Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👨‍⚕️ D3 Vitamini Nedir? D3 Vitamini Nelerde Var?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



D3 vitamini, D vitaminin 2 farklı formundan biridir. D3 vitamini “kolekalsiferol” ismiyle de bilinir. Vitaminlerin bir kısmı yağda çözünebildiği gibi bir kısmı ise suda çözünür. D vitamin çeşitleri yağda çözünebilen bir vitamin türüdür. D3 vitamin türü, daha çok hayvansal gıdalar olmak üzere hem besinlerde bulunur hem de insan bedeninin güneş ışığına maruziyeti sonucu vücut fonksiyonları tarafından üretilir. 

Güneş ışığına maruz kalma sonucu, insan vücudu  sentezleyebilme özelliğine sahiptir. D3 vitamini insanın yaşamsal fonksiyonlarını yerine getirmesi açısından oldukça önemlidir. Başta kemik sağlığı ve diş sağlığının korunması olmak üzere vücutta önemli işlevler görür. D3 bir vitamin olmasına karşın vücut sağlığı için gerekli olan hormonal etkiler gösterir.

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) Nedir?

Kolekalsiferol vitamini veya D3 vitamini, vücuttaki fosfat ve kalsiyumun emilimine yardımcı olarak ve kemik yapısının güçlü olması için oldukça önemlidir. D3 vitamini yağda çözünen D vitamini türüdür. Vücutta D3 vitamininin yeterli miktarda olmadığı durumlarda, tüketilen besin ürünleri ile ya da takviye edici gıdalarla alınması önerilir.

D3 vitaminin yağda çözünme özelliğinden dolayı vücutta daha iyi emilimini sağlamak için yağ ile birlikte kullanmak daha iyi sonuçlar verebilir. Böylece yağ ile birlikte D3 vitamini kullanıldığında yağ içerisinde eriyerek vücut tarafından uzun bir süre depolanma imkanına sahip olur.

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) Nelerde Var?

D3 vitamini nelerde var sorusu açısından D3 vitamini için en önemli kaynak güneş ışınlarıdır. İnsanın cilt yapısı kolesterol maddesinin işleviyle D vitamini çeşitlerini sentezleme fonksiyonuna sahiptir. Güneş ışınlarından faydalanırken çok fazla süre ile güneş ışığına maruz kalmamak önemlidir. Uzun süreli güneş ışığı alındığında  başta olmak üzere bazı cilt sorunları oluşabileceği için dikkatli olmak gerekir. Bireylerin cilt özellikleri de dikkate alınarak günlük güneş ışığı alım süresinin 10 dakika ile 30 dakika arasında olması tavsiye edilir. 

Vücudun ihtiyaç duyduğu D3 vitamini çoğunlukla hayvansal gıda ürünlerinden elde edilir. D3 vitamini açısından zengin ürünler şöyle sıralanabilir; 

Yağlı soğuk su balıkları

Somon, sardalye, orkinos, alabalık gibi balık çeşitlerinde.

Süt ve süt ürünleri

Peynir çeşitleri, tereyağ, yoğurt içeriklerinde D3 vitamini yoğun olarak bulunur.

Yumurta

Yumurta sarısı önemli D3 vitamin kaynakları arasındadır. Yumurtanın beyaz olan tarafı protein içermesi bakımından oldukça zengindir. Yumurtanın sarı olan kısmı ise; içerdiği mineral, vitamin veyağ bakımından zengindir.

Et ve sakatat ürünleri

Kırmızı et ve sakatat ürünler D3 vitamini içeriği açısından oldukça faydalıdır. Özellikle sığır karaciğeri D3 vitamin deposudur.

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) Neden Önemli?

D3 vitamini özellikle kemik sağlığının korunmasından kemik yapısının güçlenmesine kadar etki eden kalsiyum ve fosfor gibi maddelerin vücutta emiliminde oldukça önemlidir. Yorgunluk, bitkinlik hali gibi durumların belirtilerini azaltarak enerji verici bir yapıya sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve destekler,  ve damar sistemine iyi gelir, kan basıncının düşmesini sağlar, diyabet hastaları için insülin kontrolü sağlar, insanın ruh halini düzenler. 

Vitamin türlerinin her biri vücut için farklı faydalar sağlarken vücutta belli başlı işlevleri de yerine getirir. D3 vitamini de insan vücudu için yaşamsal faaliyetleri normal bir şekilde sürdürebilmesi için oldukça önemli bir vitamindir.

D3 vitamini vücuda yeterli miktarda alınmadığında olumsuz neticelenebilecek çok sayıda rahatsızlıklarla karşılaşılabilir. Bundan dolayı D3 vitamini eksikliği söz konusu olduğunda ihmal etmeden gerekli tıbbi yardım uzman bir hekime danışarak alınmalıdır.

D3 vitamininin vücuda sağladığı faydalar şöyle sıralanabilir:

  • Kemik yapısını güçlendirir.
  • Çocuklarda meydana gelen ve  olarak adlandırılan D vitamini eksikliğini önler.
  • Bağışıklık sistemini düzenleyerek normal düzeyde çalışmasına fayda sağlar.
  • Kalp ve damar fonksiyonlarını koruyarak kalp sağlığına iyi gelir.
  • Ruh halini düzenleyerek insanın kendisini iyi hissetmesini sağlar.
  •  düşürücü etkisi vardır.
  • Vücutta insülin kontrolü sağlar.
  •  karşı olumlu etkisi vardır.
  • MS hastalığına karşı riskleri azaltır.

D vitamini eksikliğinin oluşmasında birçok faktör rol oynayabilir. Günlük olarak alınması gereken D3 vitamini içeren gıda tüketmemek, vücutta D3 vitaminin emilimine engel olan bir problemin olması veya güneş ışınlarına yeterli süre maruz kalmamak nedeniyle D3 vitamin eksikliği görülebilir. 

 gibi sindirim sistemiyle ile ilgili problemleri olan kişiler de D3 vitamini emiliminde problem yaşayabilir. Kullanılan bazı ilaçlar da D3 vitamini emilimini ve sentezini olumsuz yönde etkiler. Bu nedenlerle birlikte bazı bireyler de çalışma koşullarının getirdiği durumlar ya da mevsimsel nedenlerden dolayı güneş ışığını yeteri kadar alamıyor olabilir. D3 vitamini eksikliğinde karşılaşılan problemler şu şekilde sıralanabilir: 

  • Saçlarda meydana gelen döküntü
  • Gözaltı bölgelerinde morluklar
  • Kasların güçsüz olmasına bağlı olarak yürümede meydana gelen zorluklar
  • Uyku düzensizliği ve uykusuzluk
  • Kaslarda meydana gelen ağrılar
  • Baş ağrıları
  • El ve ayak parmaklarında karıncalanmaların olması
  • Ruh halinin iyi olmaması ve depresyon
  • Aşırı terleme veya aşırı üşüme halinin varlığı gibi belirtiler D3 vitamin eksikliğinin belirtileri olabilir.

D3 Vitaminini (Kolekalsiferol) Hangi Sorunları Tedavi Etmek İçin Kullanılır?

D3 vitaminini yeteri kadar alamayan bireylerde meydana gelen bazı rahatsızlıkları tedavi etmek için D3 vitamini kullanılır. Tedavisinde D3 vitamini kullanılan rahatsızlıklar şöyle sıralanabilir;

  • Tiroit hormonu seviyesi düşük olduğunda
  • Raşitizm hastalığının tedavisinde
  • Osteomalazi olarak bilinen kemik yumuşaması rahatsızlıklarında
  • D3 vitamininin vücutta istenen miktarlar bulunmamasında ve eksikliğinin giderilmesi amacıyla
  • Meydana gelen kemik erimelerini tedavi etmek için
  • Kemiklerin zayıflaması ve güçsüzlüğünde
  •  sonucu kemikte değişimler gözlendiğinde
  • Kandaki fosfat miktarının düşük olması sonucu ortaya çıkan kemik değişimlerinde D3 vitamini kullanılır

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) Sıkça Sorulan Sorular

D3 Vitamininin (Kolekalsiferol) Günlük Tüketimi Ne Kadar Olmalıdır?

D3 vitamini vücutta yeteri miktarda bulunmadığı zaman kimi sağlık problemleri meydana gelebilir. Bundan dolayı günlük olarak D3 vitamini almak önemlidir. Yaş gruplarına göre günlük alınması tavsiye edilen D3 vitamin miktarları şu şekilde sıralanabilir:

  • 0 ile 12 ay arası çocuklar için günlük olarak 400 IU.
  • 1 yaş ile 70 yaş arası kişiler için günlük olarak 600 IU.
  • 70 yaş ve üzeri kişiler için günlük olarak 800 IU şeklinde alınmalıdır.

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) Eksikliği Nasıl Teşhis Edilir?

Hastanın sağlık durumunda meydana gelen herhangi bir rahatsızlıkta, D3 vitamininin eksikliğine bağlı olarak belirti ve risk unsuru varsa kanda bulunan D3 vitaminin miktarını ve seviyesini kontrol etmek gereklidir. Yapılacak kan testi işlemi ile vücutta D3 vitamini eksikliğinin olup olmadığı teşhis edilebilir.

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?

D3 vitamini eksikliği tedavi edilirken vücutta yeterli düzeyde D3 vitamini seviyesine ulaşmak için D3 vitamini alımına yönelik bir tedavi süreci izlenir. D3 vitamin düzeyini artırmak için özellikle D3 vitamini açısından zengin olan yiyecekleri tüketmek gereklidir. Ayrıca güneş ışığına daha fazla maruz kalarak D3 vitamini almak önemlidir. 

D3 vitamini açısından güneş ışınları doğal bir kaynak olduğundan hasta olan bireylerin daha sık dışarı çıkarak güneş ışığına maruz kalmaları önerilir. Ancak dışarıda geçirilen süreye dikkat etmek gerekir. Aşırı güneş ışığı maruziyeti cilt problemlerine neden olabilir. Güneş ışınlarının yaydığı ultraviyolenin zararlarından korunmak için güneş kremi sürerek önlem almak cilt problemlerinin oluşmamasında etkili olabilir. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.