Düzgün sınırlı lezyon çeşitleri iyi ve kötü huylu olarak nitelenir. Bu lezyonlar tıp dilinde solid lezyon adını alır. Muayene sırasında 2-3 santimlik kitleler halinde görülen bu lezyonlar sert yapıya sahiptir. Nadir olmakla beraber daha büyük formda görülme olasılıkları da vardır. Meme kısmında sık rastlanan düzgün sınırlı lezyonlar kanser anlamı taşımaz. Tetkikler neticesinde iyi veya kötü huylu olup olmadığına uzman hekimler karar verir.
Lezyonların bulunduğu alan önemlidir. Kadınlarda meme bölgesinde sıklıkla rastlanan türlerdir. İyi ya da kötü huylu olması açısından boyutları, sertlik dereceleri ve şekilleri farklılaşabilir. Belirli aralıklarla bedenin herhangi bir noktasında lezyon, sertlik veya şişlik olup olmadığı kontrol edilmelidir. Farklı bir çıkıntı, sertlik ve kitle benzeri durumlar fark edilirse erken teşhis adına mutlaka doktora başvurulması tavsiye edilir.
Düzgün sınırlı lezyon çeşitleri iyi ve kötü huylu olarak ikiye ayılır. Her lezyon kanser anlamı ifade etmez. İyi huylu lezyonlar tedavi ile küçültülebilir kitleler halindedir. Kötü huylu lezyonlar ise büyüme fonksiyonlarına aktif olarak devam eden çeşitleridir. Göğüs başta olmak üzere bedenin herhangi bir noktasında sert kitleler halinde görülebilirler.
Lezyonlar hastalarda ciddi korku durumu yaratabilir. Muayene edilmeden lezyonun durumu ve risk oluşturup oluşturmadığı teşhis edilemez. Her düzgün sınırlı lezyon kanser anlamı taşımadığı gibi çeşitlerine göre ideal tedavi süreçleri mevcuttur. Bu noktada ivedi şekilde uzman doktora başvurmakta yarar vardır.
İyi huylu lezyon türleri halk arasında cilt beni ismiyle anılır. Bu tarz lezyonların tedavi süreçleri kötü huylu olanlara nispeten daha basittir. Çağları 2-3 cm seviyesinde olan lezyonlar olarak kolayca fark edilebilir. Cildin alt kısmından dışarı yönlü bir şişkinlik en temel belirtileridir. Dokunma esnasında sert bir kitle hissi verir. Bulunduğu bölgede asimetrik bir görünüme neden olabilir.
Kötü huylu düzgün sınırlı lezyon türlerinin belirtileri ağrılı olabilir. Belirtileri arasında en sık rastlanan semptomlar şunlardan oluşur;
Kötü huylu lezyonlar önemli risk faktörlerdir. Belirtilerden en az biriyle karşı karşıya kalınması halinde mutlaka uzmana başvurulmalıdır.
bölgesine görülen lezyonların ciddiye alınması gerekir. Tedirgin eden büyüklükte olan her lezyonun kanser olduğunu düşünmek doğru değildir. Lezyon türleri birbirinden farklıdır. Görüldüğü alanın türüne, hastaya göre farklı muayene, tetkik ve tedavi süreçleri uygulanabilir. İlk aşamada hastanın belirli semptomlarla uzmana başvurması ile başlayan muayene sırasında lezyonun net görülmesi için ultrason ya da mamografiye başvurulabilir.
Meme alanında yer alan lezyon türleri için sonuçlarıyla beraber doktor incelemesi yapılır. Lezyonun türü, şekli ve durumu sonuçlarla beraber uzman doktor tarafından belirlenir. Uzman hekim kontrolü dahilinde tetkik sonuçları sürecin ilerleyişini belirler. Kötü huylu çıkan lezyon türlerinde de ideal ilaçlı tedavi ya da gerekli durumlarda ameliyat uygun görülebilir.
Düzgün sınırlı lezyon çeşitlerinde görülen belirtiler farklıdır. İyi veya kötü huylu olabilen lezyonlarda sıkça görülen belirtiler pullanma, hissi, lezyon bölgesinde yoğun ve iltihaptır. İyi huylu olarak nitelendirilen lezyonları yaşanan , ağrı hissi ya da kabuk tutma ve kanama semptomları ile fark edebilirsiniz. Bu gibi semptomların görülmesi halinde ivedi şekilde doktora başvurulmalıdır.
Muayene neticesinde lezyonun türü hekim tarafından belirlenir. Lezyonun büyüklüğü, bulunduğu yer ve mevcut durumu gibi faktörlere göre tedavi süreçleri de farklılık gösterir. Hekim tüm bu etkenlere bağlı olarak ilaçlı tedavi sürecini uygun görebilir. Kötü huylu lezyon durumlarında yine doktorun uygun görmesi halinde tedavi ameliyat süreci ile birleştirilebilir.
Düzgün sınırlı lezyon türlerinin hepsi için ameliyata başvurulmaz. Hafif cilt lezyonlarında lazer tedavisi uygulaması da uzman hekim tarafından uygun görülebilir. İltihap, enfeksiyon durumlarında ilaç tedavisine başvurulur.
Lezyonun büyüme ivmesi göstermesi ve kötü huylu olması durumlarında da ilk başvurulan tedavi yöntemi ameliyat olmayabilir. Bu durum tamamen hastanın yaşına, teşhise ve sonuca göre değişkenlik gösterir. Ameliyat ile tedavinin kararlaştırıldığı lezyon türlerinde ameliyatın türü de değişebilir.
Erken teşhis edilen hafif yapılı cilt lezyon türlerinde sıvı nitrojenden destek alınarak lazerle ameliyat uygulaması yapılabilir. Ameliyat türleri arasında yer alan Mohs yöntemine başvurulması halinde ise cildin diğer bölgelerine zarar verilmeden lezyonun alınması hedeflenir. Mohs prosedürleri cerrahi uzmanlar tarafından uygulanabilir. Kısa veya uzun süreli olması lezyonun türüne, büyüklüğüne ve bulunduğu bölgeye göre değişebilir.
Düzgün ve sınırlı lezyonlarda uygulanan cerrahi prosedürlerin uygulama prosedürü, yoğunluğu ve yara seviyesi farklılık gösterir. Kötü huylu ve kansere dönüşme riski olan lezyonlar için tercih edilen bu cerrahi prosedürler arasında lazerle ameliyat da yer alır. Lazer ile yapılan ameliyatlarda kanama ve benzeri durumlar görülmediği için hastanın toparlanma süreci çok daha kısadır. Işık tedavisi yöntemi olarak da bilinen lazer ile lezyon ciltten alınır.
oluşma riski taşıyan kötü huylu ve ileri seviye lezyon türlerinde ise hekim uygun görürse açık ameliyatlara başvurulabilir. Açık ameliyatlarda hedef kötü huylu lezyonun derimin diğer alanlarına zarar verilmeden kesilip alınmasıdır. Bu prosedür için hasta etkisine alınır.
Ameliyat sonrası hastaların alınan lezyon bölgesinde iyileşme görmesi 3 haftaya kadar ulaşabilir. Alınan lezyon bölgesinin kabuk bağlaması ve tamamen kapanması birkaç haftadan da daha uzun sürebilir. Bölgenin hijyenik anlamda korunması riskine karşı alınması gereken tedbirdir. Bu sürecin iyi yönetilmesi iyileşme evresinin hızlanmasına destek olur.
Düzgün sınırlı lezyonlar meme dokusundan farklıdır. Standart meme dokusundan farklı olduğu için dokunma hissi sırasında tedirginlik oluşturabilir. Nitekim bu tarz meme lezyonları genelde risksiz ve zararsızdır. Erken teşhis ile ideal tedavi uygulaması sonucunda kaybolabilir. Zararlı olan lezyonlar büyüme eğilimi gösterenlerdir. Bu tarz lezyonlar risk faktörü oluşturduğu için çeşitli tedavi süreçleri gerektirir.
Lezyonlar deride renk, şekil ve doku gibi bozukluklara neden olur. Kitle formunda oldukları için her lezyonun kanser olduğu halk arasında düşünülür. Nitekim lezyonların hepsi zararlı ve kanser riski taşıyan semptomlardan oluşmaz. İyi ve kötü huylu olmasına göre değişir. Kötü huylu lezyonların kansere dönüşme riski mevcuttur. Fark edilmesi halinde erken teşhisin önemi bu nedenle büyük önem taşır.
Düzgün sınırlı lezyonların öncelikle doktor muayenesi neticesinde teşhis edilmesi gerekir. İyi veya kötü huylu olmasına karar veren doktor en ideal tedavi sürecini uygular. İyi huylu durumlarda ilaç tedavisi uygulanabilir. Kötü huylu olması halinde deri altından temizlenmesi için doktorun uygun görmesi durumunda ameliyat ile temizlenmesi söz konusu olabilir. Bu tedavi süreçleri hastadan hastaya ve lezyonun seviyesine göre farklılık gösterir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.