Kurkumin nelerde var sorusunun yanıtı zerdecali işaret eder. Zerdeçalda bulunan çok sayıda bileşiklerden biridir.
Bu bileşiklerin en aktif bileşeni curcumindir. Zerdeçala sarı rengini verir. Kurkumin, polifenoller adı verilen 8.000'den fazla bileşiğin bulunduğu bir sınıfa aittir.
Polifenolleri bitki içerikli besinlerde bulunur.
Geleneksel Hint Ayurveda tıbbında, uzun zamandır cilt rahatsızlıkları, alerjiler ve eklem ağrıları gibi sağlık sorunlarının tedavisinde kurkumin kullanılır.
Kurkumin; kalp hastalığı ve diyabet gibi ciddi sağlık sorunlarına yakalanma riskinizi azaltabilecek diğer antioksidanlar açısından da zengindir.
Kurkumin, zerdeçalda bulunan ve zerdeçala sarı rengini veren doğal bir .
Kurkumin bir takviye olarak kullanılır ve artrit, şişlik, iltihaplanma ve daha pek çok rahatsızlığa faydalı olur. Zerdeçalın, vücut sağlığı için gerekli olan faydalarını kurkumin sağlar.
Yapılan araştırmalar, kullanılan ürünün içerisindeki curcumin maddesinin miktarı ne kadar fazlaysa, kurkumin içerikli ürünün o kadar etkili olacağını ileri sürmektedir.
Kurkumin, zerdeçalin en aktif bileşeni olarak; iyileştirme, alzheimer ve kanseri önleme potansiyeli gibi bilimsel olarak kanıtlanmış sağlığa birçok faydası vardır. Güçlü bir anti-inflamatuar ve antioksidandır.
Ayrıca ve artrit semptomlarının iyileşmesine de yardımcı olur.
Vücutta kurkumin veya zerdeçal kendi başına çok iyi emilim göstermez.
Zerdeçal veya kurkumin takviyelerine piperin (karabiberdeki bir bileşik) eklemek, emilimi sağlar ve kurkumin etkilerini daha da artırabilir.
yrıca kurkumin yağda çözünür ve sağlıklı bir yağ veya yemekle alındığında en iyi şekilde emilim gösterir.
Kurkumin nelerde var, sorusu için zeldeçali, gıda takviyelerini ve kozmetik ürünlerini işaret edebiliriz;
Curcumin doğal olarak sadece zerdeçal bitkisinin köklerinde bulunur, bitkinin bileşenlerinden biridir. sosu olarak, çorba veya çay olarak tüketilebilir. Ayrıca zerdeçal çayı veya altın süt (zerdeçal ile ılık süt karışımı) olarak da tüketilebilir.
Kurkumin, diğer bitkisel içeriklerle birlikte, kapsül formundaki gıda takviyelerinde de bulunur. Kurkumin takviyesi bazı ilaçlarla etkileşime girerek yan etkiler oluşturabilir. Herhangi bir gıda takviyesi kullanmaya karar vermeden önce uzman bir sağlık personelinden yardım almanız önemlidir.
Kurkumin nelerde var sorusunun bir diğer yanıtını da bakım ürünleri oluşturur. Kremlere, jellere, cilt maskelerine ve şampuanların içerisine kurkumin eklenebilir. Bu şekilde kullanılan kurkumin cilt ve saç sağlığına oldukça faydalı olmaktadır.
Kurkumin içeriğinde bulunan çok sayıda aktif bileşen sayesinde hem sağlık açısından hem de daha önce oluşan hastalıkların tedavisinde ve önlenmesinde oldukça faydalı bir bitkidir. Kurkumin bitkisinin sağlığa faydalarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
Kurkumin doğal bir anti-inflamatuar bileşiktir:
Kurkumin, vücutta oluşan iltihaplanmalara karşı oldukça faydalı olan biyoaktif içerikli bir maddedir. Kronik olarak oluşan enfeksiyonla mücadeleye yardımcı olarak bağışıklık sistemi üzerinde etkilidir.
Kurkumin, vücudun antioksidan kapasitesini artırır:
Hücrelerde oluşan oksidatif hasar yaşlanma ve birçok hastalığın nedenlerinden biridir. Serbest radikalleri, eşleşmemiş elektronlara sahip oldukça reaktif molekülleri içerir.
Bu tür etkiler karşısında curcumin, kimyasal yapısı nedeniyle serbest radikalleri etkisiz hale getirebilen güçlü bir antioksidandır.
Kurkumin beyin kaynaklı nörotrofik faktörü artırabilir: Yetişkinlikte bile beyin nöronları yeni bağlantılar kurma yeteneğine sahiptir ve beynin belirli bölgelerinde çoğalarak sayıları artabilir.
Bu sürecin ana itici güçlerinden biri, hafıza ve öğrenmede rol oynayan beyinden türetilmiş nörotrofik faktördür (BDNF).
Beyinden türetilmiş nörotrofik faktör, beynin yeme, içme ve vücut ağırlığından sorumlu bölgelerinde bulunur.
Depresyon ve alzheimer hastalığı da dahil olmak üzere birçok yaygın beyin bozukluğu, azalan BDNF proteini seviyeleriyle ilişkilendirilmiştir.
Bundan dolayı curcuminin içeriğindeki güçlü bileşikler sayesinde beyindeki BDNF düzeylerini artırır.
Böylece birçok beyin hastalığını ve yaşa bağlı beyin fonksiyonlarındaki azalmaları geciktirir.
Kurkumin kalp hastalığı riskini azaltabilir: Kalp hastalığı dünyada bir numaralı ölüm nedenidir.
Kurkuminin kalp hastalığı sürecinde ortaya çıkan reaksiyon ve semptomlara karşı kalbi korur. Özellikle endotelyumun veya kan damarlarınızın astarının işlevini iyileştirmeye yardımcı olur.
Endotel disfonksiyonu kalp hastalığının önemli bir nedenidir. Endotelin; , kan pıhtılaşmasını ve diğer çeşitli faktörleri düzenleyemediğinde kalp hastalıkları ortaya çıkmaktadır. Ayrıca kurkumin, kalp hastalığında rol oynayabilecek iltihaplanma ve oksidasyonu azaltmaya yardımcı olur.
Kurkumin kanseri önlemeye yardımcı olabilir: Yapılan bilimsel araştırmalarda, curcuminin, kanser tedavisinde faydalı bir bitki olduğu kanıtlanmıştır.
Kanserin büyümesi ve gelişimini engellemeye yardımcı olur. Vücutta oluşacak kanser hücreli dokuları yavaşlatmakta faydalıdır.
Kurkumin Alzheimer hastalığının tedavisinde faydalı olabilir: Alzheimer hastalığı demansın en yaygın şeklidir. hastalığında inflamasyon ve oksidatif hasar rol alır. Kurkumin maddesi hem inflamasyon hem de oksidatif hasara karşı oldukça faydaldır.
yrıca kurkumin, hastalığın neden olduğu amiloid plakları adı verilen protein düğümlerinin oluşumunu temizlemeye yardımcı olur. Böylece Alzheimer hastalığa bağlı etkileri en az indirmeye çalışır.
Kurkumin artrit hastalarına iyi gelir: Çoğu eklemlerde iltihaplanmayı içeren birkaç farklı artrit türü vardır.
Osteoartritli kişiler üzerinde yapılan bir çalışmada, curcuminin ağrıyı hafifletmede etkili olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Kurkuminin depresyona karşı faydaları vardır: Kurkumin duygu durum bozukluklarının tedavisinde etkilidir.
Beyin üzerindeki olumlu etkileri arasında beyin nörotransmitterleri, serotonin ve dopaminin arttırılması, inflamasyonun azaltılması ve beyin plastisitesinin teşvik edilmesi yer alır.
Etkili antidepresan özellikleri vardır. Kurkumin takviyesi kullanarak oluşacak depresyon belirtileri en aza indirilebilir.
Zerdeçalın ana bileşenlerinden olan curcumin sağlığa olan çeşitli faydaları göz önüne alındığında her gün alınabilir. Ancak günlük alım miktarına dikkat etmeniz gerekir. Günlük olarak en fazla 12 grama kadar curcumin ve zerdeçal içerikli ürünler tüketilebilir. Eğer günlük kullanım miktarını aşarsanız ishal, kabızlık, mide bulantısı ve kusma gibi yan etkiler yaşayabilirsiniz. Bundan dolayı günlük curcumin doz miktarını ayarlamak için uzman bir sağlık personeline danışmanız önemlidir.
Curcumin kullanırken bazı grupta yer alan kişilerin özellikle dikkat etmeleri gerekir. Hamile veya emziren kadınların, safra kesesi veya böbrek sorunları olan hastaların, kanama bozuklukları, şeker hastalığı veya demir eksikliği olanlar curcumin alımını sınırlamalıdır. Bu durumlardan herhangi birine sahipseniz curcumin almadan önce doktorunuza danışmanız gerekir. Ayrıca doktorunuza curcumin aldığınız herhangi bir ilaçla etkileşime girip girmeyeceğini sorarak öğrenmeniz önemlidir.
Zerdeçalın ana bileşeni olan curcumin göbek yağını azaltmaya yardımcı olabileceği konusunda yapılan bilimsel çalışmalar vardır. Curcumin göbek yağını yakarak kilo vermenize yardımcı olur.
Yapılan araştırmalarda pek çok kanser türünün curcumin takviyelerinden etkilendiğini göstermektedir. Yapılan çalışmalar sonucunda curcumin kullanmak; kanserli hücrelerin ölümüne katkıda bulunur, anjiyogenezi azaltır (tümörlerde yeni kan damarlarının büyümesi), metastazı (kanserin yayılmasını) azaltarak vücutta yayılımının engellendiği saptanmıştır. Ayrıca curcumin kullanmak kanserin, özellikle de kolorektal kanser gibi sindirim sistemi kanserlerinin ortaya çıkmasını önleyebileceğine dair kanıtlar yapılan bilimsel çalışmalarla ortaya çıkarılmıştır.
Curcumin içerdiği antimikrobiyal etkileri ile cilt sağlığına oldukça fayda sağlar. Curcumin içerikli krem, jel ya da losyon cilde sürüldüğünde; akne, egzama, sedef hastalığı, yaşlanmaya bağlı ciltte oluşan hasarların düzeltilmesi gibi pek çok cilt sağlığına iyi gelir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.