Diş iltihabı, dişte meydana gelen enfeksiyonlu bir hastalıktır. Yemek yemenize, konuşmanıza hatta gülerken size yardımcı olan dişlerde oluşan iltihaplanmalar ortaya çıkardığı belirtiler nedeniyle insanların yaşam kalitesini düşürerek olumsuz etkiler. Bu tarz bir rahatsızlığın boyutu ve genel vücut sağlığına etkileri tahmin ettiğinizden daha büyük olabilir.
Ağız bölgesinde veya diş çevresinde bulunan bakterilerin çeşitli nedenlerle diş bölgesine yayılması sonucu enfeksiyon oluşur. Dişlerde çürüme, diş yapısında eksik dişlerin olması, dişlerde kırılma ve diğer nedenlere bağlı olarak diş yapısında bütünlük bozulur. Böylece zararlı bakteriler diş çevresinde geniş bir alana yayılarak dişleri etkisi altına alır. Bunun sonucunda dişlerde iltihaplanmalar ortaya çıkar. Bu iltihaplanmalara diş iltihaplanması denir.
Diş iltihabı belirtileri farklı semptomlarla kendini göstermektedir. Genel olarak görülen diş iltihaplarında ortaya çıkan belirtiler şöyle sıralanabilir:
Ağız bölgesinde rahatsızlık veren ve kötü bir tat alma hissi gibi belirtilerin varlığı diş iltihaplanmasının genel olarak belirtileridir.
Ağız ve diş bölgesinde oluşan zararlı bakterilerin varlığı ağız ve diş sağlığını bozarak çeşitli rahatsızlıklara neden olur. Bu rahatsızlıklardan biri de diş iltihabıdır. Bazı faktörlerin oluşması ağız içinde zararlı bakterilerin daha kolay oluşmasına ve daha yaygın bir alanı etkilemesine neden olur.
Dişlerde kırık ve çürük yapıların olması, diş yapısında meydana gelen eksiklikler, dişi oluşturan dentin ve mine tabakasındaki aşınmalar gibi nedenlerin varlığı bakterilerin ağız içinde daha kolay hareket etmesini sağlar. Ağız içinde biriken bakterilerde dişe zarar vererek diş iltihaplanmasına neden olur. Diş iltihaplanması nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
Bağışıklık sisteminde zayıflıkların olması gibi nedenlerin varlığı diş iltihaplanmasında görülen genel nedenler olarak sayılabilir.
Diş iltihaplanmasında erken teşhis ve tedavi önemlidir. Çünkü diş iltihaplanması ile karşılaştığınızda kısa sürede tedavi ettirmezseniz ilerleyen süreçlerde farklı problemlerle karşılaşabilirsiniz.
, yutkunmada zorlanma, nefes alıp verirken dişlerde hassasiyetlerin ortaya çıkması, ağız ve diş bölgesinde şişliklerin oluşması gibi farklı sorunlar ortaya çıkabilir. Diş iltihaplanması problemi ile karşılaştığınızda da vakit kaybetmeden uzman bir diş hekiminden yardım olmak önemlidir. Yapılacak teşhis ve tedavi sonrası dişte meydana gelen iltihaplanmalar kısa sürede iyileşmeye başlar.
Ağız ve diş sağlığına dikkat ederek düzenli bir şekilde ağız ve diş bakımı yapmak ağız sağlığını korumak için oldukça faydalıdır. Bu nedenle ağız ve diş bakımını bir alışkanlık haline getirmelisiniz. Diş ipi kullanmak, gargara yapmak, düzenli diş fırçalamak gibi tedbirler iltihaplanmanın oluşma riskini azaltma konusunda etkili olabilecek yöntemlerdir.
Düzenli ağız ve diş bakımı ile temizliğinin yapılması diş iltihabını önlemeye yardımcı olur. Aksi halde ihmal ettiğiniz ağız ve diş bakımı çok farklı diş rahatsızlıklarına sebep olmaktadır. Bunu önlemek için dişlerinizi günde en az 2 kere fırçalamalısınız.
Diş kontrolü yaptırarak düzenli bir şekilde diş hekimine muayene olmalısınız. Tüketilen şekerli besin maddelerinden uzak durmalısınız. Dişlerinizde tespit edilen kırık ve çürük olan diğer dişlerinizi ihmal etmeden tedavi ettirmelisiniz. Bu tedbirleri almak diş iltihaplanmasını iyileştirerek ilerleyen süreçte diş iltihabı hastalığına maruz kalmanızı önleyebilir.
Diş iltihabı problemi olan hastalar, evde uyguladıkları gargara yapmak, diş ipi kullanmak gibi yöntemler sonucu kendiliğinden geçmeyen diş iltihaplarında uzman bir diş hekimine başvurarak gerekli olan tedavi sürecini başlatmaları gerekir. Eğer tedavi edilmezse ihmal gösterilir ya da tedavi edilmezse diş iltihabı bütün vücuda etki edebilir.
Tedavi edilmeyen diş iltihabı ilerleyen süreçte bütün vücuda yayılarak sepsis olarak bilinen kan zehirlenmesi gibi riskli unsurların oluşmasına yol açabilir.
Diş iltihabı teşhisi konarak tedavi edilecek bir hastayı iyileştirmek için uygulanacak tedavi yöntemleri farklılık gösterebilir. İltihaplanmanın derecesi, kişinin genel sağlık durumu, bağışıklık sisteminin zayıflığı gibi faktörler göz önüne alınarak uygulanacak olan tedavi metotları değişebilir.
İlaç tedavisi, apse tedavisi (iltihaplı olan bölgedeki iltihabın boşaltılması), kanal tedavisi ve diş çekimi gibi uygulamalar diş kökü iltihabının tedavisinde kullanılan tedavi yöntemleridir.
Diş iltihaplanması genel olarak kendiliğinden geçen rahatsızlıklardır. Genelde birkaç gün içinden kendiliğinden iyileşme görülür. Evde uygulanacak gargara yapma, ağız ve diş bakımı ile tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden iyileşebilir. Ancak dişte oluşan iltihabın derecesine ve etkilediği bölgeye bağlı olarak 4-5 günden uzun süre iyileşme olmazsa uzman bir diş hekiminden yardım almanız önerilir.
Diş iltihabı tedavisi kolay bir hastalıktır. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı tedavi edilmeyen diş iltihabı ilerleyen süreçte insan vücuduna zarar verebilir. İltihaba neden olan bakteriler vücut geneline yayılarak enfeksiyon oluşturabilir. Bu durum insan vücudunda genel bir bozukluğa neden olur. Sepsis de denen kan zehirlenmesi ortaya çıkabilir.
Ortaya çıkan sepsis, tedavi edilmediğinde vücut içerisinde hızla yayılım göstererek dolaşım yetmezliği, şok gibi hayatı tehdit eden rahatsızlıklara neden olabilir.
Diş iltihaplıyken, diş çekimi yapılmaz. Öncelikle diş hekiminin muayene sonucu verdiği antibiyotik tedavisinin sonlanması gerekir. Antibiyotik tedavisi bitmeden çekilecek iltihaplanmış diş vücuda zarar vererek ciddi problemlere yol açabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.