Form devre dışı bırakıldı
Böbrekte solid lezyonu oluşumu gösteren lezyonların içeriği yoğun doku şeklinde gözlemlenir. Böbrek, vücut içerisinde hayati öneme sahip bir organıdır. Kan basıncının düzenlenmesinde, vücut içi hormon salgılanmasında, vücuttaki atık maddelerin vücut dışına atılmasında ve vücut asit–baz dengesinin sağlanması gibi pek çok fonksiyonların yerine getirilmesinde işlev görür.
Böbrekte solid lezyon ortaya çıkardığı etkilere, oluştuğu bölgeye, boyutuna, çevre dokulara yayılım gösterip göstermediğine, hastada ortaya çıkan etkinin şiddetine göre iyi huylu ve kötü huylu lezyonlar oluşabilir. İyi huylu lezyonlar kolaylıkla tedavi edilebilirken kötü huylu böbrekte solid lezyonlar tehlikeli olabilir.
Böbrekte oluşan solid lezyonlar iyi huylu ve kötü huylu olarak iki şekilde görülebilir:
İyi huylu olarak ortaya çıkan solid lezyonlar böbreklerde oldukça sık rastlanan ve genel itibariyle tehlike oluşturmayan lezyonlardır. Böbrekte oluşan bu lezyonlar hastada fazla bir etki yapmayarak günlük yaşam kalitesinde olumsuzluklar oluşturmazlar.
Her ne kadar iyi huylu solid lezyonlar, böbrekte tehlike oluşturmasa da böbrek üzerinde yaptığı baskılar sonucu ortaya istenmeyen sonuçlar çıkabilir. Bundan dolayı böbrekte iyi huylu solid lezyonların temizlenmesi gerekir. Böbrekte oluşan iyi huylu solid lezyonlar çoğunlukla hiçbir belirti göstermez. Ancak diğer organlarda çıkan rahatsızlık belirtileri böbrekteki lezyondan kaynaklanabilir.
Böbrekte oluşan iyi huylu solid lezyonun genel belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Kötü huylu olan lezyonların, vücut için yaşamsal risk oluşturma ihtimalleri daha fazladır. Eğer böbrekte kötü huylu solid lezyonlar oluşursa zamanla lezyonun hacmi büyüyerek hem böbreğe hem de çevre dokulara zarar verebilir.
Vücut içerisinde oluşan kötü huylu böbrek lezyonları bazen fark edilmeyebilir. Çünkü lezyon oluşmayan böbrek işlevi yerine getirmeye devam eder. Bu durum, sanki iki böbrekte de olumsuz bir durum yokmuş algısı oluşturur. Kötü huylu solid lezyonun bulunduğu böbrek, diğer böbreğe ve çevre organlara zarar verebilir. Böylesi durumlarda lezyon oluşan böbreğin vücuttan alınması gerekebilir.
Kötü huylu olarak böbrekte solid lezyon belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Zamanında teşhis edilmeyerek tedavi aşamasına geçilmeyen durumlarda kanserli hücre oluşma tehlikesi oldukça yüksektir. Bundan dolayı bu tür belirtileri fark ettiğinizde endişeye kapılmadan uzman bir doktora muayene olarak tedavinizi olmanız sağlığınızı korumak adına hayati önem taşır.
Böbrekte solid lezyonun tanısını koymak için uzman hekim öncelikle lezyonun hastada oluşturduğu belirtileri inceleyerek, hastanın genel sağlık durumu hakkında bilgi alır. Cerrahi olmayan bu tedaviden sonra ilave olarak kan tahlili, idrar tahlili, böbrek testi gibi birtakım test ve tahliller yapılar. Yapılan testler neticesinde oluşan lezyonun şiddeti ve etki alanı belirlenir. Tanısı konmuş olan lezyonun özelliklerine göre tedavi aşamasına geçilerek tedavinin planlaması yapılır.
Tanısı konan lezyonun iyi huylu ya da kötü huylu olmasına bağlı olarak tedavisi de farklı olmaktadır. Böbrekte iyi huylu solid lezyon oluşmuş ise; ilaç tedavisi ve lezyonun gelişiminin takip edilmesi suretiyle lezyon büyümeden kontrol altına alınmaya çalışılır.
Solid lezyonun takibi sürecinde lezyonda büyüme varsa ya da oluşan lezyon kötü huylu ise cerrahi müdahale ile lezyon alınır. Kötü huylu lezyonlar alınsa bile tekrardan oluşma ihtimali vardır. Bundan dolayı tedavisi yapılan lezyon sürekli takibi yapılarak kontrol altında tutulmalıdır.
İstenmeyen bazı komplikasyonlar sonucu lezyon kontrol altına alınamadığı durumlarda böbrekteki lezyonun diğer böbreğe ve çevre organlara yayılma riski oluşabilir. Bu tehlikenin önüne geçebilmek için kimi durumlarda lezyonlu böbreğin alınması gerekebilir.
Böbrekte oluşan solid lezyonun ameliyatı genelde kapalı ameliyat şeklinde yapılır. Laparoskopi yöntemiyle yapılan ameliyatla lezyon oluşan doku kitlesi çıkarılmaktadır. Oluşan solid lezyonun boyutu ve şiddetinin etkisine göre gerek duyulması halinde lezyon oluşan böbreğin tamamı da çıkarılabilir. Böylece oluşan lezyonun diğer böbreğe ve çevre dokulara yayılma riski ortadan kaldırılır. Oluşan lezyonun boyutuna göre böbrek ameliyatının süresi de değişebilmektedir.
Böbreklerde oluşacak bir rahatsızlık vücudun genelini etkileyerek hastanın genel yaşam kalitesini etkiler. oluşmasından sonra yapılan tedavinin türüne göre de iyileşme süreci farklılık gösterir. İyi huylu solid lezyonların tedavisinden sonra iyileşme süreci ilaç kullanımı, düzenli kontrol ve lezyonun gelişimi takip edilmesiyle iyileşme süreci tamamlanır.
Kötü huylu solid lezyonların tedavi aşamasından sonraki süreç ise daha uzun ve zorlu olmaktadır. Bunun için hastalar günlük yaşantısında tedbirli olmalı ve bazı hususlara dikkat etmelidir.
Böbrek lezyonu tedavisi sonrası iyileşme sürecinde dikkat edilecek hususlar şu şekilde sıralanabilir:
Böbrekte oluşan solid lezyonlar çoğunlukla böbrek yapısının normal fonksiyonları etkileyebileceğinden özellikle incelenmesi gerekir. Böbrekte solid lezyonlarının tehlike oluşturup oluşturmadığı lezyonun türüne, şiddetine, boyutuna ve hastada oluşturduğu etkiye bağlı olarak değişir. Bundan dolayı böbrekte oluşan herhangi bir solid lezyonda tedavi titizlikle yapılmalıdır.
Böbrekte solid lezyonları genel itibariyle oluşturmaz. İyi huylu solid lezyonların diğer dokulara zarar vererek kanserli hücre oluşturması mümkün değildir. Ancak kötü huylu böbrekte solid lezyonlar az da olsa kansere dönüşebilir.
Sigara kullanımı böbrek kanseri riskini artırmaktadır. Sigara kullanım süresinin artmasına bağlı olarak böbrek kanseri oluşma riski de artar. Ayrıca obeziteye bağlı faktörler, kızartma türü yiyeceklerin aşırı tüketimi, yüksek kalorili yiyecekler de kanser oluşturma riskini artırabilir.
Böbrekte solid lezyonunun temizlenme aşamaları lezyonun hastada ortaya çıkardığı etkiye göre değişebilir. İyi huylu böbrekte solid lezyonlar ilaç tedavisi ile temizlenir. Ayrıca lezyonun takibi ve kontrolü doktor tarafından düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Kötü huylu böbrekte solid lezyonu ya da büyüyerek tehlike oluşturabilecek böbrek lezyonlarının temizlenmesi için farklı cerrahi müdahaleler gerekebilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.