Şeker alerjisi yediden yetmişe herkeste görülebilen bir alerji türüdür. Gıda alerjileri kategorisinde yer alan bu alerji türü, tüketilen gıdalara bağlı olarak da meydana gelebilir. Nitekim tüketilen birçok gıdanın içerisinde şeker yer alır.
Meyve ve sütte dahi bulunan şeker, gıdaların daha lezzetli bir tada sahip olmasını sağlar. Bunların yanı sıra yoğun olarak salata soslarında, tatlılarda, sıklıkla tüketilen ketçaplarda ve bazı soğuk algınlığı ilaçlarında da yine şeker yer alır.
Bir karbonhidrat türü olan şeker, farklı formlarda bulunabilir. Glikoz, vücudun ana enerji kaynağı olup ve yeterli dozda vücuda temin edilmesi gerekir. Sakaroz olarak bilinen sofra şekeri ise beyaz şeker olarak adlandırılır. Fruktoz ise meyvelerden elde edilen şeker türüdür. Bunların yanı sıra laktoz ise süt ve süt ürünlerinde yer alır.
eker alerjisi belirtileri aslında birçok kişide görülmektedir. Ancak buna rağmen çok fazla ciddiye alınmaz. Şeker alerjisi genel olarak rafine şekerden kaynaklanır. ise şeker pancarının toplandıktan sonra özel yerlerde belli başlı işlemlerden geçirilerek sıkılaştırılması ile elde edilir.
Şekere karşı gelişen alerjik durum, diğer alerjenlerde olduğu gibi bağışıklık sisteminin vücuda giren şeker ile birlikte uyarılması ve buna bağlı olarak harekete geçmesi ile meydana gelir. Bu durum sanılanın aksinde sadece sofralarda kullanılan şekere karşı değil, diğer tüm şeker formlarına karşı meydana gelebilir.
Şeker intoleransı, bu durumun neticesinde meydana gelir. Bu durum birçok kişinin şekerli bir gıda maddesini tükettikten sonra hissettiği yorgunluk olarak da tanımlanabilir. Ancak birçok kişi bu duruma ‘şeker çökmesi’ adını vermektedir.
Şeker alerjisi belirtileri arasında farklı birçok semptom yer alır. Yetişkinlerde şeker alerjisi olabileceği gibi bebeklerde de şeker alerjisi olabilmektedir. Kişinin bu maddeye karşı duyarlılığının olup olmadığı şu semptomların izlenmesi ile anlaşılabilir;
Şeker alerjisinin öne çıkan ilk belirtisi, sinüs kanallarının tıkanmasıdır. Bu durum kişinin şeker içeriğine sahip bir besini tüketmesinden sonra meydana gelir. Sinüslerin tıkanmasına bağlı olarak kişi de baş ağrısı, yanak ve çene bölgelerinde şiddetli ağrılar, burun akıntısı, burnun şişmesi ve kızarması gibi semptomlarda görülür.
Şeker alerjisinin oluşması, kişinin bağışıklık sistemi ile ilgili bir durumdur. Şeker içeriğine sahip bir gıdanın tüketilmesinin ardından bağışıklık sistemi bu maddeyi tehlike olarak algılar ve bunu vücuttan atmak için savaşmaya başlar.
Tamamen bağışıklık sistemine bağlı olarak gelişen şeker alerjisi, bağışıklık sisteminin uyarılmasına ve harekete geçmesine neden olur. Buna bağlı olarak da yukarıda yer alan semptomlar görülmeye başlanır.
Yetişkinlerde şeker alerjisi olabildiği gibi bebeklerde de bu durum meydana gelebilir. Sadece tek bir şeker türüne bağlı kalmaksızın görülebilen şeker alerjisi, bebeklerde ve çocuklarda benzer semptomların görülmesine neden olur.
Bebeklerde ve çocuklarda görülebilen bu alerjik durumun semptomları arasında şunlar yer alır:
Şeker alerjisinin geçmesini sağlayan kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Bu nedenle hastaların alerji seviyeleri uzman hekimler tarafından verilen bazı ilaçlar ile düşürülmeye çalışılır. Bunun yanı sıra kişilerin alerjilerini tetikleyen gıda ürünlerinden, tatlılardan ve şekerlerden uzak durması son derece önemlidir.
Şeker alerjisinde tamamen iyileşme oldukça nadir rastlanan bir durumdur. Bu sağlık sorunu için uzman hekimlerin reçete edeceği ilaçlar, durumun belli bir süre ortadan kaldırılmasına ve meydana gelen semptomların baskılanmasına yardımcı olur.
Şeker alerjisi olan kişilerin belli başlı meyve ve sebzelerden uzak durması gerekir. Bunun yanı sıra bal tüketimi konusunda da son derece dikkatli olması gerekmektedir. Nitekim bu besin ögelerinin içerisinde şekerin bir türü olan fruktoz yer alır. , şeker ile aynı özelliklere sahiptir ve şekere karşı alerjisi olan kişilerde belli başlı semptomların meydana gelmesine neden olur.
Meyve, sebze ve bal gibi ürünlerin yanı sıra genel sağlık sistemi üzerinde son derece olumlu etkilere sahip olan süt ve süt ürünlerinin tüketiminde de şekere karşı alerjisi olan kişilerin dikkat etmesi gerekir. Bağışıklık sisteminin süt ve süt ürünlerinin içerisinde yer alan laktoza karşı daha duyarlı olduğu bilinmektedir.
, şekerin bir formudur. Ancak süt alerjisi ile laktoz alerjisi aynı şeyler değildir. , bağışıklık sisteminin proteine karşı olan hassasiyetinden kaynaklanır. ise bağışıklık sisteminin şekere karşı olan hassasiyetinden dolayı meydana gelir. Şekerin laktoz formuna karşı alerjik bir durumun olması halinde meydana gelebilecek semptomlar arasında şunlar yer alır;
Kişilerin şekere karşı alerjisi olduğundan şüphelenmesi durumunda en kısa sürede bir alerji uzmanına başvurması gerekir. Öte yandan, yukarıda yer alan semptomlardan birinin ya da daha fazlasının meydana gelmesi halinde ise kişilerin kendilerine en yakın sağlık kuruluşlarının acil servislerine başvurması gerekmektedir.
‘Şeker alerjisi nasıl anlaşılır?’ sorusunun yanıtı olarak, alerji uzmanlarına başvurulması halinde genel olarak yapılan deri testleri ile şeker alerjisinin varlığının anlaşıldığı verilebilir. Bunun yanı sıra kişinin alerjik reaksiyonlarının şiddetine göre uzman hekimler farklı testler de yapmayı tercih edebilir.
Şeker alerjisinden dolayı meydana gelen semptomların şiddetli olması durumu anafilaksi şok olarak tanımlanır. Bu durum birçok alerji türünde de meydana gelebilir. Anafilaksi şok durumunda nefes darlığı, dudakların, dilin ya da boğazın şişmesi ve hırıltılı nefes alıp verme gibi belirtiler meydana gelebilir.
Şeker alerjisine sahip olan kişilerin tamamen iyileşmesi pek mümkün değildir. Bu sürecin ya da semptomların baskılanması için alerji uzmanları hastalara oto enjektör reçete etmektedir. Hastaların sürekli yanında bulundurması gereken oto enjektör şeker alerjisine karşı gelişebilecek anafilaksi şok anında kullanılmalıdır.
Genel olarak şeker içeren besinlerden uzak durulması gerekir. Ancak özellikle uzak durulması gereken besin ögeleri arasında şunlar yer alır; fıstık ezmesi, şeker içeren tatlandırıcılar, tahıllar, granola barlar, kraker, ekmek, kurabiye, şeker, dondurma, kek, şeker çubukları, şuruplar, reçeller, jöleler, alkolsüz içecekler ve meyve suları.
Şeker hoşgörüsüzlüğü ve şeker alerjisi sık sık birbiri ile karıştırılan iki kavram olarak karşımıza çıkar. Şeker hoşgörüsüzlüğü, alerjik duruma karşı biraz daha hafif semptomlara sahiptir. Şekere karşı hoşgörüsüzlüğü olan bünyeler, şekerin ya da şeker içeriğine sahip gıda ürünlerinin tüketilmesinin ardından sindirimi aşamasında bazı zorluklar yaşar. Bu durum genel olarak süt ve süt ürünlerinin içerisinde yer alan laktoza karşı gelişen bir durumdur.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.