Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Belde Lezyon Nedir? Belde Lezyon Belirtileri

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Belde Lezyon Nedir? Belde Lezyon Belirtileri


Belde lezyon
Ad Soyad Telefon


Form devre dışı bırakıldı



Belde lezyon, genellikle omurga ve omurilik bölgesinde bulunur. Oluşan lezyonun etkisine bağlı olarak bel çevresinde bulunan organlarda ağrı ve sancı gibi etkiler gösterir. Bundan dolayı hastalarda yürüme ve sıcaklığa duyarlılık göstererek bel çevresinde bazı semptomlara neden olabilir. Farklı sebeplerden ortaya çıkan bel lezyonlarının tanısı ve tedavisi de değişebilir. Hastalarda ortaya çıkan belirtilerin etkisine ve lezyonun iyi huylu ya da kötü huylu olmasına bağlı olarak farklı tedavi seçenekleri uygulanabilir. 

Bel Lezyonu Çeşitleri Nelerdir?

Belde oluşan lezyonlar oluştukları bel bölgesine ve hastalarda ortaya çıkardığı belirtilerin şiddetine bağlı olarak farklılık gösterir. Bel lezyonları daha çok, omurga ve omurilik çevresinde iyi huylu ve kötü huylu lezyon olarak oluşur.

İyi Huylu Bel Lezyonu Belirtileri

Bel lezyonları, oluşum itibariye ve hastalarda gösterdiği belirtilerle genellikle iyi huylu olarak oluşur. İyi huylu bel lezyonları çoğunlukla ilaç tedavisi ve lezyonun takibi yapılarak iyileştirilir. Ancak çok nadir durumlarda iyi huylu bel lezyonlarında basit cerrahi müdahaleler de gerekli olabilir. İyi huylu bel lezyonları; lezyonun oluştuğu bel bölgesine, lezyonun türüne, hastanın sağlık durumu gibi faktörlere göre belirtileri de farklı olabilir. İyi huylu olarak oluşan belde lezyon belirtileri şu şekilde sıralanabilir: 

  • Lezyonun oluştuğu bel bölgesinde ağrı oluşması
  • Sıcaklığa, soğuğa, vücutta oluşan ağrılara karşı duyarsızlaşma ve his kaybı olması
  • Bel çevresinde oluşan ağrının, diğer vücut bölgelerine yayılarak şiddetlenmesi.
  • Özellikle gece vakitlerinde daha da şiddetli sırt ağrısı oluşması.
  • Yürürken dahi düşmeye neden olabilecek zorlukların oluşması gibi belirtiler iyi huylu bel lezyonlarından kaynaklanan belirtiler olabilir. Bundan dolayı bu tür semptomları fark ettiğinizde mutlaka bir doktora giderek muayene olmanız gerekir.

Bel Lezyonu Çeşitleri Nelerdir?

Kötü Huylu Bel Lezyonu Belirtileri

Bel çevresinde oluşan lezyonlar, kötü huylu olarak meydana geldiklerinde çevre doku ve organlara da zarar verebilir. Bundan dolayı kötü huylu bel lezyonları, oluştuğunda bir an önce tedavi edilmesi gerekir. Kötü huylu bel lezyonlarında görülen belirtiler genel olarak şu şekildedir:

  • İdrar kesesinde ve bağırsaklarda işlev kaybının olması. 
  • Lezyonun oluştuğu bel bölgesinde ağrıların oluşması.
  • Kol ve bacaklarda kas zayıflığına bağlı olarak hissizlik oluşması ve kas ağrısı
  • Diğer vücut organlarında kas zayıflıklarının meydana gelmesi.
  • Cinsel işlev bozuklukları gibi semptomlar kötü huylu bel lezyonlarından kaynaklanan belirtileri olabilir. 

Bu belirtilerden en sık karşılaşılan bel ağrılarıdır. Kötü huylu olarak ortaya çıkan belde lezyon erken tanısında bel ağrısının varlığı önemli bir etkendir. Belde oluşan lezyona bağlı tedavi gerçekleşse bile ağrı zamanla hastanın bacaklarına, kollarına ve kalçasına tekrardan yayılabilir. Kötü huylu lezyon oluşması sonucu; bel ağrısının geceleri şiddetini artırması ve kronik hale gelmesi, mide bulantısı, kusma, baş dönmelerininim olması halinde zaman kaybetmeden uzman bir doktora başvurmanız gerekir. Oluşan bu reaksiyonlar kötü huylu bel lezyonuna bağlı ciddi belirtiler olabilir.

Bel Lezyonu Tanısı Nasıl Konulur?

Belde lezyon tanısı koymak için; hastanın genel sağlık öyküsü dinlenir ve fiziksel muayenesi yapılır. Ayrıca, fiziksel muayeneye ilave olarak bazı durumlarda nöroloji uzmanları tarafından da muayenesinin yapılması da gerekebilir. Yapılan muayeneler sonucunda bel lezyonunun belirtilerinden şüpheleniliyorsa kesin tanının koyulması için bazı görüntüleme tekniklerinden faydalanılabilir. Belde lezyon tanısı koyarken; ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans (MR), pozitron emisyon tomografisi (PET) gibi taramalardan faydalanılabilir. Ayrıca biyopsi işlemi ile bel çevresinden doku örneği de alınarak bel lezyonun etki alanı ve şiddeti belirlenebilir.

Bel Lezyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Bel lezyonu tedavi edilirken bazı hususlar göz önünde bulundurulur. Bel lezyonun türüne, oluştuğu bölgeye, hastadaki belirtilerine, hastanın yaşına, hastanın genel sağlık durumuna ve oluşan lezyonun vücutta yayılım gösterip göstermediğine bağlı olarak tedavi yöntemi de değişebilir. İyi huylu oluşan bel lezyonları takip ve kontrol edilerek, reçete edilen ilaçlar kullanılarak tedavi edilir.

Kötü huylu bel lezyonlarında ise daha çok cerrahi müdahale yöntemleri kullanarak tedavi işlemi yapılır. Ayrıca cerrahi müdahale soncunda kötü huylu olan lezyon vücuttan tamamen temizlenmeyebilir. Bundan dolayı ameliyat sonrası lezyon oluşan bölgeye kemoterapi ve radyoterapi gibi tedaviler de uygulanabilir.

Bel Lezyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Bel Lezyonu Ameliyatı

Bel lezyonlarında daha çok kötü huylu olarak oluşan lezyonlarda cerrahi müdahale yapılır. Gelişmiş tıbbi cihazlarla yapılan cerrahi müdahaleler sonrası belde oluşan lezyonlar vücut dışına çıkarılır. İyi huylu lezyonlarda uygulanan basit cerrahi müdahaleler oldukça kolay ve kısa sürer. İyi huylu lezyon çıkarıldıktan sonra vücutta tekrardan oluşma ihtimali azdır.

Kötü huylu bel lezyonların ameliyatı ise daha zor ve riskli olabilir. Lezyonun oluştuğu bölgedeki hasarlı dokuların çıkarılması tamamen gerçekleşmeyebilir. Bu tür durumlarda ameliyattan sonra lezyon oluşan bölgenin ilave tedavilerle temizlenmesi gerekir. Ameliyat sonrasında, bel çevresine yapılacak kemoterapi ve radyoterapi gibi uygulamalarla kötü huylu lezyonlar vücuttan tamamen çıkarılır.

Bel Lezyonu Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Bel lezyonu tedavisi sonrasında iyileşme sürecinde bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Belde lezyon ameliyatından sonra yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Tedavi için gerekli olan ilaçlar düzenli bir şekilde alınmalıdır.
  • Kontrol ve takip muayeneleri aksatılmadan yapılmalıdır.
  • Ameliyat olan hastanın enfeksiyon kapmaması için kalabalık ortamlarda bulunmaması gerekir.
  • Hasta kendini toparlayana kadar dinlenme ve istirahat etmelidir.
  • Günlük olarak yavaş yavaş yürüyüş egzersizleri vücuda iyi gelebilir.
  • Özellikle ağır kaldırmamaya dikkat edilmelidir. Bu tür hususlara dikkat etmek belde lezyon tedavisi sonrasında iyileşme sürecini kısaltabilir.

Bel Lezyonu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bel lezyonu tehlikeli midir?

Bel çevresinde meydana gelen lezyonların oluşturduğu etkiye göre tehlikeli olup olmadığı değişebilir. İyi huylu olarak oluşan bel lezyonları, ilaç ve takip tedavisi ile atlatılabilir. Gerektiğinde basit cerrahi müdahale yöntemleri ile iyileşme sağlanır. Bundan dolayı iyi huylu olarak bel çevresinde oluşan lezyonlar tehlike oluşturmaz. Fakat köyü huylu olarak meydana gelen bel lezyonları, oluştuğu bölgeden çevre dokulara da yayılım gösterebilir, böylece kanser hücreleri oluşturabilir. Bundan dolayı erken teşhis ve tedavi ilkesi doğrultusunda hareket etmek gereklidir. Bel çevresinde oluşan bir lezyon fark ettiğinizde vakit kaybetmeden bir sağlık merkezine giderek muayene olmanız ilerleyen süreçlerde oluşacak komplikasyonların önüne geçecektir.

Bel lezyonu kanser midir?

Bel ve bel çevresinde oluşan lezyonların çoğunluğu kanser değildir. Bundan dolayı bel lezyonları genellikle iyi huylu lezyon olarak ortaya çıkar. Az da olsa bel lezyonlarının kötü huylu lezyon olma ihtimali de vardır. Kötü huylu bel lezyonu olmasından dolayı kanserli hücreler oluşabilir. Kanserli hücreler bel çevresinde diğer doku ve organlara da yayılarak genişleyebilir. Bundan dolayı, bel lezyonu belirtilerini fark ettiğinizde endişeye kapılmadan uzman bir doktordan yardım almanız önemlidir.

Bel lezyonu nasıl temizlenir?

Bel ve çevresinde oluşan lezyonlar genellikle ilaç tedavisi, fizik tedavi ve oluşan lezyonun süreç içerisinde gösterdiği etkiler takip edilerek temizlenir. Nadir de olsa bazı bel lezyonları cerrahi müdahale edilerek temizlenir. Kötü huylu lezyonların hastada bıraktığı etkiye göre, cerrahi müdahale sonrası koruyucu tedavi teknikleri de uygulanabilir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon, kemoterapi, radyoterapi gibi tedavi yöntemleri ile bel lezyonu tamamen vücuttan temizlenmeye çalışılır.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.