Form devre dışı bırakıldı
Hiperekojen solid lezyonu, genel olarak ultrasonografik görüntüleme tetkikleri sırasında fark edilebilen lezyon türleridir. Bu lezyonlar, vücudun farklı bölgelerinde meydana gelebilir. Ultrasonografik görüntülemelerde, herhangi bir sorun olmayan bölgelerin aksine lezyonlu olan bölgeler daha parlak bir görünüme sahip olur. Bu sayede hiperekojen solid lezyonlar, normal dokulardan kolaylıkla ayırt edilebilir. Ancak genel olarak herhangi bir belirtiye neden olmazlar ve çoğu zaman kişilerin farklı sağlık sorunları nedeni ile sağlık kuruluşlarına başvurmaları halinde ultrason görüntüleme tetkiklerinin çekimi sırasında uzman hekimler tarafından fark edilirler. Bu da genellikle bu tür lezyonların geç fark edilmesine neden olur. Uzman hekimler, kişilerin herhangi bir sağlık sorunu olmasa dahi düzenli olarak kontrollerini yaptırmalarını ve bu lezyonlar gibi herhangi bir belirtiye neden olmayan bulguların, ilerleyen süreçte farklı ve istenmeyen sağlık sorunlarına neden olmadan tespit edilebilmesini önermektedir.
Farklı yaş gruplarında görülebilen hiperekojen solid lezyonlar hem kadınlarda hem de erkeklerde meydana gelebilir. Vücudun farklı yerlerinde meydana gelen bu lezyonlar genel olarak kadınların rahim bölgesinde oluşur. Ancak rahim bölgesinin yanı sıra karaciğer, safra ve tiroid ile göğüs kısımlarında da meydana geldiği görülür.
Küçük ve oldukça parlak yapılara sahip olan bu lezyonların tanısını koyabilmek için ultrasonografik görüntüleme tetkiklerine başvurulması gerekir. Bu lezyonlar, oluştukları yere göre farklı çeşitlere sahiptir. Tiroid, göğüs, rahim ve karaciğer bölgesinde meydana geldikleri için hiperekojen solid lezyonunun çeşitleri de bu şekilde açıklanır. Genel olarak bu lezyon çeşitlerini açıklamak gerekir ise;
Lezyon denildiği zaman kişilerin aklına ilk olarak kanser gelebilir. Ancak insan vücudundaki dokularda meydana gelen anormalliklerin her birine lezyon adı verildiği unutulmamalıdır. Vücutta bulunan her lezyon kanser riski taşıyor olsa da bu lezyonların kesin bir şekilde kanser olduğunu göstermez. Aynı zamanda birçok lezyon türü iyi huyludur ve genel olarak belli bir süre sonra kendiliğinden kaybolur. İyi huylu hiperekojen solid lezyonlarda genel olarak oluştuğu bölgeye göre belirti gösterir. Bu belirtiler şişkinlik ya da deri üzerinde çıkıntı olarak kendini gösterebilir.
Kötü huylu hiperekojen solid lezyonların her birinin belirti göstermesi gibi bir durum söz konusu değildir. Bu nedenle lezyonların tanısının konulması için fiziki muayenenin yanı sıra ultrason görüntülerine de başvurulması gerekebilir. Bazı kötü huylu lezyonlar ise şişkinliğin yanı sıra bulunduğu bölgede ağrıya neden olabilir. Bu gibi durumların fark edilmesi halinde kişilerin en kısa sürede sağlık kuruluşlarına başvurması gerekir.
Hiperekojen solid lezyonu tanısının konulması için uzman hekimlere başvurulması ve ilk olarak karşılaşılan semptomların aktarılması gerekir. Fiziki olarak herhangi bir belirtiye neden olan lezyonlar, uzman hekimlerin fiziki muayenesi sırasında belli olur. Ancak herhangi bir semptomun olmaması halinde hiperekojen solid lezyonu tanısının konulması için ultrasonografik görüntüleme tetkiklerine başvurulması gerekir. Bu görüntüleme yöntemi ile lezyonların ebadı, konumu ve ekojenitesi hakkında detaylı bilgilere sahip olunabilir.
Hiperekojen solid lezyon tedavilerinde tercih edilecek yöntemler, bu lezyonların iyi huylu ya da kötü huylu olmalarına göre değişiklik gösterir. Kansere yatkınlığı olan lezyonların tedavi edilmesi için radyoterapi ya da kemoterapi gibi tekniklere başvurulabilir. İyi huylu lezyonlar için ise uzman hekimler sadece kontrol ve takip önerebilir. Bunun yanı sıra vücuttaki iltihaptan kaynaklı lezyonlar için ise iltihap kurutucu ilaçların kullanımı ile de tedavi gerçekleştirilebilir. Ancak daha ileri seviyede bir lezyonun olması, uzman hekimlerin cerrahi operasyona başvurmasını gerektirir.
Hiperekojen solid lezyonlarda cerrahi operasyonlar genellikle uzman hekimlerin son çare olarak gördüğü bir durumdur. Bu süreç, lezyonun yerine bağlı olarak değişiklik gösterse de genellikle açık bir şekilde gerçekleştirilir. Ameliyat öncesi anestezi altında olan hastalar, lezyon ameliyatı sırasında herhangi bir ağrı ya da acı hissetmez. Bu da hastalar için bu operasyon sürecinin biraz daha rahat geçmesini sağlar.
Hiperekojen solid lezyon için ameliyat tedavisi uygulanan kişilerin, operasyondan sonra son derece dikkatli olması gerekir. İyileşme süreci, cerrahi müdahalenin yapıldığı vücut bölgesine göre değişiklik göstermektedir. Genellikle açık ameliyat şekilde gerçekleştirilen operasyonlardan sonra kişilerin ameliyat bölgesinin enfeksiyon kapmaması için son derece temkinli olması gerekir. Aynı zamanda ameliyat sonrası ağrı oluşmaması için kişilerin kendilerini çok fazla yormaması, ağır eşyalar kaldırmaması ve uzman hekimlerin talimatların uyması da büyük bir önem arz eder. Tüm bunların yanı sıra hekimler tarafından verilen ilaçların da düzenli olarak kullanılması ve zamanında tüm kontrollere gidilmesi de gerekmektedir.
Hiperekojen solid lezyonlar, oluştukları yere ve türlerine göre tehlike arz edebilir. Meme bölgesinde oluşan lezyonlar genel olarak kadınların meme kanserine yakalanma riskini arttırır. Karaciğer bölgesinde meydana gelen lezyonlar ise karaciğer yağlanması ve diğer karaciğer hastalıkları ile bağlantılı olabilir. İyi huylu olan lezyonlar genel olarak basit tedavi yöntemleri ile ortadan kaldırılır. Bu nedenle hiperekojen solid lezyonların tehlikeli olup olmadığına hekimlerin karar vermesi gerekir.
İnsan vücudunun farklı bölgelerinde ve farklı türlerde lezyonlar meydana gelebilir. Bu doku bozukluklarının hemen hepsi lezyon olarak adlandırılır. Ancak tüm lezyonların kanser olması gibi bir durum söz konusu değildir. Lezyonların kanser olup olmadığının anlaşılması için kişilerin gerekli sağlık kontrollerinden geçmesi ve uzman hekimlerin talep ettiği görüntüleme tetkiklerini yaptırması gerekir. Tüm kontrollerin ardından hekimler test ve görüntüleme sonuçlarının değerlendirerek, hiperekojen solid lezyonunun kanser olup olmadığına karar verir.
Hiperekojen solid lezyonun temizlenmesi için hangi seviyede olduğunun ve aynı zamanda iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunun belirlenmesi gerekir. İyi huylu hiperekojen solid lezyonlar, basit ilaç tedavileri ile ortadan kaldırılabilir. Ancak bazı kötü huylu lezyonlar ise kemoterapi, radyoterapi ya da direkt olarak cerrahi operasyonlar ile tamamen temizlenebilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.