3 derece yanık, derinin dış ve ikinci katmanının ciddi derecede zarar görmesiyle meydana gelir. Kemik, kas ve tendonlar büyük ölçüde tahrip olur. Cilt, beyaz ya da kömürleşmiş bir görünüme sahiptir. Bu derece yanık, alanında uzman olan hekimler tarafından tedavi edilir.
Derinin tüm tabakasını ve cilt altı yap dokusunu olumsuz etkileyen 3 derece yanık, sinir uçlarına zarar verdiği için ağrı hissettirmeyebilir. Yanan bölgede his kaybı oluşturur. Ödem, sıvı kaybı, düşük kan basıncı, zatürre, organ yetmezliği, uzuvların kesilmesi ve kalp ritim bozukluğu gibi birçok sorun yaratabilir.
Cilt, kuru ve sert olup elastikiyetini kaybeder. Genellikle, patlama olan yangınlarda veya alevli ortamlar ile elektrik çarpmalarında meydana gelir. Aynı zamanda, güneş yanığı veya kimyasal maddeler ile temas da yanığa sebebiyet verebilir. Derinin fonksiyon görmediği bu yanık türünde mineral bozuklukları ve ileri derecede enfeksiyon yaşanabilir. Su toplayan bölgede kan damarları zarar görüp dolaşım bozukluğuna neden olabilir.
Yanık dereceleri, yaraların derinliğine göre değişebilir. Kişiler, bilinç bulanıklığı ve halsizlik gibi şok belirtileri yaşayabilir. Hasta kurtarıldıktan sonra uygulanması gereken bazı önlemler mevcuttur. Kimyasal madde, alevli ortam ya da güneş yanığı fark etmeksizin meydana gelen 3 derece yanık için ilk yardım adımları şöyle;
Bazı yanıklar evde tedavi edilebileceği gibi bazılarının da uzmanlar tarafından iyileştirilmesi gerekir. 3 derece yanık, kas ve kemiklerinize kadar zarar verebileceği için kalıcı hasar bırakabilir.
Uzun süreli tıbbi tedavi ile yanık iyileştirilebilir. Enfeksiyon, kemik ve eklem sorunlarını yaşamamak ya da azaltmak için yapılması gerekenler arasında;
Bu yanık türüne alanında uzman doktorlar tarafından müdahale edilmesi gerekir. Yanığın derinliği, tedavi yöntemleri üzerinde belirleyici bir role sahiptir. Hekim tarafından karar verilip iyileştirme sürecine başlanır.
İyileşme süreci zorlu olan bu derece yanık türlerinde bazı komplikasyonlar görülebilir. Yanığın yaratabileceği bazı komplikasyon ve riskler şöyle sıralanabilir;
3 derece güneş yanığı sonrasında, en yakın sağlık kuruluşundan destek alabilirsiniz. Bu derece yanık türü, herhangi bir kimyasal madde ya da patlamalı yangın olan ortamlarda da meydana gelebilir. Bu komplikasyonların yaşanmaması için önlem alınması gerekir. Fiziksel görünümü iyileştiren tedaviler uygulandığı gibi kemik, kas, eklem ve sinirlerin de düzeltilmesi gerekir.
3 derece güneş yanığına ne iyi gelir sorusuna birbirinden farklı yöntemler ile yanıt verilebilir. Buz, aloe vera jeli ya da doktor kontrolünde ilaç kullanmak gibi birçok teknik mevcuttur. Doktorlar, yanığın türü ve şiddetine bağlı olarak tedavi planı çıkarır. Bu yanığın tedavi yöntemleri;
İyileşme süresi, yanık alanın büyüklüğü ve hasarın derinliği ile vücut bölgesi ve kişinin genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. Büyük ve hassas alanlarda oluşan yanıkların iyileşme süreci ile küçük bölgelerinki farklılık gösterebilir.
Kişilerin yaşlılığı, diyabet ve tansiyon gibi rahatsızlıkları gibi birçok sorun iyileşme sürecini uzatabilir ya da zorlaştırabilir. 3 derece güneş yanığı ya da kimyasal maddenin verdiği zarar fark etmeksizin maruz kalabilirsiniz. Bu durumda, alanında uzman bir doktora danışmanız gerekir. Uygun bir tedavi programı ile hayatınız kurtarılabilir.
Yanığın türüne göre uygulanan tedavi yöntemleri, görüntüyü iyileştirmekle birlikte ağrı ve acıyı da hafifletmek üzere gerçekleştirilir. Yanık izi ya da yanık acısı, ilaç tedavisi ile geçirilebilir.
Hasta, ilk aşamada acı ve ağrı hissetmese de, tedavi sırasında ya da sonrasında dayanamayabilir. Bu duruma, çeşitli ilaçlar ile önlem alınır. Günlük yaşamı zorlaştırmaması için uygulanması gereken adımlar arasında; soğuk su kompresi, ağrı kesiciler ve kremler ile temiz bir bandaj yer alır.
Akla ilk gelen, soğuk su kompresini uzun tutmak cilde zarar verebilir. Elektrik yanıklarında su ile müdahale etmek tehlikeli olabilir. Su kabarcıklarını patlatmak, derinin iyileşmesini engeller. Yoğurt, diş macunu, zeytinyağı gibi maddeler sürmek ise enfeksiyona yol açabilir. Vücut sıcaklığının düşmesi, hastanın durumunun zorlaşmasını sağlayabilir.
3 derece yanığın üzeri ilk etapta steril bir bez ile kapatılabilir. Gevşek bir şekilde sarılarak enfeksiyon önlenebilir. Ardından, doktor tavsiyesi ile pansuman yapılarak ilaç tedavisine başlanması gerekir. Yanık bölgenin üzerinin açık tutulması, pansumanı kolaylaştırır. Ancak, bölge enfeksiyon riski ile karşı karşıya kalabilir.
Yanık bölgeye soğuk ya da ılık su tutmak, ağrının hafiflemesine destek olabilir. Sonrasında, doktorunuzun önerdiği ağrı kesici merhem ya da kremleri sürmek iyileştirici bir etki yapabilir. Bu yanık türü, hastanın hareket etmesini ya da nefes almasını zor bir hale getirebilir.
İyileşme süresi, yanığın oluştuğu bölgeye ve hastanın genel sağlık durumuna göre değişebilir. Ortalama 2 ile 6 hafta arasında değişen bu süreç, cerrahi müdahale ile kısalabilir. Doktor tavsiyesi ile iyileşme süreci hızlandırılıp komplikasyon riski azaltılabilir. Sonrasında, 2 ile 3 ay arasında tam bir iyileşme görülebilir.
Yanık tedavisi ile izler en az seviyeye indirilir. Zamanla izlerin rengi solsa da, tam anlamıyla geçmesi için lazer tedavisi, skar masajı ve Z plasti gibi yöntemler uygulanabilir. Doktor rehberliğinde yapılan bu teknikler, cilde estetik bir görünüm kazandırmak için gerçekleştirilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.