Form devre dışı bırakıldı
Apikal rezeksiyon ameliyatı, diş köklerinde meydana gelen lezyonların tedavisinde uygulanan cerrahi bir yöntem olarak ifade edilir. Kanal tedavinin yeterli görülmediği durumlarda diş köklerinin iltihaplı olan kısmı bu yöntem neticesinde tedavi edilebilir.
Çeşitli etmenlerden dolayı diş köklerinde meydana gelen lezyonlar ileriki boyutlara ulaştığında cerrahi müdahale gerektirebilir. Apikal rezeksiyon, ilerlemiş boyuttaki enfeksiyonların diş kökünden cerrahi yöntemlerle alınmasına olanak sağlar.
Apikal rezeksiyon ameliyatı, her durumda gerekli görülmeyebilir. Genel itibariyle diş kökünde meydana gelen lezyonların ileriki boyutlara ulaştığı evrelerde tercih edilmektedir.
Diş kökünde meydana gelen ve cerrahi müdahaleye yol açabilecek çeşitlerini şu şekilde özetlemek mümkündür:
Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, yetersiz olması gibi koşullar ileriki vadede ağız bakterilerinin çoğalmasına neden olabilmektedir. Bu bakteriler, çürük dişlerde yoğunlaşarak dişin köküne kadar inip çeşitli iltihaplanmalar yaratabilmektedir. Oluşan iltihaplar zaman içinde ilerlediği taktirde kanal tedavi yeterli görülmeyebilir. Kanal tedavinin yeterli gelmediği durumlarda ise enfeksiyonun cerrahi müdahaleler ile alınması gerekebilir.
Apikal rezeksiyon ameliyatı, oluşan lezyonların zaman içinde ilerleyerek farklı etkilere yol açtığı durumlarda başvurulan bir yöntemdir. Yapılan diş muayeneleri sırasında bu yöntemin uygulanması için aşağıdaki etkilerin gerçekleşmiş olması gerekebilir;
Apikal rezeksiyon, ameliyat statüsü içinde bulunan cerrahi bir işlemdir. Bu tedavi, gereken koşullarda uygulanmadığı takdirde veya farklı enfeksiyonlar ortaya çıkarabilir.
Diş köklerinde oluşabilecek sorunlar kanal tedavi vasıtasıyla tedavi edilebileceği gibi, ilerleyen durumlarda cerrahi müdahale gerektirebilir. Cerrahi müdahalenin uygun olup olmayacağı koşulu öncelikli olarak meydana gelen etkilere bağlıdır. Bu etkilerin durumu gerekli koşullarda incelendikten sonra tedaviye başlanabilir.
Dişin kök ucunda meydana gelen ve çevresindeki diğer enfekte dokular, apikal rezeksiyon yöntemiyle açığa çıkarılabilir. Çıkarılan doku kanalları; bakteriler ve enfeksiyonlardan arındırılarak tekrardan eski fonksiyonuna kazandırılır ve diş kapatılarak tedavi tamamlanabilir. Bu yöntem, altında uygulandığı için ağrısız ve sancısız olmakla birlikte dişin yapısına göre 30-90 dakika kadar sürebilmektedir.
Apikal rezeksiyon tedavisi, diş kökü yapısının bozulmadan korunması için büyük önem taşır. Diş köklerinde oluşan lezyonlar dişin çekilmesine gerek duyulmadan bu yöntem sayesinde tedavi edilerek dişin yapısı korunabilmektedir.
Genel itibariyle apikal rezeksiyon tedavisinin faydalarını şu şekilde özetlemek mümkündür;
Uzman doktor tarafından ileriki boyutlara ulaşan enfeksiyonlar tespit edildiğinde mevcut koşullar incelenir. Ameliyatın gerçekleşmesi için öncelikli olarak diş röntgeninde enfekte olan dişin durumu incelenebilir. Enfeksiyonun derecesi ve yayılma durumu tespit edildikten sonra ameliyata uygun olması halinde tedaviye başlanabilir.
İşlem öncesi enfeksiyonun ilerlemesini önlemek için hastanın antibiyotik sınıfı ilaç kullanması gerekebilir. Uzman diş hekimi, hastanın hastalık geçmişine yönelik bilgileri de edindikten sonra gereken önlemleri alarak işleme başlayabilir.
Apikal rezeksiyon sırasında uygulanan ameliyat adımlarını şu şekilde sıralamak mümkündür;
Genel itibariyle bu işlemden sonra diş kökünün iyileşme durumu uzman doktor tarafından takip edilir. Diş kökleri, belirli zaman aralıklarında röntgen yardımıyla incelenerek kök etrafında yeni kemik oluşması beklenebilir. Oluşan kemik yapısının gözlemlenmesi, hastalığın iyileştiğini ve ameliyatın olumlu sonuçlar verdiğinin bir göstergesi olarak kabul edilebilir.
İşlem sonrası hastalığın iyileşme süreci her bireyde farklı şekilde seyredebilir. Genellikle iyileşme süreci içinde ağrılar veya hafif kan sızıntıları görülmesi muhtemel olabilir. Uzman diş hekimleri, bu gibi durumlar için çeşitli ağrı kesici ilaçlar reçete edebilmektedir. Bu ilaç tedavilerinin kullanımı dışında bireylerin de alabileceği birtakım önlemler hastalığın iyileşme sürecine doğrudan etki edebilmektedir.
Tedavi sonrası bireylerin alabileceği önlemleri şu şekilde özetlemek mümkündür;
Gerekli doktor takibinin dışında bu koşullara da dikkat edilmesi hastalığın iyileşme sürecini önemli şekilde etkilemektedir.
Apikal rezeksiyon ameliyatı, ağrısız ve acısız bir cerrahi yöntem olsa da tedavi sonrası birtakım komplikasyonlar oluşabilir. Diş etinde meydana gelen şişlik veya morarmalar, ağrılar, hafif boyutta kanamalar ve enfekte olan diş bölgesinde yaralanmalar görülebilir. Bu komplikasyonların bir çoğu zaman içerisinde düzelse de bazı durumlarda kalıcı olabilmektedir.
Diş kökünde meydana gelen enfeksiyonlar nadiren kötü huylu olarak gözlemlendiği için çoğunlukla kanser niteliği taşımaz. Genel itibariyle iyi huylu lezyonlar apikal rezeksiyonu ameliyatı ile tedavi edilebileceği gibi kısa sürede iyileşebilmektedir. Ancak nadir şekilde görünen kötü huylu lezyonlar, tehlikeli durumlara sebebiyet verebileceği için uzman doktor kontrolü altında gözlemlenmelidir.
Genel itibariyle diş kökü lezyonları kanal tedavinin başarısız olduğu durumlarda cerrahi müdahale gerektirir. Diş kökünün ve yapısının korunması için cerrahi müdahale ayrıca önem taşımaktadır. Anestezi altında gerçekleştirilen işlem, enfeksiyonlu kısmın ve çevresinin çıkarılarak kanalların arındırılmasıyla birlikte diş kökünün eski fonksiyonuna dönmesini sağlamaktadır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.