Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👨‍⚕️ K2 Vitamini Nedir? K2 Vitamini Nelerde Var?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



K2 vitamini, K vitaminin 2 farklı türünden biridir. K2 vitamini “menakinon” olarak da adlandırılır. Vitaminler genel olarak suda çözünen ve yağda çözünen vitaminler olmak üzere 2’ye ayrılır. K2 vitamini yağda çözünen vitaminler arasındadır ve  alt çeşitlerindendir. 

Yağda çözünebilen vitamin türleri vücutta özellikle yağ dokuları tarafından ihtiyaç duyulan vitaminlerdir. Suda çözünebilen vitaminler vücut tarafından depolanamazken, yağda çözünebilen vitamin türleri vücut tarafından az da olsa depolanabilir özellik gösterir. 

Yağda çözünen vitaminlerin vücuttaki eksiklikleri hemen anlaşılmaz ve geç fark edilirler. Vücutta depolanan yağda çözünen , dikkat edilmeden fazla alındığı zaman zehirlenme vakalarına sebep olabilir. Bundan dolayı yağda çözünen vitaminleri günlük tavsiye edilen miktarlara uyularak vücuda alınması önemlidir.

K2 Vitamini (Menakinon) Nedir?

K2 vitamini, K vitaminin bir alt çeşididir. K2 vitamini tüketilen besinler aracılığı ile vücuda girebildiği gibi insan vücudu kendi başına da K2 vitamini üretebilir. K2 vitamini insan vücudunda bağırsaklardaki bakteriler tarafından üretilir.

K2 vitamini vücuda girdiğinde kan dolaşımında az miktarda bulunur, metabolizma tarafından hızlıca sindirilir ve vücuttan hızlıca atılır. Bundan dolayı vücudun kendi ürettiği K2 vitamini yeterli düzeyde olmadığında besinler ve gıda takviyeleri yoluyla alınmalıdır. 

K2 vitamini kemikler için gerekli olan  için oldukça önemlidir. K2 vitamini vücutta kalsiyum depolamaktadır. Bundan dolayı K2 vitamini, güçlü bir iskelet sistemine sahip olmak için olmazsa olmaz bir vitamindir.

Ayrıca K2 vitamini alırken  faydalanmak K2 vitaminin etkisini daha da artırmaktadır. K2 vitamini, yeterli miktarlarda alındığında  ve damar hastalıklarının oluşma riskini ortadan kaldırabilir. K2 vitamini kanın pıhtılaşmasına yardım ederek vücudun aşırı kanamasına engel olan bir vitamindir.

K2 Vitamini Nelerde Var?

K2 vitamini nelerde var soruna cevap olarak tüketebileceğimiz çok sayıda besin maddesi sayılabilir. K2 vitamini içeren besin maddelerini tükettiğinizde kemik ve iskelet sisteminden, kalp damar sağlığınızı korumaya kadar birçok sağlık sorunları ile baş edebilirisiniz. Kuşkonmaz, bezelye, ciğer, yumurta, domates, , çilek gibi ürünlerin tüketilmesi K2 vitamini açısından önemli besin maddeleridir.

K2 vitamini nelerde var sorusu için sayabileceğimiz diğer besinler şunlardır:

  • Ispanak

Ispanak özellikle içerdiği zengin K2 vitamini sayesinden iskelet sistemini ve kemik sağlığını korumak için oldukça önemlidir.

  • Brokoli

 de K2 vitamini bakımından oldukça zengin bir gıda maddesidir. Özellikle kas ve kemik sağlığını korumak isteyenler için tüketilmesi uzmanlarca tavsiye edilmektedir.

  • İncir

 hem K2 vitamini bakımında hem de kalsiyum içermesi anlamında oldukça faydalı bir meyvedir.

  • Nar

 özelliği olan narın içerdiği K2 vitamini sayesinde pek çok sağlık sorununa iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca narın suyunu tüketmek de vücuda fayda sağlar.

  • Fındık

Fındık da K2 vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Kas iskelet sisteminin güçlenmesine fayda sağlar.

  • Böğürtlen

Orman meyve türlerinden olan  K2 vitamini içeren bir meyve türüdür.

  • Süt ve Süt Ürünleri

Süt ve süt ürün türleri K2 vitamini deposudur. Peynir çeşitleri, yoğurt, kefir ve süt her gün düzenli kullanılmalıdır. Böylece kemiklerin zarar görmesi engellenir.

K2 Vitamini (Menakinon) Eksikliğinde Ne Olur?

Doğada yaygın bir şekilde bulunan vitamin türlerinden biri K2 vitaminidir. Bundan dolayı K2 vitamin eksikliği çok sık görülmez.

K2 vitamini eksikliği durumunda şu problemler görülebilir: 

  • K2 vitamin eksikliği kan pıhtılaşmasında sorun oluşturacağı için sık sık yaralanmalar ve morluklarla karşılaşılabilir.
  • K2 vitamini eksikliği bulunan kadınlarda uzayan adet dönemleri yaşanma durumu ortaya çıkabilir.
  • K2 vitamini, kemik sağlığını etkileyen ve desteleyen bir vitamin olması nedeniyle vücutta yeteri kadar olmaması durumunda ilerleyen yaşlarda kemiklerde erimeye sebep olabilir
  • Burunda meydana gelen kanamalar, diş etinde oluşan kanamalar K2 vitamin eksikliği nedeniyle oluşan problemlerdir.
  • Bazı durumlarda özellikle çocuklarda K2 vitamin eksikliği dışkının kanlı olmasına sebebiyet verebilir.

K2 Vitamini (Menakinon) Eksikliğinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yapılan test ve tahlillerde K2 vitamininin eksikliği teşhis edildiği zaman gerekli olan tedavi planı uygulanır. Gerekli olan tedavi sürecine derhal geçilmediği zaman hasta bireylerde bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Yetişkinlerde aşırı kanamanın olması, bebeklerde beyin kanamasına kadar gidecek problemli durumlar ortaya çıkabilir. Bundan dolayı bir an önce K2 vitamini takviyesi yapılarak K2 vitamin eksikliği tedavisi yapılabilir. 

Yapılan tedavi uygulamaları ile K2 vitamini takviyesi ağızdan ya da damar yolundan verilebilir. Yapılacak K2 vitamin takviyesinin miktarı ve dozajı uzman hekimler tarafından belirlenerek uygulanır. K2 vitamin eksikliğine neden olan sebeplerden yağ emilimi bozukluklarında ve ya kan pıhtılaşması bozukluklarının olması durumunda ilave başka tedavi yöntemleri de uygulanabilir. Beslenmeden kaynaklanan K2 vitamini eksikliklerinde ise hasta bireylerde K2 vitamini içeren besinlerin beslenme listelerine eklenmesi suretiyle K2 vitamin seviyesi yükseltilebilir.  

K2 vitamin eksikliğine duyulan ihtiyacın giderilmesi oldukça kolaydır. K2 vitamini alımı sınırlandırılan bazı hastalarda özellikle kan sulandırıcı ilacı kullanma ihtiyacı olan bireylerde K2 vitamin alımı beslenme alışkanlıklarında yapılacak düzenleme ile giderilebilir. Bu tür hastaların test ve tahlillerle sürekli kontrolü sağlanmalıdır. Bu şekilde rahatsızlıkları olan hasta bireylerin K2 vitaminleri alımı konusunda uzman hekimlere danışmaları önemlidir. 

K2 Vitamini (Menakinon) Sıkça Sorulan Sorular

K2 Vitamini (Menakinon) Fazlalığı Belirtileri Nelerdir?

K2 vitamin türünün vücutta fazla olarak bulunması sık rastlanmayan bir durumdur. Vücutta bulunan K2 vitamini kan dolaşımına fazla girmez, metabolizma tarafından hızlıca sindirilerek vücut dışına atılır. Bundan dolayı vücutta fazla miktarda K2 vitamini bulunmaz. 

Vücutta fazla miktarda K2 vitamini olması vücuda oldukça fazla K2 vitamini alındığı anlamına gelir. Bu durumda fazla olan K2 vitamini kanın fazla pıhtılaşması sonucu damarlarda tıkanıklık, vücudun çeşitli bölgelerinde kızarma, aşırı terleme, göğüste meydana gelen sıkışma, karaciğerin işlevini yerine getirirken problemler oluşması gibi çeşitli belirtiler görülebilir. 

K2 vitaminin fazla miktarda vücutta var olması halinde; hamile ve emziren kadınlarda, diyalize giren hastalarda ve pıhtılaşma problemi olan hastalarda olumsuz durumlarla neticelenebilecek vakalarla karşılaşılabilir. K2 vitamini kullanıldığında diğer gıda takviyeleri ile de etkileşime girip reaksiyon gösterebilir. Bundan dolayı K2 vitaminini vücuda almadan önce uzman bir hekime danışmak tavsiye edilir.

Bebeklerde K2 Vitamini (Menakinon) Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

K2 vitamini eksikliği yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de bazı olumsuz durumların oluşmasına neden olabilir. Bebeklerde K2 vitamin eksikliği sonucu görülebilecek belirtiler arasında sünnet edilen bebeklerde geç iyileşmenin görülmesi ve kanama sorunlarının olması sayılabilir. Ayrıca ciltte morarmalar meydana gelebilir. Diş etlerinde kanama görülebilir. Bebeklerin göbek kordonu çevresinde de kanama görülmesi olasıdır. Son olarak aniden ortaya çıkan beyin kanaması vakalarının yanı sıra vücudun çeşitli yerberinde ve sindirim sisteminde kanamalar da bebeklerde K2 vitamin eksikliği sonucunda ortaya çıkan belirtilerdir.

K2 Vitamininin (Menakinon) Eksikliğinin Yeni Doğan Bebeklerde Etkileri Nelerdir?

K2 vitamini eksikliğinde yeni doğan bebeklerde bazı etkiler ortaya çıkabilir. K2 vitamin eksikliğinden dolayı karaciğer, yeni doğan bebeklerin ilk dönemlerinde yeteri kadar çalışmayabilir. Bebeğin emdiği anne sütünün K2 vitamini açısından yeterli miktarda olmaması, anne plasentasından bebeğe doğru geçmeyen K2 vitamini olması, K2 vitamininin yeni doğan bebeklerin ilk dönemlerinde yeteri kadar üretilmemesine neden olabilir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.