Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

🥬 B9 Vitamini Nedir? B9 Vitamini Nelerde Var?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



B9 vitamini, vücut fonksiyonlarının sağlıklı işlemesi için gerekli olan bir vitamin türüdür. B vitaminlerinin tamamında olduğu gibi B9 vitamini de suda çözünür. Bu nedenle vücutta depolanmayan bir vitamindir. Ayrıca B9 vitamini vücut içerisinde de üretilemez. Bundan dolayı gerekli miktarda doğal besinlerden alınması gerekir. B9 vitamini nelerde var, sorusu için doğal besin maddelerinin çoğunda bulunur demek mümkün. 

9 vitamini içeren besin maddelerinden ve bitkisel destek ürün gruplarından vücuda alınır. Vücut için fazla olan B9 vitamin miktarı vücut dışına atılır. B9 vitamini içeren , folatın sentetik bir türüdür. Folik asitin, özellikle hamilelik süresince anne adaylarında kullanımı oldukça önemlidir. Bebeklerin beyin gelişimi için mutlaka anne adaylarının aksatmadan folik asit kullanmaları gerekir.

B9 Vitamini Nedir?

B9 vitamini ya da folat vücutta üretilmez. Besinlerden ve ihtiyaç olması halinde gıda takviyesi olarak üretilen vitamin takviyelerinden alınır. B9 vitamini pek çok besin maddesinin içeriğinde bulunur. Bu besin maddeleri tüketilerek gerekli olan B9 vitamini vücuda alınır. 

Vücutta yeteri kadar bulunmayan B9 vitamini nedeniyle B9 vitamin eksikliği oluşur. B9 vitamin eksikliği vücut sisteminin işleyişini bozarak bazı sağlık problemlerinin oluşmasına neden olabilir.

B9 vitaminin eksik olması nedeniyle ortaya çıkabilecek sağlık sorunları şu şekilde sıralanabilir:

  • : B9 vitamin eksikliğine bağlı olarak kırmızı kan hücrelerinin işleyişinde ortaya çıkacak problemler insan vücudunda kansızlığa yol açabilir. 
  • ebeklerde gelişimsel problemlerin oluşması: B9 vitamini içeren folik asit hamilelik sürecinde özellikle anne adaylarının aksatmadan kullanmaları gerek bir vitamindir.  döneminde oluşan B9 vitamin eksikliği bebeklere etki ederek doğuma bağlı anomalilere neden olabilir. Anne karnındaki bebeklerin beyin ve omurilik gelişim sürecinde hamile kadınlar tarafından kullanılan folik asit, ortaya çıkabilecek doğumsal anormallikleri engeller. 
  • Bağışıklık sistemine bağlı olarak sorunların oluşması: B9 vitamini bağışıklık sisteminin normal çalışmasına etki ederek bağışıklık sistemi üzerinden vücuda gelebilecek tehlikeleri önlemeye yardımcı olur. Oluşacak B9 vitamin eksikliği bağışıklık sistemini zayıflatarak vücutta enfeksiyon oluşmasına neden olabilir.
  • Zihinsel sağlık sorunları oluşur: B9 vitamini beyin gelişimi ve fonksiyonları üzerinde etkilidir. B9 vitamin eksikliği, bilinç bulanıklığı, şuur kaybı, depresyon gibi zihinsel problemlerin oluşmasına neden olabilir.
  • Cilt yüzeyinde ve saç bölgesinde problemler oluşur: Cilt ve saçı koruyan B9 vitamini, yeterli miktarda alınmadığında cilt yüzeyinde ve saç köklerinde problemler oluşturur. Bu nedenle B9 vitamin eksikliği belirtilerinin ortaya çıktığını fark ettiğinizde, zaman kaybetmeden ilgili uzman doktora muayene olarak B9 vitamin eksikliğini tedavi ettirmeniz gerekir. 

B9 Vitamini Nelerde Var?

B9 vitamini çok sayıda doğal besinde bulunur. B9 vitamini nelerde var, sorusunun yanıtları için aşağıdaki besinleri işaret etmek mümkündür. 

Kuru Baklagiller

B9 vitamini açısından kuru baklagil türleri oldukça zengindir. Kuru fasulye, barbunya, nohut, kırmızı ve yeşil mercimek, bezelye B9 içeriği bakımından vücut için oldukça faydalıdır. 

Yeşil Yapraklı Besinler

Yeşil yapraklı sebzeler yüksek oranda içerir. Roka, maydanoz, taze soğan, taze fasulye, dereotu, lahana, pancar, marul, nane, brokoli, Brüksel lahanası, , ıspanak gibi yeşil yapraklı olan sebzeler B9 vitamini bakımından oldukça zengindir. 

Yumurta

Yumurta da oldukça zengin bir B9 vitamini kaynağıdır. 

Meyve Çeşitleri

Muz, limon, mandalina, greyfurt, portakal, kivi, , papaya türü meyveler içerdiği zengin B9 ve folik asit sayesinde vücudun ihtiyacı olan vitamini karşılar. Özellikle muz, içerdiği çok sayıda vitamin ve mineralin yanı sıra B9 vitamin içeriği olarak folik asit açısından da zengindir.

Kuruyemiş Çeşitleri

B9 vitamini nelerde var sorusunun bir diğer yanıtını da kuruyemişler oluşturur. Fındık, kaju, badem, ceviz, kabak çekirdeği gibi kabuklu kuruyemiş ürünleri B9 vitamini bakımından zengin besinlerdir.

Et Çeşitleri

Kırmızı ve beyaz et ve sakatat çeşitlerinde bol miktarda bulunur. B9 vitamini için özellikle karaciğer tüketebilirsiniz.

Bu tür besinler içerdiği yüksek B9 vitamini ile vücudun ihtiyacı olan vitamini doğal yollarla karşılamaktadır. Yeterli miktarda B9 vitamini alınmadığında vücut çeşitli şekillerde reaksiyon gösterebilir.

Bunun önün geçebilmek için B9 vitaminini öncelikle besinlerden almak gerekir. Besinlerden alınan B9 vitamini yeterli miktarda vücuda alınamazsa  ya da bitkisel besin destek ürünleri tüketilerek vücudun B9 vitamin ihtiyacı giderilmiş olur.

B9 Vitamini Neden Önemli?

B9 vitamini vücuda yeterli seviyede alınmazsa bazı hastalıklar ve belirtiler ortaya çıkarak sağlık problemlerine neden olabilir. Ayrıca B9 vitamini vücudun birçok fonksiyonun normal işleyişine etki ederek vücut sistemlerinin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. 

B9 vitamin eksikliği özellikle kötü hayat tarzına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Sağlıksız ve dengesiz beslenme, aşırı sigara ve alkol tüketimi, kullanılan bazı ilaç gruplarının aşırı alımı ya da sindirim sistemine bağlı sorunlardan kaynaklanan nedenler B9 vitamin eksikliğine neden olabilir. 

B9 vitamininin genel olarak faydalarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • DNA ve RNA yapımında görev alır
  • Özellikle hamilelik sürecinde anne adaylarının kullandığı B9 vitamini içeren folik asit, bebeğin beyin ve omurilik gelişiminin sağlıklı olmasını sağlar
  • Kanserli hücre oluşma riskini azaltır
  •  ve damar sağlığına iyi gelir.

B9 vitamini açısından zengin yeşil yapraklı sebzeleri, kuru baklagiller ve tahıl ürünlerini tüketmek, ihtiyaç halinde gıda takviyesi olarak vücuda almak B9 vitamini seviyesini korumak adına önemlidir. B9 vitamini eksikliğini hissettiğinizde ya da eksikliğinin belirtileri ortaya çıktığında uzman bir doktora muayene olmanız ilerleyen süreçlerde daha ciddi sağlık problemleri oluşmasını engeller.

Günlük yaşamsal ve sosyal aktivitelerin yerine getirerek sağlık bir vücut sistemine sahip olmak için yeterli miktarda B9 vitaminine ihtiyaç vardır. İhtiyaç olan B9 vitaminini öncelikli olarak doğal yollarla gıda maddelerinden alınmalıdır. İhtiyaç olması halinde B9 vitamini bitkisel besin destek ürünlerinden de alınabilir.

Günlük olarak alınması gereken B9 vitamin miktarı şu şekildedir:

  • 6 ile 11 ay arası bebeklerde günlük B9 vitamin ihtiyacı 80 mikrogram
  • 1 ile 4 yaş arası çocuklarda günlük B9 vitamin ihtiyacı 150 mikrogram
  • 4 ile 17 yaş arası çocuk ve genç bireylerde günlük B9 vitamin ihtiyacı mikrogram
  • 18 ve yaş üstü yetişkinlerde günlük B9 vitamin ihtiyacı mikrogram
  • Emziren kadınlarda günlük B9 vitamin ihtiyacı mikrogram
  • Hamile kadınlarda ise günlük olarak kullanılacak B9 vitamin ihtiyacı 600 mikrogram olacak şekilde alınmalıdır.

B9 Vitamini Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

B9 Vitamin Eksikliğinde Belirtiler Nelerdir?

B9 vitamin eksikliğine bağlı olarak vücutta bazı reaksiyonlar ve belirtiler oluşabilir. B9 vitamin eksikliğinde genellikle; yorgunluk veya sinirlilik, ishal, pürüzsüz ve yumuşak bir dil, yetersiz büyüme gibi belirtiler oluşabilir. Siz de B9 vitamini eksikliği belirtileri yaşıyorsanız en kısa sürede uzman bir doktora muayene olmanız sağlığınızı korumanız adına önemlidir.

B9 Vitamini Olan Folik Asitin Fazla Tüketilmesi Zararlı mıdır?

Folik asit fazla tüketildiğinde vücutta bazı reaksiyonlar ve belirtiler oluşturabilir. Fazla miktarda vücuda alınan folik asit; astım, , kolorektal kanser gibi rahatsızlıkların oluşma riskini artırabilir. Ayrıca fazla tüketilen folik asit karaciğerde birikerek karaciğer fonksiyonlarının normal çalışmasında sorunlar oluşturabilir. Bundan dolayı günlük alınması gereken folik asit miktarına dikkat edilmelidir. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.