Fruktoz birçok meyve ve sebzede bulunur. 6 karbonlu monosakkarit karbonhidrattır. Fruktozun yapısı tatlı, kuru, saf, kristal, beyaz katı ve kokusuzdur.
Doğal yöntemlerle alınabilen fruktoz kolay bir şekilde alkolde ve suda çözünür.
Sebzelerde ve meyvelerde yer alan fruktoz kana çok yavaş karışarak hızlı bir şekilde enerji sağlar. Kristalin fruktoz olarak adlandırılan şeker mısır şurubundan elde edilir ve fruktoz içerir.
Bunlar yüksek yoğunluğa sahip tatlandırıcılarla birlikte kullanılabilir.
Karaciğerde metabolizma edilen fruktoz enerji olarak kabul edilmez. Bu durumda toksik etki yapar. Fruktoz tatlandırıcılardan alındığında vücutta oksidatif etki yapar, iltihap oluşumuna neden olur ve kronik hastalık riskini artırır.
Ayrıca endüstriyel fruktoz şurupları bağırsak florasını bozarak patojenik bakteri oluşmasına neden olur. Aynı zamanda endüstriyel fruktoz hipertansiyon, obezite, tip 2 diyabet ve gut gibi rahatsızlıkları oluşmasına yol açabilir.
Leptin direncine neden olan endüstriyel fruktoz iştah artışı yapar ve karında yağlanmaya neden olur.
Fruktoz birçok meyve ve sebzede bulunur. Beyaz ve katı bir görünümü bulunan fruktozun çözünürlüğü yüksektir.
İçinde fruktoz bulunan besinlerin çok yüksek oranda tüketilmesi doygunluk hissi yapar.
Sonuç olarak meydana gelebilir. Leptin direncinin oluşmasına neden olan fruktoz hızlı bir şekilde acıktırır ve iştahta artış yapar.
Birçok hastalığa neden olabilen fruktoz vücuttaki hücrelerin normal sürecini bozarak anomalilere yol açabilir.
olan kişiler fruktoz tüketirse vücutta oksidatif etki yaparak tansiyon değerleri bozulabilir.
Yüksek seviyede fruktoz içeren besinler arasında kuru incir, kuru kayısı, hurma, kuru üzüm ve dut mevcuttur. Bu meyvelerin 100 gramında yaklaşık olarak 21-30 gram arasında fruktoz bulunur.
Aynı zamanda kuru beyaz dut, kuru elma, çekirdeksiz üzüm, kuru erik, kuru iğde, muz gibi meyveler de içeriklerinde yüksek seviyede fruktoz miktarıyla bilinir. Ayrıca elma ve portakal gibi meyveler de fruktoz nelerde bulunur sorusuna yanıt olabilir.
Elma fruktoz gibi doğal şekerler açısından zengin olduğu için iştahınızı doyurmanız için sağlıklı bir seçenektir. Elmadaki fruktoz sayesinde bu meyvenin tüketilmesi durumunda devamlı bir enerji kaynağı olarak kan şekeri dengelenir.
içindeki lifler sindirimi yavaşlattığı için bu meyveden alınan fruktozla bir bardak koladan alınan fruktoz aynı etkiyi yapmaz. Portakal gibi meyveler uzun vadeli olarak sağlıklı tüketilebilecek en iyi besinler arasındadır. Portakaldaki fruktoz doğal şekerdir. Çeşitli işlenmiş gıdalardaki aksine portakaldaki doğal şeker devamlı ve yavaş enerji verir. Böylece ideal oranda portakal tüketilmesi kan şekerini düzenler.
Zengin mineral ve vitamin kaynağı olan de çok faydalı ve sağlıklı bir besindir. Kuru incirin bir kasesinde 34 gram fruktoz bulunur. İçinde çeşitli vitaminler olan kuru incir ayrıca demir, fosfor ve magnezyum gibi mineraller açısından da zengindir. Ancak içerdiği yoğun fruktoz nedeniyle bu besin diyabet rahatsızlığı olanlar tarafından çok fazla tüketilmemelidir.
Fruktoz nelerde var sorusuna kuru kayısı cevabı da verilebilir. Kuru kayısı da kuru incir gibi içerdiği mineraller ve vitaminlerle çok sağlıklıdır. Çok besleyici bir meyve olan kuru kayısının 1 kasesinde 16 gram fruktoz vardır. Ancak olan kişiler tarafından içerdiği yoğun fruktoz nedeniyle çok fazla tüketilmemelidir.
Bu meyvenin Tunus hurması gibi bazı türlerinde daha az fruktoz bulunsa da genellikle hurmanın fruktoz düzeyi çok yüksektir. Sıcak iklimlerde palmiye ağaçlarında yetişen hurma da çok besleyici bir besindir. Fruktoz bakımından zengin olan diğer besinler gibi bu meyve de şeker hastalığı bulunan kişiler tarafından çok tercih edilmemelidir.
1 kase kuru üzümde 43 gram fruktoz yer aldığı için bu meyve de yoğun olarak şeker barındırır. Çok besleyici bir meyve olan kuru üzümün de kalorisi fazladır. 1 avuç kuru incirde 120 gram kalori yer alır. Son derece besleyici olan kuru üzümün lif içeriği de yüksektir. Yoğun lif bulunan kuru üzüm bağırsak sağlığına çok iyi gelen bir meyvedir. rahatsızlığına da iyi gelen kuru üzüm kronik hastalıkların oluşma riskini azaltır.
Fruktoz nelerde var sorusuna yoğun şeker içeriği ile dut yanıtı da verilebilir.
Çok besleyici bir atıştırmalık olan dut kurutulduğunda yüksek seviyede şeker barındırır. olan dut içerdiği yoğun fruktoz ve glikoz ile bilinir.
Az miktarda dut tüketildiğinde hemen herkes bu meyvede bulunan fruktozu tolere edebilir.
Fruktoz meyve şekeri olarak adlandırılan 6 karbonlu monosakkarit karbonhidrat olarak bilinir.
Genel olarak şeker pancarından, mısırdan ve şeker kamışından da elde edilebilir. Fruktozun bilinen faydaları arasında şunlar yer alır:
Fruktoz kronik hastalıklara ve hücre fonksiyonlarının bozulmasına yol açabilir. Aynı zamanda fruktozun diğer zararları şu şekildedir:
Fruktozun genel sağlık üzerinde olumsuz etki yapması için günlük olarak 150 gram tüketilmiş olması gerekir.
Bu oran da günde ortalama olarak 1.5 kilo meyve tüketilmesiyle mümkün olur. Yani bu seviyede meyve tüketmek aslında çok zordur.
Uzmanlar meyvede yer alan fruktozu ideal seviyelerde alınırsa, sağlığa olumsuz katkıda bulunmadığı konusunda hemfikirdir.
Bu konu hakkında araştırmalarda bazı kişilere yüksek seviyelerde meyve tükettirmeye çalışılmıştır. Ancak birkaç gün sonra denekler bu seviyelerde meyve tüketemediklerini belirterek araştırmadan ayılmışlardır.
Özetle sağlığınızda endişeleniyorsanız meyveden korkmanıza gerek kalmaz.
Sağlığı için endişelenen kişiler asitli içecek gibi eklenti şeker tüketimine dikkat etmelidir.
Sağlığa zararlı olarak fruktoz içeren gıdalar arasında meyveli maden suyu, meyveli yoğurtlar, dondurulmuş hazır besinler, hızlı pişirilebilen kutu içecekler, turşular, unlu mamuller, gazlı ve gazsız hazır içecekler, sporcu içecekleri, tahıl barları, jöle ve kahve kreması yer alır. Bu besinlerin kontrolsüz ve yoğun olarak tüketilmesi genel sağlığınızı bozabilir.
Bazı meyvelerde çok az miktarda fruktoz bulunur. İçinde çok az miktarda 0’a yakın fruktoz içeren meyveler fruktoz içermeyen besinler sınıfında yer alır. Fruktoz oranı düşük meyveler arasında avokado, limon, beyaz Frenk üzümü, mürver, yaban mersini, çilek ve kırmızı Frenk üzümü yer alır. Aynı zamanda içinde 0’a yakın seviyede fruktoz içeren böğürtlenin 100 gramında 2.13 gram fruktoz bulunur.
Süt içeriğinde fruktoz yoktur. 100 gram süt 62 kaloridir. Buna ek olarak sütün 100 gramında ayrıca 5 gram karbonhidrat, 3 gram protein, 15 gram kolesterol ve 3 gram yağ vardır. Süt ayrıca sodyum, kalsiyum, A, D, E, C ve K vitaminlerini içerir.
Beyaz ekmek gibi bazı ekmek çeşitlerinde yüksek düzeylerde fruktozlu mısır şurubu vardır. Tam buğday ve tam tahıl ekmeklerinde fruktoz bulunmaz.
Fruktoz seviyesi düşük olan sebzeler arasında kırmızı dolmalık kuru biber, kuru domates, kuru patlıcan, kuru sarı soğan, pırasa, közlenmiş biber, karnabahar, maydanoz bulunur. Örnek vermek gerekirse 100 gram maydanozda 1 gram ve 100 gram kuru domateste 8 gram fruktoz bulunur.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.