Biotin, B vitaminin 8 farklı alt türünden biridir. Vitaminlerin bir kısmı yağda çözünürken bir kısmı da suda çözünür. Tüm B vitaminleri türlerinde olduğu gibi biotin de suda çözünen bir B vitamini alt türüdür.
B vitamin türlerinin hepsi de vücutta hiçbir şekilde depolanamazlar. B vitamini içeren gıda ürünlerini tükettiğimizde; vücudumuz tükettiğimiz gıda ürünlerinden ihtiyacı kadar olan B vitamini alt türlerini alarak bağırsaklarda emilimini gerçekleştirir. Bağırsaklarda emilim işleminden sonra fazla gelen türlerini vücut depolayamaz. Fazla gelen B7 vitamini, vücudun dışına atılarak vücuttan uzaklaştırılır.
Biotin vücudumuzdaki pek çok işlevin yerine getirilmesinde oldukça etkili bir vitamin türüdür. Yağların ve karbonhidratın vücutta enerjiye dönüşmesine yardım eder. B7 vitamin seviyesinin düşük olması ve bu durumun uzun sürmesi, halinde kalıtımsal bir rahatsızlık olan “biotidinaz” hastalığı meydana gelmektedir. Vücut sağlığı için önemli olan biotin nelerde var sorusunun yanıtlarını bilmek bu açıdan önem taşır.
, suda çözülebilen 8 adet B vitamini alt türünden biridir. B7 vitamini suda çözünebilen bir vitamin olmasından dolayı vücutta fazla bulunması durumunda ter veya idrar yoluyla vücut dışına atılır. Vücutta depolanamadığından, ihtiyacınız kadar biotin vitaminini günlük olarak tükettiğimiz çeşitli besin maddelerinden ya da gıda takviyesi olarak bilinen bitkisel besin grubu ürünlerinden alabilirsiniz.
Biotin vitamininin, günlük olarak yeterli miktarda alınması önemlidir. Fazla ya da az alınan biotin vücutta belli reaksiyonların ve belirtilerin oluşmasına neden olabilir. Bundan dolayı, günlük alacağınız biotin miktarı konusunda tereddütünüz varsa, uzman bir hekime danışmanız önemlidir. Böylece günlük almanız gereken biotin miktarını ayarlayabilirsiniz.
İnsan vücudunun sağlıklı olması için tüketilen besin maddelerinden veya bitkisel besin destek ürünlerinden alınması gereken biotin vitamini vardır. Doğada çok sayıda gıda maddesinde biotin bulunmaktadır. Bundan dolayı eksikliği nadir görülen bir durumdur. Ancak bazı kişilerde; biotin metabolizmasının bozulması, sağlık sorunlarının olması ve yeterli miktarda alınamayan B7 vitamini nedeniyle biotin eksikliği ile karşılaşılabilir.
Biotin nelerde var sorusuna yanıt olarak, günlük olarak tükettiğimiz çok sayıda gıda maddesini sayabiliriz. Biotin açısından zengin olan gıda maddeleri şu şekilde sıralanabilir:
Yumurta
Biotin açısından oldukça zengindir. Özellikle yumurta sarısında yoğun miktarda biotin bulunur. Bu gıda maddesini tüketerek, vücudun ihtiyacı olan B7 vitamini kolayca vücuda alınmış olur.
Patates
, içeriğindeki biotin vitamini açısından oldukça zengin bir besin maddesidir. Patates özellikle tam pişirilmeden tüketilmelidir. Fazla pişen patates içerisindeki biotin miktarını kaybeder.
Kuru baklagiller
Biotin nelerde var, sorusu için ayrıca kuru fasulye, nohut gibi kuru baklagil türlerini işaret etmek mümkündür. Düzenli bir şekilde kuru baklagil ürünleri tüketerek vücut için gerekli olan biotin vücuda alınabilir.
Süt ve süt ürünleri
Süt ürünleri biotin açısından zengin gıda maddeleridir. Yoğurt, ayran, , peynir çeşitleri sıklıkla tüketilmelidir.
Yeşillikler
Özellikle roka, marul, maydanoz, dereotu gibi yeşillik türleri hem sağlık açısından önemlidir hem de içerdiği biotin vitamini yönünden zengindir.
Kuruyemiş çeşitleri
Kuru yemişler, içerdiği vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. Pek çok kuru yemiş türü antioksidan özellik de gösterir. , fındık, fıstık, badem, ceviz günlük olarak tüketilmesi gereken kuruyemiş türleridir.
Kırmızı ve beyaz et çeşitleri
Kırmızı ve beyaz et çeşitleri B7 vitamini içeren gıda grubu arasında yer alır. Özellikle sakatat türleri bitoin kaynağıdır. Bu tür gıda maddelerini tüketerek günlük ihtiyacınız olan miktarı karşılayabilirsiniz.
Sağlıklı bir vücut yapısına sahip olarak günlük yaşamımıza devam ederken vücudumuzun ihtiyacı olan mineral ve vitaminleri yeteri kadar vücudunuza almanız gerekir. Biotin içeren ürünler doğada çoğu gıda maddesinde bulunur. Biotin eksikliği oluştuğunda, beslenme alışkanlıkları değiştirilerek, diyet listelerine B7 vitamini açısından zengin gıda maddeleri eklenerek bu sorun ortadan kaldırılır.
Biotin (B7 vitamini) eksikliği belirtileri şunlardır:
Bazı vitamin türlerinin ihtiyaçtan daha az alınması ya da vücutta yeterli miktarlarda bulunmamasından dolayı karşılaşılan vitamin eksikliğinde vücudun verdiği reaksiyonlar kişiden kişiye değişir. Meydana gelen vitamin eksikliği nedeniyle vücut fonksiyonları yeterli düzeyde çalışamaz ve problemler ortaya çıkmaya başlar. Biotin eksikliğinde de vücut birtakım reaksiyonlar gösterir.
Biotin veya B7 vitamininin vücutta yeterli düzeyde bulunmamasından kaynaklı ortaya çıkabilecek rahatsızlıkları şu şekilde sıralamak mümkündür:
Biotin özellikle şampuan ve saç bakım ürünlerinin içeriklerinde bulunur. Saçların sağlıklı bir şekilde uzamasına katkı sağlar. Biotin; saçların dökülmesine engel olur, dökülen saçların yeniden çıkmasına yardım eder ve çevresel faktörlere karşı saçı korur. Günlük gerekli olan biotin vitaminini vücudunuza alarak saç sağlığınızı koruyabilirsiniz.
ve emziren kadınlarda günlük biotin ihtiyacında artış görülebilir. Yetişkin bireyler için günlük 30 mikrogram biotin alımı yeterlidir. Emzirme döneminde olan kadınlar için ise günlük olarak 35 mikrogram biotin almak uzmanlarca önerilmektedir. Fazla ya da az alınan biotin vücutta bazı belirtiler ortaya çıkarabilir. Bundan dolayı günlük alınması gereken biotin vitamin miktarına dikkat etmek gerekir. Günlük biotin miktarını ayarlama konusunda tereddütünüz oluşursa, uzman bir doktordan yardım almanız önemlidir.
B7 vitamini suda çözünen bir vitamin olması nedeniyle fazla olan kısmı ter ve idrar yoluyla atılma özelliğine sahiptir. Bundan dolayı vücutta fazla bulunan biotin sağlığa zarar verecek boyutta değildir. Biotinin fazla alınması durumunda meydana gelebilecek biotin fazlalığı belirtileri; karın bölgesinde kramp ve ağrılar, uykusuzluk halinin ortaya çıkması, su içme isteğinde artış, normalden fazla idrara çıkma gibi belirtilerin olması vücutta B7 vitaminin fazla bulunduğunu gösterebilir.
Vitaminler, vücut fonksiyonlarını gerçekleştirebilmek için destekleyici etkiye sahiptir. Fakat fazla alınan vitamin miktarları bazı yan etkilere neden olabilir. Bundan dolayı biotin vitamininin faydalarından yararlanırken, uzman bir hekime danışarak sizin için uygun biotin miktarı konusunda bilgi alabilirsiniz.
Biotin içerisinde bulunan bileşikler sayesinde cildin nemlenmesini sağlar. Ayrıca cilde parlaklık vererek pürüzsüz bir cilt yapısının oluşmasında önemlidir. Cilt sağlığını korumak için günlük alınması gereken biotin vitamini miktarını almanız önemlidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.