Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👨‍⚕️ Alt Tahlili Nedir? Alt Düşüklüğü, Yüksekliği!

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Alt nedir kan tahlili, karaciğer tarafından üretilen alanin transaminaz (ALT) enzimini ölçmek için yapılan bir tahlildir. ALT enzimi, vücut tarafından metabolizmayı (gıdanın enerjiye dönüştürülmesi) kolaylaştırmak için kullanılır. Vücudun en büyük iç organı olan karaciğer, yiyecekleri sindirme, maddeleri işleme ve atıkları filtreleme gibi hayati işlevlere yardımcı olur. Bir kişi karaciğer hastalığına yakalandığında, organ hasar görür ve düzgün çalışamaz.

Karaciğer hasar gördüğünde, ALT kan dolaşımına sızabilir. Kandaki ALT seviyelerinin düşük ya da yüksek olması karaciğer hastalığı için bir belirti vermektedir. Bu nedenle, yüksek ALT yüksekliği ya düşüklüğü karaciğer hastalığının açık bir göstergesidir. 

ALT Kan Tahlili Nedir?

ALT (Alanin transaminaz) kan testi, kandaki ALT enziminin düzeyini ölçer. ALT, karaciğerde yüksek seviyede bulunan bir enzimdir. Enzim, vücutta belirli bir kimyasal değişikliğe neden olur. Karaciğerde herhangi bir hasar ya da hastalık olması halinde ALT’nin kana karışmasına neden olur. Kan tahlili ALT nedir öğrenebilmek ve temelde karaciğer hastalıklarını teşhis etmek, takibini yapmak amacıyla diğer testlerle (AST-Aspartat aminotransferaz, ALP- Alkalen Fosfataz, bilirubin gibi) birlikte yapılır.

Ortaya çıkan bazı rahatsızlıklar ALT kan testinin yapılmasını gerektirir.

ALT kan testi yapılmasını gerektiren belirtilerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Mide bölgesine bağlı olarak kronikleşen rahatsızlıkların olması.
  • Cilt yüzeyinde ortaya çıkan ve nedeni bilinmeyen kaşıntıların olması.
  • Nedensiz mide bulantıları ve kusmaların olması.
  •  durumuna bağlı olarak cilt yüzeyinde ve gözlerin beyaz kısımlarında sararmaların oluşması.
  • Süreklilik arz eden yorgunluk ve enerji düşüklüğü.
  • Açık renk dışkılama ve idrarda koyu renk olması gibi belirtilerin varlığı ALT seviyesinin normal referans aralığı dışında olabileceğine dair semptomlar olabilir. 

Bu tür belirtiler karaciğerinizde bir sağlık sorunu olabileceğini gösterir. Bundan dolayı bu belirtiler ortaya çıktığında bir sağlık merkezine giderek muayene olmanız sağlığınız adına oldukça önemlidir.

ALT Kan Tahlili Normal Değeri Kaç Olmalı?

ALT kan tahlili sonuçları, litre başına birim (U/L) sembolü ile gösterilir. Bazı faktörler ALT seviyelerini etkileyebilir.

ALT seviyelerinin farklı olmasına neden olabilecek durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Son zamanlarda yoğun alkol kullanımı
  • Aşırı fiziksel aktivite

  • Yakın zamanda kokain kullanımı (hepatoksiktir)
  • Son zamanlarda oruç tutma veya aşırı kilo kaybı
  • , yaş durumu ve cinsiyet de ALT seviyelerini etkileyebilir

Ortalama referans aralığı olarak belirtilebilecek normal değer aralığı (yani seviyelerin normal olduğu değerler) ALT 4 ile 36 U/L arasında olmalıdır. Yüksek ALT seviyeleri karaciğerinizde bir sorun olduğunu gösterebilir, ancak mutlaka tedavi gerektiren bir rahatsızlığınız olduğu anlamına gelmez. 

ALT Kan Tahlili Düşüklüğü Nedenleri

ALT düşüklüğü, yapılan kan tahlili sonuçlarına göre ALT düzeylerinde referans alınan değer aralığının altında olması durumudur. Sağlıklı bireylerde ALT düşüklüğü olması tıbben bir anlam oluşturmaz. Bundan dolayı herhangi bir sağlık sorunu olmayan bireylerde ALT kan tahlili seviyesinin düşük çıkması anlam ifade etmez. ALT düşüklüğü nedensiz olarak oluşabilir. Ayrıca bazı durumlarda ALT seviyeleri düşük çıkabilir.

ALT nedir kan tahlili sonuçlarının düşük çıkmasına neden olan faktörler şu şekilde sıralanabilir:

  • Sağlıksız ve dengesiz beslenme alışkanlığının olması
  • İdrar yollarına bağlı enfeksiyonların oluşması
  •  fazla alınması ya da kahve tüketiminde aşırılıkların olması
  •  eksiklikleri
  •  olması gibi nedenlerden dolayı ALT kan tahlili sonuçları düşük çıkabilir. 

Sağlıklı bireylerde, düşük ALT seviyeleri risk unsuru oluşturmaz.Karaciğer yapısının sağlıklı olması halinde de ALT kan tahlili sonuçları düşük çıkabilir. Bu nedenle sağlıklı bireylerde düşük çıkan ALT kan tahlili sonucu önemsenmemelidir.

ALT Kan Tahlili Yüksekliği Nedenleri

ALT yüksekliği, genellikle karaciğer hastalığının bir işaretidir. Karaciğer hastalığı, diğer karaciğer kan testleriyle kontrol edilen maddelerin seviyeleri de arttırır. Kan tahlilinde ALT yüksekliği nedir, bazı rahatsızlıklardan kaynaklanabilir.

ALT yüksekliği nedenlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Karaciğerde yara izi ()
  • Karaciğer dokusunun ölümü
  • Şişmiş ve iltihaplı karaciğer (hepatit).
  • Vücutta çok fazla demir olması (hemokromatozis)
  • Karaciğerde çok fazla yağ olması (yağlı karaciğer).
  • Karaciğere kan akışının olmaması . 
  • Karaciğer tümörü veya kanseri.
  • Karaciğere toksik olan ilaçların kullanımı.
  • Mononükleoz (mono).
  • Şişmiş ve iltihaplı pankreas (pankreatit) gibi rahatsızlık ve hastalıkların varlığı kandaki ALT seviyesinin yüksek olmasına neden olabilir.

ALT Kan Tahlili Randevusu Nasıl Alınır?

Hasta bireylerin kan alma merkezinden, ALT nedir kan tahlili yaptırmak için randevu almalarına gerek yoktur. Muayene için gittiğiniz poliklinik doktorunun talebi ile ALT kan tahlili örneği alınmaktadır. ALT kan tahlili için ayrıntılı kan sayımı yapılmalıdır. Yapılan fiziksel muayene bazı durumlarda yeterli olmayabilir. Bu nedenle doktor tarafından uygun teşhisin konulabilmesi için ilave tahlil ve testlerin yapılması gerekebilir. 

Muayene olduğunuz doktor, rahatsızlığınızı teşhis edebilmek için ALT kan tahlili yaptırmanızı ister. İlgili bölümdeki doktorun yönlendirmesiyle hastanın kan alma merkezinde ALT kan tahlili için kan alma işlemi yapılır. Ayrıca ALT kan tahlili için randevu almanıza gerek yoktur. Muayene olduğunuz doktorun yönlendirmesi bu tahlil için yeterlidir.

ALT Kan Tahlili Sonucu Nasıl Öğrenilir?

ALT kan tahlili, gittiğiniz poliklinik doktorunun talep etmesiyle alınır. Çıkacak olan ALT kan tahlili sonucunu E-nabız üzerinden görebileceğiniz gibi muayene olduğunuz doktordan tekrardan alacağınız randevu ile de sonuçlarınızı öğrenebilirsiniz. Ayrıca kan testi ile ilgilenen sağlık personeli, ALT sonuçlarının ne zaman çıkacağını size bildirir.

ALT Kan Tahlili Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

ALT Kan Tahlili Testi Nasıl Yapılır?

ALT kan testi, kandaki ALT enziminin düzeyini ölçer. Farklı testlerle birlikte ALT kan seviyesi ölçülebilir. Bundan dolayı, doktorunuz tarafından özellikle belirtilmediği sürece kan örneği verme işleminin zamanı sabah erken vakitlerdir ve aç karnına gidilmelidir. Kronik rahatsızlıklara bağlı olarak düzenli kullanılan bir ilaç varsa kan vermeden önce doktorunuza bu durumu bildirmeniz gerekir. Daha sonra hemşire tarafından alınan kan örneği incelenmek üzere laboratuvara gönderilir.

ALT Kan Tahlili Sonuçları Kaç Günde Çıkar?

apılan ALT nedir kan tahlili hem rutin sağlık kontrollerinde hem de karaciğer hastalıklarının araştırılmasında sıklıkla yapılan testlerden biridir.  ile birlikte yapılır. Basit bir testtir ve genellikle kan verdiğiniz gün ALT sonuçları da çıkmaktadır. ALT kan testi sonucunu almak için, başvurulan sağlık merkezinin ya da laboratuvarın yoğunluğu da önemlidir. Ayrıca istenen farklı testler varsa bu durumlarda sürecin biraz daha uzayabileceğini söylemek mümkündür. E-nabız sistemi üzerinden kan tahlili ALT nedir durumunu öğrenebilir, sonuçlarınızın çıkıp çıkmadığını ayrıca kontrol edebilirsiniz.

Barkod ile ALT Kan Tahlili Sonucumu Nasıl Öğrenebilirim?

Barkod kullanarak kan tahlili sonucu öğrenmek eski bir uygulamadır. Günümüzde yaptırmış olduğunuz ALT kan tahlili sonuçlarınızı öğrenmek için E-nabız sistemine giriş yapabilirsiniz. TC kimlik numaranızı ve şifrenizi kullanarak E-nabız sistemine giriş yapabilirsiniz. Ayrıca, kan tahlili verdiğiniz özel hastanenin kendi web sayfasını da kullanarak ALT nedir kan tahlili sonuçlarınızı rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Gittiğiniz özel hastanenin tahlil sonucu  sayfasına girerek hastane seçimi yapabilirsiniz. Daha sonra TC kimlik numaranızı ve sizden istenen güvenlik kodunu girmek suretiyle de kolay bir şekilde kan tahlilinde ALT nedir test sonucunu öğrenebilirsiniz.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.