Cilt alerjisi, bir ya da birçok dış etkenin tetiklenmesi ile gelişen bir intoleranstır. Kızarıklık ve kaşıntı ile karakterize edilen alerji aynı zamanda kuruluk, dökülme ve soyulma gibi belirtilerle de kendini gösterir.
Çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan bu rahatsızlık özellikle cilt problemleri, ve tüketilen bazı yiyeceklerin etkisiyle gelişir. Bebeklerde ve yetişkinlerde cilt alerjisi bazı tıbbi müdahalelerde tedavi edilir. Bu noktada alerjen maddelerden uzaklaşmak ve bazı ilaçları kullanmak gerekir.
Cilt alerjisi; belirli alerjen maddelerin bağışıklık sistemini baskılaması sonucunda oluşan bir rahatsızlıktır. Bu alerji bazı ilaç, yiyecek, böcek ısırıkları veya enfeksiyonlara yanıt olarak meydana gelebilir.
Çoğunlukla erken çocukluk döneminde başlayan bu durum deri üzerinde kaşıntı, döküntü ve şişlik gibi belirtilerle kendini gösterir. Farklı çeşitlerde görülen bu alerji; egzama, kontakt dermatit, ürtiker ve besin alerjisi olarak sınıflandırılır.
Değişken tetikleyicilerle ortaya çıkan cilt alerji türleri aşağıdaki gibidir:
Cildin alerjik reaksiyon göstermesi ile ortaya çıkan belirtiler çoğu zaman geçicidir. Deriye temas eden herhangi madde ya da tüketilen bir besin sonucunda bazı semptomlar açıkça görülmeye başlar.
Yüz, ayak, boyun ve göğüs gibi bölgelerde görülen cilt alerjisi belirtileri arasında şunlar yer alır:
Cilt alerjisi belirtileri kişiden kişiye değiştiği için bazı bireylerde bir, bazılarında ise birden fazla semptom görülür. Ayrıca bazı alerjik vakalarda nadiren nabız düşmesi ve şok etkisi de meydana gelebilir.
Egzama, kurdeşen ve kontakt dermatit gibi cilt alerjilerine karşı bağışıklığın düşük olması durumunda ortaya çıkar. Nabız düşmesi ve şok etkisi bilinç kaybına da neden olabileceği için acil bir durumdur. Bu nedenle zamanında müdahale edilmesi için en yakın hastaneye gitmek önemlidir.
Cilt alerjisinin nedenleri bazı etken maddelere bağlıdır. Parfümden güneş kremine, nikel elementinden tüketilen besinlere kadar birçok unsur bu rahatsızlığı meydana getirir. Aynı zamanda cilt alerjisi türlerine göre de etken faktörlerin değişkenlik gösterme durumu vardır.
Yoğun olarak görülen egzama başta genetik etmenlerin etkisine bağlı olarak ortaya çıkar. Bununla birlikte cilde temas eden şampuan, sabun ve deterjan gibi kimyasal ürünlerle de gelişebilir. Kuru hava, polen ve nem gibi çevresel faktörler de atopik dermatitin oluşumuna sebebiyet verebilir.
Besin alerjisinin nedenlerinden bahsetmek gerekirse bazı gıdaların tüketiminden kaynakladığını söylemek mümkündür. Özellikle süt, yer fıstığı, yumurta ve ceviz gibi farklı besin öğeleri yenildiğinde ortaya çıkabilir. Tüketilmesinin yanı sıra kokusunun alınmasıyla bile gelişebilecek besin alerjisinde etken gıdalardan uzak durulması önemlidir.
Diğer bir cilt alerjisi olan kontakt dermatit ise kimyasal maddelerin etkisiyle meydana gelir. Buna örnek olarak makyaj malzemeleri, saç boyası, deodorant ve parfüm gibi kozmetik ürünler verilebilir. Ayrıca nikel ve kobalt kimyasal elementlerin cilde değmesi sonucunda da oluşma ihtimali vardır.
Kurdeşen olarak bilinen ürtiker alerjisinde iç veya dış etkenlerin tetiklenmesiyle gelişir. Bazen iltihabi enfeksiyonlar bazen de çevresel faktörler meydana gelmesine neden olur. Çok soğuk, sıcak ve basınçlı havalarla birlikte ürtiker atakları tetiklenebilir. Bağışıklık sisteminin savunma hücrelerini harekete geçiren bu alerji vücutta birikir ve bölgesel belirtileri ortaya çıkarır.
Bebeklerde cilt alerjisi yenidoğan bebeklik döneminde görülebilir. Bu süreçte bebek ciltleri hassas olduğu için yeni çevreye adapte olmasından kaynaklı ortaya çıkar. Genellikle deri döküntüsü şeklinde görülen semptomlara kaşıntı ve gözlerde yaşarma da eklenebilir. Bebeklerde cilt alerjisi belirtileri kullanılan temizlik ürünlerine bağlı olarak tetiklenebilir. Özellikle de sert kimyasal içeren şampuan, sabun ve ıslak mendiller bebeğin cildine zarar verir.
Bebeklerde cilt alerjisi belirtileri kaşıntı, döküntü, kuru ve pul pul görünen bir cilt ile karakterizedir. Özellikle egzama en çok görülen bir alerjik rahatsızlıktır. Bununla birlikte ek gıdaya geçiş sürecinde tüketilen inek sütü başta olmak üzere bazı besinler de besin alerjisi şeklinde görülmesine neden olur. Özellikle yüz ve vücut bölgesinde görülen değişiklikler görüldüğünde ebeveynlerin harekete geçmeleri önemlidir.
Cilt alerjisinin geçmesi için önce alerjen tetikleyicilerden uzak durmak gerekir. Ayrıca altta yatan etkene bağlı olarak doktor tarafından uygun tedavi de yapılır. Bu noktada önce ile teşhis konur ve ilgili rahatsızlığa sebebiyet veren kaynağa göre müdahale yapılır. Çoğunlukla tamamen geçmeyen cilt alerjilerinde belirtilerin kontrol edilmesine yönelik tedavi yapılır.
Cilt alerjisinin belirtilerinin geçmesi ana etken maddeden uzaklaşmaya bağlıdır. Buna göre kimyasal ürünlerden kaynaklı ise bu ürünlerden kaçınmak gerekir. Öte yandan süt, fındık ve çilek tüketiminden meydana geliyorsa bu besinleri tüketmemek önemlidir. Bununla birlikte çocuk ve bebeklerde alerji belirtileri görüldüğünde uygun kremlerle kontrol alınması mümkündür. Yanıt alınamadığında farklı ilaçların kullanımıyla da müdahale edilebilir.
Birçok etkene bağlı olarak meydana gelen kaşıntı rahatsızlık hissi veriyorsa ve kızarıklık, kabarcık ve soyulma gibi semptomlardan oluşuyorsa alerjiktir. Böcek ısırıkları, bazı besinlerin tüketilmesi ve çevresel faktörler gibi birçok unsura bağlı olarak meydana geldiğinde cilt alerjisinin olduğu anlaşılabilir.
Yetişkinlerde cilt alerjisi semptomları uzun süreden beri devam ederse krem tedavisi uygulanır. Bazı merhemler alerjen uyaranları baskılar ve inflamasyonu azaltır. Aynı zamanda uzun süren vakalarda antibiyotik ilaçlarla da müdahale edilebilir. Bu nedenle cilt alerjisinin geçmesi için hastanın yaşına ve rahatsızlığın kaynaklandığı faktöre göre belirlenen tedaviler uygulanır.
Cilt alerjileri çoğu zaman tamamen geçmez ancak bazı önlemler ve tedavilerle kontrol altına alınır. Kişinin neye alerjisinin olduğunu bilmemesi ve uygun tedbirleri almaması semptomların şiddetlenmesine neden olur. , bulantı ve bilinç bulanıklığı gibi ciddi belirtiler görülebilir. Bu nedenle zamanında teşhis ve tedavi bu rahatsızlık için çok önemlidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.