Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

💊 B2 Vitamini Nedir? B2 Vitamini Nelerde Var?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

B2 Vitamini Nedir? B2 Vitamini Nelerde Var?

B2 vitamini, B vitaminin 8 farklı çeşidinden biridir. B2 vitamini “Riboflavin” olarak da bilinir. Vitaminlerin bir kısmı suda çözünebildiği gibi bir kısmı ise yağda çözünür.

Tüm B vitaminleri çeşitlerinde olduğu gibi B2 vitamini de suda çözünen bir B vitamini türüdür. B vitamini çeşitleri vücutta hiçbir şekilde depolanamazlar.

B vitamini içeren besin ürünlerini tükettiğimizde; vücudumuz tükettiğimiz besin ürünlerinden ihtiyacı kadar olan B vitamini türlerini alarak bağırsaklarda emilimini gerçekleştirir.

Bağırsaklarda emilim işleminden sonra fazla gelen B vitamini türlerini vücut depolayamadığı için vücudun dışına atarak vücuttan uzaklaştırmaktadır. 

Riboflavin yani B2 vitamini vücudumuzdaki çok sayıda işlevin yerine getirilmesinde oldukça etkili bir vitamindir.

B2 vitamini, vücuttaki karbonhidrat, protein ve yağların parçalanmasına fayda sağlar.

Sinir sisteminin normal düzeyde çalışmasına, mukozanın korunmasına, vücuttaki demir dengesinin sağlanmasına, göz ve cilt sağlığının korunmasına kadar çok sayıda olumlu etkisi vardır.

B2 Vitamini (Riboflavin) Nedir?

B2 Vitamini (Riboflavin) Nedir?

Riboflavin vitamini veya B2 vitamini, besin ürünlerinde ve bitkisel besin ürünlerinde buljunur.

B2 vitamini suda çözünen bir vitamin olmasından dolayı vücutta fazla bulunduğunda idrar ya da ter yoluyla vücut dışına atılır.

Bu nedenle B2 vitamini de, vücutta depolanamayan bir vitamin türüdür.

Vücutta depolanamadığından ihtiyacınız kadar B2 vitamini günlük olarak tükettiğimiz çeşitli besin maddelerinden ya da gıda takviyesi olarak bilinen bitkisel besin grubu ürünlerinden alabilirsiniz.

İnsan vücudunun sağlıklı olması ve yaşamsal aktivitelerini normal bir şekilde yerine getirebilmesi için tükettiği besin ürünlerinden ya da bitkisel besin destek ürünlerinden alması gereken B2 vitaminleri vardır.

Bu B2 vitamin miktarları; yaşa ve diğer özel durumlar dikkate alınarak değişkenlik göstermektedir.

Uzmanlar tarafından bireylerde alınması gereken günlük B2 vitamin miktarları şöyledir;

  • 0 ila 6 ay arası bebeklerde günlük olarak 0.4 mg.
  • 7 ila 12 ay arası bebeklerde günlük olarak 0.5 mg.
  • 1 ila 8 yaş arası çocuklarda günlük olarak 0.6mg.
  • 9 ila 18 yaş arası kişilerde günlük olarak 0.7 mg.

Kadınların hamilelik dönemlerinde ise günlük olarak 1.4 mg B2 vitamini alınması önerilir.

Ayrıca gebelik halinin gidişatı ve emzirme döneminde gelişen farklı durumlara göre tüketilebilecek B2 vitamin ihtiyacı değişir.

Bu durumlarda günlük 15 mg seviyesine kadar ulaşabilir.

B2 Vitamini Nelerde Var?

B2 vitamini tükettiğimiz çok sayıda yiyecek ve içecekte doğal olarak bulunur. B2 vitamini nelerde var, sorusunun yanıtlarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür;

Süt ve süt ürünleri

Peynir, süt, yoğurt çeşitlerinde oldukça fazla miktarda vardır. Sütü muhafaza ederken özellikle dikkat etmek gereklidir.

Süt, opak kaplarda veya karton kutularda saklanmalıdır. Şeffaf kaplarda ışık altında saklanan süt B2 vitamin içeriğini kaybeder. 

Kırmızı et ürünleri

Kırmızı et, sakatat türlerinde özellikle karaciğer ve böbrek türü sakatat ürünlerinde B2 vitamini vardır. kırmızı et ürünlerini düzenli bir şekilde tüketerek gerekli B2 vitamini alınabilir.  

Balık

B2 vitamini nelerde var, sorusunun bir diğeri de yağlı balıklardır. , levrek gibi balıklarda B2 vitamini fazlasıyla bulunur. Haftada 1 kez balık ürünlerini tüketmek sağlığa oldukça faydalıdır.

Kümes hayvanları

Kanatlı hayvanlar, özellikle tavuk eti ve çeşitlerinde, yumurtada bulunur bol miktarda B2 vitamini bulunur. Yumurtanın sarısı ve beyazı birlikte tüketilmelidir.  

Kuruyemiş türleri

Fındık, badem, kabak çekirdeği, fıstık, kaju gibi kuru yemişler B2 vitamini açısından zengin ürünlerdir. Düzenli bir şekilde bu ürünleri tüketmek hem psikolojik hem de fiziksel sağlığa iyi gelir.

Sebze türleri

B2 vitamini nelerde var, bir diğer yanıtı da , brokoli gibi yeşil yapraklı sebzelerde B2 vitamini bol miktarda vardır. bu tür yeşil yapraklı sebzeleri hem salata olarak hem de yemek olarak tüketildiğinde gerekli B2 vitamini alınır.

Baklagiller

Mercimek, , soya fasulyesi, kuru fasulye B2 vitamini içermesi bakımından faydalı besin maddeleridir. Bu tür ürünleri haftada bir kez tüketmek vücut sağlığı için önemlidir.

B2 Vitamini (Riboflavin) Neden Önemli?

B2 Vitamini (Riboflavin) Neden Önemli?

Her vitamin türü vücut için farklı farklı fayda sağlarken vücutta belli başlı görevleri de yerine getirir.

B2 vitamini de insan vücudu için yaşamsal öneme sahip bir vitamindir. B2 vitamini vücuda yeteri miktarda alınmadığında olumsuz sonuçlanabilecek pek çok rahatsızlıklarla karşılaşılabilinir.

Bundan dolayı B2 vitamini eksikliği söz konusu olduğunda ihmal etmeden gerekli tıbbi yardım uzman bir hekime danışarak alınmalıdır.

B2 vitamininin vücut için belli başlı görevleri şöyle sıralanabilir:

  • Vücuttaki demirin metabolik dengesinin oluşmasına katkı sağlar.
  • Bağışıklık sisteminin temeli olan antikor üretimine sağladığı fayda sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • B2 vitamini özellikle çocukların büyümesinde ve gelişmesinde oldukça önemli bir rol oynar.
  • Yaşlanma sürecini yavaşlatmaya yardımcı olur.
  •  oluşma sürecine karşı koruyucu etki yaparak önlemeye çalışır.
  •  ve baş ağrılarına karşı koruyuculuk vazifesi görür.
  •  ve damar sistemi üzerinde etki yaparak kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
  • Vücudun hücresel yapısını kontrol altına alınarak vücutta dengelenme sağlar.

Sağlıklı bir vücuda sahip olarak normal yaşamsal faaliyetleri yerine getirirken vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin yeteri kadarı vücudumuzda bulunması gerekir. Vitamin ve mineral alımının yeterli olmaması halinde, vücut tepki vermeye başlar.

Vücudun verdiği bu tepkiler vitamin ve minerallerin eksikliğine karşı verilen reaksiyonlardır. B2 vitamini vücutta yeteri kadar bulunmadığından vücudun verebileceği belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  •  hormonunun salgılanmasında yetersizlik olması.
  • Ağız ve dudak çevresinde meydana gelen çatlak ve yaraların oluşması.
  • Ağız ve dilde aft gibi yaralar oluşarak iltihaplanma meydana gelmesi.
  • Dilde şişme meydana gelmesi.
  • Saçta dökülmelerin ortaya çıkması
  • Kaygı bozukluklarının başlaması.
  • Uyku problemlerinin başlaması ve düzensiz uyku durumu
  • Boğazda ağrı olması ve bunun sürekli hale gelmesi
  • Deri ve cilt bölgelerinde çatlaklar oluşması.
  • Metabolizmanın yavaşlayarak vücut metabolizma dengesinin bozulması 

B2 Vitamini (Riboflavin) Sıkça Sorulan Sorular

B2 Vitamininin (Riboflavin) Saç ve Cilt Sağlığı İçin Faydaları Nelerdir?

B2 vitamini vücuda çok sayıda fayda sağlar. Bu faydalardan biri de saç ve cilt üzerinde yaptığı olumlu etkilerdir. B2 vitamini cilt ve saç bölgesinde bulunan yağ dengesini sağlayarak bu bölgelerde oluşacak donukluk halini ve kuruluğun oluşmasına engel olur. Bu sayede saçlar ve ciltler daha parlak ve daha canlı bir görünüme kavuşur. Ayrıca, saç rengini koruyarak saçta meydana gelecek donuk ve mat olma halinin önüne geçer.

B2 Vitamininin (Riboflavin) Zararları Nelerdir?

B2 vitamininin normal miktarlarda alınması durumunda herhangi bir zararı yoktur. Ancak, B2 vitamini hem gıda maddelerinden hem de gıda takviyesi olarak aynı anda ve fazla miktarda alınmasıyla bazı yan etkileri ortaya çıkabilir. Meydana gelebilecek bazı yan etkiler arasında bitkinlik hali, ağızda meydana gelen yaralar, iştah kaybının olması, baş ağrısı, çarpınt, cilt ve saç sorunları, mide bulantısı mevcuttur. Bu yan etkilerin, bir sağlık merkezine başvurarak neden kaynaklandığının saptanması sağlık açısından önemlidir.

B2 Vitamini (Riboflavin) Eksikliği Hangi Hastalıklara Sebep Olur?

B2 vitamininin vücutta yeterli miktarda bulunmaması nedeniyle bazı hastalıklar ortaya çıkabilir. Kalp ve damar sistemlerinde rahatsızlıklar, ciltte pullanma, , bağışıklık sistemi zayıflaması, sinir sisteminde hasar, depresyon ve farklı bazı nörolojik rahatsızlıklar, hafıza zayıflaması gibi rahatsızlıklar ve hastalıklar B2 vitamin eksikliğine bağlı olarak meydana gelir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.