Form devre dışı bırakıldı
Akciğer rezeksiyonu, akciğerlerin tamamen ya da kısmen alınması durumuna denir. Akciğerler, insan vücudunun sağlık işlemesi için oldukça önemli organlardır. Vücut organizmasının ihtiyaç duyduğu oksijeni karşılar. Karbondioksit olarak bilinen hücresel yapıların atık maddesini vücuttan uzaklaştırır.
Akciğerler, göğüs kafesinin içinde yer alır. Göğüs kafesinin hem sağ hem sol tarafında bulunur ve lob adı verilen bölümlerden oluşur. Sol taraftaki akciğerde iki, sağ taraftaki akciğerde üç lob bulunur. Her lobun içerisinde oldukça küçük yapıda olan hava torbacıkları bulunur. Bu hava torbacıklarına alveol denir. Gaz değişim süreci, hava torbacıkları olan alveollerin içerisinde gerçekleşir.
Bu sayede karbondioksit vücut dışına atılırken, oksijen de vücut içerisine alınır. Böylece vücut içerisinde gerçekleşen bu devir daim sonucu vücut fonksiyonları normal şekilde işlevini görür.
Akciğer rezeksiyonları, akciğer bölgesinde bir kitle ya da lezyon benzeri yapı bulunduğu takdirde uygulanabilir. Öncelikle oluşan bu kitlenin iyi huylu (benign) yani kanser oluşturmayan bir kitle mi, yoksa kötü huylu (malign) kanser oluşturabilir bir kitle mi bunun tespit edilmesi gerekmektedir.
Kitle ya da lezyonun oluştuğu bölgenin çevresine de bakılmalıdır. Çevre dokulara yayılma gösterip göstermediği incelenmelidir. Özellikle lenf bezlerine ve akciğer boşluğunu tamamen kaplayan zar çevresine titizlikle bakılmalıdır. Oluşan kitlenin tehlike oluşturup oluşturmadığına göre vücuttan alınması gerekebilir.
Akciğerdeki kitle tehlike oluşturuyorsa bu kitlenin boyutu, nerede oluştuğu, çevresine ne kadar yayılım gösterdiği, şiddeti gibi faktörler değerlendirilir. Yapılan tıbbi değerlendirme sonucunda akciğerin ne kadarının alınıp alınmamasına karar verilir. Akciğerin alınma durumuna göre oluşan akciğer rezeksiyonu çeşitleri genel olarak şu şekildedir:
Wedge rezeksiyonu: Akciğerde oluşan kitlenin tehlike durumuna göre uygulanan bir akciğer rezeksiyon çeşitidir. Akciğer lobundan, akciğerin sınırları dikkate alınmadan küçük bir parça alınması işlemine Wedge rezeksiyonu denir.
Segment rezeksiyonu: Akciğer lobunun sınırları dikkate alınarak hangi akciğer lobunda kitle varsa burada rezeksiyon işlemi yapılır. Bu şekilde akciğerden bir parça alınması işlemine segment rezeksiyonu denir.
Lobektomi rezeksiyonu: Akciğer lobunda oluşan kitlenin daha tehlikeli ve yayılım göstermesi halinde uygulanır. Bu rezeksiyon türünde akciğer lobunun tamamen alınması işlemi gerçekleştirilir. Bu işleme lobektomi rezeksiyon denir.
Pnömonektomi rezeksiyon: Akciğerde oluşan kitlenin yayılım alanını arttırdığını gösteren bir rezeksiyon türüdür. Tek taraflı olarak tüm akciğerin alınması işlemine pmömonektomi rezeksiyon denir.
Akciğer rezeksiyonu vakalarında, uzman doktor akciğerlerin ne durumda olduğunu değerlendirip, doğru tanıyı koyması için fiziksel muayeneye ilave olarak bazı test ve tahliller yaptırmanızı isteyebilir. Yapılan fiziksel muayeneden sonra akciğerlerin resmini çeken görüntüleme teknikleri kullanılır. , bilgisayarlı tomografi (BT), gibi görüntüleme tekniklerinden faydalanılır.
Bu sayede akciğerde oluşan bir kitle var mı yok mu, iltihap oluşmuş mu, plevra boşluğunda oluşan havanın varlığı bu yöntemlerle tespit edilir. Ayrıca oluşan kitlenin iyi huylu mu kötü huylu mu olduğu, rezeksiyon gerektirip gerektirmediği de tespit edilebilir. Yapılan bu test ve tahliller dışında başka yöntemler de mevcuttur.
Akciğer rezeksiyonu, akciğerlerden parça alınmak suretiyle gerçekleştirilir. Bundan dolayı cerrahi müdahale kaçınılmazdır. Akciğerde oluşan kitlenin boyutuna göre rezeksiyon işlemi yapılır.
Ayrıca kitlenin iyi huylu ya da kötü huylu olması da yapılacak cerrahi müdahalenin şeklini değiştirebilir. İyi huylu olarak akciğer çevresine yayılım göstermeyen bir kitlenin varlığında rezeksiyon işlemi daha kolay olmaktadır. Çünkü kitlenin oluştuğu akciğer parçasını almak yeterli olacaktır.
Kötü huylu olarak oluşan kitlelerde ise akciğer rezeksiyonu daha ciddi yan etkiler oluşturabilir. Çevre dokulara ya da akciğerin tamamına yayılarak akciğeri işlevsiz hale getirebilir. Bu tür durumlarda akciğerin bir lobunu ya da tamamını alarak akciğer rezeksiyonu gerçekleştirilir.
Akciğer rezeksiyon işlemi, çoğunlukla hastanın göğüs kafesindeki kaburgalar arasından giriş yapılarak gerçekleştirilir. Video Yardımlı Toraks Cerrahisi (VATS) olarak bilinen bu yöntemle göğüs boşluğuna küçük kesiler açılarak yerleştirilen bir kamera sokulur. Kamera aracılığıyla akciğerler ayrıntılı şekilde görüntülenir. Daha çok kapalı ameliyat şekli olan torakoskopik yöntem ile gerçekleştirilir.
Açık ameliyat olarak da torakotomi yöntemi uygulanır. Göğüs bölgesinde geniş bir alanı kaplayacak şekilde bir kesi açılarak akciğerlere direkt olarak ulaşılır. Böylelikle akciğer rezeksiyonu yapılır.
Akciğer rezeksiyonunda yapılan ameliyat işleminden sonra hastanın geçirdiği ameliyatın etkisine göre, 1 ila 4 gün arasında hastanede gözlem altında tutulması gerekebilir. Ameliyat sonrasında halsizlik ve susuzluk hissedilebilir. Vücudun ihtiyacı olan sıvı ile gerekli ilaçların alımı için serum bağlanır. Ayrıca genel sağlık durumunuz takip edilerek kalp atış hızı ve nefes alış verişiniz cihazlarla incelenir.
Eğer göğüs bölgenize tüp bırakıldıysa taburcu olma süreniz biraz daha uzayabilir. Taburcu olduktan sonra yaşam tarzınızda ve günlük hayatınızda tedbirli olmanız gerekir.
İyileşme sürecinde dikkat etmeniz gereken hususlar şu şekilde sıralanabilir:
Akciğer rezeksiyonlarının tehlikeli olup olmadığı, akciğerden alınan parçanın büyük ya da küçük olmasına bağlı olarak değişebilir. Akciğerden bölgesel olarak alınan küçük bir parça sonucunda iyileşme süresi daha kısa sürmektedir. Sağlık açısından fazla risk oluşturmaz. Ancak akciğerin tamamı ya da lob olarak alınması durumunda, ameliyat işlemi sonrası yaşantınızda bazı değişiklikler yaparak daha dikkatli olmalısınız. Akciğer rezeksiyonları farklı organlarda rahatsızlıklar da oluşturabilir. Bundan dolayı akciğer rezeksiyonu tedavisi gören hastaların, sağlık açısından daha tedbirli olmaları gerekir.
Akciğerde oluşan kitlenin etkisine bağlı olarak oluşturma riski vardır. Kötü huylu olan kitleler zamanla diğer doku ve organlara da yayılarak akciğerin tamamını etkileyebilir. Bu durumda kansere dönüşme riski artabilir. Ancak iyi huylu olan kitleler kanser oluşturmaz. Akciğer rezeksiyonu yapılarak alınan parçalar kitlenin oluşturmasını önler.
Akciğer rezeksiyonu, akciğerden parça alınması sonucunda temizlenir. Akciğerde oluşan kitlenin boyutu ve şiddetine bağlı olarak küçük bir parça da alınabilir, akciğer lobunun biri de alınabilir hatta akciğerin tamamı da alınabilir. Böylece akciğer rezeksiyonu temizlenir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.