Kivi alerjisi, besin alerjisi kategorisinde yer alır. Oral bir alerji sendromu olan bu alerji türü, diğer besin alerjilerine nazaran daha nadir görünmektedir. Genel olarak bağışıklık sisteminin bu meyveye bir tepkisi olarak tanımlanabilen bu alerji türü, bazı kişilerde hafif düzeyde seyrederken bazı kişilerde ise oldukça şiddetli bir şekilde seyredebilir.
Kivi alerjisi, genel olarak oral bir alerji sendromu olsa da cilt yüzeyinde farklı semptomların meydana gelmesine de neden olabilir. Alerjisi olmayan insanlar için son derece sağlıklı olan kivi yüksek oranda potasyum, C vitamini, ve E vitamini içerir. esansiyel yağ asidi olan alfa linoleik asit bakımından zengin olan bu meyve, yüksek lif oranı ile insan sağlığı için son derece önemlidir.
Aynı zamanda kivi, kansere karşı koruyuculuğu olması nedeni ile de ön plana çıkar. Ancak bazı kişilerin bağışıklık sistemi bu meyveye karşı bir reaksiyon gösterir. Buna bağlı olarak da ağız ve boğaz bölgesinde bazı semptomlar meydana gelebilir.
Kivinin alerjiye neden olmasının nedenleri arasında huş ağacı poleni, avokado, muz, çavdar tanesi ve fındık gibi diğer birçok gıda ve madde ile çapraz reaksiyona girmesi yer alır. Bunun yanı sıra latekse karşı alerjisi olan kişilerde de kivi alerjisi kendini gösterebilir.
Kivi alerjisi belirtileri oldukça farklı şekilde ve farklı vücut noktalarında kendini gösterebilir. Bunun en yaygın görünenleri ise genel olarak ağız ve boğaz bölgesinde yer aşır. Ağızda ağrı, şişlik ve kaşıntı ile birlikte boğaz bölgesinde de ve kızarıklık meydana gelebilir. Kivi alerjisi olan kişiler aynı zamanda protein içeren diğer maddelere karşı da alerjik reaksiyon gösterebilir.
Kivi alerjisinin neden olduğu semptomlar kimi zaman hafif bir şekilde seyretse de kimi zaman yaşamı tehdit edici boyutlara da ulaşabilir. Bu nedenle aşağıda yer alan semptomlardan herhangi birinin fark edilmesi halinde kişilerin kendilerine en yakın sağlık kuruluşlarının acil servislerine başvurması sağlık açısından son derece önemlidir.
Kivi alerjisinin belirtileri arasında ise şu semptomlar yer almaktadır:
Kivi alerjisinin nedeni genel olarak bağışıklık sisteminin anormal yanıt vermesi kabul edilir. Bağışıklık sistemi, meyvelerde yer alan proteinleri zararsız olarak algılayamaz. Bu da zararlı patojenlerin vücuda girdiğinin düşünülmesine ve bu nedenle bağışıklık sisteminin bu durumla savaşmaya başlamasına neden olur.
Bağışıklık sistemi bu durum karşısında yüksek sayıda üretmeye başlar. Bu immunoglobulin E antikorları ise yabancı antijenleri yutar ve bağışıklık sistemine histaminleri ve diğer zararlı kimyasalları serbest bırakması için komut verir. Tüm bunlar vücutta alerjik reaksiyonların meydana gelmesine neden olur.
Ayrıca polen gıda sendromu ve de yine bu alerjiyi tetikleyen nedenler arasında yer alır. Özellikle ağaç polenlerine alerjisi olan kişiler hem kivinin hem de polenin protein yapısındaki benzerlikten dolayı bu semptomların meydana gelmesine neden olur.
Yetişkinlerde kivi alerjisi olabileceği gibi bebeklerde de kivi alerjisi olabilmektedir. Genel olarak diğer ile hemen hemen aynı semptomlara sahip olan bu alerji türü, bebeklerde en sık görülen besin alerjileri arasında da yer alır.
Kivinin yanı sıra bebeklerde en sık görülen besin alerjileri arasında; yumurta, süt, yer fıstığı, ağaç fındıkları, balık, kabuklu deniz ürünleri, susam, çikolata ve kakao yer alır. Bebeklerde kivi alerjisi belirtileri arasında ise yetişkinlerde kivi alerjisi semptomları yer alır. Genellikle deri döküntüleri ile meydana gelen semptomlar, bebeklerin boğaz ve ağız bölgesinde de meydana gelebilir.
Bebeklerde kivi alerjisi belirtileri görülür görülmez, en yakın sağlık hastanenin başvurulması gerekir. Nitekim bebekler tam olarak nasıl bir sağlık sorunu yaşadıklarını anlatamayacağı için tıbbi müdahalenin en erken şekilde yapılması sağlık açısından son derece önemlidir.
Kivi alerjisinin tedavisi, meydana gelen alerjik semptomlara göre değişiklik gösterir. ‘Kivi alerjisi nasıl anlaşılır?’ sorusunun yanıtı için alerji testleri gösterilebilir. Genel olarak uzman hekimler kişilere yaptıkları alerji testinden sonra kivi alerjisini onaylar ve kişinin kivinin kendisinden ve aynı zamanda kivi içeren diğer gıda ürünlerinden de uzak durmasını belirtir. Bunun yanı sıra alerjinin şiddetine göre uzman hekimler hastalarında oto enjektörü reçete edebilir.
Bu oto enjektör, yaşanan alerjik reaksiyonların anafilaksi gibi hayati risk oluşturan bir seviyede seyretmesi sırasında kullanılır. Bu enjektörün nasıl kullanılacağı ise yine uzman hekimler tarafından hastalara detaylı bir şekilde aktarılmaktadır.
Kivi alerjisinin tetiklenmesine neden olan farklı risk faktörleri de vardır. Bunlar arasında ise şu etmenler yer alır;
Anafilaksi şok sadece kivi alerjisinde meydana gelmez. Genel olarak diğer besin alerjilerinde de kişilerin başına gelebilecek bu durum son derece tehlikelidir. Buna neden olan en önemli etmen ise meydana gelen alerjik reaksiyonların şiddetinin yüksek olmasıdır. Anafilaksi şokun belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir;
Çocuklarda meydana gelen alerjik reaksiyonlar yetişkinlere nazaran daha şiddetli bir şekilde seyredebilir. İlk kez meydana gelen semptomların şiddeti çok yüksek ise ilerleyen zamanlarda bu alerjiden kaynaklı semptomların şiddetinin daha yüksek olma ihtimali vardır. Aynı zamanda ilk belirtilerin hafif olması ise gelecekteki belirtilerin şiddetinin daha yüksek olma ihtimalini arttırır. Kivi alerjisinin teşhis edilmesi için uzmanlar deri prick testini ya da kan testini tercih eder. Ancak yapılan araştırmalara göre deri prick testi, kivi alerjisinin teşhis edilmesinde daha kesin sonuçların alınmasını sağlar.
Genel olarak, kiviye karşı alerjisi olan kişilerin belli başlı gıda ürünlerine karşı da alerjik reaksiyon gösterme ihtimalinin yüksek olduğu görülmüştür. Bu gıda ürünleri arasında ise şunlar yer alır; lateks, polen, muz, elma, patates, havuç, zeytin, susam ve haşhaş tohumları. Ayrıca şeftali, papaya, avokado ve kestane de sayılabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.