Form devre dışı bırakıldı
Malign lezyonu, vücutta oluşan kötü huylu lezyonlara verilen isimdir. Malign lezyonu, kötü huylu lezyonlar oldukları için vücutta kanser oluşturabilirler. İnsan vücudunda eski hücreler yerine sürekli yeni hücreler üretilir.
Üretim sürecinde bazı durumlarda DNA yapısı hasar görür. Bu durumda oluşan yeni hücreler anormal bir şekilde gelişerek büyüme gösterir. Bu hücreler ölmek yerine, bağışıklık sisteminin kaldıramayacağı kadar hızlı çoğalmaya devam ederek bir lezyon oluştururlar.
Oluşan bu tür lezyonlar vücutta gösterdiği etkilere göre kötü huylu lezyon olarak ortaya çıkar. Giderek yayılım alanını genişleterek vücudun genel sağlığını bozar ve hayati tehlike oluşturur.
Malign lezyonlar kötü huylu olmalarından dolayı oluştuğu vücut bölgesinde yayılım göstererek diğer organlara ve dokulara yayılabilirler. Oluşan kötü huylu lezyonlar erken tanı ve tedavi doğrultusunda teşhisi konularak bir an önce tedavi edilmelidir.
Malign lezyonu, vücudun çeşitli yerlerinde oluşabilir. Oluştukları yerlerde farklı şekillerde ve etki şiddeti farklı olarak ortaya çıkar. Oluşan malign lezyonlarının ortaya çıktığı vücut bölgesinin yerine göre hastalarda oluşturduğu belirtiler farklılık gösterir.
Malign lezyonlar kötü huylu olduklarından dolayı kanser oluşturma ihtimali oldukça yüksektir. Bundan dolayı oluştuğu vücut bölgesiyle sınırlı kalmayarak vücut içerisinde diğer doku ve organlara da yayılarak etki alanını genişletirler.
Genel olarak vücutta ortaya çıkan malign lezyonu çeşitlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
Skuamöz hücreli karsinom, bu bölgede oluşan malign lezyonlar derinin dış yüzeyinin hemen altındaki hücrelerde, mesane, bağırsak, böbrek veya mide gibi organlarda kanser oluşturabilir.
Geçiş hücreli karsinom, epitel veya ürotelyum adı verilen dokuda gelişir. Böbreklerde, mesane ve üriner sistemlerde oluşan diğer türleri geçiş hücresindeki karsinoma bağlı kanser türleridir.
Malign lezyonlar kötü huylu lezyonlardır. Vücutta yayılım göstererek diğer doku ve organlara tesir ederler. Malign lezyon, iyi huylu olarak herhangi bir belirti göstermez. Ancak kötü huylu lezyon olarak gerekli tedavi işlemleri tamamlandığında vücuttaki kanserli hücre dokusu temizlenebilir. Böylece iyi huylu lezyona dönüşebilir.
Malign lezyonlar kötü huylu olarak oluşurlar. Farklı vücut bölgelerinde oluşan lezyonlar oldukları için ortaya çıkardığı belirtiler de farklılık gösterebilir.
Genel olarak malign lezyon vakalarında görülen belirtileri şu şekilde sıralamak mümkündür:
Vücut genelinde yeni ve alışılmadık bir şişlik ya da kitle fark ettiğinizde en kısa sürede bir doktora muayene olmanız gereklidir. Bazen malign lezyon vücutta oluştuğunda bu durum fark edilmeyebilir. Rutin bir tarama ya da kontrol tedavisi sırasında başka bir rahatsızlık için yapılan bir test veya tahlil sonucunda malign lezyon oluştuğu tespit edilebilir.
Ortaya çıkan belirtilere göre öncelikle hastanın genel sağlık durumu doktor tarafından öğrenilir. Daha sonra fiziksel muayene yapılır. Fiziksel muayeneye ilave olarak, doğru tanıyı koymak adına bazı test ve tahliller istenebilir. Ultrason, manyetik rezonans (MR), , kan tahlili, idrar tahlili, biyopsi gibi test ve görüntüleme taramaları istenebilir.
, kanser tanısı koymak adına oldukça önemli bir tekniktir. Lezyon oluşan bölgeden bir doku örneğinin çıkarılmasını içerir. Lezyonun yeri, iğne biyopsisine mi yoksa kolonoskopi veya ameliyat gibi başka bir yönteme mi ihtiyacınız olduğunu belirleyecektir. Biyopsi işlemi sonrası gelecek raporunda alınan doku örneğinin iyi huylu, kanser öncesi veya kötü huylu olup olmadığı belirlenir. Yapılan değerlendirme sonucunda tedavi aşamaları planlanır.
Malign lezyon oluştuğundan hangi vücut bölgesinde oluştuğuna, yayılım alanına, hastadaki belirtilerin etkisine, lezyonun nedenine bakılarak farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Malign lezyonlar çoğunlukla cerrahi müdahale ile tedavi edilirler.
Cerrahi müdahaleye ilave olarak kötü huylu lezyonların tedavisinde cerrahi müdahale sonrası radyoterapi, , lazer tedavisi, hormon tedavisi gibi ilave tedavi yöntemleri ile kanserli dokular temizlenir.
Malign lezyon tanısı konulduktan sonra, tedavi aşamalarını titizlikle takip ederek gerekli ilaç tedavilerini aksatmadan almak gereklidir. Kanser oluşan lezyonların ameliyatı vücudun hangi bölgesinde meydana geldiğine bağlı olarak değişebilir. Malign lezyonlarda, kanserli dokuların oluştuğu organın bir kısmı, bir lobu ya da tamamı cerrahi müdahale ile vücut dışına çıkarılır. Ayrıca ameliyat sonrası ilave tedavilerde yapılabilir. Böylece kanserli lezyonlar vücuttan tamamen temizlenmeye çalışır.
Çeşitli malign lezyon vakalarında cerrahi ameliyat sonrası iyileşme sürecinde istirahat ve dinlenme çok önemlidir. Doktorun reçete ettiği ilaçları aksatmadan kullanmak gerekir. Takip ve kontrol tedavileri titizlikle yapılmalıdır. Dengeli ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir.
Kötü yaşam tarzına bağlı alışkanlıklara son vermek vücut sağlığı için gereklidir. Yürüme egzersizleri genel vücut sağlığına iyi gelir. Ayrıca, kendinizi toparlayana kadar ağır kaldırmamak gerekir.
Malign lezyonlar kötü huylu olduklarından tehlikeli lezyonlardır. Kötü huylu lezyonlar vücudun farklı yerlerinde oluşabilir. Malign lezyonlar vücut bölgesinde yayılarak oluştukları bölgenin dışında da gelişim gösterirler. Malign lezyonlar, oluştukları vücut bölgesine göre de hayati tehlike oluşturabilirler. Bundan dolayı herhangi bir malign lezyonuna dair belirtilerin farkına vardığınızda zaman kaybetmeden tedavi sürecini başlatmanız gerekir.
Malign lezyonlar, kötü huylu olan lezyonlardır. Kötü huylu olmalarından dolayı lezyonun oluştuğu vücut bölgesi ile sınırlı kalmayarak diğer organlara ve dokulara yayılırlar. Bundan dolayı vücutta kanserli hücre oluştururlar. Malign lezyonlar, kanserli hücre oluşturdukları için oldukça hızlı ve kontrolsüz şekilde çoğalarak diğer organlara etki ederler. Malign lezyonların daha fazla vücut bölgesine yayılım göstermeden erken tanı ve tedavi ile kontrol altına alınmaları gerekir.
Malign lezyonlar kötü huylu olmalarından dolayı vücuttan temizlenmeleri için cerrahi müdahale gereklidir. Oluştukları vücut bölgesinden kanserli hücreleri almak için ameliyatla lezyon oluşan organların bir bölümü ya da tamamı çıkarılabilir. Ayrıca vücuttan cerrahi müdahale ile çıkarılan lezyonlu organların tedavisi ameliyattan sonra da devam edebilir. Kemoterapi, , lazer tedavisi ve hormon tedavisi gibi farklı tedavi yöntemleri uygulanarak kanserli bölge temizlenir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.