Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Diş Etinde Lezyon Nedir? Diş Eti Lezyonu Belirtileri

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Diş Etinde Lezyon Nedir? Diş Eti Lezyonu Belirtileri


Diş etinde lezyon
Ad Soyad Telefon


Form devre dışı bırakıldı



Diş etinde lezyon, dişleri saran ve çevreleyen diş etlerinde oluşur.

Diş eti ve diş etine bağlı yapılarda oluşan bozulma ve farklılıklar sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Lezyonlar genel itibariyle çeşitli hastalıklara ya da alınan travmalara bağlı olarak oluşur.

Lezyonun ortaya çıkardığı etki ve vücuda verdiği zarara göre iyi huylu (benign) lezyonlar ve kötü huylu (malign) lezyonlar olmak üzere isimlendirilir. 

Diş etinde oluşan lezyonlar iyi huylu lezyonlardır. , diş çevresinde travma, diş etinde ve çevresinde iltihaplanma gibi nedenler diş etinde lezyonlar oluşturabilir. Tedavi edilmeleri gerekir.

Tedavi edilmediğinde ciddi yan etkiler oluşturarak diş kaybına neden olabilir.

Diş eti lezyonu belirtilerini fark ettiğinizde daha farklı  problemlerine yol açmamak için mutlaka diş hekimine muayene olmanız önem taşır.

Diş Eti Lezyonu Çeşitleri Nelerdir?

Diş Eti Lezyonu Çeşitleri Nelerdir?

Diş etine bağlı olarak ortaya çıkan lezyonlar, diş eti çevresindeki dokulardaki bozuklukların ve hasarlı diş eti yapılarının olmasından kaynaklanır.

Diş eti lezyonları akut diş eti lezyonu ve kronik diş eti lezyonu olmak üzere ikiye ayrılır.

  • Akut diş eti lezyonu: Diş etine bağlı olarak oluşan bu lezyon türünde diş etinde meydana gelen doku hasarı ya da bozukluğu sonucu ağrı meydana gelebilir. Ağrının şiddeti ve süresi oluşan lezyonun büyüklüğüne bağlıdır. 
  • Kronik diş eti lezyonu: Kronikleşerek oluşan diş eti lezyonlarında, diş eti ve çevresinde ortaya çıkan doku hasarları hiçbir belirti vermeyebilir. Uzun bir süre lezyon oluşmasına rağmen belirti ortaya çıkmadan diş etinde lezyonun varlığı devam eder. Ancak rutin kontrol ve takip aşamasında lezyon oluştuğu fark edilir.

İyi Huylu Diş Eti Lezyonu Belirtileri

Diş etinde oluşan lezyonların belirtileri kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir.

Diş eti lezyonlarının neredeyse tamamına yakını iyi huylu lezyon olduğundan fazla belirti ortaya çıkmaz. Ancak çoğu diş eti lezyonu rutin kontrol ve muayene esnasında diş hekimi tarafından tespit edilebilir.

İyi huylu diş eti lezyonunda ortaya çıkan genel belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

Diş ve diş çevresinde ağrı oluşması: Diş eti lezyon vakalarında en sık rastlanan belirti diş ve çevireside oluşan ağrılardır.

Ortaya çıkan ağrının şiddeti her vakada farklı düzeyde olabilir. Hastanın  karşı gösterdiği dirence bağlı olarak ağrının şiddeti farklı düzeylerde hissedilebilir.

Diş etinde şişliklerin oluşması: Diş eti lezyonuna bağlı gelişen belirtilerden biri de diş etinde şişliklerin oluşmasıdır.

Oluşan şişlikler bazen oldukça büyük bazen de hastanın fark edemeyeceği küçüklükte olabilir.

Bu yüzden ortaya çıkabilecek bir diş eti lezyonunu teşhis etmek için rutin kontrol ve muayenelerin yapılması önemlidir.

Diş etinde oluşan iltihaplanmalar: Diş eti lezyonlarında meydana gelen belirtilerden biri de diş eti çevresinde oluşan iltihaplanmalardır.

Diş çevresinde oluşan zararlı bakteri ve diğer mikroorganizmalardan kaynaklı diş etinde iltihaplanmalar olabilir.

Diş eti lezyonuna bağlı olarak bu tür belirtileri fark ettiğinizde diş hekimine başvurarak gerekli tedavileri olmanız hem diş sağlığınız hem de genel sağlığınız için önemlidir.

Kötü Huylu Diş Eti Lezyonu Belirtileri

Diş eti lezyonları oluşturduğu etkilerle nadir de olsa kötü huylu lezyonlar oluşturabilir. Kötü huylu diş eti lezyonlarında oluşan ağrının boyutu ile süresi artabilir.

Diş etinde iltihaplanma ve şişlikler diş eti lezyonu sonucu ortaya çıkar. Kötü huylu diş eti lezyonunun boyuta büyüyerek kişilerin günlük yaşam kalitesini düşürecek duruma gelebilir.

Diş Eti Lezyonu Tanısı Nasıl Konulur?

Diş eti lezyonları iyi huylu lezyonlar olduğu için çoğu zaman herhangi bir belirti oluşturmayabilir. Rutin kontrol ve muayene sırasında tesadüfen diş eti lezyonu tanısı konulabilir. Diş eti lezyonu tanısı fiziki muayeneye ilave olarak radyografi görüntülemesi yardımıyla konmaktadır. Bu yöntemle diş eti lezyonunun boyutu, şiddeti ve etkisi görüntülenmiş olur.

Diş Eti Lezyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Diş Eti Lezyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Diş eti lezyonu tedavi aşamasında öncelikli olarak lezyonun durumunu tespit etmek gerekir. Diş etinde iltihaplanma oluşmuşsa çoğunlukla  tedavisi uygulanarak oluşan iltihap kurutulur.

Diş çürümelerine bağlı oluşan diş eti lezyonlarında ise çürük olan diş dokuları temizlenerek dolgu yapılır.

Oluşan lezyon daha şiddetli ise  ve son çare olarak dişin çekilmesi gerekebilir.

Dişe alınan darbe ya da farklı nedenlerle oluşan diş travmalarında ise farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Öncelikle koruyucu diş eti tedavisi uygulanır. Diş eti tedavisi ve derin temizlik yapılabilir.

Daha ileri boyutta bir travma söz konusu ise cerrahi yöntemlerle müdahale edilir.

Diş eti lezyonlarını önlemek için düzenli diş bakımı yaparak ağız sağlığını korumak oldukça önemlidir.

Diş fırçalamak, gargara yapmak, diş ipi kullanmak, rutin diş muayenesi ve kontrollerini yaptırmak diş eti lezyonlarının önlenmesine katkı sağlamaktadır.

Diş Eti Lezyonu Ameliyatı

Diş eti lezyonlarının temizlenmesi için bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Lezyonun temizlenmesi için yapılacak ameliyat öncesi diş etine sınırlı uyuşturma (lokal anestezi) uygulaması yapılarak ameliyat yapılacak diş eti ve çevresi uyuşturulur.

Daha sonra lezyonlu diş eti bölgesine kesiler atılır. Lezyon oluşan bölgedeki hasarlı dokular düzeltilir ya da çıkarılır.

Yapılan ameliyatın süresi, diş eti lezyonunun büyüklüğüne, şiddetine ve hastanın genel sağlık durumuna göre değişebilir.

Kimi diş eti ameliyatı 30 dakikadan kısa sürerken kimi riskli diş eti ameliyatı süresi uzayabilir. Diş eti ameliyatından sonra bir süre katı gıda maddesi tüketmemek gerekir. 

Diş Eti Lezyonu Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Diş eti lezyonu tanısı konduktan sonra yapılan tedavi yöntemine bağlı olarak iyileşme süreci de değişir. Hafif şiddetli diş eti lezyonlarında herhangi bir cerrahi müdahale gerekmeden ortaya çıkan vaka takip edilerek ve gerekiyorsa ilaç reçete edilerek hastalık kontrol altına alınmaya çalışılır.

Daha ağır diş eti lezyonu vakalarında ise cerrahi müdahale yapıldıysa ameliyat sonrası ilk günlerde sulu ve yumuşak yiyecekler tüketmek gerekir. Ameliyat sonrası dengeli ve sağlıklı beslenmek iyileşme sürecinde fayda sağlar. Ayrıca bir süre istirahat ve dinlenme de  iyileşmesi için önemlidir.

Diş Eti Lezyonu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Diş Eti Lezyonu Tehlikeli midir?

Diş eti lezyonunun tamamına yakını iyi huylu lezyonlardan oluşmaktadır. Sınırlı bir alanda lezyon oluştuğu için farklı dokulara yayılım göstermez. Diş eti lezyonlarının kanser yapıcı bir özelliği bulunmamaktadır. Bu yüzden tehlikeli bir lezyon değildir. 

Diş Eti Lezyonunu Kanser midir?

Diş eti lezyonu kanser değildir. Diş etlerinde ve diş çevresinde çürük, şişkinlik ve iltihaplanmaya bağlı oluşan iyi huylu lezyonlardır. İyi huylu olması nedeniyle vücut içerisinde çevre dokulara zarar vermezler. Dolayısıyla diş eti lezyonları kanser oluşturmaz.

Diş Eti Lezyonu Nasıl Temizlenir?

Diş eti lezyonları çoğunlukla iyi huylu lezyon olduğu için temizlenmesi vücutta oluşan diğer lezyonlara göre daha kolaydır. Diş etinde oluşan lezyonlar genelde antibiyotik tedavisi ile temizlenir. Daha şiddetli ve ileri derece oluşan lezyonlarda dolgu tedavisi, kanal tedavisi uygulanır. Diş eti lezyonlarının temizlenmesinde istenen sonuç alınamadığında son çare olarak diş eti lezyonuna neden olan  diş etinde oluşan lezyon temizlenmiş olur.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.