Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Gırtlak İltihabı Nedir? Gırtlak İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Gırtlak İltihabı Nedir? Gırtlak İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

En yaygın olarak sebebi viral enfeksiyon olan gırtlak iltihabı (larenjit) enfeksiyon, tahriş nedeniyle gırtlak bölgesinin iltihaplanması durumudur. Kişilerin ses telleri normal olarak çalışıyorsa düzgün bir şekilde açılır kapanır ve titreşim yoluyla ses üretebilir. Ancak ses tellerinin enfeksiyon kapması sonucuyla şişerek gırtlak iltihabı oluşursa sesiniz bozulabilir. Bu durumda ses daha boğuk ya da zayıf gelir. En yaygın olarak semptomu  olan gırtlak iltihabı sıklıkla tehlikeli değildir ve kendiliğinden geçebilir. Eğer gırtlak iltihabı uzun sürüyorsa altında yatan nedenin belirlenmesi gerekir.

Gırtlak İltihabı Nedir?

Gırtlak iltihabı nefes borusunu boğaza bağlayan ses kutusu yani gırtlağın aşırı kullanılması, tahrişi ya da viral enfeksiyon sonucu şişmesi veya iltihaplanması durumudur. En sık olarak gırtlak iltihabının semptomları arasında ses kısıklığı yer alır. Gırtlak iltihabı yani  genellikle tehlikeli bir hastalık değildir ve birkaç günde kendiliğinden düzelebilir. Kısa zamanda geçen larenjite akut gırtlak iltihabı, uzun zaman geçmeyen larenjite de kronik gırtlak iltihabı denir. Gırtlak iltihabının temel nedenleri arasında reflü, aşırı sigara kullanımı, grip, soğuk algınlığı yer alır. Genellikle gırtlak iltihabı durumunda dinlenme ve kişisel bakım tavsiyelerine uyulması sonucunda ses normale döner. Ses kısıklığının çok uzun sürmesine yol açan kronik gırtlak iltihabı durumlarında doktorun bu hastalığın altında yatan başka bir sorun olup olmadığını araştırması gerekir.

Gırtlak İltihabı Nedir?

Gırtlak İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Gırtlak iltihabı çoğunlukla ses kısılması, sesin çatallanması, öksürük, boğazda ağrı oluşması, sürekli olmayan ses kayıpları ve burun akıntısı şeklinde belirtiler gösterir.Diğer belirtileri ise aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür. 

  • Bu belirtilerin haricinde bazı belirtilerin de görülmesi mümkün olup örnek olarak beden kırıklığı, çok şiddetli olmayan halsizlik, ateş yükselmesi, üst solunum yollarında görülebilen belirtiler ve boyun bölgesinde lenf düğümü şişkinliği verilebilir.
  • Çocuklarda bu semptomlar çok ağır seyreder ve buna ek olarak nefes darlığını oluşabilir. Bazı kişilerde fazla öksürükten dolayı kan gelmesi sorunu da ortaya çıkabilir.
  • Boğazda cisim batma hissi ya da yanma oluşur.

Gırtlak İltihabı Nedenleri

Geçici olan akut gırtlak iltihabına soğuk algınlığına sebep olan viral enfeksiyonlar neden olabilir. Gırtlak iltihabının diğer nedenlerini aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür;

  • Akut gırtlak iltihabı (larenjit) ayrıca aşırı olarak konuşmak ya da bağırmaktan kaynaklanabilir.
  • Bunlara ek olarak akut larenjite daha az görülse de bakteriyel enfeksiyonlar sebep olabilir.
  • Üç haftadan daha uzun sürebilen kronik gırtlak iltihabı duman, alerjenler ya da kimyasallardan kaynaklanabilir.
  •  hastalığı da kronik larenjite neden olabilir.
  • Ayrıca aşırı  tüketimi, kronik sinüzit, çok fazla bağırmak kronik gırtlak iltihabına yol açabilir.
  • Aşırı  tüketilmesi de kronik larenjite neden olabilir.
  • Bazı parazit enfeksiyonları az görülse de kronik gırtlak iltihabına yol açabilir. 
  • Kronik gırtlak iltihabına ayrıca kanser neden olabilir. 
  • Ayrıca kronik larenjit ameliyattan kaynaklanan sinir yararlanmalarından, göğüs ya da boyun yararlanmalarından kaynaklanabilir.

Geçmeyen Gırtlak İltihabına Ne İyi Gelir?

Geçmeyen gırtlak iltihabına bol bol dinlenmek iyi gelebilir. Bunun için uyku çok önemlidir. Bedeni dinledirmenin yanı sıra yüksek sesle çok konuşmamaya özen göstermelisiniz. Bol bol su tüketmek de geçmeyen gırtlak iltihabına iyi gelir. Havayollarının nemli kalması ağır kuruluğu önleyerek boğazdaki tahrişi azaltır. Bu sayede mukus daha kolay çözülür. 

Tüketilecek sıvının ılık olmasına dikkat etmelisiniz. Evde hazırlayacağınız gargara da larenjite iyi gelir. Bunun için bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz ve bir çay kaşığı karbonat ekleyerek doğal bir gargara elde edebilirsiniz. Gargara mikropları öldürüp boğazınızı yumuşatır. 

Gırtlak iltihabı sorunu yaşıyorsanız sigara, kahve ve alkolden uzak durmanız önerilir. Sigara içilmesi gırtlak iltihabı olmasa bile boğazda tahriş ve öksürüğe neden olabilir. Ayrıca ballı bitki çayları tüketmek de boğazdaki tahrişi azaltır.  veya adaçayı gibi bitki çayları gırtlak iltihabı döneminde etkili olabilir. Bulunduğunuz ortamı buhar makinesi kullanıp nemlendirmek de iyi gelir. Bunlara ek olarak gırtlak iltihabı sorunu yaşarken solumaya olumsuz etki yapabilecek temizlik ürünlerini kullanmaktan sakınmalısınız. 

Gırtlak İltihabı Nasıl Geçer?

Gırtlak iltihabı (larenjit) probleminin tedavisi için gırtlağın nemlendirilmesi gibi tedavi yöntemleri kullanılır. Buna ek olarak destekleyici tedavi yöntemlerini de deneyebilirsiniz. Çok sık olarak kullanılan destekleyici yöntem gırtlağa sıcak buhar uygulama tekniğidir. Okaliptüs, papatya ya da mentol buharı içeren uygulamalar da faydalı olabilir. Gırtlak iltihabının arttığı dönemlerde su tüketimini artırmak da hastalığa iyi gelir. Ayrıca sesinizi dinlendirmeniz de tedavide çok etkili olur. Kronik gırtlak iltihabı olan kişilerde ses terapisi de denenebilir. Hastalığın tedavisinde viral etkenler de etkili olabildiği için  de çok etkilidir. Bazı durumlarda balgam söktürücü ilaçlar da denenebilir.

Gırtlak İltihabı Tedavisi

Tedaviye doktorlar hastalığa neden olabilecek alt etkenlerin olup olmadığını öğrenmekle başlarlar. Viral nedenler bulunduysa antibiyotik kullanımı önerilir. Ayrıca antibiyotiğe ek olarak kortikosteroidler yani kortizol hormonunun yapay hali de doktorlar tarafından denenebilir. Bu kortizol hormonu ses tellerinde oluşabilecek iltihabı azaltır. Tedavide ayrıca doktor ağrı kesici ilaçları önerebilir. Mentol yatıştırıcı etki yapacağı için larenjit tedavisini rahatlatmaya yardımcı olur. Tuz da boğazı yatıştırır ve doktor bundan ötürü ılık tuzlu su ile gargara yapmayı önerebilir. Ayrıca doktorlar gırtlak iltihabı rahatsızlığı geçiren kişilere tozlu ve kuru ortamlara girmemelerini tavsiye edebilir. Meyan kökü ya da hatmi gibi bazı bitkiler de rahatlamaya yardımcı olabilir ancak bunları tüketmeden önce doktora sormalısınız. 

Gırtlak İltihabı Bulaşıcı mıdır?

Gırtlak İltihabı Bulaşıcı mıdır?

Eğer gırtlak iltihabı yani larenjit bir mikrop ya da bakteri tarafından oluştuysa ve bu durum yapılmış olan tetkiklerle kesinleştiyse hastalık kişiden kişiye bulaşabilir. Eğer gırtlak iltihabı olan biri varsa kesinlikle bu kişinin eşyalarıyla temastan kaçınılması gerekir ve bunlar ortak bir şekilde kullanılmamalıdır. Ancak gırtlak iltihabı alerji veya ses tellerinin zorlanmasından da kaynaklanmış olabilir. Bu durumda hastalık insandan bulaşmaz. Gırtlak iltihabının bulaşıcı olup olmadığını anlamak için hastanın kesinlikle bir doktora muayene edilmesi gerekir. Eğer problem bakteriden kaynaklanmışsa dikkatli olunması tavsiye edilir.

Gırtlak İltihabı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Gırtlak İltihabı yani larenjit ve faranjit arasındaki farklar nelerdir?

Faranjit ve larenjit birbirlerine çok benzediği bu hastalıklar bazı durumlarda birbirleriyle karıştırılır. Fakat bu hastalıkları birbirlerinden ayıran bazı farklar vardır. Larenjitte iltihaplanma ses tellerinde veya gırtlakta oluşurken faranjitte boğazın arka kısmında iltihaplanma olur.

Gırtlak İltihabı Ne Kadar Devam Edebilir?

Gırtlak iltihabının belirtileri arasında yutmada güçlük, boyunda ağrı, ses kısılması, öksürük ve hafif ateş vardır. Genellikle bu sıralanan belirtiler sadece iki hafta devam eder. Eğer belirtiler üç haftayı geçmezse bu akut larenjite işaret eder. Eğer semptomlar üç haftadan daha uzun sürerse bu gırtlak iltihabının kronik olduğunu gösterir.

Gırtlak İltihabının İlerlemesi Durumunda Ne Olur?

Gırtlak İltihabı , tonsillit, grip ve  gibi bazı hastalıklarla beraber görülebilir. Böyle bir durumda semptomlar daha uzun sürerek şiddetli boğaz ağrısı, genel vücut ağrısı, burun akıntısı, zor yutkunma, baş ağrısı, lenflerde büyüme ve halsizlik olarak kendini gösterir.

Ne Zaman Doktora Başvurmak Gerekir?

Eğer şikayetler çok fazlaysa, ateş iki günden uzun süredir devam ediyorsa, nefes almada güçlük çekiliyorsa, ses kısıklığı 3 hafta gibi uzun bir zamandır geçmiyorsa, enfeksiyon olmamasına rağmen boyunda  ise enfeksiyon geçtiyse ancak 2-3 hafta sonrasında bile lenf bezlerindeki şişlik inmezse ya da ameliyattan sonra ses kısıklığı gibi belirtiler varsa çok fazla zaman geçmeden bir doktora danışmalısınız.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.