Gözün iç kısmında oluşan enfeksiyon ve iltihaplanmaya göz içi iltihabı denir. Göz içi hassas bir bölgedir ve acilen tedavi gerektirir. Göz içi iltihabı tedavi edilmediği takdirde kalıcı görme kaybı kadar ciddi sorunlara neden olabilir. Göz içi iltihabı oluşmasını etkileyen en temel sebepler bakteriyel, viral ya da mantar enfeksiyonlarıdır. Ayrıca göze alınan darbe ve travmalarda göz içi iltihaplanmasına sebep olabilir.
Göz içi iltihabı her yaşta kişide görülebilen bir rahatsızlık olup, dikkatli olmak gerekir. Göz içi iltihabı şikayetleri oluştuğunda acilen bir sağlık kuruluşuna başvurmak göz sağlığını korumak için önem taşır.
Gözün iç kısmında bulunan dokularda iltihaplanma oluşması durumuna göz içi iltihabı denir. Göz içi iltihabı retina, optik sinir, göz merceği ya da gözün içindeki sıvıları etkileyebilen bir hastalıktır. İltihap oluşumunun nedeninin enfeksiyon olması ve tedavi edilmemesi durumunda kalıcı görme kaybı riski bulunur. Göz içi iltihabı hem kronik hem de akut olabilir. Akut iltihap ani şekilde ortaya çıkarken, kronik iltihap daha uzun vadede gelişen ve daha hafif belirtilerle kendini gösteren bir hastalıktır.
Göz içi iltihabı genel olarak ani bir şekilde başlayarak, hızla şiddetlenir. Ancak göz içi iltihabı belirtileri hastalığın altta yatan nedenine, türüne ve şiddetine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. İşte, göz içi iltihabının en sık görülen belirtileri;
Gözde bulunan sinirleri, dokuları ve sıvıyı etkileyen göz içi iltihabının birçok farklı sebebi bulunur. İşte, göz içi iltihabı nedenleri;
Geçmeyen göz içi iltihabı için mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Göz doktoru tarafından detaylı göz muayenesi yapıldıktan sonra iltihabın varlığı tespit edilir. İltihabın varlığının tespiti tedavi için yeterli değildir. Ayrıca iltihabın kaynağının da bulunması gerekir.
Göz içi iltihabına neden olan etmen bulunarak tedavi gerçekleştirilmediğinde iyileşme gecikebilir ya da hastalık tekrarlayabilir. Göz içi iltihabı genel olarak enfeksiyon kaynaklı olduğundan enfeksiyonun tedavisi ile göz içi iltihabı rahatsızlığı da iyileşmektedir. Geçmeyen göz içi iltihabı için uygulanabilecek bazı tedavi seçenekleri vardır.
Antibiyotikler ve antiviral ilaçlar enfeksiyona sebep olan mikroorganizmaları hedefleyerek iyileşme sağlar. Bu nedenle iltihabın tedavisi için doktor tarafından antibiyotik reçete edilir. Ayrıca iltihaptan kaynaklı ağrı oluşması muhtemeldir. Ağrıların azaltılması, göz kuruluğunun giderilmesi amacıyla steroid göz damlaları da tavsiye edilir. Göz ağrısını hafifletmek amacıyla sıcak kompres de yapılabilir.
İltihabın yayılmasını önlemek için göz hijyenine dikkat etmek, gözleri temiz tutmakta önem taşır. Ayrıca tedavi sürecinin daha hızlı ilerlemesi için düzenli doktor kontrolüne gitmek gerekir.
Göz içi iltihabının tedavisi için çeşitli yöntemler uygulanabilir. Tedavi şekli iltihabın türü, hastalığın şiddeti ve hastanın genel durumuna göre belirlenir. İşte göz içi iltihabı için tedavi seçenekleri;
Göz içi iltihabı tedavisi genel olarak iltihabın kaynağı ve şiddetine bağlı değişkenlik gösterir. Hastanın tedavi planlaması uzman doktor muayenesinden sonra yapılır. Genel olarak göz içi iltihabı enfeksiyon kaynaklı olduğundan antiviral ilaçlar ve kullanılarak tedavi gerçekleştirilir. Göz içini rahatlatmak amacıyla göz damlaları önerileri. Ayrıca hasta doktor tarafından planlayan tedaviye destek amaçlı sıcak kompres uygulayabilir, göz hijyenine dikkat edebilir.
Göz içi iltihabı tedavi süresi genel olarak hastalığın altta yatan nedenine bağlıdır. Bazı hastaların iyileşme süresi birkaç gün olurken, bazı hastaların iyileşme süreci haftalar alabilir. Hastanın doktorun tavsiyelerini dinlemesi, düzenli doktor kontrolüne gitmesi tedavi sürecini hızlandırır.
Göz içi iltihabı tedavi edilmediğinde kalıcı görme kaybına neden olabilecek önemli bir hastalıktır. Bu nedenle göz içi iltihabı belirtileri görüldüğünde mutlaka uzman doktora başvurmak gerekir.
Göz içi iltihabı bulaşıcı değildir. Ancak göz içi iltihabına neden olan durum olabilir. Örneğin viral enfeksiyonlar özellikle yakın temas durumunda ve hijyen olmadığı durumlarda bulaş riski taşır.
Göz içi iltihabı olan kişilerin ı önerilmez. Çünkü lensler gözdeki iltihabın yayılımına neden olarak iyileşme sürecini uzatabilir. Bu nedenle göz içi iltihabı tedavi sürecinde lens yerine gözlük kullanmak daha doğrudur. Tedavinin tamamlanmasıyla birlikte doktor görüşü alındıktan sonra lens kullanımına geçilebilir.
Göz içi iltihabı ameliyatı genel olarak ilaç tedavisiyle iyileşmenin gerçekleşmeni, iltihaplanmanın çok derinlerde olduğu durumlarda yapılır. Göz içi iltihabının kendi özelinde bir riski bulunmamakla birlikte, her ameliyatta olan enfeksiyon gibi riskler mevcuttur.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.