Omurilik iltihabı, kesin nedeni bilinmemekle birlikte genelde zararlı mikroorganizma türlerinin ya da bağışıklık sisteminin vücuda saldırmasını sonucu ortaya çıkabilir. Omurilik, vücut sistemi içinde önemli bir işlev görür.
Beyin sinir hücrelerinden aldığı mesaj ve komutları vücudun diğer bölümlerine ileten sinir siteminin bir parçasıdır. Omurilik, sinir hücrelerinden oluşan hassas bir yapıya sahiptir. Omurilik yapısı, sinir ve sinir köklerinden oluşmaktadır.
Omurilik vücut içerisinde dolaşım, sindirim, boşaltım solunum fonksiyonlarının sağlıklı çalışması için önemlidir. Vücutta meydana gelen; mide bulantısı kusma, öksürme, çiğneme, hapşırma gibi gelişen hareketler omurilik aracılığıyla gerçekleşir.
Vücut fonksiyonlarının sağlıklı çalışabilmesi için bu denli öneme sahip olan omurilikte meydana gelecek bir rahatsızlık vücut genel yapısında ciddi hasarlara yol açabilir.
Omurilik iltihabı, omurilik ve çevresinde gerçekleşen iltihaplanma sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Sinir hücrelerinin üzerini kaplayan ve vücut içerisinde elektriksel yalıtım sağlayan miyelin kılıfının iltihaplanması sonucu ortaya çıkar.
Oluşan iltihaplanma omurilik geneline yayılabildiği gibi bazen de sadece sırt ve boyun bölgesini etkiler. İltihaplanma nedeniyle bir takım nörolojik bozukluklara ortaya çıkabilir. Omurilik iltihaplanması oluştuğunda vücut içinde çok hızlı bir şekilde yayılabilir.
Hatta 24 saat içinde hastalık son safhaya gelebilecek şekilde gelişme gösterebilir. Omurilik iltihaplanması sonucu ortaya çıkan belirtilerin şiddeti, omurilikte oluşan iltihaplanmanın hangi sinirleri ne ölçüde etkilediğine ve bıraktığı hasara göre kişiden kişiye değişebilir.
Beyindeki sinir hücrelerinde üretilen hareket sinyalleri omurilik aracılığıyla kollara, bacaklara, gövdeye ve diğer vücut sistemlerine iletilir. Ayrıca tam tersi şekilde kol, bacak, gövde ve diğer vücut yapısından alınan duyu işlemleri yine omurilik aracılığıyla beyne iletilir.
Bundan dolayı omurilikte iltihaplanma oluşarak bozulacak sinir iletimi vücut dengesini bozarak kişide hareket ve duyu bozukluklarının ortaya çıkmasına neden olur.
Omurilikte iltihabının belirtileri 24 saat gibi çok kısa sürede vücuda yerleşebilir. Hastaların çoğunda ortaya çıkan ilk şikayetlerden sonraki 10 gün içerisinde hastalık en ağır hale gelir. Bu süreçte omurilik iltihaplanması görülen kişilerin çoğu bacaklarını hareket ettiremez, vücutta uyuşma ortaya çıkar ve mesane problemleri oluşur.
Omurilik iltihaplanmasında görülen belirtiler, iltihabın omurilikte hangi bölgede oluştuğuna, iltihabın şiddetine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Genel itibariyle omurilik iltihaplanması vakalarında görülen belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
Omurilik iltihabına ne iyi gelir sorusuna cevap olarak; omurilik iltihabı belirtileri varsa erken teşhis ve tedavi ile bu hastalığı iyileştirmek amaçlanmalıdır.
Tedavi yapılırken temek amaç oluşan iltihaplanmanın sebebini ve neyde kaynaklandığını tespit ederek tedavi etmektir.
Bunun için öncelikle uzman hekim tarafından tetkikler yapılarak, ihtiyaç halinde biyopsi örneği alınır ve doğrudan cerrahi müdahale ile hem örnek alınmış olur hem de tedavi edilmiş olur.
Yapılan biyopsi alma işleminden sonra uygun antibiyotik ilaç ile tedaviye başlanır. Yapılacak tedavi sekiz hafta kadar olabilir.
Yapılan tedavi ile iltihaplanmış bölge temizlenir.
Omurilik iltihabı belirtileri ortaya çıktığında vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir. Yapılacak teşhislerde omurilik iltihabı bulgusunu rastlandıysa hemen tedavi sürecine geçilmelidir. Öncelikle iltihabın yerinin ve boyutunun tespit edilmesi gerekir.
Omurilik iltihaplanması rahatsızlığı olan hastanın kişisel özellikleri, genel sağlık öyküsü, karşılaştığı problemin yapısı gibi faktörler değerlendirilerek tedavi seçenekleri oluşturulur. İlaç tedavisi ve ihtiyaç duyulması halinde fizik tedavi uygulamaları yoluyla hastaların tedavisine devam edilir.
Omurilik iltihabı rahatsızlığı ortaya çıktığında teşhis ve tedavisi için geç kalınmaması gereken acil bir hastalıktır. Omurilik iltihaplanması belirtileri ile gelen hastalara derhal müdahale edilmesi gerekir. Omurilik iltihaplanması belirtileri ortaya çıktığında bir an önce teşhis konularak tedavi sürecine başlanması gerekir.
Omurilik enfeksiyonu rahatsızlığında ilk olarak omurilik emarı (MR) çekilmelidir. Çekilen omurilik emarı (MR) sonrası hastalığa karşı tanı konulabilmesi adına bel sıvısı işlemi yapılır.
Yapılan bel sıvı işlemi sonucunda omurilikte oluşan rahatsızlık sonucu iltihabın olup olmadığı eğer iltihap varsa iltihap mikroplu mu mikropsuz mu bunu teşhis ederek tedavi planlamasına geçilmelidir. Omurilik iltihaplanmasında bir virüs tespit edildiyse virüs tedavisi ve kortizon tedavisi uygulanabilir.
Yapılacak ilaç tedavisi ile omurilik iltihaplanması olan bölge iltihaptan kurtarılmaya çalışılır.
Omurilik iltihabında mikrop görülmez ise tedaviye kortizon tedavisi uygulanarak devam edilir. Uygulanacak kortizon tedavisi damar yoluyla enjeksiyonla yapılır. Kortizon tedavisi sonucu hastada iyileşme görülmezse hasta da plazma değişim tedavisine başlanabilir.
Ayrıca omurilik iltihaplanmasında kişide var olan diğer hastalıkların da kontrol altına alınarak iyileştirilmesi gerekir. Buna ilave olarak bazı hastalarda bacaklarda meydana gelen güç kaybı nedeniyle yürümede zorluk oluşabilir. Bunun önüne geçmek için de fizik tedavi uygulamaları başlatılır.
Omurilik iltihaplanması, Multiple Skleroz (MS) hastalığının ilk belirtileri de olabilir. Omurilik iltihaplanmasında uygulanan tedavi uzun zaman alacak bir süreçtir. Hastaların sabırlı ve moral düzeylerinin yüksek olması iyileşme sürecini hızlandırabilir.
Omurilik iltihabı bir virüs ya da zararlı bir mikroorganizma tarafından oluştuysa yapılan doğru tedavi sonucunda omurilik iltihaplanmasının tekrar etme ihtimali çok düşüktür. Ancak omurilik iltihaplanması Multiple Skleroz (MS) hastalığının ya da optika hastalığının ilk aşamasını oluşturabilir. Bu nedenle bu tür hastalıkları olan bireyler omurilik iltihaplanma belirtileri göstermese bile kontrollerini düzenli bir şekilde yaptırarak takip altında tutulmalıdır.
Omurilik iltihaplanması belirtileri ile hastaneye giden hastalarda uygulanacak test ve tahliller iltihabın şiddeti ve büyüklüğüne göre değişkenlik göstermektedir. Omurilik iltihaplanmaları vakalarında yapılacak en önemli testlerin başlında omurilik emarı (MR) gelir. Ayrıca beyin omurilik sıvısının analizi de yapılır. Omurilik iltihabı emar (MR) incelemesinde görüntülendikten sonra oluşan iltihabın neden oluştuğuna dair inceleme yapılır. Bunun içinde ayrıca beyin omurilik sıvısı, kan tahlilleri ve akciğer grafisi testleri de yapılarak iltihabın oluşma nedeni teşhis edilebilir.
Omurilik iltihabı rahatsızlığı sonucu her yıl 1 milyon kişiden 1 ila 8 yeni omurilik iltihaplanması vakasının teşhisi konduğu tahmin edilmektedir. Omurilik iltihaplanması bebekli döneminden yetişkinlikte her yaşta meydana gelebilir. Yapılan araştırmalara göre omurilik iltihaplanma rahatsızlığı sonucu teşhis konan hastalar en sık 10 ile 19 yaş ve 30 ile 39 yaş aralığında olduğu görülmüştür. Ortaya çıkan tüm vakaların dörtte biri çocukluk döneminde görülmüş vakalardır ve %75 – 90 oranında tek bir atak halinde gelişmiştir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.