Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Boğazda Lezyon Nedir? Boğazda Lezyon Belirtileri

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Boğazda Lezyon Nedir? Boğazda Lezyon Belirtileri


Boğazda lezyon
Ad Soyad Telefon


Form devre dışı bırakıldı



Boğazda meydana gelen doku değişikliklerine lezyon denir. Boğazda oluşan bu lezyonların iyi huylu olma ihtimali de kötü huylu olma ihtimali de bulunur.

İyi huylu lezyonlar genel olarak tedavi gerektirmez ve zararsızdır.

Kötü huylu lezyonlar ise  olabilir ve takip edilmesi gerekir. Boğazda lezyon oluştuğunda mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurularak, gerekli tetkiklerin yapılması sağlanmalıdır.

Boğazda Lezyon Çeşitleri Nelerdir?

Boğazda Lezyon Çeşitleri Nelerdir?

Lezyonlar genel olarak benign yani iyi huylu lezyonlar ve malign yani kötü huylu lezyonlar olarak ikiye ayrılır. Boğazda lezyon çeşitleri de iyi huylu ve kötü huylu olarak ayrılır. 

İyi huylu lezyonlar kanser riski taşımazken, kötü huylu lezyonlar genel olarak tedavi gerektirir. İyi huylu lezyonlar olarak polipler, nodüller, papillomlar ve kistler sayılabilir.

Polip ve nodüller genel olarak aşırı ses kullanımı, enfeksiyon ya da  içmekten kaynaklı ses tellerinde oluşur.

Kötü huylu lezyonlar ise ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen kanserli hücrelerdir.

Boğazda oluşan kötü huylu lezyonlar  habercisi olabilir. Erken teşhis edilmesi ve erken tedaviye başlanması olumlu sonuçlar doğurur.

Ancak boğazdaki kötü huylu lezyonların geç teşhis edilmesi, kanser hücrelerinin yayılmasına ve tedavi sürecinin daha zor olmasına neden olabilir. 

Boğazda İyi Huylu Lezyon Belirtileri

İyi huylu boğazda lezyon belirtileri genel olarak hafif belirtilerdir.

Hatta başlangıçta hiç fark edilmeyebilir. Belirtiler arasında boğazda hafif rahatsızlık, , yutma güçlüğü ve öksürük vardır. İyi huylu lezyonların ses tellerinde oluşması ses değişikliğine neden olur.

İyi huylu lezyonlar genel olarak tedavi gerektirmese de bazen ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir.

Bu nedenle belirtilerin uzun sürmesi, gitgide kötüleşmesi durumunda mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. 

Boğazda Kötü Huylu Lezyon Belirtileri

Boğazda Kötü Huylu Lezyon Belirtileri

Boğazda oluşan lezyonun kötü huylu olması durumunda belirtiler ciddi ve belirgin olur. Her ne kadar iyi huylu lezyon belirtileriyle benzerlik olsa da, kötü huylu lezyonun belirtileri daha şiddetli seyreder.

Kalıcı ses kısıklığı, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, boyun çevresinde şişlikler, nefes darlığı ve kilo kaybı kötü huylu boğazda lezyon belirtilerindendir. 

Bu belirtiler kanser belirtisi olabilir ve mutlaka en yakın hastaneye başvurulmalıdır.

Kötü huylu lezyonların ilerleyişi hızlı seyreder ve çevredeki dokulara yayılabilir. Kötü huylu lezyonların erken teşhis edilmesi tedaviyi kolaylaştırır. Bu nedenle belirtiler oluştuğunda acilen doktora başvurulmalıdır. 

Boğazda Lezyon Tanısı Nasıl Konulur?

Boğazda lezyon tanısı için öncelikle belirtilerin varlığı gerekir. Boğazda lezyon belirtileri olduğunda uzman doktor tarafından fiziki muayene yapılarak, hasta değerlendirilir.

Bu değerlendirme neticesinde lezyonun türü ve yayılımının tespiti için tanı testlerine ihtiyaç duyulur.

Endoskopi, biyopsi, , MRG, BT gibi tanı testleri yapılır.  ile boğaz ayrıntılı bir şekilde incelenir. 

 bir doku alınır ve dokunun incelemesi ayrıntılı olarak yapılır. Endoskopi ve  testleri lezyonun çeşidini belirlemede önemli testlerdir.

Lezyonun iyi huylu mu kötü huylu mu olduğu bu testler neticesinde belirlenir. 

Boğazda Lezyon Nasıl Tedavi Edilir?

Boğazda lezyon tedavisi için öncelikle tanı konur. Lezyonun iyi huylu mu kötü huylu mu olduğuna göre bir tedavi belirlenir.

İyi huylu lezyonlar için genelde bir tedavi yapılmaz, yalnızca takip önerilir. Kötü huylu lezyonlar için lezyonun türü, büyüklüğü ve belirtileri değerlendirilir. 

Tedavi aşamasına geçilmeden önce hastanın yaşam biçimi düzenlenir. Sağlıklı bir yaşam sürmesi ve sigara kullanıyorsa  istenir.

Tedavi seçenekleri olarak cerrahi müdahale, radyoterapi ve kemoterapi bulunur. Cerrahi müdahale ile lezyon bulunduğu bölgeden çıkarılır.

Ancak cerrahi müdahale her durumda mümkün değildir. Cerrahi müdahalenin yapılamadığı ya da yeterli olmadığı durumda kanserli hücrelerin yok edilmesi için radyoterapi ve  uygulanır. Tedavi her hasta için özel olarak planlanır.

Boğazda Lezyon Ameliyatı

Boğazda Lezyon Ameliyatı

Genel olarak boğazda lezyonun kötü huylu olması ve cerrahi müdahale yapılabilmesi durumunda ameliyat yapılır.

Cerrahi müdahalede amaç boğazdaki lezyonun tam anlamıyla temizlenmesidir. Ancak tam anlamıyla temizlenemediği durumlarda yine cerrahi müdahaleyle kısmi temizlemede yapılabilir.

Kötü huylu lezyonun kanserli hücre olması ve çevre dokulara da sıçraması durumunda çevre dokularında temizlenmesi gerekebilir.

Süreç hastadan hastaya değişmekte olup, takip eden doktor hastaya gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır. 

Boğazda Lezyon Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Boğazda lezyon tedavisi sonrası iyileşme süreci uygulanan tedaviye göre değişiklik gösterir. İyi huylu lezyonları tedavisi daha basit olduğundan iyileşme süreci de daha hızlıdır. 

Kötü huylu lezyonların tedavisi için cerrahi müdahale, kemoterapi ve radyoterapi yapılabilir.

Cerrahi müdahale sonrası iyileşme süreci uzun sürebilir ve hasta düzenli doktor kontrolüne gidebilir.

Radyoterapi ve kemoterapinin yan etkileri bulunur. Yan etkilerin şiddeti kişinin bağışıklık sistemine göre değişiklik gösterir.

Düzenli aralıklarla alınan bu tedaviler için iyileşme süreci de zaman alır. 

Sık Sorulan Sorular

Boğazda Lezyon Tehlikeli midir?

Boğazda lezyon iyi huylu da olabilir, kötü huylu da olabilir. İyi huylu lezyonlar genel olarak tehlikeli değildir ve basit tedavi seçenekleriyle iyileşme sağlanır. Kötü huylu lezyonlar ise kanser hücresi olabilir ya da kansere dönüşme riski taşır. Bu nedenle kötü huylu lezyonlar ciddiye alınmalı ve acilen doktora başvurulmalıdır.

Boğazda Lezyon Kanser midir?

Boğazda lezyon oluşumu her zaman kanser değildir. İyi huylu lezyonlarda oluşabilir. Ancak kötü huylu lezyonların kansere dönüşme riski vardır. Bu nedenle lezyon tanı testleriyle incelenmeli ve lezyonun türü, yayılımı saptanmalıdır. Lezyonun kötü huylu olması kanser habercisi olabildiğinden, acilen doktora başvurmak gerekir. 

Boğazda Lezyon Nasıl Temizlenir?

Boğazda lezyon tedavisi için lezyonun çeşidi önem taşır. İyi huylu lezyonlar genel olarak ses terapisi ya da ilaç tedavisi ile iyileşir. Bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekir. Kötü huylu lezyonların temizlenmesi için tedavi seçenekleri cerrahi müdahale, kemoterapi ve radyoterapidir. 

Boğazda Lezyon Ne Kadar Sürede İyileşir?

Boğazda lezyon iyileşme süreci tedavi şekline ve hastanın tedaviye verdiği yanıta göre değişkenlik gösterir. İyi huylu lezyonlar için uygulanan tedaviden sonra hasta genelde birkaç hafta içinde günlük hayatına geri dönebilir. Kötü huylu lezyonlar için tedavi süresi ise daha uzun sürer. Cerrahi müdahale, kemoterapi ve radyoterapi tedavi süreçleri daha uzundur ve bazen aylar sürebilir.

Boğazda Lezyon Tekrar Eder mi?

Boğazda lezyon tedavisi yapıldıktan sonra tekrar etme riski vardır. İyi huylu lezyonlar genelde tedavi edildikten sonra tekrar oluşmaz. Ancak kötü huylu lezyonlar için hastalığın tekrar etme riski bulunur. Bu nedenle tedavi sonrası düzenli doktor kontrollerine gitmek önem taşır. 

Boğazda Lezyon için Hangi Doktora Başvurulur?

Boğazda lezyon belirtileri oluştuğunda ilk başvurulması gereken doktor kulak burun boğaz uzmanıdır.  doktoru tarafından fiziki muayene yapılır ve tanı için testler yapılır.

Eğer boğazda lezyon cerrahi müdahale ile giderilecek bir lezyon ise cerraha yönlendirme yapılır. Eğer lezyon için cerrahi müdahale uygun değilse ve kemoterapi tedavisi uygun görüldüyse hasta tıbbi onkoloji servisine yönlendirilir. Tıbbı onkoloji servisinde hastanın tüm tetkikleri detaylı incelendikten sonra uygun tedaviye karar verilir. Tedavi planlaması yapıldıktan sonra tedaviye hemen başlanır.

Boğazda lezyon birçok nedenden kaynaklı oluşabilir. Bu nedenle boğazda lezyon belirtileri görüldüğünde mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.