Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

☀️ Sıcak Alerjisi Nedir? Sıcak Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Sıcak alerjisi çoğu zaman  ya da ter alerjisi ile karıştırılabilen bir alerji türü olarak bilinir. Bu üç farklı alerji türü de aslında birbirini tetikleyici olabilir. Çapraz reaksiyon sonucunda bu alerjiler tetiklenebilir.

Kişilerin sıcak havaya maruz kalması ile birlikte alerji belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Sıcak alerjisi çok fazla rastlanılan bir alerji hastalığı değildir. Nadiren de olsa bu tür durumların ortaya çıkması mümkündür. Kişi sıcak hava ile karşı karşıya kaldığında vücudu tepki göstermeye başlar.  de sıcak alerjisi belirtileri arasında yer alır.

Sıcak ve ter alerjisi aynı alanda incelenebilir. Kişinin sıcak hava nedeni ile terlemesi de aynı belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Sıcak alerjisi bir nevi cilt reaksiyonu olarak da adlandırılabilir.

Sıcak ve ter alerjisi özellikle yaz aylarında kendisini gösterir. Havaların ısınması ile birlikte kişide belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Yaşanılan bölge de bu süreçte çok önemlidir. Sıcak iklime sahip bölgelerde yaşayan kişiler için sıcak alerjisi daha şiddetli hale gelebilir.

Sıcak Alerjisi Nedir?

Sıcak alerjisi, havaya karşı oluşan hassasiyete karşı vücudun göstermiş olduğu bir tepkidir. Bu duruma ürtiker adı da verilebilir. Sıcak havalarda herkes belirli bir oranda terleme yaşar. Fakat alerjisi olan kişilerde bu terleme cilde zarar verebilir. Kişinin terlemesi halinde vücut hem sıcağa hem de tere karşı kendisini korumaya çalışır. 

Vücudumuzda ortaya çıkan bu belirtiler, vücudun bir uyarı sistemidir. Bu durum sadece sıcak havaya bağlı olarak ortaya çıkmaz. Aynı zamanda kişiler yoğun egzersizler yaparak kendi vücut ısılarının da yükselmesine yol açar. Kişinin kendi vücut ısısının artış göstermesi de sıcak alerjisini tetikler. Bu durumda da yine sıcak alerjisi belirtileri ortaya çıkar. 

Sıcak Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Sıcak alerjisine bağlı olarak ortaya çıkan semptomlar genellikle cilt problemleridir. Bakteri ve mantar enfeksiyonları da sıcak alerjisine bağlı olarak ortaya çıkabilen durumlar arasında yer alır. Vücudun sıcak havaya maruz kalması, vücut ısısının yükselmesi ve terlemek, kişinin alerjik durumunu tetikleyici unsurlar olarak bilinir.

Sıcağa alerjisi olan kişilerde genellikle şu belirtiler görülür:

  • Ciltte  hissi
  • Vücutta kızarıklık oluşumu
  • Kurdeşen
  • Ciltte soluklaşma

  • İsilik
  • Karın ağrısı
  • Mide bulantısı ve kusma

  • Tükürük bezlerinin normalden daha fazla tükürük üretmesi

Kişinin alerji hastalığı şiddetli ise bu durum daha farklı şekilde seyredebilir. Kişide anafilaksi belirtileri görülmeye başlanabilir. Bu gibi durumlarda ise solunum yolu problemleri ortaya çıkar. 

Kişi nefes almakta zorluk çekebilir. Nefes alıp verirken hırıltı oluşabilir. Aynı zamanda bu süreçte baş ağrısı da ortaya çıkabilir. Yetişkinlerde sıcak alerjisi çocuklara kıyasla daha nadir görülür. Vücut sıcağa alışmış olabilir. Bu nedenle de ilerleyen yaşlarda bu tip bir alerji ile karşı karşıya kalınma riski daha düşük olarak değerlendirilebilir. Fakat bu durumun bir kesinliği yoktur. 

Alerji hastalıkları bebeklik döneminde ortaya çıkabilir, genetik olarak aktarılabilir ya da ilerleyen yaşlarda aniden görülebilir. Bu nedenle de yetişkinlerde sıcak alerjisinin ilerleyen dönemlerde olmayacağını belirtmek pek mümkün değildir. 

Sıcak Alerjisi Neden Olur?

Sıcak alerjisi vücudun ısıya karşı dayanıklı olmaması ile alakalı bir durum olabilir. Bu konu hakkında net bir bilgi vermek mümkün değildir. Daha önce sıcak alerjisine sahip olmayan kişilerde de bir süre sonra bu tip bir alerji ile karşılaşılabilir. birçok farklı etkene bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi herhangi bir neden olmadan da başlayabilir. 

Kişinin sağlık durumu ve alerji hastalığı hakkında daha net bir bilgi alabilmesi için mutlaka doktor muayenesi gerekir. Alanında uzman hekimlerin muayenesi ile birlikte konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak mümkündür.

Bebeklerde Sıcak Alerjisi

Bebeklerde de sıcak alerjisi görülme ihtimali vardır. Bu alerji türü doğuştan ortaya çıkabilir. Ebeveynlerinden herhangi birinde sıcak alerjisi olan bebeklerde bu durum daha sık görülebilir. Bebeklerde sıcak alerjisi belirtileri de yetişkinlerdeki belirtiler ile aynı şekilde gözlemlenir.

Bebeklerde sıcak alerjisi belirtileri özellikle terleme ile birlikte ortaya çıkar. Bebeklerin kat kat giydirilmesi de bu alerji oluşumuna neden olabilecek faktörler arasında yer alır. Bebeklerin üşümemesi adına birçok ebeveynin bu davranışı gösterdiği bilinir. Bebeğin vücudu fazla sıcağa maruz kaldığı zaman alerji durumunun oluşmasına yol açabilir. 

Sıcak Alerjisi Nasıl Geçer?

Alerji hastalıkları bazen kendiliğinden ortaya çıkabilir. Kendiliğinden ortaya çıkabildiği gibi bazı alerji türleri bir süre sonra yine kendiliğinden ortadan kalkabilir. Fakat bu durum gıda alerjileri için pek mümkün değildir. Alerjinizin geçmiş olabileceğini düşünerek, alerjiniz olduğu bir besini tüketmeyin. Alerji hastalıklarının geçmesi için uygulanan bir tedavi yöntemi yoktur. 

Kişilerin alerji belirtilerinin ortadan kaldırılabilmesi adına bazı ilaçlar ve losyonlar önerilebilir. Bu ilaçların tüketimi için ise doktora başvurmak gerekir. Doktor onayı olmadan herhangi bir ilaç tüketilmemesi gerekir. Özellikle alerjik hastalıklarda her kremin kullanımı uygun değildir. Gerekli durumlarda ise doktor onayının olması halinde biorezorans tedavisine başvurulabilir.

Sıcak Alerjisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Sıcak Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Sıcak alerjisi nasıl anlaşılır sorusuna verilebilecek en doğru yanıt doktor muayenesidir. Kişiler alerjik durumlarını ortaya çıkan belirtiler neticesinde de anlayabilir. Fakat alerji belirtilerini anlamak mümkün olsa da kişi alerjen maddeyi kendisi tespit edemeyebilir. Toz alerjisinden deniz suyu alerjisine kadar birçok farklı alerji türü vardır. 

Kişinin gün içerisinde ne yediğinden ne yaptığına kadar hangi ortamda bulunduğunu dahi düşünmesi gerekir. Bu durum oldukça zordur. Kişinin kendi kendine bir tanı koyması yanlış sonuçların da ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir. Sıcak alerjisinin anlaşılabilmesi adına kişilerin doktor randevusu alması gerekir.

Doktor muayenesinde kişi ortaya çıkan belirtileri bildirmelidir. Bu muayene sonrasında ise doktorlar tarafından bazı  ve tahliller talep edilir. Yapılan işlemler sonucunda ise kişiye alerji tanısı konulabilir. Tahlil sonuçları yardımıyla ise kişinin neye ya da nelere alerjisi olduğu ortaya çıkar. Bunun için kan tahlili yapılabileceği gibi daha net sonuçlar elde etmek adına alerji testine başvurulur. Alerji testi neticesinde ise sıcak alerjisi olup olmadığı anlaşılır.

Sıcak Alerjisi Ateş Yapar mı?

Sıcak alerjisinin belirtileri arasında  yer almaz. Fakat kişinin vücut sıcaklığının artış göstermesi ile birlikte kişiler ateşlerinin yükseldiğini düşünebilir. Bu süreçte kişinin tansiyonu düşebileceği ve terleme görüleceği için ateşlenme durumunun gerçekleştiğini düşünmek normaldir. Kısaca belirtmek gerekir ise sıcak alerjisine bağlı olarak ateşlenme yaşanmaz. 

Sıcak Alerjisi Kimlerde Görülür?

Sıcak alerjisi her yaştan ve her cinsiyetten kişide görülebilen bir alerji türüdür. Alerji hastalıklarının ne zaman, kimde ve neden ortaya çıkabileceği hakkında kesin bir bilgi belirtmek uygun değildir. Fakat sıcak iklimlerde yaşayan kişilerde bu alerji türüne daha sık rastlandığı bilinir. Aşırı sıcak havalar kişilerde alerjik hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Aile geçmişinde sıcak alerjisi olan kişilerde de yine bu alerji türüne rastlanması mümkündür.

Sıcak Alerjisine Ne İyi Gelir?

Sıcak alerjisine en iyi gelen şey sıcak ortamlarda bulunmaktan kaçınmak denilebilir. Fakat bu her zaman mümkün olan bir durum değildir. Bu nedenle sıcak alerjisi olan kişilerin sıcak havalarda daha sık duş alması önerilir. Ilık ya da soğuk bir duş vücut ısısını düşürecektir. Bunun haricinde ise ağır egzersizlerden kaçınmakta fayda vardır. Terlemenin azaltılması, sıcak alerjisi belirtilerini de azaltabilir. Uzun süre güneşe maruz kalmamaya dikkat etmek de oldukça önemlidir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.