Bağırsak iltihabı mikrobiyal kaynaklı ya da başka içsel faktörlerle oluşabilen gastrointestinal bir problemdir.
Genellikle hastalığın akut süreci besin ya da kirli su alımına bağlı vücutta olarak ortaya çıkabilir.
Bunun yanında sindirim sistemi etkileyen bu hastalığın belirtileri arasında karın ağrısı, ateş ya da su kaybı dikkat çeker. Genel olarak hastalığın ilerlemesi hayati fonksiyonları bozarak ciddi komplikasyonları oluşturabilir.
Bu nedenle semptomlar görülmeye başlandığında en yakın hastaneye başvurarak tedavi planı oluşturulması gerekmektedir.
Bağırsak iltihabı diğer bir ifadeyle kolit hastalığı mide, kalın ve ince bağırsakta farklı zararlı mikroorganizmaların çoğalmasıyla oluşan bir sorundur.
Bu doğrultuda bakteri, virüs ve parazit gibi mikroorganizmalar sindirim sisteminde enfeksiyon oluşmasının temel nedenleri arasındadır.
Bu doğrultuda hastalığın akut süreçte mikroorganizmalar mide ya da bağırsak florasına yerleşir, zamanla mikroorganizmalar çoğalarak kronik bir enfeksiyon durumuna dönüşür.
Bu aşamaların geçirildiği kronik enfeksiyonel hastalıkların başında ise ya da ülseratif kolit hastalıkları gelir.
Vücutta organ düzeyinde enfeksiyonun yükselmesine bağlı olarak sulu dışkılama hastalığın en belirgin semptomudur.
Organın yararlı bakteri dengesinin azalması vücut direncinin de düşmesiyle ilişkilidir. Bu anlamda geçmeyen bir yorgunluk ve halini kişide ön plana çıkarabilir.
Bu enfeksiyonel hastalığın ishal ve diğer semptomları ilk bir haftada geçebilir. Ancak devam eden bir süreç varsa farklı kronik hastalıkların habercisi de olabilir.
Bağırsak iltihabının çeşitleri başta olmak üzere hastalığın ortaya çıktığı bölge ve enfeksiyon seviyesi belirtilerini şiddetlendirebilir.
Bu doğrultuda hastalarda görülen semptomlarının türü ve etki kapasitesi değişebilir.
Ayrıca hastalda varsa ve 1 günden uzun süredir devam ediyorsa enfeksiyon şüphesi duyulabilir. Genel olarak hastalığın belirtileri aşağıdaki gibi listelenebilir:
gibi belirtilerin bir tanesi ya da birkaçı hastada görülebilir. Özellikle bu belirtiler arasında sürekli kan kusma durumu varsa ve 2 günden uzun süredir devam ediyorsa doktora başvurulması önemlidir.
Bunun yanında gaitada kan görülmüşse semptom dikkate alınarak acilen doktora başvurulmalıdır.
Tüm bu sürece yüksek ateş de eşlik ediyorsa rahatsızlık semptomlarının belirginleştiği ifade edilebilir. Erken teşhisle tespit edilen bu rahatsızlığın tedavisi de daha hızlı ve olumlu sonuçlar verebilir.
Bağırsak iltihabı diğer bir ifadeyle kolit hastalığının tam olarak nedeni hakkında kesin bir veri mevcut değildir. Genel olarak vücudun bağışıklık cevabı bozulduğunda ya da bağırsak florası dengesizleştiğinde bu hastalığa yakalanma riski artabilir.
Bunun yanında kişinin , beslenme eksikliğine ya da çevresel durumlara maruz kalması da kişinin savunma bariyerini düşürebilir. Tüm bu bilgilerden sonra hastalığın nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Bağırsak iltihabına yakalanan kişilerin öncelikle tıbbi tedavi alması adına doktora başvurması şarttır.
Ancak vücutta bu enfeksiyonun kronik hale gelmemesi ve bağışıklık sisteminin mekanizmasının bozulmaması adına evde bazı çözümlerle desteklenebilir.
Bu anlamda düzenli uyku uyuma ve istirahat edilmesi doktorlar tarafından önerilir.
Günlük su tüketimi ve doğru beslenme de tedaviye destek kriterler arasındadır. Sindirim sisteminin zorlanmadan hafifletilmesini sağlayan besin gruplarını tüketmek de avantaj sağlar. Bunun yanında florayı destekleyen, anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özellikli bitkilerin alımı ve antioksidan besinler tüketmek sürece katkı sağlayabilir. Genel olarak tüketilmesi gereken besin çeşitleri aşağıdaki gibi listelenebilir:
Hastalık teşhis edildikten sonra hastalık öyküsüne göre bir tedavi planı çıkarılır. Yapılacak tedavinin amacı enfeksiyonu hafifleterek vücudun savunma sisteminin hastalığı atlatmasına zaman kazandırmaktır.
Diğer bir yandan sessizce yükselirse bölgesel hasar artabilir ve tedavi de buna bağlı oluşacak komplikasyonları yatıştırmak üzerine kurulabilir. Tüm bu süreçte tedavide öncelikle ilaç uygulamasına başvurulabilir, bazı ekstrem koşullarda ise cerrahi müdahale zorunlu hale gelebilir.
Tanı konulma sürecinde kişide gaita ya da kan tahlili yapılarak hangi mikroorganizma tarafından enfekte olduğu bulunur. Bunun yanında kronikleşen kolit durumu varsa kolonoskopi ve endoskopi ile hasarın boyutu tespit edilebilir. Devamında ise inflamasyonu azaltmak adına ilaç ve cerrahi tedaviler planlanabilir. Bu tedavi şekilleri aşağıdaki gibi açıklanabilir:
Bebeklerde ya da çocuklarda bu rahatsızlık belirtileri görülüyorsa çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanına başvurulması gerekir. Yetişkinlerde ise dahiliye ya da uzmanın kontrolünden geçirilmesi önerilir.
Ülseratif kolit ve crohn hastalıklar bölgesel enfeksiyonun kronik hale gelmesiyle oluşur. Kolon bölgesinde enfeksiyonun artması kontrol altına alınmazsa hücre ve dokuların yapıları bozulabilir. Bu nedenle hücre farklılaşması ortaya çıkarak kolon kanseri riskini oluşturabilir.
Enfekte olmuş kişiyle aynı tuvalet ya da ortak eşyalar kullanılıyorsa hastalık bulaşabilir. Özellikle bazı parazit ve bakteriler bu yolla başka bir kişiyi de hasta edebilir. Psödomembranöz ya da enterit kolit bu şekilde bulaşabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.