Form devre dışı bırakıldı
Diş kökü rezeksiyonu, diş kökünde yapılan bir işlemdir. Ağız ve diş sağlığına bağlı olarak diş kökünde oluşan herhangi bir enfeksiyon veya lezyon oluşması durumunda diş kökü rezeksiyonu yapılır. Diş kökünde oluşan lezyon ya da enfeksiyonlarda, diş kökünü temizlemek için cerrahi yöntemlerle müdahalede bulunulması gerekir.
Diş kökü rezeksiyon işlemi, diş kökünün kısmen ya da tamamen alınarak enfeksiyonun temizlenmesi yöntemi ile gerçekleşir. Diş kökü rezeksiyon işleminden önce, diş kökünden oluşmuş bir enfeksiyon varsa bu enfeksiyonun kontrol altına alınması gerekir. Uygulanan tedavi ile enfeksiyonun yayılımı durdurularak diş kökünde oluşan lezyon ve enfeksiyonlu doku çıkarılır. Yapılan bu işleme de diş kökü rezeksiyonu denir.
Diş kökünde bir rahatsızlık olması durumunda, vakit kaybetmeden bir diş hekimine muayene olmanız oldukça önemlidir. Diş köküne bağlı gelişen lezyon ve enfeksiyonlarında diş kaybını engellemek önemlidir. Erken tedavi edilen diş kökü rezeksiyonu, tedavi ve iyileşme sürecini de kısaltır.
Diş kökünde yapılan rezeksiyon işlemi, diş köküne bağlı gelişen enfeksiyon ve lezyon oluşması sonucunda uygulanan işlemdir. İyi huylu olarak oluşan lezyon ve enfeksiyon diğer diş köklerine zarar vermez. Kötü huylu olarak oluşan lezyon ve enfeksiyonlar ise komşu diş köklerine yayılarak yayılım alanını genişletebilir. Bundan dolayı enfeksiyon genişlemeden müdahale edilmesi gerekir.
Oluşan lezyon ve enfeksiyonun etkisi; yayılım alanına, şiddetine, hastada oluşturduğu semptomlara bağlı olarak uygulanacak tedavinin şekli de değişebilir. İyi huylu olarak yayılım göstermeyen diş kökü lezyonlarında tedavi ve rezeksiyon süreci oldukça basit ilerler. Bu tür durumlarda daha çok kanal tedavisi uygulanarak rezeksiyon yapılır.
Enfeksiyonun diğer diş kökündeki dokulara etki ederek yayılım göstermesi durumunda kanal tedavisini uygulamak yeterli olmayabilir. Bu tür durumlarda iltihaplı bölgenin kurutulması amacıyla antibiyotik tedavisi uygulanır. Enfeksiyonun kurutulmasıyla diş kökü, rezeksiyon işlemine hazır hale gelir. Daha sonra yapılacak cerrahi müdahale ile diş kökü rezeksiyon işlemi gerçekleştirilir.
Diş kökü rezeksiyonlarında lezyon ve enfeksiyon oluşabilir. Bu durumda kanal tedavisi yapılmaz. Daha önce kanal tedavisi yapılmasına rağmen diş kökünde ağrı hala devam ediyorsa ve diş kökü ucu kırılması durumu varsa diş hekimine başvurduğunuzda diş hekimi fiziksel muayene yapar. Ayrıca fiziksel muayeneye ilave olarak diş kökü rezeksiyonunun ne durumda olduğu tespit edilmeye çalışılır. Bunun için görüntüleme tekniklerinden yararlanılır. Diş kökünün röntgeni çekilerek, diş kökünde oluşan lezyon ve enfeksiyon tespit edilebilir. Böylece tespit edilen enfeksiyonun boyutu, şiddeti, etkisi belirlenerek tedavinin planlaması aşamasına geçilir.
Diş kökünde oluşan enfeksiyon ve lezyonun tedavi edilmesi gerekir. Enfeksiyon ve lezyonun oluştuğu diş kökü bölgesinde uygulanacak ilk işlem, enfeksiyonun neden oluştuğunun tespit edilmesidir. Rahatsızlığın nedeni tespit edilmesi durumunda uygulanacak tedavi de daha planlı bir şekilde ilerler. Rezeksiyon işlemi öncesinde enfeksiyonlu bölgeye antibiyotik tedavisi uygulanarak enfeksiyon kurutulmaya çalışılır. Daha sonra enfeksiyonlu bölgenin genişlemesi durdurulur. Böylece diş kökünde oluşan lezyon ve enfeksiyon cerrahi müdahale ile diş kökü rezeksiyon işlemi gerçekleştirilir.
Diş kökü rezeksiyonu yapılmadan önce, bölgesel anestezi yoluyla cerrahi müdahalenin yapılacağı bölge uyuşturulur. Anestezi sonrası uyuşan diş kökü bölgesine diş hekimi cerrahi yollarla işlem yapar. Enfeksiyon ve lezyonun oluşmasından etkilenen diş bölgesine ulaşılır. Lezyonlu ve enfeksiyonlu diş eti dokusunun bulunduğu yer kaldırılır. Böylece enfeksiyonlu bölge ve diş kökünün bir kısmı temizlenir. Temizlenen bölgeye küçük bir dolgu işlemi yapılır. Yapılan diş kökü rezeksiyonuna bağlı ameliyatın süresi, oluşan diş kökü iltihabı ve lezyonun boyutuna, şiddetine, hastada bıraktığı etkiye göre değişkenlik gösterebilir.
Diş kökü rezeksiyonu sonrası, ağız ve diş sağlığına dikkat edilmelidir. Böylece tekrar oluşabilecek komplikasyonlar engellenebilir. Diş köklerinde lezyon ya da enfeksiyon belirtileri hissettiğinizde ihmal etmeden uzman bir diş hekimine muayene olmanız sağlığınız adına oldukça önemlidir. Tedavisi yapılmayan ya da yaptırılmayan diş kökü enfeksiyonları ilerleyen süreçlerde daha ciddi sağlık problemleri oluşturabilir.
Diş kökü rezeksiyonu tedavisi sonrasında iyileşme sürecinde oldukça dikkatli olmak gereklidir. Özellikle diş kökü rezeksiyonuna bağlı ameliyat sonrasında dikkat edilmesi gerekenler hakkında diş hekimi bilgi verir. Ameliyat sonrasında iyileşmeyi hızlandırarak olası komplikasyonların önüne geçmek için gerekli hassasiyet gösterilmelidir. Genel olarak diş kökü rezeksiyonu ameliyatından sonra iyileşme sürecinde dikkat edilmesi gereken faktörler şu şekilde sıralanabilir:
Diş kökü rezeksiyonu tehlikeli değildir. Diş kökünde oluşan lezyon ve iltihabın iyileşmesi için yapılan cerrahi müdahale yöntemidir. Diş kökü rezeksiyonu, dişe zarar vermeden iltihap ya da lezyonlu diş kökü bölgesinin tedavi edilmesidir. Diş çekilmeden diş kökü rezeksiyon işlemi yapılabilir. Bu sayede dişe zarar vermeden diş kökündeki sağlık sorunu ortadan kaldırılabilir. Diş kökü rezeksiyonu ciddi anlamda tehlike oluşturmaz.
Diş kökü rezeksiyonu kanser değildir. Diş kökü ve çevresinde oluşan enfeksiyonlu dokuların çıkarılarak tedavi edilmesidir. Diş kökündeki enfeksiyon ve lezyon çıkarılarak diş kökünde oluşan ağrı da giderilmiş olur. Bu durum sonucunda diş çekimine gerek kalmadan rezeksiyon işlemi yapılır.
Diş kökü rezeksiyonu diş kökündeki lezyonun ya da enfeksiyonun tedavi edilerek temizlenmesidir. Enfeksiyon oluşan diş kökündeki doku bölgesi sınırlı uyuşturma yöntemi ile uyuşturulur. Diş kökünde kesi yapılarak diş kökündeki lezyon ve enfeksiyonlu bölgeye ulaşılır. Böylece enfeksiyonlu diş kökü yapısı temizlenir ve rezeksiyon işlemi tamamlanır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.