Rezeksiyon, vücutta oluşan anormal bir durum karşısında; bir organın, bir vücut yapısının kısmen ya da tamamen vücuttan çıkarılması işlemine rezeksiyon denir.
Akciğerde meydana gelen bir kitle ve iltihaplanma sonucu akciğerin bir bölümü ya da tamamı çıkarılır.
Yapılan bu işleme akciğer rezeksiyonu denir. Bağırsağın bir parçası çıkarılıyorsa buna da bağırsak rezeksiyonu denir. Vücut bölgesinde rezeksiyon işlemi yapılarak hasarlı doku ve organlar tedavi edilerek hasta iyileştirilmeye çalışılır.
Rezeksiyon işlemi vücudun farklı bölgelerinde yapılabilir. Rezeksiyonun yapıldığı hasarlı vücut organında, yapılacak cerrahi müdahale yönteminin uygulanma şekline göre rezeksiyon çeşitleri değişebilir.
Genel olarak uygulanan rezeksiyon çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:
Rezeksiyon işlemlerinde, ortaya çıkan belirtiler sonucunda uzman bir doktora başvurmanız gerekir.
Fiziki muayeneye ilave olarak vücut bölgesindeki hasarların tespit edilmesi için görüntüleme tekniklerinden faydalanılır.
Ultrasonografi, manyetik rezonans (MR), bilgisayarlı tomografi (BT), gibi görüntüleme teknikleri kullanılabilir.
Ayrıca vücudun ilgili bölümüyle alakalı başka test ve tahliller de yapılabilir. Bu teknikler sayesinde vücudun herhangi bir bölgesinde kitle, lezyon, enfeksiyon, kistin oluşup oluşmadığı tespit edilir.
Oluşan kitle varsa bu kitlenin etkisi incelenir. Böylece kitlenin, iyi huylu (benlng) veya kötü huylu (malign) olduğu tespit edilir.
Vücuda etkisi araştırılarak yayılım gösterip göstermediği, şiddeti, hastadaki belirtilerin gelişimi gibi faktörler de dikkate alınır.
Kanserli hücre oluşturma ihtimali de göz önünde bulundurulur. Yapılan değerlendirme işlemi sonrası, tedavi aşamasının planlaması yapılır.
Rezeksiyon işleminin yapıldığı vücut bölgesine göre tedavisi de farklılık gösterir. Alınacak dokunun ya da organın boyutuna, hasarın şiddetine, çevre organlara yayılım gösterip göstermediğine göre rezeksiyon işlemini yapılır.
İyi huylu olarak vücutta oluşan kitle, enfeksiyon ya da lezyonun tedavisi daha kolay ve risk oluşturmaz. Kısa sürede iyileşme sağlanabilir.
Kötü huylu olarak vücutta oluşan hasarlarda ise genellikle organın büyük bir bölümünün alınması gerekir. Bu tür rezeksiyon işlemleri oldukça karmaşıktır ve tehlike oluşturabilir.
Rezeksiyon işlemleri için yapılacak ameliyatlar, oluşan hasarın vücuttaki yerine, şiddetine, yayılımına, hastada oluşturduğu belirtilerin etkisine ve hastanın genel sağlık durumuna bakılarak belirlenir.
Kapalı yöntem ameliyat ve açık yöntem ameliyat gibi farklı yöntemler kullanılarak rezeksiyon işlemi yapılır.
Kapalı yöntem ameliyatlar daha çok tercih edilir.
Bu sayede hasta daha kısa sürede iyileşebilir. Ameliyattan kaynaklı ağrıların şiddeti daha az olur. Kapalı ameliyat ile ameliyatın bırakacağı etki hastada en az düzeye indirilir.
Kapalı yöntem ameliyatta rezeksiyon işleminin yapılacağı vücut bölgesine kesi atılır. Bu kesilerden kameralı cihazlarla ilgili vücut bölgesi görüntülenir. Bu sayede rezeksiyon işlemi yapılır.
Rezeksiyon tedavisi sonrası iyileşme süreci yapılan ameliyatın özelliğine göre değişebilir. Küçük bir parça alınan vücut bölgesindeki rezeksiyon işlemlerinde iyileşme süreci daha kısa sürede tamamlanır.
Ancak hasarlı organların büyük bir bölümünün ya da tamamının alındığı rezeksiyon işlemlerinde iyileşme süreci daha zor ve uzun olmaktadır. Bu tür ameliyatlar sonrasında hastalar genelde hastanede bir süre gözetim altında tutularak ameliyatın sonuçları gözlemlenir.
Hastada herhangi bir komplikasyon oluşup oluşmadığına bakılır.
Ameliyat sonrasında genelde hastalar oldukça halsiz ve susuz olabilirler. Takılan serum aracılığıyla gerekli su takviyesi ve sıvı alımı sağlanır. Ayrıca hastanın genel sağlık durumu, solunum özellikleri, kalp atış hızı gibi faktörler gözlemlenerek hastanın taburcu olup olmayacağına karar verilir.
Taburcu olduktan sonra da günlük yaşantınızda oldukça dikkatli ve tedbirli olmanız gerekir.
İyileşme sürecinde dikkat etmeniz gereken hususlar şu şekilde sıralanabilir:
Rezeksiyon gerektiren ameliyattan sonra bu hususlara dikkat etmeniz hastalığı daha kısa sürede atlatarak normal yaşantınıza dönmenizi hızlandıracaktır.
Rezeksiyon işlemi, vücudun farklı bölgelerinde yapılabilir. Yapıldığı vücut bölgesindeki dokuların zarar görüp görmemesine göre tehlike oluşturabilir. Bazı rezeksiyon işlemleri oldukça tehlikeli ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle kötü huylu olarak oluşan lezyon ve kistlerin diğer dokulara yayılarak genişlemesinin önüne geçebilmek için organın bir bölümü ya da tamamı alınabilir.
İyi huylu olarak ortaya çıkan lezyon ve kistlerde uygulanan rezeksiyonlarda ise tehlike oluşmaz. Yapılan rezeksiyon işlemleri ile doku hasarları ya da enfeksiyonlar çıkarılır.
Rezeksiyon işlemi, bazı durumlarda vücut bölgesinde kanserli hücreler oluşması sonucu yapılır. Diğer dokulara ve vücut bölgesine yayılmadan bir an önce kanserli hücrelere müdahale edilmesi gerekir. Bunun için kanserli hücrelerin olduğu alan genişlemeden ilgili organın bir parçası ya da tamamı çıkarılabilir. Böylece kanserli hücreler rezeksiyon işlemi ile vücuttan atılır.
Rezeksiyon işlemi yapılacak vücut bölgesindeki; enfeksiyonun, lezyonun, kistin etkisine göre yapılacak tedavi yöntemleri değişkenlik gösterir. İyi huylu olarak oluşan kitleler kısmi rezeksiyon işlemi ile temizlenir. İlerlemiş vakalarda ise organın ya da dokunun tamamının alınmasıyla rezeksiyon işlemi yapılır. Böylece vücutta oluşan hasarlı dokular ve organlar temizlenmiş olur.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.