Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Bebeklerde Gıda Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Bebeklerde Gıda Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde gıda zehirlenmesi, sindirim sisteminde tahriş ve enfeksiyon oluşması nedeniyle meydana gelen bir hastalıktır.

Yiyecek ve içeceklerdeki bakteriler, virüsler, parazitler ve diğer zararlı mikroorganizmalardan kaynaklanabilir. Bebeklerde gıda zehirlenmesinin semptomları, zehirlenmenin etkisine bağlı olarak hafif şiddetli ya da belirti göstermeden de oluşabilir.

Bebeklerde Gıda Zehirlenmesi

Özellikle yaz mevsiminde sıcak havanın da etkisiyle zararlı mikroorganizmalar hızla çoğalarak gıda kaynaklı zehirlenmelere ve farklı hastalıklara neden olabilir.

Bebeklerde gıda zehirlenmesine en çok yumurta, süt, mama, et çeşitleri, meyve, sebze, buğday gibi besin maddeleri neden olmaktadır. Bu tür ürünler birçok besinin içerisinde kullanılmaktadır. 

Yumurta; yaş pasta, dondurma gibi çok sayıda ürünün içerisinde bulunur. Bu ürünlerin uygun koşullarda saklanmaması ya da tazeliğini kaybetmesi sonucu ürünlerde bozulmalar ortaya çıkar. Bu tür besin maddelerini tüketen bebekler,  ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu nedenle bebeklerin tüketeceği ürünlerin taze ve hijyenik olmasına özellikle dikkat etmek gerekir. 

Bebeklerde Gıda Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde Gıda Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde oluşan gıda zehirlenmelerinin belirtileri aniden başlayabilir. Bozulmuş gıda maddelerinin tüketilmesinden sonra zehirlenme belirtileri ilk 30 dakikada oluşabilir. Bazı durumlarda bu süre 72 saate kadar çıkabilir. 

Bebeklerde görülen; kanlı ishal, boyun bölgesinde sertleşme, ateşlenme, kusma, baş ağrısı, bebeklerde huzursuzluk, ağlama nöbetleri, halsizlik gibi belirtilerle gıda zehirlenmesi olduğu anlaşılabilir. Özellikle bu belirtilerin varlığı birkaç gündür devam ediyorsa mutlaka uzman bir doktora bebeğinizi muayene ettirmeniz gerekir. Bebeklerde gıda zehirlenmesine pek çok mikrop, bakteri türü ve virüs neden olabilir;

  • Kampilobakter: Çiğ sütte, tavukta, kabuklu deniz ürünlerinde, hindi etinde ve kirli sularda bu tür bakteriler bulunur. İshal, kusma, kramp ve ateş gibi semptomlar genellikle maruziyetten iki ila beş gün içinde gelişir ve yaklaşık bir hafta sürer. 
  • Clostridium Perfringens: Kırmızı ve beyaz ette, bozuk gıda ürünlerinde bu tür bakteriler bulunabilir. Bozulmuş gıdanın tüketilmesinden itibaren altı saat ila bir gün içinde gelişebilir ve yaklaşık 24 saat sürebilir. 
  • Escherichia Coli: E. coli enfeksiyonu genellikle maruziyetten üç ila dört gün sonra şiddetli kanlı ishal, mide ağrısı ve kusmaya neden olur. Semptomlar beş ila 10 gün arasında sürer. Nadiren, oluşan semptomlar hemolitik üremik sendroma (HÜS) ilerleyebilir. En sık 10 yaşın altındaki çocuklarda ve bebeklerde görülür. Böbrek yetmezliğine, kan damarı duvarlarının astarında hasara ve kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasına neden olabilir. 
  • Listeria: Çiğ ve bozuk meyve, sebzeler ile pastörize işleminden geçemeyen süt ürünlerinde yaygın olarak bulunan bir bakteridir. Bebeklerde görülen gıda zehirlenmesinin yaygın nedenlerinden biridir.
  • : Bozulmuş yiyecek veya içeceklerin tüketilmesiyle norovirüse bağlı gıda zehirlenmeleri oluşabilir. Ayrıca doğrudan temas, kirlenmiş yüzeylere dokunarak ve yıkanmamış ellerin ağza götürerek de yayılabilir. İshal, kusma, mide ağrısı gibi belirtiler oluşturabilir.. Semptomlar genellikle bir ila üç gün sürer ancak bebeklerde, çocuklarda, yaşlı yetişkinlerde ve hastanede yatan hastalarda daha uzun sürebilir.
  • : Et, kümes hayvanları, yumurta, çiğ ürünler ve kuruyemişler dahil olmak üzere çeşitli yiyecekler salmonella kaynaklı gıda zehirlenmelerine neden olur. Salmonella kaynaklı gıda zehirlenmesi, maruziyetten altı saat ila altı gün sonra ishal, mide krampları, ateş ve kusmaya neden olur. Belirtilerin tamamen ortadan kalkması dört ile on gün arasında olmaktadır.

Bebeklerde Gıda Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde meydana gelen gıda zehirlenmeleri farklı belirtilerle kendini belli eder. Bebeklerde gıda zehirlenmesinde karşılaşılan genel belirtiler şu şekildedir;


  • Mide bulantısı ve kusma
  • Huzursuzluk
  • Ağlama nöbetleri
  • Halsizlik
  • Kanlı dışkılama

  • Baş ağrısı
  • Boyun bölgesinde sertleşme gibi semptomlar bebeklerde oluşan gıda zehirlenmelerinden kaynaklanıyor olabilir.

Bebeklerde Gıda Zehirlenmesi Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?

Bebeklerde oluşan gıda zehirlenmesi, çoğunlukla kendiliğinden geçebilir. Ancak mutlaka  başvurulmalıdır. Bazı zehirlenme vakalarında iyileşme süreci biraz uzayabilir. Bu süreçte bebeğin sıvı tüketimini artırmak iyi gelir. Ayrıca zehirlenmeye bağlı ishali önlemek adan lapa ve lif açısından zengin besinlerin tüketilmesi bebeklere iyi gelebilir. 

Bebeklerde Gıda Zehirlenmesi Tedavisi

Bebeklerde Gıda Zehirlenmesi Tedavisi

Bebeklerde meydana gelen gıda zehirlenme vakalarında, ortaya çıkan belirtiler kısa sürede etkisini yitirmediğinde bir sağlık merkezine giderek bebeğin muayene ettirilmesi gerekir. Kusma ve ishal nedeniyle vücudun kaybettiği su dengesinin sağlanması oldukça önemlidir. Bebeklerin gıda zehirlenmesine karşı iyileşme gösterene kadar hastanede gözetim altında bulunması önemlidir.

Gebelikte Gıda Zehirlenmesi Nasıl Olur? Bebeğe Geçer Mi?

Gebelikte gıda zehirlenmeleri çoğunlukla tehlike oluşturmaz. Ancak yine de anne adaylarının tükettikleri yiyecek ve içeceklerde dikkatli olmaları gerekir. Özellikle  listeria bakterisi kaynaklı gıda zehirlenmeleri tehlikeli olabilir. 

Bozuk meyve ve sebzelerden ya da pastörize edilmeyen süt ürünlerinden zehirlenme oluşabilir. Listeria bakterisi, bağırsakların ötesine yayıldığında, invaziv listeriosis olarak bilinir ve ağır belirtiler ortaya çıkarır. Listeria kaynaklı gıda zehirlenmelerinde; bilinç bulanıklığı, ateş, nöbet, denge kaybı, gribe benzer belirtiler görülebilir. 

Belirtiler genellikle birkaç hafta içinde başlar ve günlerce veya haftalarca sürebilir. Listeria bakterisi hamilelik döneminde gıda zehirlenmesine neden olursa; anne, karnındaki bebeği kaybedebilir ya da erken doğuma neden olabilir. 

Bebeklerde Gıda Zehirlenmesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bebeklerde Gıda Zehirlenmesi Kaç Saat Sonra Belli Olur?

Bebeklerde gıda zehirlenmesine bağlı semptomlar, zehirlenmenin etkisine göre farklı sürelerde belirti gösterebilir. Tüketilen besin maddesinin türüne göre zehirlenme genellikle 30 dakika ile 72 saat içerisinde bebeklerde etkisini gösterebilir.

Bebeklerde Gıda Zehirlenmesi Hangi Tahlille Anlaşılır?

Bebeklerin gıda zehirlenmesinde teşhis koymak için bazı tetkikler yapılabilir. İdrar tahlili, kan tahlili, mümkünse dışkı tahlili de yapılabilir.

Bebeklerde Gıda Zehirlenmesi Öldürür mü?

Bebeklerde gıda zehirlenmesi genellikle herhangi bir tehlike oluşturmaz. Ancak tüketilen bozuk besin maddesinin türüne ve oluşan zararlı mikroorganizmaların etkisine bağlı zehirlenmeler bebeklerde ciddi sağlık sorunları oluşmasına neden olabilir. Bazı durumlarda gıda zehirlenmesi bebeklerde öldürücü etki de yapabilir.

Bebeklerde Gıda Zehirlenmesi Evde Tedavisi Nasıl Olur?

Bebeklerde oluşan gıda zehirlenmelerinde, ishali iyileştirmeye yönelik gıdalar tüketilmesi gerekir. Anne sütü alma imkanı olan bebeklere anne sütü verilmelidir. Ayrıca; muz püresi, yoğurt gibi yiyecekler bebeklerde ishale iyi gelebilir.

Bebeklerde Gıda Zehirlenmesi Kaç Günde Geçer?

Bebeklerde gıda zehirlenmesinin geçme süresi, zehirlenmeye neden olan bakteri türüne göre değişebilir. Genel olarak zehirlenme vakası gerçekleştikten bir hafta içinde semptomlar iyileşebilir. Gıda zehirlenmesinin etkisine göre bu süreler uzayabilir.

Bebeklerde Gıda Zehirlenmesi Baş Ağrısı Yapar Mı?

Gıda zehirlenmesinin bebeklerde ortaya çıkardığı belirtilerden biri de baş ağrısıdır. Zehirlenmeye neden olan bakterinin etkisine bağlı olarak baş ağrısının şiddeti değişebilir.

Bebeklerde Gıda Zehirlenmesi Ateş Yapar Mı?

Bebeklerde gıda zehirlenmesi ateşlenme yapmaktadır. Ateşlenmenin şiddeti, tüketilen besin maddesinin miktarına göre de değişebilir. Ayrıca ateşlenmenin yanında bebeklerde kanlı ishal vakası da görülebilir. Bebeklerde, ateşlenmeye eşlik eden kanlı ishal varsa vakit kaybetmeden uzman bir doktora muayene ettirmeniz gerekir.

Bebeklerde Gıda Zehirlenmesi Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Gıda zehirlenmesi, bebeklerde kusma ve ishale neden olarak su kayıpları oluşturabilir. Bebeklerin bağışıklık sistemi zayıf olduğundan zehirlenmeye neden olan bakteriler, bebeklerde daha fazla hasar bırakabilir. Bundan dolayı bebeklerin su kaybını engellemek için bol sıvı tüketimi yapmaları gerekir. İshal geçene kadar bebeklere yoğurt, pirinç lapası, muz püresi, haşlanmış patates püresi, doğal meyve suları verilebilir. Gıda zehirlenme sürecinde bebeklere mümkünse anne sütü verilmesi zehirlenme belirtilerinin daha kısa sürede yok olmasında önemlidir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.