Baharatlar çoğunlukla bitkilerden elde edildiği için bazı kişilerde alerjiye sebebiyet verebilirler. Baharat alerjisi kimi zaman ciddi seviyelerde görülebilir. Alerjinin nedeni bireylerin bağışıklık sisteminin baharatlardaki bazı proteinleri zararlı olarak algılamasıdır.
Baharat kullanımı günümüzde neredeyse tüm yiyeceklerde sıklıkla görülür. Baharatlar bitkilerden üretildiğinden bazen alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Çoğunlukla gerçek baharat alerjisi yaygın olarak görülmez. Bunlar çoğunlukla intolerans olarak isimlendirilen hallerdir.
Baharat alerjisi olmayan reaksiyonlarda ağızda kaşıntı, deride kızarıklık ve öksürük durumları söz konusu olabilir. Örneğin kişilerin cildine tarçın değmesi halinde bu alanda kızarıklık görülebilir. Fakat bu durum kişilerin tarçına karşı alerjilerinin olduğunu göstermez. Bu gibi durumlar kişilerde alerjik olmayan reaksiyonlar olarak isimlendirilir.
Gerçek baharat alerjisi baharat içerisinde bulunan bir protein sebebiyle görülür. Bu durumda yüksek çapraz reaksiyon sebebiyle alerji oluşumları görülür. Hardal ve ağaç yemişlerinde yüksek çapraz reaktivite durumu sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. Yani bir kişinin fındığa ya da ağaç polenine alerjisi varsa baharatlara karşı da alerjisi olabilir.
Baharat alerjisi belirtileri şu şekilde kendini gösterir.
Baharat alerjisi belirtileri arasında anafilaksi belirtileri de yer alır. Alerji şiddetleri kişilere bağlı olarak farklılık gösterebilir. Bazı kişilerde belirtiler hafif olabilirken bazı kişilerde ciddi sonuçlar doğurabilir. Bazı kişilerde tek bir belirti görülürken bazılarında birden fazla belirti meydana gelebilir.
Belirli bir baharat sürekli aynı semptomların oluşmasına sebebiyet veriyorsa bu durumda bir alerji uzmanına danışmak önemli bir konudur. Bazı durumlarda vücudun baharata vermiş olduğu tepki alerjik olmayan sebeplerle de görülebilir. Bu tanının alerji uzmanları tarafından konulması önemlidir.
Bazen baharat yedikten hemen sonra kişilerde alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir. Bu gibi durumlar bağışıklık semptomunun çok fazla yanıt vermesi ile ilgilidir. Bazı durumlarda olarak isimlendirilen ölümcül vücut reaksiyonları meydana gelebilir. Anafilaksi belirtileri son derece şiddetlidir ve şu şekilde görülür;
Anafilaksi durumlarında hastalara acil bir şekilde müdahale edilmesi gerekir. Bu durumun tedavi edilmemesi halinde hızlı bir şekilde ilerleyebilir. Bu durumda hastalar şoka, komaya girebilirler. Bunun yanında solunum yetmezliği ve ölüme sebep olabilir.
Yemeklere tat vermesi için kullanılan baharatlar bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Özellikle polen alerjisi olan kişilerde baharatlara karşı da alerji olduğu görülebilir. Polenler ve gıdalar arasında oluşan çapraz reaksiyonlar sebebiyle alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir.
Baharatlar ile meydana gelen reaksiyonlara bakıldığında çoğunlukla alerjik reaksiyonların tetikleyicisi olduğu görülebilir. Bunun dışında alerjik reaksiyonlarda sıklıkla görülen IgE antikorların aracılık ettiği reaksiyonlar daha az görülür.
Yetişkinlerde baharat alerjisi günümüzde sıklıkla görülen bir durumdur. Baharatlarla ilgili olarak görülen pek çok reaksiyon vardır. Bu reaksiyonların bazıları alerjikken bazıları alerjik olmayan reaksiyonlardır.
Baharatlar içinde bulunan kimyasal maddeler yetişkinlerde baharat alerjisi görülmesine sebebiyet verebilir. Baharatlar içerisinde bulunan kimyasallar vücutta bazı tepkilere neden olabilir. Bunların bazıları insanları çok fazla rahatsız edebilir. Bunlar alerjik olmayan tepkilerdir ve çoğunlukla gıda intoleransı durumlarında oluşur.
Bebeklerde baharat alerjisi belirtileri iştahsızlık, besin reddi, , ishal, kabızlık gibi durumlarla kendini gösterebilir. Bazen de yanma, ciltte kızarıklık ya da kaşıntı sorunları da meydana gelebilir.
Bebeklerde baharat alerjisinin fark edilmemesi veya tedavisinin iyi bir şekilde yapılmaması durumunda anafilaksi söz konusu olabilir. Bu durum şüpheli gıdaların alınması ile meydana gelir ve bebeklerde , nefes alamama, şok tablosu ile kendini gösterebilir.
Kişilerde baharat alerjisi olduğu anlaşıldıktan sonra tedavi genellikle semptomlara alerjisinin tipine ve şiddetine bağlı olarak değişiklik gösterir. Gıda alerjisinde olduğu gibi baharat alerjisinde de bu durumun önlenmesi ve bu reaksiyonların hızlı bir şekilde tedavi edilmesi meydana gelebilecek daha ciddi reaksiyonların oluşmasına engel olur. Tüm bunların içinde en önemli olan hastaların eğitilmesi durumudur.
Alerjiye sebep olan özel baharatlar belirlenene kadar kişilerin tüm baharatları tüketmekten kaçınması gerekir. Bunun yanında şikayetler için ilaç kullanımı da önemli bir konudur. Özellikle anafilaksi şok riski olan kişilerin yanlarında kendilerine enjekte edebilecekleri epinefrin oto enjektörü bulundurması gerekir.
Baharat alerjisine neden olan baharatların tespit edilmesi durumunda bu baharatların kesinlikle kullanılmaması önemli bir konudur. Paketlenmiş olan gıdaların tüketimi ile alakalı dikkatli olmak gerekir. Bunun yanında hastaların lokantalarda yemek yerken de dikkatli olması önemli bir konudur. Kişiler ayrıca gıda etiketlerini okumalıdır. Potansiyel olabilecek yiyeceklerle alakalı da dikkatli olmak önemli bir konudur.
Hastaların alerjik olan baharatları alması halinde şikayetler ortaya çıktıysa ilaç tedavisine ihtiyaç duyulur. Komplike olmayan alerji durumları için oral antihistaminikler tercih edilebilir. Bu ilaçlar alerji semptomlarını tetikleyen ve bağışıklık sistemi tarafından salınan histamin aktivitesini baskılar.
Baharat alerjisi bazı polen ya da gıdalarda çapraz reaksiyon oldukça önemli bir konudur. olan kişilerde gıdalar içerisinden özellikle baharatlara alerji oluştuğu görülmüştür. Polen ve baharatlar arasında çapraz reaksiyona neden olan alerjenler yüksek ısılarda alerjen özelliklerini yitirebilir. Bu nedenle fırınlamak, pişirmek baharat alerjilerinin önüne geçebilir. Bazı alerjenlerin ise ısı le alerjenik özelliklerinin arttığı görülebilir.
Baharat alerjisinden şüphelenen kişilerin alerji uzmanların gitmesi önemlidir. Alerji uzmanları belirtileri ve kişilerin mevcut sağlık durumunu göz önünde bulundurarak birkaç test yapabilir. Bunun yanında teşhis konusunda bulgular ve tıbbi geçmiş de oldukça önemli bir konudur.
Baharat alerjileri spesifik IgE testi ile belli olur. Hastaların antikor seviyelerine göre bu test yardımıyla hastalara teşhis konulabilir. dışında kişilerden kan tahlili de istenebilir. Kan tahlili de alerji testlerini destekleyen tetkiklerden biridir.
Baharat alerjisine bağlı olarak meydana gelen belirtiler bu aşamada göz önüne alınmalıdır. Alerji durumu kişilerin midesine zarar verdiğinde bu kişilere beslenme listesi verilebilir. Kişilerin bilinçsiz bir şekilde beslenmesi sağlığını kötü bir şekilde etkileyebilir. Bu aşamada hafif ve sindirimi kolay olan besinler tüketilmelidir. Bunun yanında yeterli su tüketimine dikkat edilmesi de önemli bir konudur.
Baharat alerjisi uzun süreli alerji türlerinden biridir. Bu alerjiler kişilerin yaşamları süresince devam edebilir. Ancak alerjiye bağlı olarak meydana gelen belirtilerin ortadan kalkması mümkündür. Bu belirtilerin ortadan kalkması için çeşitli tedavi yöntemleri uygulanır. Bu tedavilere bağlı olarak hastalar birkaç gün gibi kısa sürelerde iyileşebilirler.
Baharat alerjisine bağlı ölüm oranı son derece azdır. Kişilerin alerji durumlarına göre çoğunlukla hayati risk bulunmaz. Ancak kişilerde anafilaksi meydana gelmesi halinde acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyulur. Bu durum, hastalarda ölüm riskinin artmasına sebebiyet verir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.