Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Solid Lezyon Nedir? Solid Lezyon Belirtileri

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15




Solid lezyon
Ad Soyad Telefon


Form devre dışı bırakıldı



Solid lezyon, içeriği yoğun dolu olan lezyonların tanımlanması için kullanılan tıbbi bir terimdir. Bu lezyonların içeriğinde hücre ve destek yapılar yer alır. Bu lezyonlar iyi huylu olabileceği gibi kötü huylu da olabilmektedir.

Ancak yine de tüm solid , sorusuna ‘evet’ demek mümkün değildir. Bunun için uzman hekimlerin bazı tetkikleri ve testleri yapması gerekir. Gerekli araştırmaların ardından durumun değerlendirilmesi ve kanser olup olmadığına karar verilmesi gerekir.

Solid Lezyonu Çeşitleri Nelerdir?

Solid lezyon genel olarak memede görülmektedir ve diğer birçok hastalıkta olduğu gibi bunda da farklı çeşitler yer alır. Bu lezyonlar vücutta farklı hastalıklara neden olabildiği gibi bazı doku değişimlerine de neden olabilmektedir. 

 içerisinde sıvı yer alır ve bunlara kist adı da verilir. Bu nedenle memede ele gelen lezyonların her biri için kanser teşhisinin konulması söz konusu değildir. Bu lezyonların dokusu ve özellikleri, kişinin  olup olmadığını belirler.

Solid lezyon çeşitleri ise şu şekilde sıralanmaktadır:

  • İyi Huylu Solid Lezyon: Bu lezyonun içerisinde yoğun doku hücreleri yer alır. Bu dokuların hassasiyet durumlarının uzman hekimler tarafından değerlendirilmesi gerekir. İyi huylu solid lezyonlar, diğer lezyonlara nazaran kişinin sağlığını tehlikeye sokmaz. Bu da tedavinin daha kolay olmasına imkan sunar. İyi huylu solid lezyonlar genel olarak çevre dokulara zarar vermez ve kanser özelliği taşımaz.
  • Kötü Huylu Solid Lezyon: Kötü huylu solid lezyon, iyi huylu solid lezyona nazaran daha hızlı bir büyüme eğilimine sahiptir. Bu da lezyonun diğer dokulara daha kolay bir şekilde yayılmasına ve kişinin sağlığının tehlikeye girmesine neden olur. Bu lezyonların hızlı bir şekilde büyümesi ve yayılması ise tedavi sürecini olumsuz yönde etkiler. Bu lezyonların atipik hücre içermesi ise kişinin meme kanserine yakalanma riskinin daha fazla olduğunu ifade eder. 

İyi Huylu Solid Lezyonu Belirtileri

Genelde kansere dönüşme ihtimali olmayan, hızlı büyümeyen ve yayılma özelliği göstermeyen lezyonlara iyi huylu solid lezyonu adı verilir. Bu lezyonların erken fark edilmesi ise kişinin ilerleyen yaşlarda yaşayabileceği bazı sağlık sorunlarının da erken bir evrede tespit edilmesini sağlar.

Bu nedenle düzenli olarak meme sağlığının kontrollerinin yaptırılması, iyi huylu solid lezyonlarında hangi aşamada oldukların takip edilmesi son derece önemlidir. Meme dokusunda meydana gelen lezyonların, iyi huylu olup olmadığının anlaşılmasına yardımcı olan belirtiler vardır.

Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Meme şeklinde, meme renginde ve cilt yapısında değişimler
  • Meme ucunun yer değiştirmesi, şekil değiştirmesi 
  • Meme ucundan kanlı akıntılara neden olan durumların kendini göstermesi
  • Memede şekil değişikliği ya da boyut artışı
  • Regl sonrası gerilemeyen ağrıların meydana gelmesi
  • Memede yeni fark edilen sert dokular
  • Düzensiz, sert kıvamlı ve hareketsiz lezyonların fark edilmesi

Kötü Huylu Solid Lezyonu Belirtileri

İyi huylu solid lezyonu kendini farklı semptomlar ile gösterdiği gibi kötü huylu solid lezyonlarında fark edilmesine imkan sunan belli başlı semptomlar vardır.

Bu semptomlar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Memede ve kol altında yoğun şişkinlik
  • Meme bölgesinde ve etrafında meydana gelen çukurlaşmalar
  • Meme etrafında ve meme ucunda ağrı hissinin meydana gelmesi
  • Meme ucunu içe dönmesi
  • Memeden kanlı ya da berrak akıntının gelmesi
  • Göğüsün etrafında ya da meme ucunda tanelerin oluşması
  • Meme ucunda ya da etrafında tahrişin meydana gelmesi
  • Kaşıntı ve döküntü oluşumları
  • Memede bulunan damarların normale göre daha fazla belirgin bir hale gelmesi ve damarların büyümesi
  • Memeye dokunulduğunda bir ya da iki memenin de boyutunda değişikliklerin fark edilmesi

Solid Lezyonu Tanısı Nasıl Konulur?

Solid lezyonun tanısının konulması için kişinin ilk olarak genel cerrahi bölümünün, meme cerrahisi alt dalına başvurması gerekir. Bu alanda görev alan hekimler ilk olarak kişinin şikayetlerini dinler ve ardından fiziki muayeneyi gerçekleştirir. Uzman hekimlerin bu aşamadan sonra ilk olarak başvuracakları tetkik, meme ultrasonudur.

Meme ultrasonu ile net bir kanıya varılamaz ise meme  talep edilebilir. Hastanın kırk yaşının üstünde olması durumunda ise  çekimine de başvurulabilir. Yapılan görüntülemelerin ardından hala net bir karara varılamamış ise bu kez biyopsi tekniğine başvurulur ve lezyondan parça alınır.

Solid Lezyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Solid lezyonların tedavisi çoğu zaman takibi bile gerektirmez. Ancak bu durum basit bir meme lezyonu ise geçerli olur. Karmaşık bir duruma sahip olan solid lezyonları ve içeriğinin yoğun olduğuna kanaat getirilen lezyonlar için genel olarak altı ayda bir meme ultrasonunun çekilmesine karar verilir.

Hasta, altı ayda bir olacak şekilde ilgili sağlık kuruluşuna gider ve ultrason çektirir. Ultrason sonuçları uzman hekimler tarafından kontrol edilir ve duruma göre yeni bir değerlendirme yapılabilir. Aksi bir durum olmadığı sürece hastanın altı ayda bir olarak ayarlanan periyodlar ile kontrole gelmesine karar verilir. Kansere dönüşme riski olan lezyonlar için ise farklı tedavi yöntemleri denebilir. Bunun için kemoterapi ya da radyoterapi gibi seçenekler uzman hekimler tarafından belirlenir.

Solid Lezyonu Ameliyatı

Solid lezyon ameliyatı, uzman hekimlerin son tercihi olur. Genel olarak ultrason, mamografi ve meme MR’ı ile tanının konulması sağlanır. Bazı durumlarda ise biyopsi ile bu süreç tamamlanır. Ancak biyopsi ile de lezyonun tanımlanması mümkün değil ise bu aşamada duruma göre lokal ya da genel anestezi yöntemleri ile lezyonun cerrahi olarak memeden çıkartılması tercih edilir. 

Solid Lezyonu Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Solid lezyonu tedavisi genel olarak iyi huylu lezyonlarda devreye sokulmaz. İyi huylu lezyonlar kendiliğinden ortadan kaybolabildiği gibi düzenli takip ile kontrol altında tutulmaktadır. Cerrahi operasyon gerektiren durumlarda ise hastaların en az bir, en fazla iki saat sonra evlerine gitmelerine müsaade edilir.

Ancak bu durum gerçekleştirilen operasyonun büyüklüğüne göre de değişiklik gösterecektir. Ameliyatın ardından hasatların kol ve omuz hareketlini kısıtlaması, ameliyat bölgesini zorlamaması gerekir. Aynı zamanda ağır eşyaların kaldırılmasından kaçınılması ve kişiyi zorlayacak fiziki herhangi bir eylem yapmaması da son derece önemlidir. 

Solid Lezyonu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Solid Lezyonu Tehlikeli Midir?

Solid lezyonlar genel olarak iyi huylu kitleler olarak kabul edilir. Ancak bazı durumlarda bu lezyonların kötü huylu olduğu da görülmektedir. Lezyonların tehlike arz edip etmemesi tamamen çeşitlerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Kötü huylu solid lezyonlar,  riskini arttırdığı için tehlikeli sayılmaktadır.

Solid Lezyonu Kanser Midir?

Meme dokusunda meydana gelen solid lezyonların tamamı için kanser denilmesi doğru değildir. Diğer birçok hastalıkta olduğu gibi solid lezyonda da farklı çeşitler yer alır. İyi huylu solid lezyonların yayılımı ve büyüme hızı son derece yavaştır. Bu nedenle kansere dair bir tehlike arz etmez. Ancak kötü huylu solid lezyonlar hızlı yayılır ve hızlı büyür. Bu da durumun kansere dönüşme riskini arttırır. Bu nedenle düzenli olarak meme kontrollerinin yaptırılması sağlık açısından oldukça önemlidir.

Solid Lezyonu Nasıl Temizlenir?

Solid lezyonunun temizlenmesi her durumda tercih edilen bir teknik değildir. Lezyonların türünün belirlenmesi için öncelikle görüntüleme teknikleri kullanılır. Bu aşamada sonuç elde edilmez ise biyopsi tekniği denenir.  sonucu ile de kesin bir kanıya varılmaz ise bu kez cerrahi operasyon ile solid lezyonun temizlenmesi tercih edilir. Bunun için lokal anestezi ya da genel anestezi hastaya uygulanır ve lezyonun olduğu bölge açılarak, çıkartılması sağlanır.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.