Temizlik yaparken kullanılan ürünlerin başında çamaşır suyu gelir. İçeriğindeki güçlü kimyasallardan dolayı yüzey temizliğinde ve çamaşır temizliklerinde sıklıkla kullanılan bir üründür. Çamaşır suyunu kullanırken özellikle dikkat etmek gerekir.
Çamaşır suyunu koklamak, yanlışlıkla içmek, uzun süre çamaşır suyuna maruz kalmak gibi nedenlerden dolayı çamaşır suyu zehirlenmeleri meydana gelir. Çamaşır suları vücuda alındığında, hemoliz ve hiperkalemiye neden olabilir. Bu durumda kalp ve solunum durması gelişebilir.
Çamaşır suyuna maruz kalmaktan dolayı vakalarında genellikle ilk belirtiler nefes alıp vermede güçlükler oluşmasıyla anlaşılır. Zehirlenen kişinin solunumu hırıltılı bir şekilde çıkar. Ayrıca buna da eklenir.
Zehirlenmeye neden olan çamaşır suyunun miktarı fazla ise dilde ödem oluşabilir. Sırt ve göğüs ağrıları başlayabilir. Şiddetli öksürükle birlikte yüz bölgesinde morarmalar oluşabilir. Ayrıca çamaşır suyu ile temas edilmesi halinde cilt yüzeyinde kızarıklıklar oluşarak, döküntüler meydana gelebilir. Cilt yüzeyinde tahrişler oluşabilir.
Farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkan çamaşır suyu zehirlenmelerinde bazı belirtiler ortaya çıkabilir. kişiden kişiye göre değişebilir.
Çamaşır suyu zehirlenmesi belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Çamaşır suyuna maruz kalmanızdan kaynaklanan bu tür belirtiler varsa vakit geçirmeden en yakın sağlık merkezine giderek tedavi olmanız oldukça önemlidir.
Çamaşır suyu zehirlenmesinde hastanın, kimyasal maddenin bulunduğu ortamdan hemen uzaklaştırılması gerekir. Çamaşır suyu kokusu hızlıca yayılma özelliği göstererek belirtilerin şiddetini artırabilir. Zehirlenmenin gerçekleştiği ortam hemen havalandırılmalıdır.
Hasta kendinde ise bol oksijen alarak solunumunu kuvvetlendirmelidir. Daha sonra en hızlı şekilde hastaneye götürülmelidir. Hasta, zehirlenmenin etkisine bağlı olarak hastanede gözetim altında tutulabilir. Bu süreçte gerekli tedaviler yapılarak kimyasal maddelerin etkisi vücuttan uzaklaştırılır.
Çamaşır suyu zehirlenmesine ne iyi gelir sorusunun yanıtı vakanın türüne göre değişiklik gösterir. Vücudun temas ettiği ya da yutma ile gerçekleşen zehirlenme vakalarında uygulanacak tedaviler de farklılaşabilir.
Fazla miktarda yutulan çamaşır suyundan iç organlar etkilenebilir. Bu durumda zarar gören iç organların onarılıp tedavi edilmesi yıllar alabilir. Çamaşır suyu zehirlenmesinde tedavinin ihmal edilmesi , ve pek çok hastalığın tetikleyicisi olabilir. Bundan dolayı çamaşır suyu zehirlenmesi belirtileri fark edildiğinde zaman kaybetmeden tedavi sürecine başlamak önemlidir.
Gebelikte hem annenin hem de bebeğin sağlığını korumak için kimyasal maddelerle zenginleştirilmiş temizlik ürünlerinden uzak durulmalıdır. Özellikle hamile kadınların, bu süreçte mümkün olduğunca kimyasallarla temas etmekten kaçınmaları gerekir. Çamaşır suyundan kaynaklı zehirlenme yaşayan anne adayları hem kendilerini hem de bebeklerini riske atabilirler. Bundan dolayı hamilelik süresince kimyasal içerikli deterjanlardan uzak durulmalıdır.
Çamaşır suyundan zehirlenen hamile kadınlar, hemen bulundukları ortamdan uzaklaşarak bol oksijen alabilecekleri açık havaya çıkmalıdır. İlk müdahale yapıldıktan sonra, en yakın sağlık kuruluşunda tedavi altına alınmaları gerekir. Zehirlenmenin etkisine bağlı olarak, bundan anne karnındaki bebeklerde etkilenebilir. Anne adayının yaşayacağı solunum problemleri bebeğin oksijensiz kalmasına neden olabilir.
Çamaşır suyundan zehirlenme vakalarında, maruz kalınan çamaşır suyu miktarı ve maruz kalınan süreye göre belirtilerinin ortaya çıkma süresinde de farklılıklar olabilir. Çamaşır suyunu solumak ve çamaşır suyuna temas ederek zehirlenme vakası gerçekleşmiş ise ilk bir saat içinde semptomlar görülmeye başlamaktadır.
Çamaşır suyu zehirlenmesi belirtileri, şiddeti, hastada bıraktığı etkiler gibi faktörler değerlendirilir. Yapılan fiziksel muayene sonrası gerektiği takdirde kan ve idrar tahlili yapılarak zehirlenmenin etkisi belirlenebilir. Yutma sonucu meydana gelen daha ağır çamaşır suyu zehirlenme vakalarında iç organlar zarar görebilir. Bu durumda, iç organların görmüş olduğu hasarı tespit etmek için ileri görüntüleme tekniklerinden de faydalanılabilir. Ultrason, manyetik rezonans Emar (MR), gibi görüntüleme teknikleri kullanılabilir.
Çamaşır suyu zehirlenme sonucunda, zehirlenmenin etkisine bağlı olarak ölümcül sonuçlar ortaya çıkabilir. Özellikle çamaşır suyunun yutulmasına bağlı olarak zehirlenme vakası oluşursa vücut fonksiyonları bundan etkilenebilir. Kalp ve solunum durması gerçekleşebilir. Böyle bir zehirlenme vakası ölümle sonuçlanabilir. Bundan dolayı çamaşır suyu kullanırken oldukça dikkatli olmalı ve koruyucu önlemler alınmalıdır.
Dinlenme ve istirahat edilmelidir. Kimyasalların verdiği etkinin vücuttan uzaklaştırılması için bol oksijen almak gerekir. Bu yüzden bulunulan ortam sık sık havalandırılmalıdır. Ayrıca beslenme düzenine de dikkat edilmelidir. Zehirlenmeden dolayı ortaya çıkan belirtiler vücudun elektrolit-su dengesini bozmuş olabilir. Bunun için bol sıvı tüketilmesi oldukça önemlidir.
Çamaşır suyu zehirlenmelerinde, maruz kalınan kimyasal maddenin miktarı ve hastada oluşturduğu etkilere göre iyileşme süresi de farklılık gösterebilir. Zehirlenme sonrası ortaya çıkan belirtilerin şiddeti daha az ise hastalar genellikle bir hafta içerisinde eski sağlıklarına kavuşabilir. Fakat zehirlenmenin belirtilerinin daha ağır ve hayati önemde olduğu vakalarda bu süreler farklı olabilir. Özellikle çamaşır suyunun yutulması halinde, iç organlarda hasar oluşma ihtimali oldukça fazladır. Yutma sonucu oluşan çamaşır suyu zehirlenmelerinde tedavi süreci yıllar alabilir.
Baş ağrısı, çamaşır suyuna maruz kalarak zehirlenme durumunda ortaya çıkan belirtilerden biridir. Çamaşır suyunun içerisindeki kimyasal bileşenlerin solunumu sonrasında baş ağrısı oluşabilir. Oluşan baş ağrısının şiddeti, kimyasal maddenin etkisine göre değişebilir.
Çamaşır suyu zehirlenmelerinde bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Çamaşır suyuna maruz kalınan süreye, miktara, zehirlenmenin gerçekleşme yöntemine göre bu belirtiler kişiden kişiye değişebilmektedir. Bu belirtilerden biri de vücut genel ısısında yükselme şeklinde ortaya çıkan ateşlenmedir. Çamaşır suyu zehirlenme vakalar bazı hastalarda şeklinde reaksiyon gösterebilmektedir. Ateşlenmeye bağlı olarak vücut ısısında aşırı artış meydana gelmesi halinde vakit kaybetmeden bir sağlık merkezine gitmeniz gerekir.
Çamaşır suyu zehirlenmesinden sonra vücudun direnci düşerek bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Bundan dolayı bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye yönelik beslenme diyeti uygulanmalıdır. Vitamin ve mineral yönünden zengin besinler tüketerek vücut fonksiyonlarının sağlıklı çalışmasına katkı sağlanabilir. Günlük olarak meyve tüketilmelidir. Bol sıvı tüketerek de vücudun ishal, kusma gibi nedenlerle kaybettiği su miktarı dengelenmelidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.