C vitamini, suda çözünen bir vitamin grubu olarak birçok meyve ve sebzede bulunur. Turunçgiller başta olmak üzere koyu yapraklı sebzelere kadar pek çok besinin içerisinde yer alır.
Vücudun günlük fonksiyonlarını yerine getirmesini sağlayan ve bazı hastalıklara karşı koruyucu olan bu vitamin oldukça faydalıdır. Bu nedenler içerisinde bulunduğu doğal gıda kaynaklarını yeterli miktarda düzenli olarak tüketmek gerekir. Bu noktada C vitamini nelerde var sorusunun detaylarına hakim olmak daha sağlıklı yaşam sürdürmenin de anahtarıdır.
, askorbik asit olarak da bilinen suda çözünen bir vitamin grubudur. Önemli bir antioksidan kaynağı olduğu için vücudun doku onarımı ve büyümesine yardımcı olur. Buna bağlı olarak yaraları iyileştirme etkisi vardır ve ayrıca diş, kıkırdak ve cildi onarır. Antioksidan yönüyle kanser ve kalp hastalıkları için geciktirici ve önleyici bir rolünden bahsetmek mümkündür. Bununla birlikte sağlıklı yaşlanmayı destekler ve erken yaşlanma belirtilerinden olan kırışıklık ve ince çizgileri yok etmeye çalışır.
Faydalarıyla birçok olumlu etkisi olan C vitamini vücut tarafından üretilmez ve besinlerle alınmalıdır. Birçok meyve ve sebzede zengin miktarda bulunan bu vitamini yaş, cinsiyet ve enerji ihtiyacına göre tüketmek gerekir.
Sağlıklı yetişkin kadınlar günlük alınması gereken C vitamini miktarı 75 mg olup erkekler için 90 mg’dir. Hamilelik döneminde ise anne karnındaki bebeğin ihtiyacı göz önünde bulundurularak 85 mg tüketilebilir. Emzirme sürecinde de süt üretimi söz konusu olduğu için 120 mg C vita mini alınması yeterlidir.
C vitamini vücutta depolanamadığında ve 10 mg’dan az miktarda alındığında C vitamini eksikliği yaşanır. Bu durumda kansızlık, bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlı olarak hastalanma, diş eti kanamaları ve cilt lekeleri ortaya çıkar.
Eksikliğin giderilmemesi skorbüt olarak adlandırılan rahatsızlığı meydana getirir. Skorbüt hastalığında kolay kanama, eklem ve kaslarda ağrı gibi birçok semptom görülür. Bu nedenle her bireyin yeterli miktarda besin yoluyla günlük C vitaminini karşılaması önemlidir.
C vitamini nelerde var sorusu için bazı meyve ve sebzeleri işaret edebiliriz. Yoğun olarak C vitamini bulunan besinlerde vitaminin Fakat bu vitamin metal doğrayıcılara ve ısıya karşı hassas olduğu için olabildiğince kesmemek ve pişirmemek gerekir. Böylece vitamin değerlerini koruması ve faydalarını sağlaması mümkün olur.
C vitamininin en fazla bulunduğu besinler aşağıda detaylı bir şekilde verilmiştir:
Portakal
Citrus cinsi bir ağaç olan Citrus sinensis'in meyvesi olarak tanımlanan , turunçgillerden familyasından gelir. C vitamini nelerde var sorusu söz konusu olduğunda ilk akla gelen meyvedir ve mevsiminde taze bir şekilde tüketilmelidir. Kış sezonunda yenilmesi gereken besin öğelerinden olan 100 gr portakalda yaklaşık 53,2 mg C vitamini bulunur.
Kivi
Asma ve odunsu bir bitkinin meyvesi olan , yeşil renge ve ekşi bir tada sahiptir. Çin’e özgü olan bu meyve içerdiği C vitamini bakımından pek çok ülke tarafından keşfedilmiştir. 100 gramında 92,7 mg C vitamini bulunan kivi, diğer meyvelere göre daha farklıdır. Minik siyah tohumları ve tüylü kabuğu olan bu besin tat olarak da tatlı ve ekşi lezzet notalarına sahiptir.
Çilek
İyi bir C vitamin kaynağı olan çilek, yaz meyvesi olarak pek çok kişinin damak zevkine hitap eder. İçeriğindeki fitokimyasallar maddeler ile hastalıklara karşı koruyucu olduğu için tüketilmesi önemlidir. Gülgiller familyasına ait olan çileğin tohumları meyvenin üzerinde bulunur. 100 gramında yaklaşık 58,8 mg C vitamini olduğu için günlük C vitamini ihtiyacının büyük kısmını karşılar.
Brokoli
Lahanagiller ailesine mensup olan , koyu yapraklı bir sebzedir. Genellikle haşlanarak tüketilmesi önerilen bu besin yüksek oranda C vitamini içerir. Yaklaşık 80 gramı tüketildiğinde günlük C vitaminin %84’ünü karşılar ve vücut için de birçok fayda sunar. Buna bağlı olarak birçok hastalığın önlenmesinde ve enfeksiyonların giderilmesinde brokolinin etkisinin olduğu göz ardı edilmemelidir.
Ananas
Ananasgillerden olan ananas, Güney Amerika’nın bir meyvesi olarak dünyanın pek çok yerinde yetiştirilir. İri ve etli meyve olduğu için tat ve görünüm özellikleri bakımından diğerlerine göre farklıdır. 100 gramında yaklaşık 47,8 mg C vitamini olan bu meyve antioksidan özellikleriyle vücudu birçok hastalığa karşı korur.
Limon
Citrus cinsinin bir türü olan limon, sarı kabuklu ve ekşi tada sahip bir meyvedir. 100 gramında yaklaşık 53 mg C vitamini olduğu bilindiği için sağlıklı bir besindir. Aynı zamanda folat ve potasyum bakımından da zengin olduğu için faydalıdır. Özellikle bağışıklığı güçlendirme üzerinde etkisi büyüktür.
Greyfurt
Sedef otugiller ve altıntop familyasına ait olan , narenciye meyveleri arasında yer alır. Dışı sarı ve turuncu içi ise kırmızımsı renkte olan bu meyve sulu formdadır. Yüksek miktarda C vitamini barındıran greyfurt, bir yetişkinin günlük C vitamini ihtiyacını karşılamayı mümkün kılar. Ayrıca demir, potasyum ve kalsiyum gibi zengin mineralleri de içerdiği için kan basıncını ve kandaki insülin düzeyini dengeler. Ayrıca cilt için önemli bir yapı taşı olan kolajen sentezini de destekler.
C vitamini besin alanında tüketilmesi bakımından önemli bir bileşen olup sağlıklı vücudun inşasının yapı taşlarından biridir. Vücudun iç ve dış kısmında birçok olumlu etkisi olduğu için düzenli olarak tüketilmesi gerekir.
Bu noktada C vitamininin faydaları ile neden önemli olduğunu şu şekilde ilişkilendirmek mümkündür:
C vitamini en fazla turunçgillerde bulunan bir bileşendir. Buna bağlı olarak portakal, mandalina ve limon gibi meyvelerde zengin miktarda yer alır. Aynı zamanda kavun da bu vitamini bol miktarda içerir. Orta boy bir portakalda yaklaşık 70 mg, greyfurtta ise 56 mg C vitamini bulunur.
C vitamini insan sağlığını güçlendirir ve vücut fonksiyonlarını geliştirir. Ancak gereğinden fazla tüketilmesi karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma gibi semptomları beraberinde getirir. Ayrıca C vitaminin bulunduğu meyveler genelde yüksek oranda asit içerdiğinden uzun ve aşırı tüketimi böbrek taşı oluşumuna da sebebiyet verebilir.
vitamininden maksimum verimi almak için emilimini artıran besin öğelerini tüketmek gerekir. Bu nedenle emilimi engelleyen bazı unsurlardan da kaçınmak önemlidir. Özellikle , C vitamini emilimini olumsuz etkileyebilecek bir alkaloittir. Bu nedenle kahve, çay, çikolata ve kakao gibi besinlerin C vitamini içeren gıdalarla birlikte tüketilmemesi gerekir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.