Etin faydaları tavuk, hindi ve kırmızı et gruplarına göre değişir. İnsan vücudu için elzem olan et türevleri protein, vitamin ve mineral gibi birçok besin bileşenini içerir. Tümü zengin ve besleyici gıda kaynağı olduğundan düzenli olarak tüketilmesi önemlidir.
Kırmızı et, tavuk ve hindi eti gibi tümünün ortak faydası yüksek oranda protein içermesidir. Bu nedenle hem büyüme çağında olan çocukların gelişimine hem de yetişkinlerin verimli vücut işlevi için tüketmeleri önerilir.
Türk mutfağında en çok tüketilen gıdalardan olan et, birçok farklı yemek çeşidiyle tercih edilir. Mutfak kültüründe sağlam bir yer edinen bu besin kaynağının tercih edilmesi sadece lezzetine bağlı değildir. Aynı zamanda birçok yararlı özelliğiyle çocuk ve yetişkinler için temel besin kaynağıdır.
Bu noktada etin faydaları hakkında sıralanması gereken unsurlar şunlardır:
Kırmızı et, sofralarda haşlama, fırınlama ve köfte gibi farklı çeşitlerde sunulan bir besindir. Lezzetiyle tercih edilen bu gıdanın yararlı yönleri de oldukça tatmin edicidir. Kırmızı etin faydaları arasında şunlar yer alır:
Kırmızı etin faydaları, az yağlı olması şartıyla etki gösterir. Zira çok yağlı olması kolesterol ve kilo almaya neden olabilecek bir faktördür. Haftada 2-3 gün az oranda yağ içeren kırmızı etin uygun porsiyonlarda tüketilmesi önerilir. Sağlıklı bir yetişkin için haftada iki kez 100 gram yenilmesi uygundur. İçeriğindeki demirin vücut tarafından emilmesi için yanında bol yeşillikten oluşan bir salatanın tüketilmesi önemlidir.
Kuzu eti, Türk mutfağına yön veren ve birçok bölgede farklı çeşitlerde yemeği yapılan bir besindir. Klasik dana, keçi ve koyun etine nazaran daha yumuşak olduğu için lezzetli olarak kabul edilir. Ayrıca içeriğinde yer alan makro ve mikro değerlerin dengeli olması da sağlıklı bir alternatif olduğunu gösterir.
Kuzu etinin faydaları arasında başta kas kütlesini koruması gelir. Zira yüksek kaliteli proteinlerden biri olduğu için özellikle sporcular için uygun bir besindir. Ayrıca B12 vitamini de içerdiğinden günlük bu besin bileşeninin karşılanmasını destekler.
Kuzu etinin faydaları arasında yer alan diğer bir unsur ise çeşitli B vitaminlerini yüksek oranda içermesidir. B2, B3, B6 ve B5 vitaminleriyle vücuda enerji verir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kırmızı ete nazaran daha hafif olan tavuk eti lezzet bakımından da çoğu kişinin severek tükettiği bir türdür. B vitamini, protein, fosfor ve selenyum gibi bileşenler besin değerini artıran özelliğidir. Bununla birlikte düşük yağ oranıyla kalp dostu olduğu için sağlıklıdır.
Tavuk etinin faydaları arasında sayılacak diğer unsurlar ise şu şekildedir:
Hindi etinin faydaları konusunda da birçok olumlu etkisinden bahsetmek mümkündür. Çinko, demir ve fosfor yüklü olan hindi eti, lezzetiyle diğerlerine göre farklıdır. Bunun yanı sıra sağladığı yararları da göz ardı edilemez. Sağlıklı bir yaşam için tüketilmesi önerilen hindi etinin faydaları şunlardır:
100 gram az yağlı kırmızı et 156 kalori içerir. İçerisinde 19.7 gram protein ve 8 gram yağ yer alır. Karbonhidrat ve lif içermeyen kırmızı et yaklaşık 1,2 mikrogram B12, 3 mg çinko, 195 mg fosfor ve 1 mg demir barındırır.
Et tüketirken maksimum fayda almak için vücut ihtiyacına göre belirli porsiyonda yenmesine dikkat etmek gerekir. Aynı zamanda haftada her gün yemek yanlış bir beslenme alışkanlığı olacağı için birkaç kez tüketilmesi önemlidir. Etin lezzetinin yanı sıra kalitesi başta göz önünde bulundurulmalı ve sağlıklı bir şekilde tercih edilmelidir. Örneğin yağda kızartmak yerine fırınlamak veya ızgara tavada pişirmek sağlıklı bir yöntem olacaktır.
Kırmızı ve beyaz etin faydaları için buzlukta –2 derecede, derin dondurucuda ise –18 derecede saklanmalıdır. Saklama süresi buzlukta daha kısa derin dondurucuda daha uzun sürelidir. Ayrıca her iki yerden de buzuyla çıkarılan etlerin çözündükten sonra pişirilmesi gerekir. Acil olsa bile kalorifer gibi sıcak bir kaynakta çözdürmek sakıncalıdır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.