Havaların ısınmasıyla böcek alerjisi rahatsızlıklarının görülme sıklığı artar. Böcek sokmaları çoğu zaman önemsiz ve küçük rahatsızlıklar oluşturur. Ancak böcek alerjisi olan kişilerde, bu küçük rahatsızlıklar ciddi anlamda reaksiyonlara sebebiyet verebilir. Böcekler ısırmadan ve sokmadan da alerjik reaksiyonlara neden olur. Böcekler, vücuda herhangi bir teması olmaksızın birçok kişide ve alerjiyi tetikleyebilir.
Böcek alerjisi, özellikle yaz aylarında insanların böcekler ya da arı tarafından ısırılması ya da sokulması ile meydana gelir. Kişilerin böcek tarafından ilk kez ısırılması ya da sokulması durumunda alerjik reaksiyon hemen kendini göstermeyebilir. Çoğu zaman birkaç ısırıktan sonra vücutta kendini göstermeye başlar. Bunun sonucunda verilen tepkiler değişkenlik gösterir. Bazı kişiler acı çekerken bazı kişiler bu ısırıkların farkına bile varmayabilir.
Böceğin ısırdığı vücut bölgesinde hafif bir acı hissi meydana gelir. Çoğu zaman ısırılan ya da sokulan bölgede bir giriş deliği olur. Bu etkilen bölgede kaşınma, şişkinlik, kızarıklık oluşur. Elde, yüzde, boğazda, dilde oluşur. Nefes alıp vermede zorluk meydana gelir. , kusma, baş dönmesi, kramp tarzında karında ağrı, bayılma gibi belirtiler oluşur.
Böcek ısırması esnasında çoğu zaman vücutta biraz ağrıya sebep olur Bazen insanlar, böcekler tarafından ısırıldıklarını vücutlarının verdiği reaksiyonlardan anlarlar. Meydana gelen alerjik reaksiyonun temel nedeni; böceğin iğnesi veya tükürük sıvısı aracılığıyla deride bıraktığı zehir içeren maddedir. Böcek sokması ya da ısırmasının ortaya çıkardığı belirtiler şöyle sıralanabilir:
Böcek sokması sonucu meydana gelen şişkinlik için en iyi müdahale ısırılan ya da sokulan bölgeye buz kompresi uygulamaktır. Yapılan buz kompresi aynı zamanda bölgede var olan kaşınmayı da hafifleterek azaltacaktır. Uygulanan buz kompresi uygulaması buzun soğuk olması sebebiyle bölgede var olan kızarıklığın boyutunu biraz daha artıracaktır. Endişe edilecek bir durum söz konusu değildir. Artan kızarıklık normal bir durumdur.
Eğer böcek sokması sonucu teşhisi daha önceden konmuş bir hastada ortaya çıkmışsa, bu hastalar doktorları tarafından daha önceden kontrol amacıyla reçetelenmiş olan antihistaminik (alerjik reaksiyona karşı kullanılan ilaç grubu) ilaçları varsa bunları kullanmaya devam edebilir.
Böcek alerjisi olan hastalara reaksiyon gösterdiği zaman; hastanın rahat nefes almasını sağlamak için oksijen ya da diğer yöntemlerle solunumu sağlanmalıdır. veya ısırığı sonrasında oluşan böcek alerjileri genellikle tedavi gerektirmeyebilir.
Alerjinin oluştuğu bölgeye soğuk kompres uygulanarak ya da ağrı kesici ilaçlar kullanılarak oluşan şişlik ve ağrılar azaltılabilir. Oluşan alerjinin şiddetli olması halinde acil müdahale edilmesi gerekebilir. Kan basıncı kontrol edilen hasta zaman kaybetmeden tedavi edilmelidir. Tedavi aşamasında hastaya adrenalin içeren ilaçlar verilir. Ayrıca bir takım tahlil ve testler yapılarak gerekli ilaçlar reçete edilir.
Gebelik döneminde böcek sokmaları ve ısırıklarına karşı anne adaylarında böcek alerjisi gelişebilir. Çoğu böcek ısırığı ve sokması sonucu oluşan böcek alerjileri zararsızdır. Kısa sürede kendiliğinden geçebilir.
Böcek sokması sonrası uygulanacak soğuk kompres böcek alerjisinin etkisini azaltır. Ayrıca antialerjik krem ve ilaçlar kullanarak da böcek alerjisinin şiddeti hafifletilebilir. Gebelik döneminde oluşan böcek alerjilerinin bebeğin sağlığı üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Buna rağmen böcek sokması ve ısırığı sonucu oluşan alerjilerin tedavisini yaptırmak için uzman bir doktora muayene olmanız önemlidir. Böylece hem anne adayı hem bebeğin sağlığı kontrol altına alınmış olur.
Böcek alerjisine neden olan zehirli böceklerin ısırması, sokması sonucu meydana gelecek reaksiyonlar birkaç saat ya da birkaç gün içerisinde kendini belli eder. Reaksiyona gösterilen zamanın farklı olmasının nedeni kişinin bağışıklık durumuna ve ısıran böceğin türüne göre farklılık göstermesidir. Böcek sokmaları ya da ısırıkları ile karşılasan kişiler herhangi bir reaksiyon göstermeseler bile bir sağlık merkezine gitmeleri tavsiye edilir.
Yapılan alerji testlerinin temel amacı kişinin bağışıklık sisteminin alerjen madde veya hayvanlara verdiği tepkiyi ölçmektir. Böcek alerjisini teşhis etmek için yapılan yaygın test İntradermal cilt testidir. İntradermal cilt testi: alanında uzman doktor tarafından cildin dış yüzeyine küçük miktarlarda alerjen madde enjekte edilir. Yapılan bu test yoluyla kişinin havada bulunan tahriş edici maddelere, böcek sokmalarına ve ilaçlara karşı alerjisinin olup olmadığını saptanır.
Böcek sokması ya da ısırması sonucu bazı insanlarda ortaya çıkan alerjik reaksiyonlar sağlığı tehdit edebilir. Anafilaksi olarak adlandırılan yaşamı tehdit eden bir reaksiyon ortaya çıkabilir. Bu durumda acil müdahale gerekmektedir. Derhal müdahale olmadığı sürece anafilaksi ölümle sonuçlanabilir. Ölümle sonuçlanabilen belirtilerini şu şekilde sırlamak mümkündür:
Mide bulantısı, kusma ve ishalin varlığı gibi semptomlar böcek alerjisine gösterilen reaksiyon sonucu anafilaksinin belirtileri olabilir. Bu tür belirtilerle karşılaştığınızda zaman kaybetmeden bir sağlık merkezine giderek tedavi olmanız oldukça önemlidir.
Evde böcek ısırması veya sokması durumlarında soğuk kompres uygulaması yapılabilir. Ayrıca antialerjik krem ve losyonlar kullanılarak da böcek alerjisi kontrol altına alınabilir. Çoğu böcek alerjisi herhangi bir tedavi gerektirmeden kendiliğinden iyileşir.
Böceklerin ısırması veya sokması sonucu pek çok insan ısırılan ve sokulan bölgede ağrı, kaşıntı, şişlikler ve kızarıklıklar fark edebilir. Oluşan bu belirtiler böcek sokmaları sonucu ortaya çıkan normal reaksiyonlardır. Bu tür böcek sokmaları sonucu oluşan alerjik durum birkaç saat içinde veya günler içinde iyileşme gösterir.
Bazı böcek türlerinin vücudu sokması veya ısırması sonucu vücutta bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtilerden biri de oluşmasıdır. Oluşan baş ağrılarının şiddeti, böcek alerjisinin şiddeti ve kişide gösterdiği alerjinin etkisine göre değişebilmektedir.
Böcek sokması sonucu oluşan alerjiye bağlı olarak bazı kişilerde ateş şeklinde belirtiler ortaya çıkabilir. Kişinin alerjiye verdiği reaksiyona bağlı olarak ateşin şiddeti de değişebilir. Böcek sokan bazı kişilerde hafifi dereceli ateş oluşurken, kimi bireylerde orta ve de görülebilir.
Böcek alerjisine karşı vücudun bağışıklığını artırıcı besin maddelerini tüketmek önerilir. Böylece alerjiye gösterilen reaksiyonlar için vücut kazanılan bağışıklık sisteminin de yardımıyla kendini korumaya alır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.