Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Göz İçi İltihabı Nedir? Göz İçi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Göz İçi İltihabı Nedir? Göz İçi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Gözün iç kısmında oluşan enfeksiyon ve iltihaplanmaya göz içi iltihabı denir. Göz içi hassas bir bölgedir ve acilen tedavi gerektirir. Göz içi iltihabı tedavi edilmediği takdirde kalıcı görme kaybı kadar ciddi sorunlara neden olabilir. Göz içi iltihabı oluşmasını etkileyen en temel sebepler bakteriyel, viral ya da mantar enfeksiyonlarıdır. Ayrıca göze alınan darbe ve travmalarda göz içi iltihaplanmasına sebep olabilir. 

Göz içi iltihabı her yaşta kişide görülebilen bir rahatsızlık olup, dikkatli olmak gerekir. Göz içi iltihabı şikayetleri oluştuğunda acilen bir sağlık kuruluşuna başvurmak göz sağlığını korumak için önem taşır. 

Göz İçi İltihabı Nedir?

Gözün iç kısmında bulunan dokularda iltihaplanma oluşması durumuna göz içi iltihabı denir. Göz içi iltihabı retina, optik sinir, göz merceği ya da gözün içindeki sıvıları etkileyebilen bir hastalıktır. İltihap oluşumunun nedeninin enfeksiyon olması ve tedavi edilmemesi durumunda kalıcı görme kaybı riski bulunur. Göz içi iltihabı hem kronik hem de akut olabilir. Akut iltihap ani şekilde ortaya çıkarken, kronik iltihap daha uzun vadede gelişen ve daha hafif belirtilerle kendini gösteren bir hastalıktır. 

Göz İçi İltihabı Nedir?

Göz İçi İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Göz içi iltihabı genel olarak ani bir şekilde başlayarak, hızla şiddetlenir. Ancak göz içi iltihabı belirtileri hastalığın altta yatan nedenine, türüne ve şiddetine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. İşte, göz içi iltihabının en sık görülen belirtileri;

  • Gözde ani ve şiddetli ağrı: Göz içi iltihabı gözdeki sinirleri etkiler ve bu durum şiddetli ağrıya sebep olabilir. 
  • : Göz içi iltihabı gözdeki sinirleri etkileyebilir. Optik siniri etkilemesi durumunda görmede bulanıklık oluşabilir.
  • Gözde Kızarıklık: Enfeksiyon genel olarak kendini göz akının kızarmasıyla gösterir.
  • Işığa Duyarlılık: Göz içi iltihaplanması durumunda fotofobi olarak adlandırılan ışığa hassasiyet oluşabilir.
  • Puslu Görme: Göz içi iltihaplanmasında iltihap, sinirlerin ve dokuların yanı sıra göz içindeki sıvılarda etkilenebilir. Bu durumda bulanık ve sisle görüntü oluşur.
  • Gözden Gelen Akıntı: Göz içi iltihaplanmalarında bazı enfeksiyonlar gözden irinli ya da sulu bir akıntı gelmesine neden olur. 
  • Göz Bebeği Şekil Bozukluğu: Göz içi iltihaplanmalarında nadir görülen göz bebeği şekil bozukluğu önemli bir bulgudur. Genel olarak ileri vakalarda görülür.

Göz İçi İltihabı Nedenleri

Gözde bulunan sinirleri, dokuları ve sıvıyı etkileyen göz içi iltihabının birçok farklı sebebi bulunur. İşte, göz içi iltihabı nedenleri;

  • : Göz içi iltihabına sebep olan en yaygın etken enfeksiyonlardır. Bakteriyel enfeksiyonlar, viral enfeksiyonlar ve mantar enfeksiyonları göz içi iltihaplanmasına neden olabilir.
  • Göz Travması: Göze alınan darbeler, yaralanmalar ve travmalar göz enfeksiyonu oluşma riskini artırdığından, göz içi iltihabı riskini de artırır. 
  • Cerrahi Müdahaleler:  gibi bazı göz ameliyatlarının göz içi iltihabı gibi riskleri bulunur.
  • Bağışıklık Sistemi Bozuklukları: Bağışıklık sistemi hastalıkları vücudun kendi kendine savaş açmasına neden olan hastalıklardır. Bu nedenle birçok hastalığında temelinde yatan neden bağışıklık sistemi bozukluklarıdır.  gibi bağışıklık sistemi hastalıkları göz içi iltihabına neden olabilir. 
  • Göze Yabancı Cisim Girmesi: Göze giren yabancı cisimler gözün doğal işleyişine aykırı olduğundan enfeksiyon riskini artırabilir. 

Geçmeyen Göz İçi İltihabına Ne İyi Gelir?

Geçmeyen göz içi iltihabı için mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Göz doktoru tarafından detaylı göz muayenesi yapıldıktan sonra iltihabın varlığı tespit edilir. İltihabın varlığının tespiti tedavi için yeterli değildir. Ayrıca iltihabın kaynağının da bulunması gerekir. 

Göz içi iltihabına neden olan etmen bulunarak tedavi gerçekleştirilmediğinde iyileşme gecikebilir ya da hastalık tekrarlayabilir. Göz içi iltihabı genel olarak enfeksiyon kaynaklı olduğundan enfeksiyonun tedavisi ile göz içi iltihabı rahatsızlığı da iyileşmektedir. Geçmeyen göz içi iltihabı için uygulanabilecek bazı tedavi seçenekleri vardır. 

Antibiyotikler ve antiviral ilaçlar enfeksiyona sebep olan mikroorganizmaları hedefleyerek iyileşme sağlar. Bu nedenle iltihabın tedavisi için doktor tarafından antibiyotik reçete edilir. Ayrıca iltihaptan kaynaklı ağrı oluşması muhtemeldir. Ağrıların azaltılması, göz kuruluğunun giderilmesi amacıyla steroid göz damlaları da tavsiye edilir. Göz ağrısını hafifletmek amacıyla sıcak kompres de yapılabilir. 

İltihabın yayılmasını önlemek için göz hijyenine dikkat etmek, gözleri temiz tutmakta önem taşır. Ayrıca tedavi sürecinin daha hızlı ilerlemesi için düzenli doktor kontrolüne gitmek gerekir. 

Göz İçi İltihabı Nasıl Geçer?

Göz içi iltihabının tedavisi için çeşitli yöntemler uygulanabilir. Tedavi şekli iltihabın türü, hastalığın şiddeti ve hastanın genel durumuna göre belirlenir. İşte göz içi iltihabı için tedavi seçenekleri;

  • İlaç Tedavisi: Göz içi iltihabı kendi kendine geçebilecek bir rahatsızlık değildir. Mutlaka tıbbi müdahale gerekir. Bunun için antibiyotik ve antiviral ilaçlarla tedavi hedeflenir. 
  • Göz Damlaları: Hastalığın tedavisi için genelde oral yolla alınan ilaçlar kullanılsa da, ağrıları azaltmak, gözü rahatlatmak için göz damlaları reçete edilir.
  • Cerrahi Müdahale: Göz içi iltihabı genel olarak ilaç tedavisi uygulanarak tedavi edilir. Ancak bazı durumlarda hastanın gözündeki iltihabın şiddetli olması ve derinlere yayılması cerrahi müdahaleyi zorunlu kılabilir.
  • Doktor Kontrolleri: Göz içi iltihabı tedavisinde doktor kontrolleri büyük önem taşır. Doktor tarafından tedavi planlaması yapıldıktan sonra plan doğrultusunda mutlaka doktor kontrollerine gidilmesi gerekir. 

Göz İçi İltihabı Tedavisi 

Göz İçi İltihabı Tedavisi 

Göz içi iltihabı tedavisi genel olarak iltihabın kaynağı ve şiddetine bağlı değişkenlik gösterir. Hastanın tedavi planlaması uzman doktor muayenesinden sonra yapılır. Genel olarak göz içi iltihabı enfeksiyon kaynaklı olduğundan antiviral ilaçlar ve  kullanılarak tedavi gerçekleştirilir. Göz içini rahatlatmak amacıyla göz damlaları önerileri. Ayrıca hasta doktor tarafından planlayan tedaviye destek amaçlı sıcak kompres uygulayabilir, göz hijyenine dikkat edebilir. 

Sık Sorulan Sorular

Göz İçi İltihabı Ne Kadar Sürede İyileşir?

Göz içi iltihabı tedavi süresi genel olarak hastalığın altta yatan nedenine bağlıdır. Bazı hastaların iyileşme süresi birkaç gün olurken, bazı hastaların iyileşme süreci haftalar alabilir. Hastanın doktorun tavsiyelerini dinlemesi, düzenli doktor kontrolüne gitmesi tedavi sürecini hızlandırır. 

Göz İçi İltihabı Kalıcı Görme Kaybına Neden Olur mu?

Göz içi iltihabı tedavi edilmediğinde kalıcı görme kaybına neden olabilecek önemli bir hastalıktır. Bu nedenle göz içi iltihabı belirtileri görüldüğünde mutlaka uzman doktora başvurmak gerekir. 

Göz İçi İltihabı Bulaşıcı mıdır?

Göz içi iltihabı bulaşıcı değildir. Ancak göz içi iltihabına neden olan durum  olabilir. Örneğin viral enfeksiyonlar özellikle yakın temas durumunda ve hijyen olmadığı durumlarda bulaş riski taşır. 

Göz İçi İltihabı Lens Kullanmaya Engel midir?

Göz içi iltihabı olan kişilerin ı önerilmez. Çünkü lensler gözdeki iltihabın yayılımına neden olarak iyileşme sürecini uzatabilir. Bu nedenle göz içi iltihabı tedavi sürecinde lens yerine gözlük kullanmak daha doğrudur. Tedavinin tamamlanmasıyla birlikte doktor görüşü alındıktan sonra lens kullanımına geçilebilir. 

Göz İçi İltihabı Ameliyatı Riskli midir?

Göz içi iltihabı ameliyatı genel olarak ilaç tedavisiyle iyileşmenin gerçekleşmeni, iltihaplanmanın çok derinlerde olduğu durumlarda yapılır. Göz içi iltihabının kendi özelinde bir riski bulunmamakla birlikte, her ameliyatta olan enfeksiyon gibi riskler mevcuttur. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.