmaz. Rahatsız edici derecede ağrı yaşanıyorsa ağrı kesici alınabilir. Eğer yanığın şiddeti azalmıyorsa gecikmeden doktora başvurmak faydalı olacaktır.
Uzun süre güneşte durmanın cilt üzerinde bıraktığı hasar sonucu deniz yanığı meydana gelir. Özellikle yaz aylarında meydana gelen bu durum sonucu ciltte kızarıklık ve batmadan kaynaklı rahatsızlıklar sık sık yaşanır.
Bu durumda deniz yanığına ne iyi gelir sorusu için ilk olarak cildin soğutulması işaret edilebilir.
ve nemli bezle kompres iyi gelebilir. Cildinizin ferahlamasını sağlayacak ürünler kullanılabilir. İçinde alkol ve parfüm barındırmayan nemlendirici kremler ve yağlar da cildinizin rahatlamasına yardımcı olabilir.
Bu ürünleri nazikçe uygulayarak ve cildinizi nemli tutarak iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.
Güneş yanıkları için evde uygulanabilecek faydalı yöntemler arasında en sık karşılaşılanı yoğurttur. Ancak ileri derece yanıklarda asla kullanılmaması gereken bir yöntemdir. Çiğ patatesin de yanık bölgeye iyi geldiği, kızarıklık ve şişliği azalttığı bilinir.
Hafif yanıklar için diğer bir yöntem ise su ve süttür. Bu karışımla yapılan kompres yanığa iyi gelebilir. Sütün kimyası cildin ph dengesinin sağlanmasına da yardımcı olabilir. Soğutulmuş yeşil veya siyah çay poşetlerinin yanık cilde uygulanması da sayesinde bölgedeki iltihaplanmayı azaltabilir.
Güneş yanığı cilt derisinin üst tabakasına daha şiddetli durumlarsa alt tabakalara kadar zarar verebilir. Bu durum ciltte kalıcı izlere yol açabilir. Yanığın etkileri günlerce sürebilir. Bu süreçte genellikle soyulma, kaşınma ve dökülme görülebilir. Uzun vadede deniz yanığı ise daha derin hasarlara neden olabilir.
Güneş ışığındaki ultraviyole ışınları cildin doğal yapısına zarar verebilir. Cilt zamanla elastik yapısını kaybedebilir ve ciltte kırışıklıklar, da denilen koyu leke oluşumu olabilir. Güneş ışınları cildin DNA’sına zarar verir.
Tekrarlanan , güneş ışığına çok uzun süre maruz kalmak sebebiyet verebilir. Yine ultraviyole ışınlarına uzun dönem maruz kalmak ciltte incelmeye sebep olabilir. Savunma mekanizması zarar gören cilt hasarlara karşı daha açık hale gelir.
Cilt sağlığı için uzun vadede ciddi zararları olan güneş yanıklarından kolay ve pratik bazı önlemlerle korunmak mümkündür. Öncelikle güneş ışınlarının en yoğun olduğu saatlerde güneş ışığına maruz kalmamaya dikkat edilebilir. Bu saatler yaklaşık sabah on ile akşam dört arasıdır. Eğer dışarı çıkılacaksa şapka, güneş gözlüğü, koruyucu kıyafetler giyilebilir.
Özellikle güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için kullanmak önemlidir. Minimum SPF 30 korumalı ve suya dayanıklı kremler olmalıdır. Ayrıca güneş koruyucu kremlerin belli aralıklarla tazelenmesi koruyucu özelliğini yitirmemesi açısından iyi olabilir. Bu dönem beslenmeye dikkat etmek, bol bol su tüketmek vücut sağlığını korumaya yardımcı olabilir.
Güneş yanığı sonrası cildi hızla hasarsız bir şekilde iyileştirmek içim doğru şekilde bakım yapmak önemlidir. Cilt yanığı sonrasında cildin nem dengesini iyileştirmek için nemlendirici kremler kullanılır. Ayrıca cildin yenilenmesine yardımcı olur.
Bu süreçte olabildiğince temiz içerikli doğal ürünler tercih edilmelidir. Ek olarak düzenli, bol bol su tüketimi cildin nemliliği için fayda sağlar. Özellikle şiddetli deniz yanıklarında iyileşme sürecinin bir ile birlikte yürütülmesi tedavinin başarılı olması için önemlidir.
Bu şekilde cilt sorunsuz ve hasarsız bir şekilde iyileşebilir. Yanık sonrası ise cilt oldukça hassas olacaktır. Bu sebeple her zaman güneş koruyucu krem kullanımına dikkat edilmesi yeni yanık oluşumlarının önüne büyük oranda geçebilir. Yine iyileşme sürecinde pamuklu, hava alan ve rahat kalıp kıyafetler rahat etmenize yardımcı olabilir.
Deniz yanıklarında serin duş, soğuk su kompresi, yanık bölgeye nemli bez konulması gibi müdahaleler ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca yanığa uygun nemlendirici kremler ağrı ve kaşıntı kaynaklı rahatsızlığın azaltılmasını sağlayabilir. Cildi yatıştırıcı ve nemlendirici özellikleri bulunan de deniz yanıklarını hafifletebilir. Eğer deniz yanığınız şiddetliyse evde yaptığınız müdahaleler yeterli olmayabilir.
Deniz yanıklarının verdiği rahatsızlık yanığın yoğunluğuna göre hafifleyerek kaybolur. Hafif şiddetli yanık vakalarında bu süre 3 ile 5 gün arasında değişebilirken orta ve daha şiddetli yanıklarda ağrı bir kaç hafta sürebilir. Yanığın acı şiddetini azaltmak için doğru bir şekilde tedavi uygulanması ve yanık bölgeye uygun bakım yapılması gerekir. Bol su tüketimine bu süreçte önem verilmelidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.