Kulak iltihabı özellikle deniz ve havuz aktivitelerinin fazla olduğu dönemlerde çok daha fazla görülür. Havuz ve deniz suyunda bulunan bakteriler bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir.
Kulak, iç, orta ve dış olmak üzere üç farklı bölümden meydana gelir. Dış kulak, kulak kepçesi ile kulak yolundan oluşur. Bu bölüm kulak zarına doğru devam eder. Kulak muayenesi yapılırken dış kulak yolu ve kulak zarının incelenmesi işlemleri gerçekleştirilir.
Orta kulak ise, kulak zarının iç bölümünden itibaren başlayan kısımdır.
Kulak iltihabı bakteri ya da virüsler nedeniyle meydana gelebilir. Virüs ve bakterilerin kulağın arkasında bulunan boşluğu enfekte etmesi durumunda kişilerde ateş, kulak ağrısı, işitme anormallikleri ve baş dönmesi ile kendini gösteren enfeksiyon durumları söz konusu olabilir.
Dış kulak, orta kulak ve sıklıkla karşılaşılan enfeksiyonlardır.
otitis externa ismi ile de bilinir. Bu durum kulak kepçesi ile kulak zarının arasında yer alan dış kulak kanalında iltihap oluşması ile meydana gelir. Çoğunlukla yüzücü kulağı olarak da isimlendirilen bir durumdur.
Bunun nedeni kişilerin yeniden suya maruz kalmaları halinde dış kulak kanalında tekrardan iltihaplanma durumu söz konusu olur.
Orta kulak iltihabının en çok görülen belirtisi kulakta ağrı olmasıdır.
Özellikle çocuklarda meydana gelen orta kulak iltihaplarında ağrı çok daha şiddetli olur. ı bu alana bakterilerin yerleşerek çoğalması sonucunda meydana gelir.
Orta kulağa mikroplar genellikle boğaz ve genizden östaki borusu yolu ile gelirler.
Çocuklarda östaki borusu daha düz ve kısa olduğundan çocuklarda orta kulak iltihabı daha fazla görülür. Bakterilere bağlı gelişen orta kulak iltihapları çoğunlukla ilaç tedavisi ile giderilebilir.
İç kulak iltihabı çoğunlukla virüsler nedeniyle meydana gelir. Kişilerde iç kulak etkilendiği için denge ve işitme organı ile alakalı şikayetler söz konusu olabilir. Kişilerde çok şiddetli baş dönmesinin yanında işitme kaybı durumları söz konusu olabilir. Tedavi sürecinde hastalardaki baş dönmesi ve işitme sorunlarını engellemek adına çeşitli ilaçlar uygulanır. İşitme kaybı için kortizon tedavisi de uygulanabilir. Sorunun nedeni bakteriyel olduğunda antibiyotik tedavisi de tercih edilebilir.
Kulak iltihabı belirtileri genel olarak aynı şekilde kendini gösterir. İltihabın şiddetine bağlı olarak hafif ya da orta şiddetli olabilir.
Tüm bu belirtilerin dışında işitme kaybı, denge kaybı, bebeklerde kusma ya da ishal, kulakta dolgunluk hissi ve boyun ağrısı durumları yaşanabilir.
Kulak iltihabı en yaygın nedenleri virüs ya da enfeksiyondur. Kulak iltihabının diğer nedenlerini aşağıdaki gibi sıralamak mümkün;
Kulak iltihabı enfeksiyonlarının belirtileri genellikle birkaç gün gibi kısa sürede düzelir. Genellikle orta kulak iltihapları tedavi olmadan 1-2 hafta içerisinde tamamen geçer. Kulak iltihabı tedavisinde sıklıkla kullanılır. Antibiyotiklerin sık sık ve gereksiz bir şekilde kullanımı ilaçlara karşı direncin artmasına neden olacağından doktora danışmadan antibiyotik kullanımından kaçınılmalıdır.
Kulak iltihabı tedavisi yaşa ve enfeksiyona bağlı olarak farklılık gösterir. Bu belirtiler hafif seyrediyorsa ve ateş durumları meydana gelmiyorsa iltihap kendi kendine iyileşebilir. Beklemenin herhangi bir iyileşme sağlamaması veya hastalığın ilerlemesi durumlarında çeşitli ilaçlar kullanılabilir. Antibiyotikler kulak iltihaplanmasında en çok kullanılan ilaçlar arasında yer alır.
Bakterilerden kaynaklı olan enfeksiyonlarda antibiyotik kullanımı önemlidir. Bebeklere antibiyotik verilmeden önce ateşi olup olmadığının gözlemlenmesi gerekir. Fakat antibiyotik kullanımından önce bebeklerin iyileşme sürecine girmemesi halinde tedaviye başlanması gerekir.
Hastaların yaşına bakılmaksızın belirlenen dozlarda ilaç kullanımına dikkat edilmesi önemlidir. Aksi durumlarda ilaçların yan etkisi gibi durumlar söz konusu olabilir. Antibiyotik kullanımı ile birlikte iltihabın hafiflemesi gibi durumlar sonucunda ağrı azalacaktır.
Doktorunuzun uyguladığı tedaviye destek olması için bazı yöntemler de deneyebilirsiniz. Burada doktorunuzun görüşünü almanız oldukça önemli. Kulak iltihapları için zeytinyağına başvurabilirsiniz. hafif bir şekilde ısıtılarak ılık olarak kulağa 1-2 damla kadar damlatılabilir. C vitamini bakımından zengin olan kivi, turunçgil ve çilek gibi meyvelerin bol miktarlarda tüketilmesi gerekir.
östaki borusunu rahatlamasına yardımcı olur. Bu sayede iltihaplı sıvının boşalmasını sağlar. Çene hareketleri ile hafif kulak masajı kulak iltihabının geçmesine yardımcı olabilir.
Ihlamur ve papatya gibi sıcak bitki çaylarının tüketilmesi ve bunların buharının teneffüs edilmesi boğaz enfeksiyonuna bağlı iltihaplanmanın iyileşmesini sağlar.
Kulak iltihabı bakterilerin yerleşerek hastalık yapacak seviyede çoğalması sonucunda oluşur. Bu durum genellikle östaki borusu ile boğazdan ve genizden gelir. Östaki borusu çocuklarda çok daha kısa ve düz yapıda olduğu için orta kulak iltihabı çocuklarda çok daha fazla görülür.
Kulak zarının sağlam olması halinde dış kulaktan orta kulağa iltihabın ilerlemesi durumları söz konusu olmaz. Bazen bakteriye bağlı olmayan iltihap durumları söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda çoğunlukla östaki borusunun alerji ya da geniz eti gibi sebeplerle tıkanıp orta kulakta basınç oluşturması ve yapışkan sıvı toplanması ile de bu durum söz konusu olur.
Kulak iltihabında görülen bulgular iltihabın türüne bağlı olarak değişiklik gösterir. Bakteriye bağlı olarak oluşan iltihap durumunda bombeleşme ve kızarıklık durumları görülebilir. Seröz otitis media durumunda kulak zarındaki en önemli bulgular zarın içe doğru çökük olmasıdır. Kızarıklık durumları da meydana gelebilir. Kronik iltihap durumlarında ise kulak zarında delik ya da akıntı durumları söz konusu olabilir.
Kulak iltihabı bulaşıcı bir hastalık değildir. Çocukların veya yetişkinlerin birbirlerine iltihap bulaştırması gibi durumlar yaşanmaz. Bunun dışında orta kulak iltihabı çoğunlukla geçirilen viral enfeksiyonlardan sonra meydana gelir. Bu viral enfeksiyon durumları ise bulaşıcı olabilir. Küçük çocukların bağışıklıkları düşük olduğu için küçük çocuklarda bu durum çok daha sık görülebilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.